130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

Nuz, na useku PO-KE sa jazdi dost pomaly, je tam starsi vozovy park a ludia vyraznejsie setria na PHM. Bezne sa jazdi pod 100. Ked niekto pojde 170 (defacto povolenych), je to velky rozdiel v rychlosti. A rozdiel maximalnych rychlosti je jedna z najhorsich veci, ktore mozu zapricinit zrazku.

jj, tam len samovrah pojde vyssou rychlostou, bezne sa tam predbieha v rychlosti 100 km.h - co to spravi s typkom, ktory ide mierne nad limit (185 km.h), a zrazu mu v lavom pruhu zaparkuje auto, si urcite viete predstavit…

Tak ako bolo povedane - usetri to 2 minuty, co je vskutku zanedbatelne, ale bezpecnost to znizi radikalne. Ak sa budem naozaj ponahlat, tak neriesim ci to tam povolene je alebo nie - proste idem uz s tym rizikom.

Viem si to predstavit cca o 30 rokov, az sa podari presadit rozsirenie PO-KE na 3 pruhy, vtedy by to mohlo byt aktualne (akurat z dovodu hustoty premavky to uz asi nebude realne dosiahnutelne).

Preco 100km/h rychlost nazyvas parkovanim?
Ja chodim podobnou rychlostou, pretoze do KE z PO dochadzam kazdy den. A kvoli doslova sekundam (120 sekund), nebudem zbytocne blikat, trubit, stracat nervy, a minat palivo.

Myslel som to z pohladu toho, co ide tych 180-190 km.h. Je to vlastne zhruba rovnake, ako ked ides 90 km.h a zrazu mas v lavom pruhu zaparkovane auto. Malokto, co ide predbiehat, odhaduje rychlost v spataku natolko, aby si vsimol, ze ktosi ide tak rychlo - cize sa ti zrazu vopcha pred nos a mas co robit to vobec ubrzdit. Zatial sa mi to stalo len v rychlostiach okolo 150-160 km.h, a aj tam to uz bolo na tesno. Pri 180-190 km.h - uz pochybujem ze by som to dobrzdil.

S tymi PHM mas samozrejme pravdu - dennodenne spalit pol nadrze kvoli minute-dve je blbost.

Aka je na dialnici premavka rano ? Je tam vobec natolko prazdno, aby sa dalo ist suvisle aspon 140 km.h v lavom pruhu ?

Ano, da sa. S vynimkou rush hours na prvych 5 km v oboch smeroch. Potom sa auta rozptylia.

U nas je bohuzial “MPR” minimalna pripustna rychlost (zvlast v lavom pruhu)… cize nech aj je 160tka, ale ten kto tak pojde, nech pocita s tym, ze v lavom pruhu sa mu moze objavit niekto, kto pojde pomalsie.

Samozrejme neschvalujem obiehanie kamionov rychlostou 100kmh.

Osobne som proti 160-ke tam kde nie su 3 pruhy ale tiež ma štve keď niekto chodí po D a RC 100 v lavom pruhu. Mozno jemu to na jeho 20 km spravi 2 minuty ale treba mat na zreteli ze niekto ide trebars 400 km a tam už mu to spravi slušné meškanie nehovoriac o nervoch a zbytočných brzdeniach a rozjazdoch. Nenadarmo existuje pojem “plynulosť premávky” a tam kde je najväčšia plynulosť je aj vysoká bezpečnosť…
Ked uz chce ist niekto 100 to uz moze ist aj 85 spolu s kamionmi alebo po subeznych cestach.
Ale ako optimalne ustalenie rychlosti vidim do buducna 3-pruh kde by mohlo byt vlavo 150, stred 120 pravy pruh 80-90. To je pomerne bezpecny rychlostny rozdiel pre preradovanie sa z pruhu do pruhu, ak len niekto nevyleti spoza kamiona rovno cez 2 pruhy do laveho dufajuc ze z 80 na 150 to spravi za 2s. :laughing:

Za 1. to je aj dnes (počíta sa s tým, že niekto ide pomalšie) a za 2. bude blikanie ešte častejšie :slight_smile: a buď si zvykneš alebo budeš hromžiť ešte viac ako doteraz :slight_smile:

Ked som kratko po “revolucii” zacal chodit do Nemecka na svojej vtedajšej Škode 120 5-speed zažil som na vlastnej koži aké to bolo nepríjemné keď akonáhle som vykukol z pravého pruhu obiehajúc kamión utvorila sa za mnou kolóna blikajúcich a trúbiacich domácich ktorí nevedeli pochopiť preči nejdem viac ako 120, už vtedy tam totiž boli rýchlosti prakticky konštantné - vpravo 80 , vľavo 140 a pokým nebola cesta prázdna drvivá väčšina vodičov takéto rozdelenie rýchlostí akceptovala. Preto nevedeli pochopiť takých ako som bol ja, inak sa mi dodnes v Nemecku jazdí lepšie ako v SR práve pre túto skutočnosť - všetci vodiči sa snažia prispôsobiť rýchlosti prúdu a nik zbytočne nespomaľuje a naopak agresívny vodič ktorý sa derie hlava-nehlava dopredu napriek súvislej kolóne je tiež skôr výnimkou. Takže je to hodne o návykoch a pochopení.

