ŽSR, modernizácia železničnej trate Nové Mesto n/V-Púchov

Podla mna su to peniaze na tie 4 rozostavane (resp. zacinany) useky, a dalsie (mensie) projekty - asi aj s EU peniazmi.

Peniaze z EU su asi viac-menej uz rozhodene na projekty a za NMnV budu az z novej alokacie 2007-13.

johhan,

treba si uvedomiť, že železničná doprava je rozvinutá dostatočne, len sa modernizuje a tým to končí. Takže nejaké projekty tu sú, je tu stanovená cena, ale to je všetko.

Tu nie je a nebude doba, že EÚ dá 85%. Ano, dá, ale SR nemá z čoho stále dávať na nové projekty po 15-20%. Ani na 10% pri mnohých projektoch tento štát nemá, to by si mohol vedieť.

Môžeš oponovať (čo aj robíš v iných témach), že treba využiť túto šancu z EÚ, lenže neviem, čím to je, že Slováci nedokážu oceniť ani to, čo sa teraz modernizuje. Okrem toho, keby skutočne bolo také ľahké využiť ponúkané šance, tak už EÚ skrachovala od “návalu” všetkých projektov nielen zo SR. :sunglasses:

:slight_smile:dialnice.info/viewtopic.php?t=1213

Posledná veta v článku je veľmi výstižná a aj odzrkadľuje postoj Čechov :slight_smile: a to je aj dôvod prečo je to v Čechách lepšie. A nepovedal to nejaký redaktor ale GR SŽDC.

Lenže momentálne sa na Slovensku ženieme za dalším zlatým teľaťom zvaným EURO a smutné je že za každú cenu - typická slovenská črta - stádovitosť.

johhan,

o euru vieme svoje, takže je tu proste nejaká hranica 3% št. rozpočtu, ale aj keby tu nebola, tak tu oveľa väčšie investície do železníc už nebudú, ak tak na sociálne programy.

V ČR je to lepšie, to je pravda, ale tiež majú ČD svoje problémy a dosť veľké a neriešia ich, takže tiež nebudú mať už oveľa viac projektov.

Okrem iného, železničná doprava je stratová, len je ekologická a má istotnú budúcnosť, avšak cestná doprava je tá, ktorá udáva tempo pri nových investíciách a podpore zo strany štátu, nielen na Slovensku, ale v takmer celej EÚ, aj mimo nej. Švajčiarsko - investície do cestných tunelov. Rusko - investície viac ako 10 mld. EUR do rozvoja diaľničnej siete. :sunglasses:

Ja si myslim, ze EU investuje aj do zeleznic a to dost vyrazne sumy.

Len na Slovensku treba teraz prednostne viac investovat do dialnic, ale v CR sa vyrazne investuje do zeleznic. Vratane metra napriklad.

A tempo rozvoja dnes udava kombinacia dialnica+zeleznica pre velke firmy a pozitivom moze byt aj vodny kanal a letisko ako bonusy. :wink:

Na trať Nové Mesto n.V.-Púchov sa už vypracúva dokumentácia

Viac info najdete na tomto linku:

vlaky.net/servis/sprava.asp?id=1029

Tento usek ma takmer 60 km a je rozdeleny na 6 usekov, celkove predpokladane naklady su planovane na cca. 400 mil. EUR.

Projekt bude stat 4,5 mil. EUR. A investovat by sa malo od r. 2008-2012, takze rocne naklady budu 80 mil. EUR na tento jeden usek.

Hra s cislami … 3 mld. SKK rocne na tento jeden usek.

Mna by len zaujimalo, ze ci to bude 1 tender a bude spraveny zaroven na vsetkych 6 usekov?

A akym sposobom bude obmedzena doprava? :question:

Dopravne opatrenia budu zrejme “klasicke”

• jazda len po jednej tratovej kolaji znizenou rychlostou okolo miest stavebnych prac (pracuje sa vzdy len na jednej tratovej kolaji)

• to iste to same len v staniciach - najprv jedna skupina potom druha

• prednostna stavba usekov bez preloziek (rovia sa najrychlejsie, daju sa potom dopravne vyuzit

• suslednost usekov sledujuca moznost urychleneho krizovania sposobom nepriameho vjazdu (na jednej strane do odbocky na druhej strane rovno), teda v jednom useku sa bude opravovat prva tratova kolaj a v drhuom useku druha tratova kolaj

• iba etapova rekonstrukcia dlhsich medzistanicnych usekov so zriadenim docasnej vyhybne (a kusisko trate je dvojkolajny a da sa pouzit na krizovanie vlakov)

