Železničné priecestia

Buďme však praktický realisti, jednoducho zabezpečiť viac ako 2 300 železničných priecestí formou MÚK je nemožné a aj zbytočné, lebo zase hrozí prípadný pád na vlak … :unamused:

Ak však vieme, že je toto križovanie nebezpečné, tak jednoducho si treba dávať pozor a rešpektovať silu vlaku a odolnosť auta pri náraze. Samozrejme treba na to upozorniť a to sa aj deje - dopravné značenie, výstražná signalizácia, bezpečnostné závory, len je potrebné toto zosilniť a doplniť na maximum.

Lopatisticky povedané: Kto je blbý, toho nezastaví nič. Keď to nebude železničné priecestie, bude to červená na križovatke. :bulb:

Presne tak, treba postavit len tie, kde je vysoka premavka na cestach a kde na trati jazdi vela vlakov - teda na hlavne koridoroch. Tam, kde jazdi menej vlakov postaci kludne priecestie. Dokonca ani na koridoroch netreba vsade nadjazdy - napr. na polnych cestach.

Najlepšie by bolo ruské železničné priecestie. Neviem, či ste to videli, ale je to taká sústava závor, panelov a zátarasov, ktorá sa vysunie pričom v smere od trate sa potom jakžtakž dá prejsť, ale na trať by ste sa tam nedostali ani s T-72 … to je možno najefektívnejšie riešenie …

Hmm. Tak toto by ma zaujímalo. Nebola by niekde nejaká fotografia?

Som sa zle vyjadril, myslel som to tak, že mimoúrovňové tam kde treba (na koridoroch), a VŠADE INDE komplet priecestie s komplet závorami - nie polovičnými. Bo sú takí experti, čo kľučkujú pomedzi závory. Keď to rozoberieme na drobné, tak blbec, ktorý sa rozhodne prejsť - pri polovičných závorách strávi na priecestí (kľučkovaním) viac času ako na priecestí bez závor, čiže je preňho paradoxne priecestie so závorami nebezpečnejšie. Čiže keď ÚK, tak maximálne blbuvzdorné…

(Ospravedlňujem sa za nejasnosť.)

Čavo (a aj ostatní): To priecestie, čo malo aj protitankový zátaras a taký zapadací oceľový blok, aby sa poňom dalo prejsť v smere od trate som nenašiel, ale našiel som jedno také “odľahčené” (ale u nás by bohato stačilo, každý borec by rozmyslel, či tam vleze) iba so záporovými plechmi …

railfaneurope.net/pix/ru/misc/01_207.jpg

Povšimnite si tých zdvihnutých vecí dole pod závorou … tomuto ja vravím “sovietske riešenie” …

Ano, ale sú tam aj závory. :bulb:

Dy: Ja som hovoril niečo o tom, že tam závory nie sú? Závory (polovičné) tu plnia najmä informačnú úlohu o tom, že je zavreté, lebo tie plechy by si nemusel niekto všinmúť … takisto si tam všimni aj blikač a výstražný zvonec … ako aj kameru, ktorou sa údržba pozerá na to, či tie plechy nejaký borec nezaprel v otvorenej polohe …

Pod koho spadá údržba o železničné priecestia :question:

No ako čoho … stav toho, po čom chodia autá má pod palcom traťová správa a stav zabezpečovacieho zariadenia majú na starosti na zabezpečovačke …

Takže o celé železničné priecestie sa starajú železnice, je to tak :question:

V podstate áno (a tak tam treba smerovať aj prípadné sťažnosti na ich stav) …

Ako sa spozná, či fungovalo zabezpečovacie zariadenie v prípade, že sa stane nehoda :question:

Buď vlak zabrzdil dostatočne na to, aby nevyšiel celý z priecestia a vtedy kontrola overí stav zariadenia na mieste (prípad Púchov - aj v TV bol vidieť blikač, ktorý aj hodinu po nehode dával výstražnú návesť, takže o stave priecestia nebolo diskusii) …

Alebo ak už vlak prešiel, za účasti komisie sa prekontrolujú všetky ovládacie a indikačné obvody (káble, relátka, žiarovky,…) a cez priecestie sa 20x prejde s rovnakým druhom vozidla (resp. súpravou). Ak by čo i len v 1 prípade by PZZ neuviedlo priecestie do zabezpečeného stavu, automaticky sa to berie ako nehoda z viny železnice, začína sa veľké vyšetrovanie a hľadanie príčíny (… a padajú hlavy …).

Ale ako som povedal, nehoda na priecestí z viny železnice sa za samostatnej SR ešte nestala.

… a ešte patníky a betónové bloky, ktoré majú zabrániť obchádzaniu toho zátarasu :smiley: a ako tak pozerám, ten borec v osobnom aute sa postavil rovno do protismeru, aby vyrazil, akonáhle tie hnusné zábrany padnú :slight_smile:

Mají vůbec v dnešní době ještě závory smysl. Kdo vjíždí na přejezd na červená světla a zvonky, je hazardér, který, když ho na přejezdu nesrazí vlak, se pravděpodobně zabije někde jinde.

Urcite maju. Skor ale by som dal zavory vsade kde je to mozne, denne chodim cez jeden prechod kde je len svetelna signalizacia a mam z toho pekne bobky, bez hanby. :wink:

To, že on je hazardér je jeho vec. Pre nás je podstatné, aby sme mali z konania tohoto haardéra čo najmenšie problémy … predsalen zastavenie dopravy v rádoch desiatok minút až niekoľkých hodín je dosť nedobré … obzvlášť v dnešnom “logistickom” svete, kde aj 5 minút môže byť veľa …

Čo konkrétne znamená, keď svetelná signalizácia vôbec nefunguje, teda v praxi, keď nebliká - ani červené svetlo, ani biele svetlo :question:

No v zásade by to malo znamenať vypálenú bielu žiarovku. Iba ak je to priecestie so závorami, potom často biele svetlo vôbec nie je prítomné. Takisto na niektorých druhoch priecestí (záleží najmä na spôsobe zisťovania polohy vlaku) biele svetlo zhasne chvíľu (10-20s) pred tým, ako sa začne dávať výstražná návesť.

Takýto stav by NEMAL signalizovať poruchu (tú signalizuje výstražná návesť, popr. svietenie všetkých svetiel, teda červených aj bieleho).