K prvému odseku: Cez priecestie jazdím takmer každý deň, otázka je, kedy idem cez priecestie, keď práve prechádza vlak a ja som 1. na rade - priznám sa, že raz som ja takmer nestačil opustiť daný priestor a bolo to pred cca. 2 rokami - signál aj závory naraz spustené … v praxi s traktormi, nech ich zopár rozbije, nech to je v správach - dnes už nie sú JRD, ak to traktorista spraví, dostane výpoveď a ďalšiu takúto prácu už nenájde, ak to vôbec prežije na tom priecestí.
Vyhovárať sa so zabezpečením na železničnom priecestí na traktoristov - to je skutočne na smiech. To by som tipol ešte tak na manažment železníc, ale nie na človeka, ktorý má mať prehľad na železniciach a ktorý zároveň aj ponúka riešenia, čo treba robiť a nie len stále ospravedlňovať stav, ktorý na železniciach existuje.
A k Taliansku - aj zastaralá dopravná infraštruktúra v tejto krajine pomáha chrániť podľa tvojho opisu ľudský život, prečo to tak v SR nie je ? Nakoniec - aj keby trúbili, čo by im to pomohlo ?
Záujemcom o problematiku zabezpečovacích zariadení na železnici odporúčam návštevu múzea v Hradci Králové na Kydlinovskej ulici. Treba si však vyhradiť viac času, nám sa pán venoval päť hodín, z toho tri hodiny po záverečnej. Výklad bol však výborný a zanietený, naozaj odporúčam.
Mna kedysi davno ked som si robil soferak , istruktor ucil, ze ak na priecesti zdochne motor a neda sa nastartovat, treba zaradit jednotku a odsunut sa s autom na starter, tych par metrov by mala baterka vydrzat.
Tak na toto by som sa v dnešnej dobe nespoliehal, ale pozor, ja kombinujem: zostať stáť na priecestí a zároveň vidieť, že sa blíži vlak, … ľudia, majetok (auto) nie je viac ako život (Váš).
Dy:
Diretissima, najmodernejší taliansky koridor pre konvenčnú dopravu s rýchlosťami 160-200km/h a najmodernejším zabezpečovacím zariadením, to naozaj nie je zastaralá infraštruktúra, tým priecestím očividne hýbal počítač …
Tí traktoristi, naozaj, je to na smiech ale je to tak … na priecestiach ročne zrazíme
40-50 kusov traktorov a inej poľnohospodárskej mechanizácie, ktorá napriek blikajúcim výstražníkom a zvukovému signálu vleze na priecestie a je na ňom následne uzavretá závorami a nemá kam újsť … tam nejde o to, že sme zrazili traktor, tam nejde ani o to, či to traktorista (alebo exminister, to je jedno, nemal tam loziť) rozdýcha, tam ide o to, že musíme kvôli tomu traktoru na hodinu aj dve hodiny zavrieť štreku …
A ver mi, na tom konkrétnom priecestrí by sme určite častejšie zrážali zaseknutý traktor ako niekoho, kto by tam vletel priamo pod vlak. Veď na tom priecestí je vidno snáď aj 500m na každú stranu.
A v tej štatistike je tuším napísané, že 40 percent nehôd sa stáva na priecestiach zabezpečených závorami …
Teraz ma napadlo jedno … novšie mašiny majú vlakový zabezpečovať LS90, alebo HMH MIREL VZ1, ktorý pri pokuse rušňovodiča prejsť červenú okamžite strhne rýchlobrzdu … prečo by sme neuzákonili nejaký mikrovlnný haluz, ktorý by po priblížení vozidla na 8m k spadnutému priecestiu auto zabrzdil …
Ty robíš nejaké unáhlené závery … “Všetky počítače preč a napsäť socializmus.” … no to určite, okrem toho, že sa idem utelefonovať by som sa ešte aj upísal … čo by sme dnes na železnici robili bez PISu … počítače všade tam, kde treba. Nech sa aj do každej stanice urobí systém automatickej evidencie vjazdu a zastavenia, nech tam výpravcovia nemôžu písať blbosti … čm prísnejšie bude všetkch sledovať technika, tým menej budú vznikať prúsery. Odkedy sa na 120 a 180 zaviedol CeDES a CePSJ, redukoval sa počet meškaní z prevádzkových dôvodov dopravných (sled vlakov a pod.) na minimum a všetci sme tu spokojní.
