1/2 profil na D1

Minuly rok vysla smernica EU o bezpecnostnych poziadavkach na tunely, doteraz to legislativa EU neupravovala, a stacia im 2 rury.

Po nešťastiach, ktoré sa stali pred niekoľkokými rokami v rôznych krajinách v tuneloch, prišlo k zmenám aj v tejto oblasti.

EÚ dala lehotu niekoľkých rokov (teraz presne neviem koľko, ale cca. 10-20), že všetky staré tunely, v ktorých je obojsmerná prevádzka sa budú musieť postupne zrekonštruovať tak, aby to boli tunely 2-rúrové (každá rúra pre 1 smer, t.j. môžu byť aj 4-rúrové) a zároveň budú musieť mať aj tzv. servisný tunel a viem, že v niektorých prípadoch budú musieť byť 2, pre každú rúru extra.

Okrem toho, v rámci bezpečnosti, by sa mali nové tunely stavať už len ako jednosmerné aj so servisným tunelom. Ak budú však tunely nové, tak servisný tunel (môže v ňom byť aj úniková cesta) môže (a zrejme aj bude z finančných dôvodov) byť medzi dvomi rúrami, čo je prirodzené, aj keď v niektorých podmienkach sa to tak postaviť nedá, vtedy bude tunel mimoriadne drahou stavbou. Na Slovensku by mali byť max. 3 rúry, nikde nie sú podmienky pre 4 nutné. :sunglasses:

Noo, pred mojim predchadzjucim prispevkom som si prebehol danu smernicu EU (54/2004), ale vyslovene sa tam tretia rura neuvadza. Su tam uvedene bezpecnostne prepojenia rur a vselico ine, ale ako hovorim, nie je tam poziadavka na tretiu ruru. Mam ju iba v anglictine, cize terminologicky by som sa mohol seknut, ale na 99 percent tam nie je poziadavka tretej rury.
Na tunely v prevadzke musi clensky stat do 3 rokov vypracovat akcny plan ich prisposobenia sa bezpecnostnym poziadavkam a do 10 - 16 rokov ho aj uskutocnit (od minuleho roku sa to rata).

1/2 profil na D1 bude niekde od PP až po Sviniu alebo PO. Postupne sa dostavia na plný profil, kým sa dostavia D1 po UA a Branisko sa bude stavať podľa plánov okolo roku 2015 aj na 2. rúru + servisnú (únikovú). :laughing:

Trosku upresnim: 1/2 profil bude od Popradu po Branisko. Od Braniska po PO sa dialnica bude budovat v plnom profile :smiley:

Je to možné, dokonca sa aj uvažuje o dobudovávaní na plný profil v tej 1. časti, keď sa D1 po KE otvorí. :laughing:

Je vysoko pravdepodobne, ze sa bude stavat 1/2 profil medzi PP a PO na niektorych usekoch aj kvoli tomu, ze tunel Branisko je zatial len na 1 tubus a druhy sa ani zatial neplanuje stavat. Zalezi potom od toho, ci by tieto useky stavalo PPP.

A dalej na D1 aj od KE v smere na MI sa bude zrejme najprv stavat na 1/2 profil.

Ja by som to potom odporucal od MI v smere na Ukrajinu az po hranice. :wink:

inak ohladne polovicneho profilu ma zaujala jedna vec a to konkretne budovanie mostov, ci uz prechodov alebo mimourovnovych krizovatiek. totizto co je zacata krizovatka pri beharovciach, tak sa netrvari ze by sa tam pocitalo hend pri vystavbe s rozsirenim na plny profil … podobny problem je vidno aj pri obchvate zarnovice, ktory sa fakt staval tak ako by tam uz druhy pruh ani nemal byt (rozumej, mostny, najazdy etc) takze sa pytam ci sa pri mostoch uz pocita ?

lebo sa obavam ze ani moc nie ..

Toto som nepochopil.

