treba co najviac prepojit vlaky a elektricky. do niektorych MC ides z hlavnej stanice cez trnavske myto trapnym autobusom. nove mesto je trochu od ruky elektrickou ides JEDINE cez trnavske myto. usetril by sa jeden prestup.
devil: V Berlín investovali DB miliardy do toho, aby zlúčil vlaky z hlavových staníc na jedno prejazdné hlavné nádražie. Vo Viedni investovali ÖBB miliardy do toho, aby zlúčila vlaky z rôznych hlavových staníc na jedno prejazdné hlavné nádražie. V Prahe investovali ČD/SŽDC miliardy do toho, aby mohli stiahnuť vlaky z Holešovic na hlavné nádražie. A v Bratislave, ktorá má jednu prejazdnú hlavnú stanicu, naviac relatívne dobre umiestnenú, sa bude investovať do toho, aby sa vlaky rozdelili na viac smerov? Má to logiku?
asdf: Hneď na načiatok napíšem, že nie som za rozdeľovanie, ale myslím si, že investícia v terajšej polohe hlavnej stanice, by bola neúnosne vysoká aby sa tam dalo natlačiť všetko.
Osobne si myslím, že by bolo vhodnejšie presunúť gro výkonov na terajšiu stanicu Nové Mesto. Boli by tam investície, ale myslím, že by sa dali rozumne zvládnuť aj na etapy. čo by bolo treba doplniť, tak električkové spojenia (najprv aj bez nových kolají) do jednotlivých MČ. Neskôr by sa mohli doplniť kolaje po Tomášikovej po Gagarinku a odtiaľ smer do centra a aj von z mesta. Ohladom železničných tratí, doplniť kolaj na Česko cez terajšiu hlavnú stanicu a aby vlaky od TT a NZ nemuseli chodiť na Česko prehadzovaním lokomotívy, tak prepojiť trať od TT a NZ cez letisko aj na druhú stranu stanice Nové Mesto (čo by bolo vhodné urobiť aj tak).
Je to len môj názor a možno si to predstavujem ako Hurvínek válku.
hlavna stanica je relativne dobre umiestnena az na spojenia s vychodnou castou BA a toto nema byt konkurencia hlavnej stanice ale jej doplnenie. nove mesto nikdy nebude plnohodnotnou alternativou lebo je dalej od centra, je horsie umiestnena. mohlo by sa to zlepsit elektrickou ktora prepoji raciansku-vajnorsku a ruzinovsku radialu ale pri neschopnosti magistratu ostavaju len nacrty na mape. samozrejme najskor treba zdojkolajit trat.
mozno je lepsia hlavova stanica ktora privedie ludi priamo do centra ako prejazdna stanica od ruky. zdojkolajenie asi kilometra trate po kukuricu, rekonstrukcia zvysku a postavit zastavku s malym podchodom. nic tazke.
naozaj neviem v akom svete niektori zijete ale urcite nie je realnom ked vypisujete berlin a ze vo viedni investovali miliardy a neuvedomujete si ze tu horia 40 rocne rusne a v BA sa vybudovala/vybuduje 7-8 km elektrickovej trate od revolucie aj to vdaka tomu ze sa tam pochechal koridor. sam primator rozprava o STATNEJ filialke a o STATNEJ hl. stanici a nie o MESTSKYCH elektrickach…
devil: A Filiálka ako odpomôže od horenia tých rušňov? V okamihu, keď sa podstatná časť národa vozí zadarmo, sa nedá spoliehať ani na nárast tržieb. A Filiálka vlakokilometre nepridá, len sa na ňu bude musieť škrtnúť niekde inde.
vlaky zadarmo su smiesne peniaze ich usetrenie je ako kvapka v mori. taky isty humbuk ako ich zavedenie by bolo aj ich zrusenie. nove mesto s jednou elektrickou nespasi pol BA…
ale prahe ostala masarykova -hlavova- stanica ktora privadza cp do centra. v budapesti su 3 hlavove stanice ktore vedu tiez do centra. vieden a berlin nechaj na pokoji to je ako ked slovan riesi ze akych hracov ma real madrid.
na hlavnu, ale to je podmiene dokoncenim noveho spojeni II.
dokonca to bolo aj oficialne schvalene uz v roku 2008. len potom sa rozhodlo, ze napojenie letiska pojde asi na masarycku
aktualnejsie, kde sa viac menej vyhladovo s masaryckou tak ci tak nepocita, presne z dovodu,ze je hlavova stanica a regionalne vlaky nemaju co koncit na hlavovej stanice ale maju prechadzat mestom. tak ako je to bezne aj v takom brnom, nieto vieden, alebo nemecme mesta.
tych 300+ milionov euro, ktore treba na filialku, keby sa investovali do uzla bratislava vo forme navysenie kapacity, pridaine kolaji kde sa da a najma odstranenie urovnovyh krizovat, by bolo daleko prinosnejsie.
Bratislavska hlavna stanici potrebuje sme DNV aj tak novy tunel tak nech spravia stanicu dvojurovnovu rovnako ako je v prahe alebo vo Viedni. vyriesi sa tam vela veci a nebolo by tak komlikovane aby bola dvojurovnova.
Bager3, tá stanica je ± v stave v akom ju postavili za Františka Jozefa. Za 170 rokov sme neboli schopní spraviť ani priestranné vstupy na peróny, nieto ešte eskalátory…
Devil: Len také podpichnutie. A kde budú zastavovať vlaky v čase, keď to budú prestavovať? (Optimistický variant tak 20 rokov prestavby.) Či by sa to dalo zdvojúrovniť za plnej prevádzky?
Z mojej strany to bol len taký nápad. Myslím si, že určite realizovateľnejší (asi aj finančne, ale nie len) ako zdvojúrovňovanie Hlavnej stanice. I keď predstava by to bola pekná.
tak toto by som vobec teraz neriesil. a mozno to nikdy nebude.
uzol ZSR sa mi vobec nezda nerealny, su tam len zakladne veci ale mesto je totalne bezradne a nie je to otazka penazi. ani by som to neriesil ale nove mesto sa polohou ani vyznamom ani nepriblizuje hl. stanici tak z nej nerobme spasitela hromadnej dopravy. a co sa tyka filialky mi pripada ako moznost za malo penazi urobit dalsiu vazbu vlak-elektricka - a to si myslim ze by mal byt nosny system BA dopravy.
Zaujímavé návrhy, urobiť z Račka veľký kruháč…mne tam vždy príde logické zapustiť pod zem aspoň Račiansku a rozvetvit na Radlinského a Šancovú. Samozrejme to nástupište na električky tam potrebuje zmenu, je malé a nebezpečné tam kde sa ide na prechod pre chodcov. Autor tam presadzuje Filiálku, ale stále tam vidím len tú jednu koľajnicu od Slimáka po Predmestie a kto tam niekedy aj fyzicky bol a videl priestorové pomery tak bez búrania okolitých budov to nepôjde. Ak toto nebude vyriešené tak kapacita trate bude veľmi obmedzená.