A presne tak bolo za federacie normalne, ze sa staviala rovnako dobre cestne spojenie V-Z Slovenska severom aj juhom, a aj zeleznice boli horom aj dolom porovnatelne. Az za hejslovacka sa zaviedlo, ze vsetko trepeme do Ziliny zatial co na juhu ani neudrziavame standard, ktory za federacie bol.
Určite? Minimálne pri železnici mám silné pochybnosti, že to, čo píšeš, nie je úplne pravdivé (z diaľníc sa toho veľa postaviť nestihlo).
Je pravda, že bez komunistov by južný ťah ani neexistoval (chýbal Jablonovský tunel), ale kým severná trasa bola v roku 1988 kompletne elektrifikovaná a dvojkoľajná, na tej južnej končili drôty v Šuranoch…
Hej, co sa tyka zdvojkolajnenia a elektrifikacie bola severna urcite dalej (aj ked aj na juznej bola hromada dvojkolajnych usekov, ktore sa ale odvtedy vobec nescelili). Ale co sa tyka obsluznosti, teda rychlikov KE-ZV-BA, tych bolo pokial dobre pamatam, cca tolko (aj ked asi o par menej) ako KE-ZA-BA. Dnes uz juhom nejazdi ani nocak…
Díval som sa do cestovného poriadku 1989/1990 na trať ZV-KE. Je tam 5 párov rýchlikov z toho 2 v noci (+ Polonia v noci na úseku ZV-FI). Priamy vlak BA-ZV-KE len jeden pár (Tekov, aj so svojou vyhliadkovou trasou cez Zlaté Moravce). Na Poľane (v noci) boli síce priame vozne, ale len lehátko a lôžko, kto šiel na sedačku musel presadať.
Takže v noci to síce jazdilo, ale z pohľadu dennej dopravy by súčasný dvojhodinový takt Gemeranov (celkovo 8 párov vlakov) bol vnímaný ako solídne sci-fi…
No neviem ako sa to menilo pocas rokov, urcite v 90tych rokoch slo ist lahko vlakom priamo spodnou tratou KE-BA aj s preprahom vo ZV. Polanou som ja inak ako v lehatku nesiel, takze neviem. Ale ta moznost ist cez noc bola a dnes nie je. 8 parov je urcite pokrok, ale proti priamym spojom BA-ZV-KE je to na dialkove spojenie horsie - zvlast ked je 25min prestup, alebo nepockanie pripojov.
Ja by som to videl ako určitý spomienkový optimizmus za tou Poľanou. Po 1993 to bolo po väčšinu doby Poľana + dokonca len 3 páry denných rýchlikov (+2-3 páry ZV-FI), z nich len 2 vedené ako priame do BA. Cez víkend občas ešte zredukované.
Štvrtý pár denných rýchlikov pribudol až po roku 2000, vrátane pokusov o jazdenie do Prešova, neskôr sa to ustálilo na 4 hodinovom intervale, vždy minimálne 1 pár nebol vedený ako priamy (Ipeľ, sám si ho pamätám, vtedy sa ešte radenie hlásilo v rozhlase a vždy som sa smial, ako to hlásenie trvalo skoro minútu, a potom na nástupišti stáli 3 vagóny), resp. s priamymi vozňami, tiež časom zanikli rýchliky ktoré jazdili po úseku ZV-FI z/do Maďarska. Niektoré roky jazdil ešte jeden pár v piatok/nedeľu (len z/do ZV).
Súčasný dvojhodinový interval je až z Kubáčkovho cieľového grafikonu, tj. posledné asi 4 roky. Ostatne keď vezmeme nedávnu tragickú udalosť spod Sorošky, tá sa pred zavedením toho cieľového grafikonu prakticky nemohla stať, pretože jak tých rýchlikov jazdila polovica, tak sa na tom mieste nikdy nekrižovalo. Dokonca tá výhybňa bola dlhé roky nefunkčná a jazdilo sa po 1 koľaji až do Jablonova. Ale to už sme tu úplne off-topic.
toto je pravda. dodam este ze ak chcel ist niekto rano BA-KE tak priamy R bol horehronec…priamy R cez LC a RV bola tusim domica s odchodom z BA o 12-tej.
ale zase treba povedat ze najrychlejsi spoj bol prestupovy ExHron-R Gemeran a nic take dnes neexistuje.