130 km/h na diaľniciach - zvýšiť, alebo znížiť?

mozno by bolo dobre skusit premenlive dopravne znacenie, ktore v menej exponovane casy povoli 160 a v pracovne dni 130, pripadne menej

No vidis - ale PO-KE nespominas :slight_smile:
Ja tou trasou chodim len par krat do mesiaca, ale aj mimo spicky je tam bezne, ze musis zaflekovat v lavom pruhu zo 150 na 100, kedze dotycny vyhodi smerovku a ledva stihne raz bliknut a uz je v lavom pruhu (to ze pred tym siel aspon pol minuty v zavese ineho auta a mal moznost predbiuehat uz radsej ani neriesim).
Ked sa mi to minule stalo na mokrej vozovke, tak som bol rad ze som to ustal. Fakt.

Potom som sa prisposobil. Odvtedy si veci planujem tak, aby som nemusel ist rychlo, co v praxi znamena, ze idem PO-KE tak cca 90 km.h (optimalne otacky/spotreba) nie som v strese, ci sa ten tlk predo mnou na poslednu sekundu rozhodne . Ale nikdy nepredbieham tak, aby niekto za mnou musel spomalit, nedajboze zaflekovat…

Skoda ze nejde vymysliet, ako neprenasat mestsky styl jazdenia na dialnicu…

Nemas pravdu.
Kolony su najma kvoli nehodoam a zmatkom. Ak sa pojde jednou rychlostou, kolizie sa minimalizuju.

Kto hovori ze chodim v LJP :question: :question: :question:
Keby si cital poriadne, nemusel by som sa vyjadrovat k Tvojim irelevantnym a nepodlozenym prispevkom.

Takze ked idem 99jm/h, tak nemam ist po dialnici, ale mam ist na cestu prvej triedy? To je uplne detinske, veci neznale a scesne myslenie, ze jediny dovod, preco by IAD mala ist po dialnici, je vysoka rychlost. Ide hlavne o bezpecnost :exclamation: :exclamation: :exclamation:
Dialnice sa budu aj preto, aby auta nechodili uprostred dedin, aby sa nenicili domy, neznecistovali ovzdusie a aby sa predchadzalo koliziam tranzitu s detmi, chodcami ci cyklistami.

Predvidat pri “bezne vacsej rychlosti ako 170km/h” mozes akurat prd. Svoj.

Jednoznacny suhlas. To je zatial ale mozne iba v tuneloch a v BA na obchvate. Nikde inde dostacujuce ISD nie je.

Ked je dialnica prazdna kludne si jazdi aj 85, ja pisem o situaciach ked je pravy pruh zaplneny na viac ako 50% a uz sa zaplna aj lavy pruh, lebo vtedy su rozdiely rychlosti znacne a vznikaju kolizne situacie. A vznikaju aj vtedy ked su plne obidva pruhy a niekto odzadu sa nasilu pretlaca a kluckuje. Problemom dvojpruhovych dialnic je pri 160-ke obrovsky rozdiel rychlosti vozidiel v pravom a lavom pruhu, hlavne ked vodic za pomalym vozidlom zacina predbiehat kladie to na odhad vodica vysoke naroky. Zober si ze z 90-ky ides obiehat a vlavo ide niekto 160. To je rozdiel 70 km/h inak 19m/s alebo 1140 m/min. Ako dlho trva predbiehaci manever 20m dlhého kamiónu? S reakčným časom vodiča a zotrvačnosťou vozidla je na to potrebných z 90-ky ak aj podradíš min. 10 sekund od rozhodnutia “idem na to”. Za ten čas prejde vozidlo idúce 160-kou cca 450m. Takže ak ho nechceš obmedziť mal by si začať obiehať kamión len ak cca 500m za sebou nevidíš nikoho prichádzať a min. 250m ak ho nechces doslova ohrozit, lebo tu uz musí pomerne intenzívne brzdiť !!! A čo sa stane ak sa natlašíš do 100m dlhej medzery v lavom pruhu vedia tí čo takto havarovali. Koľký majú taký dobrý odhad a nezmetkujú?

Tomas, odveci reakcia, pretoze Dialniciar pisal o 100km/h v lavom pruhu a v tomto s nim suhlasim.
Tiez obcas casto jazdim “na spotrebu” a predbieham rychlostou 100-110, ale ak sa zozadu blizi rychle auto, povazujem za svoju povinnost dupnut na plyn a zrychlit aspon minimalne 130 (ak treba), a pri prvej moznosti sa zaradit naspat vpravo. Drzat si v lavom pruhu 100, ked sa blizia rychlejsie auta povazujem za bezohladnost.