Úsekoý ŽSR najprv zaeviduje výluky, pomalé jazdy a iné nástrahy trate. Ja do systému potom nahádžem osobné vlaky, Cargista svoje nákladné, kontrolný ŽSR súkromníkov a traťovákov, ja potom pokontrolujem všetky jazdy, aby nám náhodou neostal zmeškaný osobný vlak, mňa skontroluje Cargista a kontrolný, či som nevyrobil nejakú galibu a do toho nás všetkých kontroluje počítač či sedia následné medzidobia … výpravcovia vidia a vedia, čo majú robiť a organizácia funguje prvotriedne. Nebyť predpisov (ale vieme, prečo tie tam sú, a nenadávame), za normálneho stavu by sa na telefón nemuselo ani šáhnuť.
Bol to len príklad, že to čo si ty nazval zastaralou infraštruktúrou rozhodne nie je zastaralá infraštruktúra. Ostatne počítač hýbe aj tým priecestím v Šelpiciach. Celá trať sa ovláda z jednoho miesta - z Jablonice … a všetko beží na počítačoch … spočiatku to viac išlo ako nešlo (čo je pochopiteľné, na železnici je každý systém viacmenej originál a treba zabehať), ale už to funguje výborne, organizácia dopravy je skvelá, tetuša v Jablonici tam tie vláčiky len tak seká a jazdí sa takmer bez zdržaní (pokiaľ napr. nepodmáča štreku alebo ten panťák/lamino nezdechne).
A ozaj, myslíš si, že u nás na koridore nebudú priecestia? Už máme koridorové priecestia 2, bude tretie … a jak na patvoru, všetky sú v blízkosti staníc …
Kde mame dnes 2 koridorove priecestia?
Poznam jedno v Raci, kde modernizuju stanicu aj s usekom, kde je priecestie, kde most nestavaju, takisto modernizuju Senkvice a zatial neviem, ci sa tam bude stavat mimourovnove priecestie. A jedno tusim je aj za Trnavou. Ktore teda myslis?
No jedno je to o ktorom hovoriíš a druhé je na modernizovanom úseku trate Bratislava - Kúty, kdesi pri Malackách (za pána mi na rozum nevie prísť, ako sa to tam volá), hneď pri zastávke …
Ktore myslis, o ktorom som hovoril? Pri na useku Cifer-Trnava? (na polnej ceste, tam ani nadjazd nebol potrebny), alebo kdesi za Trnavou?. To dalsie myslis zrejme v Plaveckom Stvrtku.
No mam na mysli to na tej polnej ceste na useku Cifer - Trnava, druhe myslim ten Plavecky Stvrtok, to za Trnavou myslim to tretie co sa robi, lebo tam este nie je uplne aktivovany ZZ toho priecestia, este by sa malo aj strazit …
Ja osobne odporúčam pre železničné priecestia toto:
Zásadne investovať do zlepšenia ich prejazdnosti autom, aby sa dalo pohodlne pri rýchlosti 30-40 km/h autom cez ne prejsť.
Zlepšiť zvislé dopravné značenie upozorňujúce na každé železničné priecestie, ktoré leží na cestách II. a III. triedy a na frekventovanejších cestách III. triedy.
Dobudovať podľa možností (vychádzajúc z bodu č. 2) závory, stačia aj “polovičné”.
To sa robi. Pouzivaju sa na to take sajnove gumokovove vlozky, po ktorych sa da ist s kludom 60
Na tom sa takisto robi. Kazdym rokom sa vylepsuje niekolko priecesti, najma na cestach I. a II. triedy. Takisto sa na koridore priecestia rusia a nahradzuju sa krizenim mimourovnovym.
S tymi zavorami to vie byt zavse tazke. PZZ je postavene na releovej baze a doplnenie zavor sa defakto rovna stavbe noveho PZZ aj s prislusnou obsluznou elektronikou. A to stoji moc ,moc $.
To je síce pravda, ale tieto priecestia sa na viac ako 60% po 3 rokoch používania dostávajú na veľmi zlú úroveň, pretože ten materiál jednoducho “povolí” a rozpadne sa.
podľa mňa je križovanie železnice a cesty z princípu veľmi nebezpečné, preto treba čo najviac využívať mimoúrovňové križovania a kde sa nedá tak treba maximálnu blbovzdornosť, preto si myslím že polovičné nestačia…