Tunel Paludza je pred LM (od RK), avsak patri do suboru stavieb LM - PP. Btw, bude to viac-menej hlbeny tunel, po celej dlze by sa totiz mal razit pod korytnackou.
Prekvapila ma predpokladaná suma tohto projektu. 595 miliónov euro sa mi zdá dosť…
18,5 kilometra a 39 nových a zrekonštruovaných mostov.
Prístup na stanicu Liptovský Mikuláš bude zrejme tiež zaujímavý.
Je to fakt dost, kazdopadne po LH je to takmer cele novostavba - zemne prace, uprava velkeho dialnicneho kruhacu, 2 nove zastavky, komplet nova stanica so suvisiacou infrastrukturou v meste, novy cestny most v LM, jeden tunel… a trat bude de facto pripravena na 200 km/h…
Tak dajme tomu že tunel Paludza bude po tuneloch Diel a Milochov ďalším postaveným a možno sa začne jeho výstavba do roku 2020. Píšem možno preto, lebo skúsenosti zo slovenskej reality mi našepkávajú nebyť prílišný optimista.. To že je projektovo, aj legislatívne všetko pripravené a môže sa začať stavať, na Slovensku nie je žiadnou zárukou že sa s výstavbou aj v dohľadnej dobe začne. Ale bol by som rád, ak by to tak bolo..
No netreba tiez zabudat ze su na to naviazane zeleznicne eurofondy
vlaky.net/zeleznice/spravy/5870- … -Drazovce/
FB: KNIHAJAZD.INFO
ŽSR vyhlásili súťaž na firmu, ktorá odstráni časť trate medzi Lužiankami a Drážovcami pre potreby uvoľnenia pozemku na výstavbu automobilky. Trať v dĺžke cca 1,5 km má byť odstránená najneskôr do 13. 1. 2016 a bude to financované z prostriedkov štátneho rozpočtu. Demontovaný má byť úsek žkm 30,400 – 31,980.
Smutne
Kopírujem jeden z príspevkov na vlaky.net, kde v jednom príspevku boli zhrnuté najzaujímavejšie postrehy celej diskusie o zrušení úseku Lužianky-Dražovce:
Téma železnice vs. diaľnice/IAD je dlhodobo diskutovaná. Zaznel tu ale názor, že časom sa aj tak príde na to, že výhodnejšie je investovať do železničnej infra.
Aký je váš názor na to?
Ja si myslim ze treba investovat aj do zeleznicnej infrastruktury a to sa u nas zanedbava respektive sa vyhraden investuje len do dialnic
staci sa pozriet do zapadnych krajin, kde to davno pochopili, ze do vlakov sa oplati investovat, SK trochu meska
Mašinéria skazy sa zahryzla do trate Lužianky-Dražovce:
vlaky.net/upload/online/disk … 0130-1.jpg
to je iny archeologicky prieskum…
Na násyp ostala už len spomienka:
m.smedata.sk/api-media/media/ima … jpeg?rev=3
Smutné, ako sa u nás hospodári.
V tejto súvislosti sa chcem opýtať či niekto nevie či trať nahradia a urobia nové pripojenie na Čakajovce (Zbehy), ved sa jedná o krátky úsek, ktorý nemôže byť problem nahradiť-preložiť.
Ved v súvislosti s výstavbou Veľkého priemyselného parku má ta trať opodstatnenie, okrem iného môôže slúžiť na dopravu zamestnancov z oblasti medzi Nitrou a Zlatými Moravcami.
Ak ostane trať bez náhrady casom sa celá až po Moravce určite zruší…
Už sa tolko tratí zrušilo a zbytočne.
Sme krajina z relatívne redšou hustotou železníčných tratí ako naši všetci susedia (je to čiastocne dané reliefom krajiny), aj napriek tomu ešte aj tie si budeme likvidovať, namiesto toho aby sme ich vylepšovali (niektoré trasovania, uzly,…), tak likvidujeme bezhlavo bez pohladu ako bude zajtra
Naozaj všetko robíme tak strašne nekoncepčne - len teraz, bez ohladu na budúcnosť???
Nenahradia. Aspoň o tom nebola nikde zmienka. Iba v našich hlavách a želaniach.
Obsiahla debata o tomto bola aj na vlaky.net. Rôzne náčrty preložky a aj o tom, že či sa oplatí Jaguáru viac bus alebo vlak.
Zaujímavý link zo stránky vlaky.net: camit.sk/download.tom?ID=237&has … 8BhCT5l555
Poprad - Lučivná a Palúdza - Liptovský Hrádok majú byť financované z CEF-u. Neviem, prečo tam rátajú s 500 miliónov euro, to je zrejme optimistické, keď druhý menovaný má odhadovanú sumu skoro 600 miliónov euro a o prvom ani neviem. Ďalšie zaujímavé projekty sú tam hranica ČR/SR - Čadca a modernizácia Púchov - Lúky pod Makytou - hranica s ČR, ktorá predpokladám vzhľadom na cenu 36 miliónov na 20 kilometrov bude asi taká ako modernizácia Vrútky - Varín.
Uzol Žilina za cca 350 miliónov euro o dĺžke 16 km.
Potom je tam ešte modernizácia trate Bratislava - Kúty - hranica ČR/SR a aj zavedenie ERTMS.
Pri veľkých projektoch neviem prečo pri v súčasnosti tendrovanom úseku je uvedený rok 2018…
Celkovo tie roky sú posunuté k roku 2020.