Ved o to ide, ze Dialniciar zase vsetko poplietol a prekrutil v svoj prospech.
Ja hovorim o jazde v pravom jazdnom pruhu. Lavy pruh na dialnici je vazna vec, ktoreho nedbanlive vyuzivanie moze mat vazne nasledky.

Tomas, nic v zlom, ale na predchadzajucej strane joe varuje, ze sa na useku PO-KE bezne predbieha v 100km/h, v reakcii sa ty ohradzujes, ze to nie je az tak pomaly, ze bezne takou rychlostou jazdis. Tvoje spresnenie, ze mas na mysli 100 km/h v pravom pruhu, je az v reakcii na Dialniciara :slight_smile:

Ked hovorime o slusnosti, mame este veeelmi daleko od inych krajin.
Vid priklad z USA:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=5635

Je to znacka, ktora je stelesnenim ohladuplnosti. Zabrani sa tak lietajucim kamienkom (kolkym z Vas uz prasklo okno tieto dni, ktore su ako stvorene na odlietavanie kamienkov?), ako aj nadmernemu znecisteniu auta.
Podla znacky vidno, ze je mozne za tento - dokonca - priestupok aj pokutovat.

Tak zase bezne nie - spominal som, ze tadial chodim len par krat do mesiaca, cize som proste len mohol mat zakazdym smolu :wink:
Tomas spominal, ze tu cestu pouziva denne, takze on to asi bude vediet najlepsie.

Ale je zaujimave, ze frekvencia vyskytu daneho javu klesa s kilometrami pribudajucimi v smere na zapad :slight_smile:

Najhorsie je na tom brzdeni v lavom pruhu pri vysokej rychlosti to, ze starsie ABS musi clovek na mokrej ceste manualne znova preslapnut - cize aj ked je krizova situacia, musim ABS vypnut odslapnutim brzdy a opatovnym zaslapnutim - co je obzvlast na mokrej ceste zalezitost desatin sekundy, nehovoriac o fakte, ze ked treba intenzivne brzdit, tak clovek musi paradoxne po pol sekunde prestat brzdit (cize potlacit reflex, co je tazke), inak to ABS bude za mokra brzdit este pomaly pol kilometra…

Maju uz toto novsie ABSka vyriesene ? Teda, ze aj ked sa ABS zopne, tak trebars po 2 sekundach vypne a brzdi normalne dalej ?
Je to trocha OT, ale je to presne situacia, ktora moze v rychlom pruhu na dialnici nastat.

Ano, vela ludi jazdi na tejto dialnici pomaly. Je to dane viacerymi faktormi:
1, nizsia kupna sila obyvatelstva :arrow_right: setrenie paliva
2, nizsia kupna sila obyvatelstva :arrow_right: rychle auta, tzv. “trhace asfaltu” sa vyskytuju v mensom pocte
3, puhych 24 km dialnic na celom vychode :arrow_right: vela ludi sa na dialnicu dostane parkrat do roka

Najvacsi problem je na privadzaci do KE. Tam sa castokrat predbieha dokonca pre 60-ke!!! v lavom jazdnom pruhu. Stupanie je tam dost prudke, pruh pre pomale vozidla tam nie je a nakolko neexistuje subezna komunikacia, jazdia tam aj Avie a Liazky, ktore do kopca idu 20 km/h. Predstavte si, ze popri nich prefrci auto povolenou rychlostou v 130-ke. Na celom useku je akurat odporucana rychlost 110km/h kvoli nerovnosti povrchu vozovky, aj to len v smere DO Kosic…

ja mam na 4 rocnom aute stvrte celne sklo !!!

hmm, tak to som asi medzi tymi stastnejsimi, co ho nemenili za 10 rokov este ani raz…
O to vydatnejsie sa menili ine sucasti podvozku :slight_smile:

Tomas : Dnes uz ojazdeny trhac asfaltu ani nie je ovela drahsi od inych ojazdenin. Len kto by to zivil, ked to zerie 15 l, ze :slight_smile: ?

Ten privadzac - cirou nahodou znacka konca dialnice nie je este pred tou prudkou zakrutou doprava :wink: ?

Ano, je. Po zakrute a pripojeni sa 1/68 zacina cesta pre motorove vozidla.

A tam je normalne doporucena rychlost hore tym kopcom 110 km.h ? Ved tam prebehuju jelene - kazdu chvilu sa tam niekto zabije pre tie jelene…
Som ju musel prehliadnut, zil som v tom ze tam je klasicky 90tka …

Ano, doporucena je 110 kvoli nerovnosti vozovky, povolena je vsak 130. A pri tej rychlosti to je fakt problem. Na sportovej A3ke som musel pevne drzat volant, na horsich autach je to ista kolizia.

Vidis, tam je povolena 130, ktorou sa realne da ist len na silnom aute a pri slabsej premavke… ale vodici si zvykli. Je to vsetko len o tolerancii…