skoda je, ze sa v suvislosti s KIA a jej dodavatelmi neurobila nejaky lahsi prepoj so zastavkou teplicka, podchod/cesticka
a tak isto to nestastne zaustenie vlecky pre KIA priamo do koridorovej trate .. pritom zriadovacia stanica je doslova co by kamenom dohodil
Ono koridorova trat na 120km/h tiez nie je to prave orechove, ale v ramci stiesnenych mestskych pomerov je aj zeleny variant celkom fajn riesenie. Som zvedavy na tu realizaciu 2018-2021
EUROVIA začala(práce viditeľne prebiehajú, vidno najmä výkopové práce popri trati) práce na trati medzi Varínom a Vrútkami. Predmetom stavby je komplexná rekonštrukcia železničného zvršku koľaje č.1 a 2 v úseku medzi ŽST Varín a Vrútky. Taktiež v celom úseku prebehne nevyhnutná úprava trakčného vedenia. Prebehnú všetky potrebné úpravy zabezpečovacieho zariadenia oboch traťových koľají, úpravy káblových vedení, prestavba nástupiští na zastávke Strečno, opravy a rekonštrukcie priecestí inžinierskych objektov (mostov, priekop a priepustov, sanácia ostenia strečianskeho ostenia III) a potrebné úpravy rozvodov nn a osvetlenia v tuneloch a na zastávke Strečno.
Stavba prebehne v dvoch etapách. Cena: cca 17,5 mil.eur
Keby to robili na 160, nebolo by nutné vyraziť nové tunely? Ak by postačovali súčasné(samozrejme upravené), tak by to možno až také nákladné nebolo. Aj keď čakal by som, že trať by musela ísť inak ako doteraz, keďže zákruty by nevyhovovali(asi hlavne medzi tunelmi a Vrútkami)
160-tka by po určitých úpravách mohla byť medzi ZA a Varínom(na enviroportáli som našiel dokument k zriaďovacej stanici Teplička, kde sa spomína úprava trate ZA-Varín na 160 km/h)
Tunely by pri zníženej rýchlosti mohli zostať, len zvyšok trate by sa musel miestami preložiť, ale teraz pozerám, že cena toho celého má byť 17,5 mil. €, čo som predtým nejako prehliadol, takže žiadne preložky nehrozia.
Medzi ZA a Varínom by sa tá 160-ka pýtala, pretože ide o úplne rovný úsek.
Tuto má tá oprava význam, lebo sem dorazí koridor veľmi neskoro, dovtedy sa to možno bude musieť opraviť ešte raz. Optimalizácie ako na 131 sú u nás prakticky neznámy pojem, pritom takéto relatívne malé investície by za cenu modernizácie dvoch úsekov koridoru dokázali skvalitniť a zrýchliť snáď stovky kilometrov tratí.
Nebol usek ZA-Varin pripraveny na 160 uz v 90-tych rokoch, ked sa modernizoval?
A pri terajsej optimalizacii by sme boli radi, keby to slo aj na 100 km/h, pri tych smerovych podmienkach co tam su urcite nie je mozne dosiahnut viac bez tunelovych preloziek. A ak budeme chciet pri koridorizacii dosiahnut 160 ci 200, nepojde to zrejme inak ako dlhym tunelom resp.sustavou dlhsich tunelov medzi Strecnom a Vrutkami.
U nas sa neoptimalizuje, ale stavia sa megalomansky, to je problem. Ako bolo spomenute pri skutocnej optimalizacii za zlomok cien by bol efekt radovo inde. Nehovoriac o karteloch, kde za ceny doteraz vytendrovane by v normalnej krajine boli minimalne pri ruzomberku …
Toto zdaleka nie je prva optimalizacia na tejto trati, v minulosti rovnaka prebehla v useku Kralova Lehota - Vychodna, Turany - Kralovany, Lubochna - Ruzomberok a Liptovska Tepla - Liptovske Vlachy. Ide hlavne o rekonstrukciu zvrsku, zmena na bezstykovu kolaj ale vsetko v povodnom telese trate, cize v podmienkach trate Varin - Vrutky to bude max 120km/h (myslim ze na viac tam musi byt specialne zab.zar.) ale na mnohych miestach urcite este menej-napr. medzi Strecnom a Domasinskym tunelom. Co sa tyka ceny, proti koridorizacii je nepomerne nizsia pretoze sa vypustaju prelozky a nove stavby, ostrovne nastupistia v staniciach, mimourovnove krizenia a specialne ZZ, pripadne technologie ako ETCS a pod.
Modernizovať úsek Varín - RK na 160 či 200 km/h je nezmysel. Tu sú aj teraz celom prijateľné rýchlostné pomery. Tento úsek by sa mal zmodernizovať tak, aby vyhovoval podmienkam TEN-T čo sa týka maximálnej prípustnej hmotnosti na nápravu, prejazdného profilu, mali by sa postaviť ostrovné nástupištia, mimoúrovňové križovania a zaviesť ETCS. Robiť megalomanské tunely, aby sa ušetrilo pár minút času pre IC a R je nezmysel. Miestami by nejaká menšia preložka možno prichádzala do úvahy, ale to je všetko. Samozrejme ani toto, čo som vymenoval by nebolo lacné, ale oproti megalomanskej sústave tunelov sú to drobné.
My potrebujeme mať interoperabilný koridor pre nákladnú dopravu vyhovujúci európskym normám, na to nie je potrebná rýchlosť 160 km/h, tá by samozrejme mala byť absolútnym minimom pre rovinaté úseky (štandardom by ale už v súčasnosti malo byť na rovine minimálne 200 km/h), ale ani v bohatších krajinách sa nemodernizujú podobné komplikované úseky na nejaké závratné rýchlosti. Resp. ak áno, tak je tam rádovo väčšia nákladná či osobná doprava než u nás.
Zdravím, do fotogaleria som pridal zopár fotiek z rekonštrukcie medzi Žst. Vrútky a stanicou Varín. Stavbu realizuje Eurovia, Zmluvne dohodnutá čiastka: 17 483 867 €. Doba výstavby 09/2013 - 09/2014
Modernizácia trate ma byt urobena len to nieje jasne kedy. Zavisi od penazi. ma byt prevazne projektovana v pôvodnom profile kolaji sniekolkymi smerovymi upravami. Rychlost mala byt by projektovana na 140 Km/h.
Od 3.3.2014 začali výluky na úseku Vrútky-Varín. zsr.sk/slovensky/media-room/ … ge_id=2948
Všetky vlaky chodia po jednej koľaji, práce prebiehajú hlavne na pravom moste v smere Vrútky-Varín ponad Váh. Menšie práce prebiehajú ale v podstate na uzavretej trati v úseku Vrútky-Strečno. Od agentúry JPP mám, že od apríla by mali začať práce na zvršku trate.
Zo Strabagu som tam videl peknú mašinku pravdepodobne na čistenie koľajového lôžka(dlhá, s množstvom dopravníkov). Niečo takéto: youtube.com/watch?v=X-xs_XiCoQE
Na niektorých úsekoch už štrk nie je. Taktiež prebiehajú práce na trakčnom vedení. Okrem strojov Eurovie a spomínaného Strabagu vidno ešte stroje a vozidlá napr. EŽ Kysak, GJW Praha a iných…