1/2 profil sa vždy stavia tak, aby sa dal rozšíriť. :sunglasses:

Ja som to pochopil hned. :laughing: … ide o to, ze nadjazdy a mosty, ktore su nad 1/2 profilom nie su postavene tak, aby sa dal dostavat aj druhy polprofil, ale aj tu existuju lahke vysvetlenia:

1. Druhy polprofil bude vedeny inym smerom.

2. Druhy polprofil sa nebude stavat min. 10 rokov a potom sa zase oplati to tak postavit, lebo materialy starnu atd. a dany nadjazd by bol zbytocne dlhy, teda aj drahsi a nasledne za 10 rokov by sa aj tak asi musel zasadne modernizovat a opravit.

Ak to je jeden z tychto dovodov, tak je to normalne - aj vo vyspelych statoch. :wink:

caesar: no na slovensku to v kopu prikladoch tak nie je …

Naraz sme pisali - no mas tam odpoved.

Ale nechcem to tak sudit, ze to je jasne na danom useku, pretoze SR nie je USA, Kanada, Nemecko, … ani Grecko. :wink:

adoas: u nas to bohuzial skor smeruje inam .. napriklad aj na R1 obchvat zarnovice kde sa vedelo ze bude aj druhy pruh a nestavalo sa podla toho .. su to dalsie zbytocne vyhodene peniaze a takto je to velmi casto …

Ked prave obchvat ZC je trosku specificky priklad, ten by som do toho moc nedaval.

Vobec cela R1, tam ide o lepsie cerpanie penazi z EU naviac cez taketo metody, … :wink:

EU by mala taketo podvody odhalovat a vinnikov trestat . Lebo za tie iste peniaze by mohlo vodicom sluzit napr. namiesto 20 km 25 km novych ciest

Lenze to nie je podvod, to je len sikovnost a robi sa to vo viacerych statoch.

To je to iste ako cerpanie penazi aj po skonceni financneho obdobia, praktika trva uz 10 rokov, ale pravidla sa este realne neprijali, ale cerpat sa da aj 3 roky po skonceni financneho obdobia, len na to musi byt sposob. :wink:

bezne sa da 2 roky po skonceni financneho obdobia, pri koheznom fonde aj dlhsie.
no a este pri dakych specifickych podmienkach, napr. ked dali nieco na sud, tak cas nebezi

v predvstupovych fondoch pri grantoch bol jeden taky zaujimavy pripad, neviem, ci to funguje aj v strukturalnych fodoch

hm, a dake ine sposoby, Adoas ? :slight_smile:

Adoas, zase sa nerozumieme.
Ja viem presne o com pise aquila, lebo pri kazdej ceste po R1 som sa v useku obchvatu Zarnovice cudoval, kadial tam chcu preboha viest dalsie 2 pruhy.
Bud je to amaterizmus projektantov, alebo to takto bolo naprojektovane schvalne, aby sa dostavba dalsich prudov dostatocne predrazila. V tom druhom pripade to ale splna vsetky charakteristicke znaky podvodneho konania.
To, ci sa presuvaju peniaze medzi financnymi obdobiami, je v poriadku z tohto hladiska.

OK, ja som Grek a niekedy nemam sancu pochopit nejaky skryty vyznam. Nevadi. Ja som vedel, do coho idem, ked som vstupoval na toto forum.

Tak v takom pripade je to samozrejme chyba. Otazne je ci je zamerna alebo nie, ale myslim ze zamerna nie je. Tam je asi malo miesta na vystavbu a kazdy profil pojde samostatne - robi sa to minimalne, ale niekedy sa to inak neda.

Neviem, ja zase vidim SR aj dost idealne, aj dost pesimisticky v niektorych ohladoch a smeroch. :wink:

Da sa, ale ako kedy, wazari. Boli pripady, ze sa aj nedalo. A nie je to este pevne zakotvene, teraz bude snaha ist pevne zakotvit n+2 alebo aj n+3 vo vsetkych pripadoch.

Ine sposoby - wazari sam vies, ze su, len je otazka casu, kto si vsimne, ze to nie su “ciste” sposoby.

Najhorsie co sa moze stat - je vratenie penazi naspat do Bruselu a to sa takmer nikdy nestava. A najcastejsie sa to stava v polnohospodarstve, ale to je zase normalne, ked 40% rozpoctu EU je polnohospodarstvo. :wink: