Železnice v SR a všetko s tým súvisiace všeobecne

Adoas: To je sice pekne ze o Slovensku, ale Slovensko sa musi ucit na prikladoch :slight_smile: BTW, Transrapid je tiez o Slovensku? Myslim ze vobec nie, naproti tomu koridory sa u nas (konecne ) zacali modrnizovat, tak som uviedol jeden z prikladov zo zahranicia. Myslim, ze poucny.

Transrapid je ale v inej teme. Nechal som tvoje links, ale “stacilo”, lebo hlavnym zamerom forumu su dialnice, nie zeleznice - to je len na doplnenie situacie. :wink:

EK dala Slovensko na súd kvôli železničnému systému. Slovensko podľa EK nerešpektuje európsku legislatívu týkajúcu sa transeurópskeho vysokorýchlostého železničného systému.

dialnice.info/viewtopic.php?t=2256

A teraz mi vysvetlite co robi vase MDPT SR a ZSR/ZSSK? Co robi Vasa vlada? … Casu ste mali dost. :unamused:

mozno je to tym, ze ide o “vysokorýchlostné železničné systémy”, co je nad 200 km/hod

takuto rychlost u nas pouzivaju iba lietadla a par sialencov letiacich nizko nad dialnicou :laughing:

vlaky zatial nie :frowning:

wazari,

stat, ktory si plnil v legislative najrychlejsie svoje zavazky a dobehol tak ostatne ma teraz taketo problemy?

Aj rybolov SR riesila a bez problemov …

Zleniveli ste … aj Vas predseda vlady podla mna uz je malo ambiciozny napriklad ohladom rozpoctu - nepodporit svoj region, to sa nerobi a nakoniec teraz zistil, ze to robit nemal … :unamused:

ak sa dobre pamatam, v prijimani legislativy sme nikdy neboli na spici, skor v poslednej patke :confused:

wazari,

SR bola stale v mediach, ze ste dokazovali zazraky co sa casu tyka aj co sa skutocnych zmien tyka. Od r. 1998 do r. 2002 ste svet presvedcili po politickej stranke na 100% ohladom vstupu do EU - vela statov sa snazilo aj 10 rokov realne, ale vstupili ste naraz v r. 2004. A o NATO ani nehovorim.

To mozes byt kriticky ako len chces, v tomto SR spravila velmi velky kus dobrej prace. A myslim tym aj legislativny proces - to bol zaklad. :wink:

Skoda ze z uvedeneho textu nie je jasne, za co vlastne ide Slovensko so zeleznicami na sud … s technikou ist nemoze, na koridoroch sa priamo buduje ECTS level 2, trasy koridorov sa s ohladom na miestne pomery udrzuju, europska vysokorychlostna siet (200km/h a viac) najblizsich en rokov na Slovensko ani siahat nebude (priecna vetva pojde cez CR a nie cez nas, Cesi tam maju lepsie geog. podmienky) a pozdlzna pojde max. ak v linii BA - Sturovo …, max ak s tym, ze sa tu zaostava jaksi casovo (minuly rok sa do toho sice uz nejak obuli, ale je to malo, s ohladom na stav napr. v CR alebo v madarsku)

Slovensko urobilo kus roboty, ale EU aj prizmurila obe oci - pri kontrole implementacie legislativy a stale zostava niektore veci uplne dokoncit.

Raz mi bolo vysvetlene, ze ide o to, aby vysokorychlostne vlaky mohli chodit aj po slovenskych kolajniciach, aj ked nizsou rychlostou - interoperabilita sa to vola :wink:

wazari, ak ide o toto, potom CR mala byt na takom sude uz davno, pretoze to co oni maju na koridoroch absolutne vylucuje prevadzku cohokolvek ineho okrem sucasneho parku CD … neprejde taurus, neprejde 189DB, v podstate neprejde ani pendolino (je to naozaj extrem, a to to je rozlozene po celej suprave, pride Taurus so 6MW zaviazanymi v 4 napravach a bude bordel …). Na ZabZar budovanom na nasom koridore nebude problem v tomto ohlade, pretoze system je identicky s tym co maju v Rakusku ci Nemecku …

Ono tie smernice su asi ramcove - v style “budeme sa o to snazit”. A konkretne predpisy bude asi vydavat Europska zeleznicna agentura. Cize to nie je o tom, ze to uz teraz musi byt technicky v sulade.