Košice - Kysak v roku 2021, 16 km za 350 miliónov euro
Poprad - Spišská Nová Ves v roku 2022, 26 km za cca 320 miliónov euro
Uzol Bratislava v roku 2021, cena 900 miliónov euro
Krásno nad Kysucou - Čadca v roku 2022, 11 km za 300 miliónov euro. Tu vôbec vedia, ako to má byť trasované?
Modernizácia uzla Čierna nad Tisou v roku 2019 za 120 miliónov euro.
Zriaďovacia stanica Teplička, 16 km za 318 miliónov euro.
Som zvedavý, na čo všetko nevyjdú peniaze…
Aký je rozdiel medzi uzlom žilina a zriaďovacou stanicou Teplička a načo tam dokopy treba cca 600 miliónov euro?
dobre a co ostavajuce useky Vrutky-Kralovany-Ruzomberok-Liptovsky Mikulas, tunel usek Vychodna-Strba-Lucivna, Spisska Nova Ves- Krompachy a Krompachy-Margecany -Kysak na ne sa zabudlo, ci sa vobec neplanuju?
ved tie su este vari v ubohejsom zaostalejsom stave
snad tieto useky fakt nezrusili,to by ma vazne nastvali..!! modernizacia je tam potrebna ako sol, financie z EU fondov su vramci OP doprava tak na co sa caka, zeby zas vsetko stopli volby?
To s tou Tepličkou prekvapilo aj mňa, asi ide o preklep, alebo možno kompetentným na ŽSR došlo, že minimalizmus (ergo bezhlavé škrtanie koľají) sa nie vždy opláca - najmä nie v prípade takej zriaďovačky ako bola Žilina. Skôr však to prvé.
Žiaľ, u nás sa najviac peňazí z balíkov EÚ alokuje na cestnú infraštruktúru a nie na železničnú (a už vôbec nie na ďalšie druhy dopravy), to je prvá vec, druhá vec je, že mimo zdrojov z fondov EÚ nie je tento štát ochotný zainvestovať zo svojho vrecka temer nič, najmä nie väčšiu stavbu.
Sumy 500 a 600 miliónov za dva liptovsko-spišské úseky (Lučivná - Poprad a Palúdza - L.Hrádok) mi prídu ako dosť nadhodnotené, som zvedavý na súťaž. Hlavne Lučivná je triviálny úsek s jedinou preložkou. Mne najviac chýba nejaký ambicióznejší prístup na úseku Krásno - Čadca, kde sa ponechá trasa v pôvodnej osi, čiže rýchlosť cca 60 - 80 km/h, pritom je to jeden z najdôležitejších úsekov v smere na Česko. Jediným naozaj rýchlikovým koridorom na ten smer potom ostane len Bratislava - Kúty, pretože úsek Púchov - Lideč a Krásno - Čadca sú v komplikovaných horských pomeroch, kde pre zvýšenie traťovej rýchlosti sa už treba miestami pustiť mimojestvujúci koridor - tj. tunel, most atď. A pritom by trebárs tunel Kýčera medzi Krásnom a Čadcou naozaj výrazne pomohol nielen železnici (pendolína KSC - PRG by mohli naozaj frčať a nie sa len šuchtať) ale aj miestnym obyvateľom a tiež z hľadiska dlhodobej stability územia.
Úsek ZA - LM (Palúdza) je momentálne tabu, tam nikto o ničom nerozpráva, všetci sa toho boja, lebo je jasné, že úseky Strečno - Vrútky a Turany - Ružomberok ak by sme chceli traťovku aspoň 120 -160 km/h sa nedá moc veľa riešiť bez preložiek a nových objektov (tunely, mosty). Medzitým sa do údolia Váhu napchala diaľnica (exemplárny príklad z iného úseku je Dolný Hričov - Žilina, kde to už kvôli diaľnici nevydá na viac ako 120 km/h na dosť dlhom úseku, a trebárs tiež už budovaná diaľničná križovatka Hubová, čo je z hľadiska trasovania železnice dosť kritické miesto) bez koordinácie s dlhodobými zámermi železnice (oni asi ani žiadne dlhodobe ciele nemajú), takže sa to ešte viac skomplikuje. Zatiaľ sa nevie, čo s oravskou štrekou a Kraľovanmi, či železničná Korbeľka bude/nebude…
Podobne úsek Liptovský Hrádok - Lučivná sa zdá byť zakliaty, samozrejme kvôli finančným nárokom, takže tam sa asi bude hodne škrtať a modernizácia bude skôr len reko ak vôbec. Aj keď tam si myslím, že sa ešte dá všelijako hrať s trasou, ale podľa mňa už budú do toho viac zasahovať ochranári a záujmy obcí (čož ja považujem za pozitívne, napríklad cyklotrasa po prípadnom opustenom telese železnice v údolí Bieleho Váhu, to by bol podľa mňa silný turistický impulz, hlavne ak by sa podarilo napojenie až na popradskú cyklomagistrálu) a možno aj sama železnica pochopí, že stavať trať na zelenej lúke je lacnejšie a rýchlejšie ako snažiť sa zotrvať za každú cenu v pôvodnom koridore. ALE - hlavne treba dať jasný koncept na 30 rokov dopredu a toho sa po častiach držať a nie s každou vládou meniť zámery. A hlavne treba vykopať z ministerstva a ŽSR všetky staré štruktúry, čo snívajú o železnici z čias cisára pána… Toto sme si predsa zažili v prípade diaľnic, snáď to netreba opakovať aj v prípade železnice. Ale to asi očakáveme veľa…