Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

asdf: Ďakujem pekne za objasnenie.
Ja som práve smeroval k tomu, že na Poprad-Vydrník sa v rámci modernizácie vybuduje ETCS L2, a teda L2 bude v rámci tejto stavby vybudovaný aj v samotnom Poprade. Nadväzný úsek Poprad (mimo)-Lučivná tak po ukončení stavby Poprad-Vydrník ostane bez ETCS, hoci zmodernizovaný, čo sa mi zdá nelogické. Tak že či by nebolo praktické už nejako potiahnuť to ETCS L2 aj na tento zvyšný úsek…

ENrico: Ak tam má byť L2, tak to závisí naozaj na tom, ako majú ŽSR naplánované rozdelenie RBC. Akurát mi nepríde úplne taktické robiť L2 RBC na jeden úsek, a potom to rozširovať. Obzvlášť ak by súťaž vyhral niektorý zo západoeurópskych výrobcov, tak je dosť šanca, že si pri následnom rozširovaní ŽSR pomerne mastne priplatia.

asdf: Teda mi z toho vychádza, že ŽSR mali dať ako súčasť stavby Poprad - Vydrník implementáciu ETCS L2 na celom úseku Vydrník-Poprad-Lučivná. Prípadne by sa to teraz ešte dalo doplniť do zadania na Vydrník-Markušovce, kde má byť tiež vybudovaný v rámci stavby L2.

A ak bude medzitým dokončené GSM-R na celom úseku, čo ide v rámci samostatnej stavby, uľahčí to nejako situáciu?

ENrico: Markušovce - Vydrník - Poprad - Svit (- Štrba?) mi na RBC ETCS L2 už príde ako dostatočný úsek. Otázka znie, čo a ako sa dá prepísať/pripísať do zadania, pretože to nie je také jednoduché. Musí tam byť definované rozhranie na jednotlivé časti ZZ, potom samozrejme presné zameranie trate skrzevá rozmiestnenie balíz, potom konfigurácia do RBC a náležité testy.

Dokončenie GSM-R musí byť, to je podmienka nutná pre samotné zapnutie ETCS L2, bez GSM-R sa to ETCS L2 nemá ako dostať na mašinu.

Inak “obvyklý” postup v ČR je rekonštrukcia jednotlivých úsekov, potom stavba GSM-R, potom stavba ETCS L2 (prípadne myslím GSM-R a ETCS L2 v jednej stavbe). Obvyklý postup zo “Západu” je potom stavba “resignallingu”, tj. v okamihu, keď mám po stránke stavby doriešený nejaký súvislý úsek, tak potom sa na tento súvislý úsek naraz tendruje ZabZar+DOZ+ETCS L2 (prípadne aj GSM-R, ak nie je vybudované).

Optimalizácia trate Prievidza – Jelšovce

Predmetom zákazky je vypracovanie a dodanie dokumentácie EIA podľa zákona č. 24/2006 Z. z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len “zákon o posudzovaní vplyvov”) a zabezpečenie súvisiacej inžinierskej činnosti pre dielo “Optimalizácia trate Prievidza - Jelšovce”.

Celková hodnota obstarávania (bez DPH) 119 300,00 EUR bez DPH
Názov a adresa dodávateľa REMING CONSULT a.s

uvo.gov.sk/vestnik/oznameni … mF4gLGvZT8

Úspešný uchádzač: Porr s.r.o a Porr a.s.

1. Porr s.r.o, Porr a.s. → 10,7 mil. eur
  2. Transservis → 11,5 mil. eur
  3. Tempra → 13,5 mil. eur
  4. Subterra, OHLA ŽS
  5. Swietelsky-Slovakia
  6. Železničné stavby
  7. EUROVIA CS, GJW Praha
    8 ) STRABAG
  8. Chládek a Tintěra → 15,28 mil. eur
    Odhadované náklady: 11,57 mil. eur bez DPH

5 mesiacov vyhodnocovať takúto sútaž je myslím celkom dosť, prekvapivo vela ponuk a aj nový hráč z CZ

Dňa 5.3.2023 sa začalo konanie preskúmania úkonov kontrolovaného na základe námietok proti vyhodnoteniu ponúk.

25.03 2023 6:00

[size=150]Dejte si do pořádku koleje, vyzvaly České dráhy slovenského správce infrastruktury[/size]

https://zdopravy.cz/dejte-si-do-poradku-koleje-vyzvaly-ceske-drahy-slovenskeho-spravce-infrastruktury-150892/

Dám to sem keďže není vlákno Prievidza Nitra Nové Zámky mytopolcany.sme.sk/c/23154473/d … v-eur.html

Vytvoril som nové vlákno pre túto stavbu:

Braňo Závodský Naživo Katastrofálny stav železníc. Hosťami sú Jiří Kubáček a Ondrej Matej

youtube.com/watch?v=visxkxX … a%C5%BEivo

Analýza HzP pre dispečerizáciu trate Prešov - Strážske: mfsr.sk/files/archiv/92/Hod … razske.pdf

tu sa riesia blbe dispecerizacie a este hzp ktore mali davno zrusit lebo vsetko len nezmyselne rusia a blokuju, ziadne ine krajiny vratane susednych takto blbe institucie nemaju, ale tu treba predosvetkym radikalne modernizovat aspon na 140 tuto lokalnu trat vyrovnanim oblukov a zakrut , od kysaku po presov na 160 (tu aj zdvojkoljnit) toto by mal byt zaklad

dobry rozhovor a smutne fakty o nasej zeleznicnej doprave.. youtube.com/watch?v=HUuyVrhND_s

ŽSR vyhlásili VO na dodanie: Rekonštrukcia vybraných výpravných budov a prevádzkových budov za účelom energetických úspor - projektová dokumentácia

Stanice:
Žiar nad Hronom, Príbovce, Levice, Jesenské, Vrútky, Nováky, Prievidza, Ľubochňa, Studený Potok, Matejovce pri Poprade, Veľký Slavkov, Plešivec, Spišské Vlachy, Vydrník, Stará Ľubovňa, Krompachy, Margecany, Veľký Meder, Sládkovičovo, Bratislava - Petržalka, Bratislava - východ, Vyšné Hágy, Štrbské Pleso, Fiľakovo, Mníšek nad Hnilcom, Slovenské Nové Mesto, Pod Lesom, Bratislava - Petržalka sklad, Tatranská Lomnica, Levice TO SMSÚ, Poltár, Zvolen, Bytča, Nemšová, OTV Margecany, Trnava, Nové Zámky.

uvo.gov.sk/vyhladavanie/vyh … 97973ac84c

Ruzomberok, Cadca Zilina su kde??? Nitra? Banska Bystrica?

Ružomberok má spracovaný projekt už od nejakého roku 2016 tuším, už bolo aj VO, ktoré bolo zrušené. Žilina má ísť cez Plán obnovy, takže projekt už, zrejme, má spracovaný alebo sa na ňom robí.

TIOP Trebišov:
Autobusová stanica je v predbežnom užívaní, v lete by mala byť odovzdaná aj železničná časť.

ZOZNAM ČINNOSTÍ PREVÁDZKY NA ZLEPŠENIE STAVU ŽELEZNIČNEJ INFRAŠTRUKTÚRY A SERVISNÝCH ZARIADENÍ
20.06.2023

zsr.sk/pre-media/aktuality/ … 9mOOdNfnsc