ŽSR Modernizácia trate Liptovský Mikuláš - Košice

Nemal byt povodne cely V. koridor na uzemi SR dokonceny do 2020? Alebo sa ten termin posunul kvoli tomu, ze na väcsine trasy sa bude rekonstruovat na 160 a nie na povodne planovanych 120?

Andrej: To je vo hviezdach, nebola dobra priprava, tak sa to teraz dohana … a okrem toho, na nejake rychle stavanie koridorov teraz uz ani nebude tlak, najhorsie useky na vychode Slovenska su (po tom co sa pochopilo, ze koridor sa za tyzden nepostavi) zgeneralkovane a takych aspon 30 rokov vydrzia … a pac su tam zvarane nekonecne pasy a odpruzeny zvrsok aj s prisposobenym spodkom je na nich aj celkom komfortna jazda, takmer rovnajuca sa koridoru, len s mensou rychlostou.

To som si aj vsimol, ze minule roky sa pracovalo na viacerych usekoch na severe, a hned su podstatne pohodlnejsie.
Vies mi aspon priblizne vymenovat, ktore useky sa robili?

To si z hlavy nespomeniem a k papierom sa uz nedostanem … v mojom poli posobnosti (teda najzapadnejsi vychod:) ) to bol usek z Turian cez Kralovany do Lubochne, resp. uz su mozno az v Ruzomberku. Dalej by to mal byt usek Vydrnik - SNV, ten sa robil ako jeden z poslednych, plus nejake dalsie veci na trase SNV - Margecany a v okoli Mikulasa. Presne si uz nespomeniem. Ale bolo toho celkom dost.

Vznikne nová zastávka Madaras

dialnice.info/viewtopic.php?p=41156#41156

Magnus, tá bšeňovská slučka je zaujímavá, vždy som si myslel, že sa ináč nedalo a teraz si naznačil, že je to provizórium, to bola aj iná možnosť?

fh: Ano besenovska slucka je provizorium, ktore malo byt definitivne (:-)) riesene po ukonceni vystavby VD Besenova a VD Lipt. Mara. Ina moznost tu bola a sice pretrasovanie zeleznice mimo udolia Vahu. K tomu sa teraz zacinaju projektanti v ramci navrhov modernizacie vracat. Konecne. Je predsa nonsens aby na hlavnej trati bola rychlost 60 km/h.

A mas aj nejake mapky, kadial sa to planovalo v minulosti a kadial sa to planuje teraz pri modernizacii? Tiez mi vzdy to esicko bije do oci :slight_smile:

mam nejake veci novoplanovane, ale nesmiem ich zatial zverejnit

Hm, skus aspon popisat. Stary a novy plan (alebo hoci len stary :slight_smile:)

:arrow_right:

Aj mňa by zaujímalo, ako mala byť tá Bešenová riešená definitívne po dokončení spomínaných VD. :stuck_out_tongue:

Keď nové plány nie sú zatiaľ dostupné. :frowning:

oki, skusim tie archivne veci vymamit :slight_smile:

No priatelia, takze moje zdroje nemaju ziadny archivny obrazok, ale povodny plan bol odbocit z Liskovej smerom na juh a obist Liptovsky Mikulas z juhu s novou stanicou v priestore medzi dialnicou a sidliskom Vrbica a napojit sa na jestvujucu zeleznicu pri Liptovskom Hradku. Moznoze budu nejake archivne veci u projektanta povodneho navrhu alebo dodavatela stavby. Skusim ich oslovit. Nakoniec sa vsak realizoval tzv. skrateny variant cez hradzu besenovskej nadrze so sluckou. A presne k tomu povodnemu planu sa mozno projektant nakoniec vrati v ramci modernizacie. Uvidime.

Takze od Liskovej az po LM bola uplne ina trasa ako je teraz? Pri Liptovskom Michale bol naplanovany nejaky tunel, alebo sa planoval rovnako nezmyselny obluk, aky tam ma teraz dialnica?
Inac, obidenie LM z juhu nie je zly napad, kedze terajsia stanica je tam tak trosku od veci…

Na prekladku akejkolvek zeleznicnej stanice rychlo zabudnite. V sucasnych podmienkach je to nerealizovatelne. Stanica tam neni odveci, je to myslim v priemyselnej zone a je tam celkom slusny pocet vyuzivanych vleciek … takze ak chceme zatat dalsi klinec do rakve nakladnej zeleznicnej dopravy, tak prosim. Dost staci to co sa robi na koridore. V priestorovych podmienkach ake su sa neda vylucit nic… vid onen “svetoznamy” koridorovy usek trate 260 Blansko - Brno s Vmax=70km/h na asi 10km trate … Popripade rakusky Semmering, kde je miestami aj padesat …

Budeme mať metro? :slight_smile:
presov.sk/article.php?i_id_article=7292

Je velky problem nechat sucasnu stanicu pre nakladnu dopravu a postavit novu pre osobnu dopravu?

Andrej:

Tak dá sa, ale … chce to 2 výhybne, s výhybkami na min. 120 do odbočky (a jedna taká príde na 80 miliónov korún a to to neni žiadny západný import ale made in Czech republic, musí mať kvalitný ohrev a vyžaduje pravidelnú údržbu - alebo teda použiť bezúdržbovú robustnú výhybku BWG Brandeburg, ktorá stojí vyše štvrť miliardy jedna …), musia sa urobiť dve zabezpečovacie zariadenia miesto jedneho (obzvlášť ak to bude robiť Šišmens - pritom to na nákladnej stanici by si to zrejme ŽSR museli cvakať zo svojho), nehovoriac o tom, že ti to Mikulášania, ofrflú a hodia do ksichtu …

Juzne trasovanie Liptovskeho Mikulasa bolo myslim aj v planoch mesta este pred rokom 1989. Koridor sa podla mna bude urcite drzat sucasnej stanice, materialy Reming Consult totiz nehovoria o ziadnej vacsej prelozke medzi Lipt. Hradkom a Lipt. Mikulasom. A na www.vlaky.net som zachytil info ze koridor bude viest dalej na Ruzomberok severnou castou VD Lipt. Mara, co by korespondovalo so zachovanim sucasnej zst. Lipt. Mikulas. Priestor starej trate sa ma pouzit na upravu trasy dialnice, ak si dobre spominam.

koridor severne od VD LM? To by sa museli budovat aspon 2-3 tunely (nie vsak dlhe) a zrejme aj 2 kratke mosty ponad priehradu pri Lipt. Trnovci. Bolo by to vsak kratsie ako sucasna trat a obsluzilo by to nielen viac obci ale aj 2 velke aquaparky…
kazdopadne pekne projekty sa nam tvoria na severnej vetve koridoru :slight_smile: