ZSSK Cargo - nákladná doprava (a ev. jej predaj)

Tesný rozdiel v ponukách na Cargo. Scenár s dodatočnými ponukami sa môže zopakovať. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2753

A ešte ako som čítal, tak železnice majú dlhy vo výške takmer 40 mld. SKK, z toho osobná doprava cca. 5 mld. SKK, takže ani keby Cargo bolo predané za 20 mld. SKK, tak dlhy zostanú. :confused:

13 miliard je za 100% carga spolu s depami vazne malo. za 66% a ak by vlastnili 49% zo spolocnosti co ma depa by sa to este dalo … ale zase preco by mali platit viac, ked bolo jasne, ze v tendri nie je ziadna konkurencia.

MAV bola odpisana hned od zaciatku a to dalsie zoskupenie je pro forma a skor ci neskor cargo posunie dalej ..

Takto … to ze CARGO zoberie RCA (len sa nevedelo s kym) bolo jasne uz dlho predtym nez nejaky tender vobec zacal … si spominam ako sudruh minister tvrdil ze pod 20 Mld. nejde …

JoHnZ,

minister dopravy SR tvrdil: od 15 do 20 mld. SKK, … aby sme boli presny.

Nie je vhodne kritizovat niekoho len za to ze sa nam nepaci a pouzivat pri tom nepresne slova. Ja si nemyslim v tomto pripade ze 5 mld. SKK je maly rozdiel na to ze o tom pisem prispevok. :wink:

Ja narazam na jedno konkretne televizne vystupenie v televiznej politickej diskusnej relacii “Sito” , kde z jeho ust padol zhruba takyto vyrok … ziadnych 15-20 … ale 20 a vyssie …

JoHnZ,

OK. :stuck_out_tongue:

Ja osobne mam takyto nazor. Budem sa drzat temy a mierne ju rozsirim lebo neda sa pisat len o predaji Cargo.

SR je maly stat. Ale to neznamena ze je to bezvyznamny stat. Je to stat v EU a v NATO ato vo svete nieco znamena. Aj v Europe - je vela statov ktore nie su ani v EU ani v NATO. A dlho ani nebudu. A potom je tu aj OECD kde SR je. Hovori sa ze je mozne SR vynechat v zeleznicnej nakladnej doprave - ja si to nemyslim (neviem ako ty JoHnZ a ostatni) pretoze tu nie je takyto zaujem. Ine je ze SR by sa mohla sama k tomuto procesu dostat cez vysoke poplatky za kolaje (to som nevedel ze to je 200% nez Rakusko atd.), slabe investicie do rozvoja (modernizacie trati ale aj vagonov atd.) a zle hospodarenie. Pri vysokych poplatkoch sa da spravit len jedna vec - znizit ich - to znamena kratkodobe znizenie prijmov. Ale ina cesta tu nie je. Slabe investicie do rozvoja sa daju riesit viacerymi sposobmi - jeden moze byt ciastocna alebo uplna privatizacia (sukromny vlastnik bude chciet dosiahnut zisky a nie straty a tak investuje) alebo investuje viac stat alebo priamo zeleznice. Stat/zeleznice investuju ale zatial hlavne do modernizacie trati spolu s EU. A pre rozvoj samotnej nakladnej zeleznicnej dopravy sa stat rozhodol pre 100% privatizaciu nakladnej dopravy. Tak v takomto pripade by som ja ako stat cakal min. 500 mil. EUR za tento predaj a to viem v akom stave Cargo je - ale kupujem to nie na 5 ani 10 rokov ale snad na 50-100 rokov. Lebo potom sa moze stat, ze zeleznice sa teraz predaju za menej a kupujuci ich preda dalej alebo ich “vytuneluje” a necha si len to najlepsie z nich a nebude do nich investovat. Ale potom je tu este aj ta tretia cast a ta suvisi s hospodarenim. Tu su problemy a nie male, ale podstatnu cast dlhov uz dnes ma stat v statnom dlhu - nebude to mat Cargo priamo sumu 35 mld. SKK. Ale ked privatizuje stat tak je normalne ze chce mat aspon 20 mld. SKK aby riesil 35 mld. SKK + 5 mld. SKK (dlhy za osobnu dopravu). V tomto su dlhy od uverov cez dlhy statu samotnemu statu - socialne a zdravotne poistenie, elektricka energia atd.

Takze - privatizovat 100% Cargo pod 500 mil. EUR nema vyznam vzhladom na ti ze toto je “zlata cast” zeleznic vsade vo svete.

Bod c. 3 suvisi s bodom c. 2 len vzhladom na stat nie vzhladom na investora - toho zaujima hlavne bod c. 1 a bod c. 2 - pretoze bod c. 3 si sukromny investor vyriesi sam a razantne - to neznamena len prepustanie ale skor podstatne zmeny v riadeni - manazment atd.

Sukromny vlastnik moze 10 rokov Cargo transformovat a reformovat tak ze bude rocna strata 1-2 mld. SKK ale potom pridu zisky vysoke 5-10 mld. SKK a navratnost bude za dalsich 5 rokov - takze za 15 (mozno aj 20) rokov bude navratnost za kupnu cenu + vlozene investicie a bude tu len zisk a to pri predaji 100% nejakej firmy je normalne.

