Zľavnené cestovné

Da sa povedat, ze cestovanie zadarmo konci a bude sa platit 1euro.

Aky mate na to nazor? Mali by sme ponechat cestovanie zadarmo pre studentov a dochodcov, ci by tam mala byt nejaka vacsia zlava, napr. 50% pre studentov a 70% pre dochodcov oproti plnej cene..

1 lajk

Ministerstvo dopravy to dementovalo a to minimálne cestovné 1€ má byť zavedené len pre platiacich cestujúcich. Cestovanie zadarmo má byť zachované.

Podľa môjho názoru je to rovnako nesystémový krok ako tzv. servisný poplatok za nákup lístka v pokladni alebo u sprievodcu. Prečo sa boja pravidelného zvyšovania cestovného podľa inflácie? V autobusovej doprave s tým problém nie je.

A dôchodcovia aj študenti by mali platiť (o výške zľavy sa dá diskutovať), pretože čo je zadarmo, to sa stáva nedostupným. Viď opätovné obmedzenie počtu miest pre zadarmistov v rýchlikoch.

2 lajkov

Totálne nesystemove riešenie. Zrušiť aj celé vlaky zadarmo. Je to nelogický a diskriminačný krok.

2 lajkov

ved hned v 1.vete je to dementovane ziadne zadarmo pre vsetkych nekonci , dochodcovia nad 70r budu zadara cestovat aj nadalej.. “Minimálne cestovné na železniciach by malo byť jedno euro pre všetky druhy cestovného okrem cestovného druhej triedy pre občanov od 70. rokov.”
studenti zrejme po novom uz to 1 ecko platit budu.. aspon tak to vyzera ze to bude, podla mna je to aj spravodlivejsie
studenti maju milion moznosti ako si zarobit kdezto dochodcovia su odkazani stale len na jeden prijem casto na hranici unosnosti.. teda minimalne u nas ale osobne som za aspon par centov by kludne mohli platit aj oni, nikoho by to nezabilo ani nezruinovalo

cestovanie zadarmo by som rozdelil na dve časti.

1. dôchodcovia. po odpracovaní X rokov by som nechal zadarmo. Ad1. ako odmenu za to, že si svoje odrobili (nech je to aj trochu sociálne) a nech si cestujú či do prírody alebo za deťmi. a hlavne nech teda nepôjdu autom, lebo väčšina z nás má svoje skúsenosti s dôchodcami za volantom a nie sú zrovna pozitívne. s tým, že nad istý vek sú už aj ďalšie riziká.
  2. študenti - zrušiť nakomplet cestovanie zadarmo. je to nezmysel na n-tú a ak chceme podporovať študentov, ktorí sú chudobnejší, tak OK. študentský (polovičný) lístok z miesta bydliska do miesta školy.
5 lajky

lepsie by som to nenapisal, suhlasim.. dochodcovia ktori maju odrobene roky samozrejme takych som myslel a tak by to malo byt aby to nemohli zneuzivat bezdomovci a cigani ktori cely zivot nic nerobili len ich choval stat na pridavkoch
otazne vsak je ako by sa to overovalo u dochodcov pri pokladni ,zakazdym by kazdy dochodca predkladal v pokladni pri kupe listka aj potvrdenie o odpracovanych rokoch?

vybavíš raz kartičku a s ňou jazdíš.
mňa napríklad irituje a udivuje hlúposť nutnosti kupovania 0€ lístkov. a aj tak musí ten človek ukázať preukažku…

Tam ide o presnú evidenciu počtu cestujúcich pre výkazníctvo medzi ZSSK a MinDop.

1 lajk

Presnú ako presnú. Mnoho bezplatných cestujúcich sa neunúva vrátiť CL, ak si cestu rozmyslí, nič ich k tomu nenúti, keď je to zadarmo. A potom v rýchlikoch blokujú miesto niekomu inému. Počul som dokonca aj o prípadoch, že si niekto “kúpi” bezplatný lístok na niekoľko dní po sebe, keď dopredu nevie, ktorý deň ide, lebo na poslednú chvíľu by sa mu nemusel ujsť.

Stále je to rádovo presnejšie ako keby sa to malo cucať z prsta. Ešte sa to môže nejak koeficientovať počtom skontrolovaných QR kódov personálom, atď. Tých metód na spresnenie, ktoré sa typicky používajú napr. pri rozúčtovávaní v IDS, je viac.

Ja som napr. pocul, ze si kupi listky vedla seba a potom na poslednu chvilu ich zrusi a bude sediet sam/sama. :grinning_face:

kks ine podvody.. to len o niecom svedci..sme bezcharakterny mafiansky stat, mame to v dna..zial to je aj odpoved na otazku preco sme dlhodobo celkovo v takych srackach cela krajina v akych sme a preco sme dlhodobo suteren celej eu.. a preco nam opakovane vladne takato svoloc ako je teraz pri moci aki lud a jeho konanie taka vlada a opacne..

1 lajk

Tak nieco take vies robit napr. aj v regiojete autobus/vlak. Ze si to zabookujes a nejak 15 minut predtym to vies zadarmo zrusit…

Ale mas pravdu no, ide to od ludi a potom to aj vidno v politike atd.

ano vies si ho zadarmo zrusit ale peniaze uz nedostanes spat na ucet ale prejdu ti vo forme kreditu na tvoj regiojet ucet.. ktory mozes pouzit na dalsiu jazdu ,rozdiel je to dost velky lebo tu musis realne listok zakupit za peniaze kdezto listok zadara len booknes a nic neplatis tak to zneuzivaju vo velkom a niet na to postihy a paky,zeleznice su na to prikratke a defacto bezmocne.. ale ano vela ludi bookne aj regiojet robi sa to aj tam ale v podstatne nizsej miere nakolko listok nieco vzdy stoji a uz peniaze na svoj ucet spat do banky nedostanes aj ked listok stornujes,len na regiojet ucet..tak isto to ma aj Leo..listky zadara sukromnici ziadne nemaju

ano, ale ked cestujes pravidelne, tak ti je asi jedno, ze to mas na kreditoch a nie na ucte… kedze ten kredit budes vediet vyuzit inokedy.

1 lajk

Tak ono ide hlavne o to, že “bezplatných” nič nenúti, aby vracali lístky, ktoré nevyužijú a preto som zásadne proti bezplatným lístkom, hoci sám na ne mám nárok.

1 lajk

Ako vlastne fungujú lístky za 0€?

• Cestovné pre určenú skupinu obyvateľov je za 0€, teda si ten lístok musíš kúpiť a mať ho pri sebe počas jazdy.
  • Miestenka je v cene, alebo to už je akoby príplatok k cestovnému?

Ano, kupis si listok za 0 eur a miestenka je samostatne za plnu cenu. Miestenka myslim este stale nie je viazana na listok

Tak potom nerozumiem tomu obsadzovaniu miest aby som sedel sám. Veď to stoji plnú miestenku …

Miestenka stoji ecko.