Mozes prosim rozpisat, co znamena ZabZar.
dakujem

ak sa nezmenila medzicasom terminologia tak zabezpecovacie zariadenia :slight_smile: to je typicka zelezniciarska :wink:

Tak mi potom nie je jasné, za čo sme na tom súde … resp. čo tam máme také, čo nemá napríklad ČR (o PKP sa radšej ani nevyjadrujem, maďari sú na tom trocha lepšie než my a ČR)

no asi nemame prevzate tie smernice prevzate do nasej legislativy - a tym postaveny zaklad/legislativne podmienky napr. na neskorsie preberanie technickych predpisov - uz sa presne nepamatam, co je v tych smerniciach a nechce sa mi to znovu citat :wink:

No budiz, az na to, ze to by potom bolo to co budujeme na koridoroch nelegalne … ale co sa tyka legislativy, tak to naozaj neni moj obor, takze neviem …

Kym EU nevyda technicke predpisy, tak to nelegalne nie je.

A urcite tam bude dlhy cas na implementaciu/prisposobenie sa.

Tu je prehlad o modernizacii trate - casovy harmonogram podla clanku
dialnice.info/viewtopic.php?t=2376

Bratislava - Trnava 2000 - 2007
Trnava - Piešťany 2004 - 2008
Piešťany - N. M. n. Váhom 2005 - 2008
N. M. n. Váhom - Púchov 2008 - 2012
Púchov - Žilina 2008 - 2012

Pozn.:
Piešťany - N. M. n. Váhom zaciatok v roku 2005 sa asi nestihne

A tu som velmi zvedavy na zeleznicnych odbornikov ako toto vysvetlia:

dialnice.info/viewtopic.php?t=2384

Moj nazor: Vlaky su plne, ale listky sa dalej predavaju ako keby sa nic nedialo. Super cestovanie na Slovensku hned z Bratislavy. Skutocne. :wink:

Nieco sa nezvladlo, bude sa vysetrovat a zaisti sa aby sa to viac nestalo …

Ale …

Vianocna doprava je vzdy “o hubu”, nie je dostatok voznov v pozadovanej kvalite, nedaju sa zhanat vlakove caty atd.

Ale osobne si myslim, ze ta reportaz je aj poriadny kus pritiahnuta za vlasy … to, ze sa cestujuci s lozkovymi a lezadlovymi listkani nedostali do vozna je absolutna haluz, nieco nemozne … tych s miestenkami mal (aj za pomoci zeleznicnej policie) dostat na miesta vlakovy personal, to je pravda, tu sa stala chyba a niekto ju odskace … (vidim vyhovorky na “policajny stat”)

To ze sa listky predavaju aj ked su vlaky plne je vseobecny zeleznicny problem. Je to problem s tarifou (podobne situacie sa stali uz neraz i tu, i v CR, Rakusku i Nemecku, Francuzsku i Anglicku, mozno (neviem) aj v Grecku, …). A sice je problem, ze si kazdy moze kupit listok kdekolvek na ktorykolvek datum na celu trasu a nikto sa ho nepyta akymi vlakmi pojde. Jedine riesenie tejto situacie je nasledovat priklad zeleznic v Rusku, kde su vsetky dialkove vlaky povinne miestenkove. A na to hned vidim milion nespokojnych ruk hore … Ale takto pokladnicka, dispecer, vlakveduci ani nikto iny nevie kolko ludi mu do vlaku nastupi az do doby kym neni pripraveny k odchodu. Ale opakujem, to ze sa cestujuci s lozkovymi listkami nedostali na miesta nemozne a vsetkych by som sa rad opytal, ako sa im to stalo.

… vozen sa dal zohnat za 20 minut aj s pripojenim … ale co by ti isti cestujuci povedali na to, keby im bola az po Trencin zima lebo sa od trakcnych dynam musia nabi baterie kurenia aby sa dal zabezpecit nizsi harmonicky pre vykurovaciu spiralu, ze budu mat vo vozni tmu, lebo z rovnakych dovodov nepojde vo vozni osvetlenie …
ze budu meskat cez 100 minut, lebo vlak kvoli chybajucej VM skuske brzdy bude muset ist celu cestu 60 km/h … vlak neni autobus, sadnem nastartujem a idem …

Kolkokrat ja sa tu v PB nezmestim do dedinskeho autobusu, a cakam dve-tri hodiny na dalsi … preco o tom nikto nepise?