je pravda, ze EU nie je naklonena a je naklonena a ze ma jasne pravidla a nema jasne pravidla a ze sa peniaze vracaju aby sa potom zase vratili naspat z EU atd.
Ty mas na EU jasny pohlad. Ja viem zaklady o EU a mam prehlad mozno len v 10% toho, co sa tam deje ale mne to staci. Chcem tym len povedat, ze so mnou sa mozes hadat a mas pravdu, pretoze ja som za Grek, ktory hovori zle po slovensky - ja mam problem sa vyjadrit v takychto zalezitostiach ako je EU odborne a presne po slovensky - a okrem toho ja nie som odbornikom na EU. To je myslim dost jasne. A dost jasne je, ze ty si na tomto fore “extra star” pre zalezitosti s EU, mas prehlad a davas to jasne najavo. Takze - OK.
Ja som vyjadril, co sa priblizne deje a to mne osobne staci. Mozes ma opravit, ja ta opravovat nebudem, pretoze mas vzdy v tychto zalezitostiach na 99.9% pravdu. Ja vzdy nie, ale mne staci to, co viem, mne sa tazko tebe vysvetluje, ake su dalsie principy/mechanizmy, … vidis sam ake su. Grecky rozpocet, francuzske dialnice, portugalske stadiony, polnohospodarstvo, zeleznice, doprava, … vsade je nejaky problem a nejake nejasnosti.
1/2 profil na D1. Nemal by sa stavat, ked je to D1, ale ked sa stavia, tak nech - tunel Branisko tam to je OK.
Ja sa tu nechcem hadat, iba diskutovat Ak viem, spresnim dake info. To neznamena, ze sa nemozem mylit a ze mam jasny pohlad na EU. Rad sa necham poucit aj od druhych a vypocujem si ich nazor (co vsak nemusi znamenat, ze ho aj prijmem za svoj ). Chapem, ze pre mnohych je uplne podrobne info zbytocne a staci im veci poznat ramcovo
Tu som sa nedostatocne vyjadril. Ja sa rad necham poucit a vysvetlit zalezitosti blizsie, ale ja aj tak nenapisem blizsiu odpoved, lebo nemozem. Nie nechcem, ale nemozem. Kazdy “informovany” na tomto fore ma svoje dovody, len je otazka casu, ked sa zisti, ze ake su tie hranice.
Ja som rad informovany o vsetkom - ale nie podrobne - pretoze ja mam v hlave tolko vela info, ze ja mam problem si pamatat svoje mobil cislo.
Preto som len chcel dat najavo, ze so mnou je zbytocne diskutovat do hlbky o EU. Pretoze ja to aj tak za 20 dni zabudnem. Nic v zlom wazari, ty si tiez urcite nepamatas niektore moje detailne info. Chapes?
Samozrejme, ze si vsetko nepamatam
Ale tie nazory, co si tu vypisujeme, cita este dakych 200 ludi a mozno pre niektorych su tie detaily zaujimave. Cize, ked cosi pisem smerom k tebe, nemyslim iba na teba, ale aj na to, ze to citaju aj ini
No a este: Ja neviem dopredu, pri ktorej EU teme zareagujes a napises viac informacii a pri ktorej nie Takze za pokus to vzdy stoji
ja by som trochu prispel do diskusie o1/2 profile z phladu geologa. Myslim, ze je jeanse, ze ked sa dialnica stavia v polovicnom profile, tak z kratkodobeho hladiska je to usetrenie penazi. Pokial sa ale na to pozerame vo vacsej casovej skale, tak uz to tak jasne nevyzera. Nebudem teraz hovorit o objektoch ako su mosty a estakady, ale z pohladu zemnych prac a sanacii. Su iste geologicke prostredia, kde si jednoducho nemozeme dovolit vstupovat do masivu niekolkokrat v casovych odstupoch. A ak ano, tak za cenu daleko vyssich nakladov. Takisto pomale tempo sa neustale zastavovanie vystavby v usekoch, kde uz sa raz zacalo nieco stavat, neprispieva znizovaniu nakladov, ale naopak, naklady enormne rastu.
Myslim, ze najma v horninach karpatskeho flysa a zvlast tam, kde prevladaju ilovce, by sa vsetky zemne prace a sanacie mali robit uz v definitivnom plnom profile. Podla mna exemplarnym prikladom zleho pristupu je polprofil pred tunelom Horelica. V zlozitych podmienkach sa vyhodili peniaze na stabilizaciu polovicneho profilu, ktoru bude treba pri rozsirovani aj tak prerobit a rozsirit. Cize vlastne dvakrat sa bude sanovat to iste. Nehovoriac o tom, ze uz raz doslo k poruseniu masivu a nikto nevie povedat, do akeho stavu budeme pri rozsirovani vstupovat. Dalsi priklad je tiez na D3 v useku pred poslednym (nedostavanym) mostom - zarez sa otvoril, potom dosli peniaze a zarez tam stal bez zaistenia a ochrany (to bolo to tzv. zakonzervovanie stavby, prelozene do slovenciny zastavenie stavby). Nastal rozvoj svahovych pohybov, ktory nemusel byt, pokial by sa zarez okamzite definitivne upravil. Teraz budu sanacie daleko drahsie, pretoze uz ide o aktivne zosuvy. A tak dalej a podobne.