• pre CARGO to znamena odklon najma vlakov nakladnej dopravy, tuna konkretne hlavne na rameno Leopoldov - Zbehy - Topolcany - Prievidza - Handlova - Vrutky, resp. (pozor novinka) vozba tranzitnych vlakov za BA do ZA v rezii ZSSK CARGO (nase masiny, nasi majstri) po trase BA-Kuty-Breclav-Otrokovice-Prerov-Valasske Mezrici-Puchov-ZA

• dopravne obmedzenia zo strany ZSSK sa budu tykat predovsetkym obmedzenia jazdy niektorych vlakov kategorie Os s tym, ze ich lokalnu frekvenciu preberu Rychliky, ktore budu na urcitych usekoch zastavovat ako Os. vlaky a budu v tychto usekoch pouzitelne bez priplatkov

Na kolko tendrov sa tu bude delit to neviem, ale jeden to asi nebude (kvoli EU)

Bolo vydané územné rozhodnutie pre výstavbu modernizácie železnićnej trate v Trenčíne.

dialnice.info/viewtopic.php?p=16453#16453

Sledujem tento “pripad”. Protesty obyvatelov, pretoze postavili za 80 mil. SKK uplne novu plavaren - a ta sa bude musiet zburat atd. - to je inak dost nesystemovy krok, kde su uzemne plany atd. - tu je strata aj pre stat, zeleznice, … problemy este aj s nespokojnymi ludmi atd.

A okrem toho je to dost “na hrane” - mesto TN bude touto modernizaciou dost vyrazne rozdelene, ale aj tak si myslim, ze ta modernizacia tu ma byt spravena a mohla tu byt vzhladom na problemy spravena uz priamo nad 200 km/h. :wink:

hm, ako fyzicky rozdelene? zhruba tak isto ako doteraz, ak sa dobre pamatam, len cast trate a most sa posunie

Mali by tam byt nejake protihlukove bariery, … a bude zhorseny prejazd nez doteraz. To je hlavny problem. A okrem toho - obyvatelia TN neboli ani doteraz spokojny a stav sa este zhorsi pre nich - to treba chapat a prave na tomto priklade je vidiet ten zasadny problem: kto a co ustupi a na zaklade coho :question: - v tomto pripade to bolo jasne dopredu, TN ustupil aj ked dlho odolaval, ale musel ustupit pre celostatny vyznam. :wink:

o barierach neviem, ale kedze ako obcan som bol do toho zainteresovany, tak som sa trosku zaujimal o trasovanie, ci ma buranie nezachyti :wink:

neviem, ake presne bude trasovanie pred Vahom, a ako to ovplyvni prejazd tam (predpokladam, ze myslis cestny), ale za Vahom je az podjazd pri stanici a ten by mal zostat zachovany
a co vcelku uvitam, mal by sa robit podchod pre cestujucich pod kolajami s vyustenim nielen na stanicu, ale aj na opacnu stranu, co mi skrati cestu :wink:

wazari,

inak sa opytam priamo teba ked teda nepozorujes problemy:

Preco obyvatelia mesta TN neboli spokojni so zamerom aby sa v TN modernizoval zeleznicny koridor na 160 km/h (a nebola v tom nova plavaren, pretoze nahrada bola slubena uz predtym) :question:

adoas, obyvatelia TN neboli spokojny so stylom komunikacie s nimi ale nie so samotny projektom. to treba rozlisovat.

To tvrdis ty. :laughing:

bola moznost dat to prec z centra, nic by sa neburalo, este by boli dake pozemky k dispozicii na dobudovanie centra - tak preco to neskusit?

kedysi som byval 10 minut od vlakovej stanice, cez den nic, ale vecer a v noci ju bolo velmi dobre pocut - aj preto mozno

Wazari: dať to preč z centra?!? A kam? Do Zlatoviec? Tam si musíš uvedomiť, že ak majú byť zachované oblúky skončili by sme kilometer za mestom … alebo by sme museli zbúrať pol Zlatoviec aby sme sa tam dostali …

to bola iba moja hypoteticka uvaha pre adoasa, ze preco to niektori trencania chceli dat mimo
tym som nechcel povedat, ze som to podporoval :wink:

Obyvatelia mesta TN odmietali modernizaciu trate cez mesto - to boli dovody peticie. A dovody pre tento “pocit nechcenia” bol fakt, co to pre TN bude znamenat - su ine pravidla pre vacsiu rychlost na zeleznici - to priamo zasiahne mesto, zostane de facto rozdelene (je aj dnes, ale bude este viac), nebude jednoduchy prechod - atd. - a nova plavaren za 2 mil. EUR by sa mala zburat atd. - potom prisli navrhy ze sa bude kompenzovat vystavba novej za 100 mil. SKK - atd. - tu nejde o to ze nepodporujem tieto snahy (tiez som za modernizaciu) ale ide o to, napisat realitu.