Hm. Mne vyhovuje stovka. Aj x dalsim vodicom. Myslim, ze to x je dost velke na to, aby tato kategoria rychlosti vypadla…

O tom to je, X vodičom vyhovuje 100, Y 130, Z ide na plny kotol bez ohladu na vyšku MPR, okolnosti atd… Nakoniec potom všetci končíme v 2-hodinových zápchach tvoriacich sa po kolíziách vzniknutých pravidelne ked sa dostatočný počet vodičov X, Y a Z stretne na prepchatej D1 a každý ide podľa svojho presvedčenia bez ohľadu na iných.

Navrh?

Okrem 3-pruhovych dialnic :unamused: by to chcelo viac ohladuplnosti navzajom v zmysle najdenia stylu jazdy ktory vyhovuje absolutnej väčšine vodičov, mozeme aj tu spravit hlasovanie a vypocitat tzv. “median” - najcastejsie sa vyskytujuca hodnota ktory vypoveda pre taketo pripady ovela viac ako priemer. A ostatni by sa na usekoch kde su vytazene obidva pruhy dobrovolne prispôsobili väčšine. Či už smerom dole alebo hore. Egoisticke zaujmy by potom museli ustupit a dalo by sa snad aj u nas jazdit len s tempomatom a nie brzda-plyn-brzda ako teraz.

No jo. To je ale dost nerealne v dnesnej situacii. Snad na vybranych usekoch (BA-TT) by som osadil znacky odporucana rychlost 120 rychly pruh a 90 pomaly pruh. A mozno by potom ani nebolo treba treti pruh :wink:

Ísť 100 km/h po diaľnici … v ĽJP je drzosť … to už rovno môžete jazdiť na I …

Nemáš pravdu.

Pri takýchto rýchlostiach by už kamióny mali problém. Čo potom s nimi ? Pôjdu na I-II ?

A navyše pri týchto min. limitoch by sa síce išlo rýchlejšie, ale tiež sú vyššie odstupy a kolóny sa nerozpadnú, keďže intenzita úseku je prekročená. Keď tam sú maximálne intenzity vyčerpané, tak vyššie rýchlosti spôsobia naopak ešte dlhšie kolóny …

situacia 1: vyhovuje mi 100kmh (kvoli spotrebe) a dobehnem kamion iduci 80. Mam moznost spomalit o 20kmh, popritom usetrit este dalsie palivo, ale nepockam, kym sa to vzadu uvolni a zacnem kamion zacnem predbiehat. Nasledok - niekto za mnou musi brzdit zo 160 na 100, teda o 60 kmh. To je egoizmus

situacia 2: vyhovuje mi 140kmh, dobehnem kamion iduci 80. Co teraz? Spomalit o 60kmh (to je dost) a pockat, kym sa to za mnou neuvolni, alebo zacat predbiehat a spomalit tym niekoho o 20kmh?

Inak tomu sa aj ja divim, ale ked si vezmes konkretne PO-KE, ludi, ktori denne dochadzaju do prace a ich kosicke platy, tak sa im nedivim. Ja tadial jazdim prilezitostne a nemam problem ist po I/68, je to celkom pohoda, ale casova strata je dost velka, kedze je tam dedina za dedinou.

ono to zas takový problém (ten způsob jízdy) není. Je sice hezké, že v Německu se jezdí vlevém 140 a v pravém 80, ale stejně občas někdo musí přejet z pruhu do pruhu, kamion předjíždí jiný, apod. Absolutně to brát taky nejde. Já vidím spíš potíž v těch co jezdí nad 150, protože se svojí rychlostí už o dost liší od okolo jedoucích, což má samozřejmě strašlivé důsledky pro případný střet. Jinak brždění proto, že přede mnou je někdo kdo jede o 20 km/h pomaleji zas takový problém není. Mimochodem i já jsem v Německu seděl v autě, které řídil německý řidič a jelo 220 …

Ja po diaľniciach (nie R-kách) aj na SVK, ak sa to dá jazdím 150-170 km/h, po D2 hlavne Kúty-MA bežne aj viac (maximálka auta), v živote som nikdy neohrozil, v živote som nemal na D nehodu a to kdekoľvek na svete.

Stačí predvídať a skutočne moc neteoretizovať … ale hlavne neriešiť jazdenie so 100 km/h a môžem povedať, že takýchto šoférov je minumum, bežne je skôr tých 120 km/h …