A moj nazor ze ja by som 100% neprivatizoval - to je to iste ako sa mi nepaci ze SR dava na vystavbu dialnic menej ako 20 mld. SKK lebo realna potrebna suma je dnes min. 40 mld. SKK. :wink:

ZSSK Cargo plánuje výnosy a náklady na 18,2 mld. Sk. Pri plánovanom objeme prepravných výkonov 49,106 mil. ton predpokladá spoločnosť tento rok tržby z nákladnej prepravy na úrovni 12,485 mld. Sk. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2794

Komisia na predaj ZSSK Cargo neprijala žiadne odporúčanie. Hovorca a poradca ministra dopravy Tomáš Šarluška nechcel komentovať ďalší proces privatizácie v súvislosti s aktuálnou politickou situáciou. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2796

aquila: Tak nam vyhrada svedomia zmietla zo stola vladu … uvidime co bude po tych “predcasnych” volbach v tychto vodach … ci sa doprivatizuje Cargo, ako sa bude stavat koridor (bude zaujimave ci sa do vlady dostane Smer, ktory ma v programe jednoznacnu priorizaciu zeleznic … a hlavne ako to potom dopadne)

Hmm … investicie do voznoveho parku 940 milionov? co z toho by sa dalo realizovat … nejakych 10 rekonstrukcii tratovych dieselov, Mirer a EDBcky do zbytku rady 131, Mirel-CRV do niekolkych 363 teda jak do teho nezapocitali aj bezne opravy … proste toho roku nic moc …

johnz: ale vyzera to, ze sa cargo predsa len sprivatizuje => rail cargo austria …

dialnice.info/viewtopic.php?t=2800

Ak som to spravne pochopil, tak privatizacia v SR docasne skoncila. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2802

no čo … lepšie vŕtačkou do kolena ako drátom do oka …

tak nejako by som to aj ja zhodnotil :wink:

asi najvacsie riziko by bolo, keby railon ozaj vbehol po konci monopolu na drahu (napriklad cez BRKS, popripade rozsirenie aktivit medzinarodnej expresnej spedicnej) a potom by z carga stat dostal este menej …

adoas: privatizacia zeleznic je uz len “technicka zalezistost” takze jej sa to netyka :wink:

nie je to idealna privatizacia .. mohlo to dopadnut aj lepsie, ale co uz no..

Prave naopak - letiska a elektrarne su technicka zalezitost a dokonca porusenie keby sa to zrusilo ale zeleznice nie su na 100% jasne - ja cerpam doveryhodne info.

Dalej sa to nebude tykat teplarni. Ani SSE a VSE a otazka zostava na ZSE. A mohol by som pokracovat - SAD, DMD Group atd.

Do zoznamu statneho majetku sa zaradila aj NDS, a.s. ktorej priama financna hodnota dosiahla dnes cca. 3 mld. EUR. :wink:

Aby som sa vyjadril presne:

letiska, elektrarne by sa mali dokoncit z hladiska privatizacie - elektrarne moze zablokovat NR SR

ZSE sa asi tiez doprivatizuju. Asi aj niektore SAD.

SSE, VSE, teplarne - asi uz nie.

Otazka zostava na: zeleznice a dalsi postup pri DMD Group.

A ohladom NDS, a.s. - hodnota je 3 mld. EUR, financna hodnota je cca. 1/3. :wink:

Railion ani RCA by cez BRKS nevbehol, pretoze BRKS je clenom zoskupenia European Bulls, co by sa dalo nazvat ako aliancia “mensi sukromnici proti RCA a Railionu” … mohli by si tu max. otvorit firmu a zacat na zelenej lucke …

Pretoze zakazky Railionu su tu vesmes zasielky prioritne a logisticke, casto pod 500 ton, na co by musel BRKS sam vybavit komplet novym vozovym a lokomotivnym parkom, zabezpecit si tam posuny a zoradovanie … jediny sposob ako by tu mohol so svojou politikou (pod 1000 ton nebereme) Railion fungovat je, ze by si u nejakeho miestneho objednal prepravy do nejakej stanice a ich zoradenie do supravy, ktoru by nasledne odviezli vo vlastnej rezii … a tam by som prave videl priestor pre statne CARGO, ktore by tieto sluzby poskytovalo sukromnikom za dotovane ceny a tak by zvyhodnovalo drahu oproti ceste …

A ukaz mi v SR privatizaciu, ktore by bola idealna alebo aspon poriadna a vobec ukaz mi taky tender …

Aby neprislo k nedorozumeniu tak si chcem ujasnit, ze koho sa to pytas JoHnZ, mna alebo aquilu alebo … :question:

aquilu …

Keby SR hned zverejnila, ze budu 2 kola pre privatizaciu letisk tak by to bola takmer dokonala privatizacia, takto to je uspech na 90% aj ked hrozia rozne rizika - ale samotna privatizacia prebehla vysoko transparentne a ja som aj tu niekde pisal ze Rakusko vyhra.

Inak Rakusko uz vlastni de facto vsetko - mozno to je dan za vystavbu dialnice. :wink:

Pozitivne sa da hodnotit aj bezodplatny predaj majetku ministerstva obrany samospravam - mestam.

Privatizacia bankoveho sektora tiez prebehla celkom uspesne.

Privatizacia Slovenskych telekomunikaci mohla byt lepsia. Pri SPP ta strata 7 mld. SKK bola zbytocna.