130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

Jak je vypočítaná ta návrhová rychlost?

mne sa pacia taketo cisla: 50 - 100 - 150 km/h. 50 v obci, 100 mimo obce, 150 dialnica.

Nemam vobec v umysle na niekoho utocit, ale rad by som si to vydiskutoval. Skus mi vysvetlit, a uviest zdroj, co to znamena “postavena na navrhovej rychlosti 150 km/h” Pokial viem, na Sk boli a su projektovane dialnice v parametroch 26,5/120, alebo menej. Ak to nieje pravda, oprav ma , ale s faktami s odkazom na konkretne veci! Osobne si mysli, ze na SK nema zmysel neak radikalne zvysovat rychlost, lebo na to jednoducho nie su podmienky. Konkretne, D2 ma dohromady 80km, kde by sa teoreticky dalo vyuzit mozna 50km, na zvysenie rychlost, keby sme to konkretne vyuzili, tak na tom useku by sme usetrili mozna neakych 5 min, co si mysli, ze nestoji za to zvysene nebezpecenstvo. Napr. v 150-ke nemas sancu vobec reagovat pri strete so zvieratom… :smiley:

A v podstate ani pri 130-tke :slight_smile: Ale inac suhlasim. 130 je na slovenske pomery az az.

Napr. dalnice-silnice.cz/Sk/D2.htm

Jak je zde uvedeno, jedna se pouze o usek Kuty - BA, Lamac, cca 55 km

Vdaka za odkaz, to som teda nevedel, ale to je asi jediny usek v SR, ktory bol projektovany na 150? , zrejme preto, ze je to na rovine. :smiley:

Neni jediny, i D1 ma dle stranek NDS takovy kousek:
ndsas.sk/index/index.php?ids … 0&prm2=102

Hlavne že ste tu po mne vyštekli ako psy.

sorry, no fakt som nevedel, ze dotycne useky boli planovane na150, ale ajtak si myslim, ze na Sk nie su podmienky na zvysovanie rychlosti, ci hladiska bezpecnosti (zvierata…) alebo, ze u nas este vodici nie su na dostatocnej urovni, aby dokazali chodit bezpecne 150-tko, ci uz z hladiska pomaly iducich aut, ktore Ti bez problemov vbehne do laveho pruhu trebars ked ide 95 a pred nim ide 85 , a vies si predstavit co to moze urobit v 150-tke. ( zazil som retazovku na D1 pri 9+, tak viem o com hovorim) A v neposlednej rade, uz spominana uspora 5 minut na tom useku nehra rolu. :smiley: Trebars na trase BA Pha, by sa takto dalo usetrit mozna aj hodina, a vtedy by to bolo zaujimave. :wink:

Tie ploty sú skoro v celej dĺžke súvislé, je to najviac pokrytá dialnica čo sa plotov týka a ešte sa aj udržujú a stavali sa nové.

Problém by mohla byť vozovka.

K rýchlosti sa ale nemá pristupovať tak že úspora času je 5 minút .. to potom škrtnime tý rýchlosť na 120 km/h lebo veď nič také sa nestane.

Nezhodneme sa, ja si proste myslím, že by mala byť tam kde to ide rýchlosť vyššia a nehody sa stávajú bez rozdielu rýchlosti. Vela nehôd je preto že vodiči zaspia a nedodržiavajú odstupy. :exclamation:

Mňa pri tejto téme vždy svrbeli prsty na klávesnici, ale práve tu som opatrný. Myslím, že tak, ako to napísal magnus, tak sa to pozdáva aj mne. Až na tú 50 v obci, tam som za 60. Ja som bol minulý rok veľmi cestovne vyťažený a najazdil som cez 60 000 km. Samozrejme aj mimo SR. Tieto čísla sa mi zdajú OK a to nehovorím len o minuloročnej skúsenosti.

ale vidis zhodneme sa, ja presne tvrdim, ze nehody nezapricinuje vysoka rychlost, ale nedisciplinovanost vodicov, ako hovoris, nedodrzanie odstupov, a ze vodic zaspi, v tom plne s tebou suhlasim. A tu sa idem opakovat, u nas este vodici nie su pripraveny na vyssiu rychlost, kde si vobec neuvedomuju, ked z parkoviska sa "vrhne " 35km rychlostou do jazdneho pruhu absolutne si neuvedomuje, co moze sposobit, k tomu uz tebou spominane nedodrziavanie vzdialenosti a nestastie je hotove. Keby vsetko klapalo, ako ma tak uznam aj 200km moze byt "bezpecna " rychlost. :smiley:

ja som za 50 v obci s tym, ze na vhodnych komunikaciach moze byt 70 alebo viac.

a v husto obyvanych ulickach a pri skolach kludne aj 30. ma to obrovsky vyznam.

V obci kludne aj 40 tam, kde je úzka cesta alebo škola. Stačí 40, 30 je prehnané. Keď už bezpečnosť pri školách, tak mestská polícia na prechodoch. Ale na hlavných ťahoch tam kde sa dá by som dal 80 km/h mali by sa stavať podchody alebo nadchody, čo je pár miliónov keď už nie je na obchvaty.

Mimo obce nie všade sa dá ísť 100 km/h, to by som dal na cesty I. triedy. A znížil by som na cesty III. triedy rýchlosť na 80 km/h. Ale na dialnice by som tam kde to ide dával 150 km/h alebo by som zaviedol pravidlo že 130 km/h je maximálka a tolerancia do 20 km/h by bola bez problémov v prípade že sa nestane nehoda.

Já jsem za neomezenou rychlost na dálnici. Na silnicích I. třídy bych jako optimální viděl až 120 km/h na některých úsecích jinak 110 km/h a v obci 60 km/h.

Jj, jenže problém je v tom, že ne každý má auto a řidičské schopnosti jako ty. Uvědom si důsledky, kdybys dovolil jezdit neomezenou rychlostí na dálnici třeba klukům, kteří mají čerstvý řidičák, koupili si nějaký značně ojetý dvoulitr a už jim nezbylo ani na nové brzdové destičky.

Pak v tom pripade nebudou mit ani penize na benzin, kdyz uz si nemuzou koupit brzdove desticky. :wink:

To je problém, ale dá se řešit třeba, tím že první tři roky od získání řidičského průkazu bude mít na dálnicích rychlost omezenou jen na 130 km/h a povinou znackou umistenou za okno, aby se snadneji rozpoznali.

A ked presadne do ineho auta taky cerstvy vodic, znacku si bude nosit zo sebou!!

Je to nespravodlivé dávat to podla rokov. Spravodlivé je to podla najazdených km. :stuck_out_tongue:

na dialnici by som dal na niektorych usekoch max 150kmh (u nas snad len D2 po rekonstrukcii a mozno niektore useky medzi TT a TN)

na cestach prvej triedy 100kmh, ale v obci jednoznacne 50 kmh s tym, ze niekde 70kmh a niekde 30kmh…