Cize, myslim, ze na podobne veci by sa malo prihladat uz pri planovani, a nestrielat len tak od brucha terminy a to, ci sa bude stavat polprofil alebo plny rpofil. Pokial naozaj chceme setrit, tak to robme dosledne a premyslime si to dopredu. Inak sa moze stat, ze sa zmysel setrenia akosi strati v navysovani ceny a v pribudani sanacnych opatreni.
Dialnica sa stavia na 1/2 profil, ale sposobom ze zemne prace a prekladky inzinierskych sieti a vystavba mostov (nad dialnicou) atd. sa spravi ako keby sa staval plny profil dialnice.
Tomuto sa hovori efektivne postavena dialnica na 1/2 profil, o ktorej vieme, ze bude nutne ju dostavat do 5-10 rokov. Stoji to sice viac ako keby sa staval len 1/2 profil bez dalsich nakladov, ale realne sa potom po dostavbe (a 10 rokov je kratka doba) usetri cca. 20% (niekedy len 10%, ale aj to je pri sumach pri dialniciach dost vela) celkovych nakladov.
Adoas:
presne tam som mieril. myslim, ze toto by bol velmi dobry sposob. Ci z hladiska celkovej pripravy uzemia (vykup pozemkov, prekladka sieti) ale aj z hladiska stability uzemia a setrenia penazi (sanacne opatrenia robene iba raz, nie dvakrat).
myslim si, ze vykup pozemkov uz je spraveny hned. Z dovodov, ze aj stat si uvedomuje, ze potom stupa cena a okrem toho - vola sa to ochrane pasmo.
Ale inak mas pravdu. Nie som si isty, ale nieco som cital a ak sa nemylim, tak D1 by mala byt takto stavana. A mala by tak by stavana aj juzna aj vetva R4, … stavbari to presadzuju, preto cena by nemala byt 3-4 mld. SKK, ale 5 mld. SKK.
Zaujímalo by ma, prečo D1 od Popradu po Branisko sa uvažuje na polovičný profil. Nebol jeden z dôvodov, že pri požiadavke na čerpanie EU fondov /predtým štrukturálnych, teraz Kohézny fond/ dala EU peniaze len na úsek Mengusovce-Poprad plný profil. Úsek Poprad-Jánovce je stavaný na polovičný profil podľa EU z dôvodu nižšej nevyťaženosti.
A MDPaT to zrejme vzalo ako bernú mincu pre ďalší úsek Jánovce-Jablonov.
Je možné financovať dostavbu na plný profil napr. zo ŠR a paralelne stavať plný profil z fondov EU?
PPP ma naplanovanych dnes v SR medzi 90 a 100 km dialnic - ked to pojde podla planov tak by sa malo pridat este + cca. 20 km na D3 a 20 km v ramci obchvatu BA.
Jasné, Adoas. Ale uvediem príklad. Jánovce-Jablonov si vyberie, resp. vyhrá súťaž prevádzkovateľ a staviteľ PPP. Ten sa rozhodne, že ho postaví na polovičný profil z dôvodu návratnosti investície.
SR má však záujem dostavať plný profil na celej D1. Firma, teda prevádzkovateľ PPP by teda mohla stavať polovičný profil, vrátane technického vybavenia, dopravného značenia, atď. systémom PPP a ďalší profil by bol postavený buď tou istou firmou, alebo inou, financovaný zo ŠR, prípadne fondov EU. Na jednom úseku by teda bolo paralelné financovanie.
Otázka však ostáva pri prevádzkovaní diaľničného úseku. Buď by sa znížili poplatky za výber mýta, alebo by diaľnica bola spoplatená len v jednom smere.
Ak existuje podobný prípad vo svete, rád budem, keď ho prípadne uvedieš.
To je jedna možnosť. Ďalšou je paralelná výstavba druhého profilu zo ŠR, alebo z fondov a ten by bol daný do užívania bezplatne, resp. by tam platili len diaľničné známky.
ta PPP firma by to asi musela vopred vediet, lebo tento krok by jej intenzity znizil na polovicu - cize dodatocne bez kompenzacie by asi na to nepristupila
Nie je standardne vo svete aby 1 dialnicny usek stavali 2 firmy, 2 konzorcia v ramci PPP, … skor sa snazi stat dosiahnut dohodu s prvym konzorciom o dostavbe.