ŽSR plánujú v tomto roku preinvestovať vyše 10 mld. Sk. V tomto roku chcú ŽSR vyčerpať z európskych fondov 4,594 mld. Sk, čo je 45,5 % z celkového objemu plánovaných investícií.
SR a Rusko chcú stavať širokorozchodnú železnicu z KE do BA
a reakcia KSK dialnice.info/viewtopic.php?t=7045
Ta reakcia je trochu prehnana, myslim ze sirokorozchodna trat nie je nasa jedina vyhoda. Na druhej strane je zvlastne, ked minister presadzuje stavbu logistickeko parku pri Kosiciach, ktory by vyuzival aj existujucu sirokorozchodnu trat z Ruska a potom o mesiac podpise memorandum o stavbe trate az do BA/W. Neviedim dovod pre tak nakladnu investiciu, mozno aj nadalej prekladat na vychode.
Podle mého jde hlavně o možnost překládky z vlaku na silniční nebo vodní dopravu, což v Čierné n. T. dost dobře nelze.
v tomto by podla mna bolo skor efektivnejsie urobit terminal pri haniskach…
tam sice nebude vodni dobrava, ale logisticke centrum blizko R4, R2 a D1 by tam kludne mohlo vyrast …
aspon by sa ta trat konecne zrekonstruovala, lebo tato “stara” sirokorozchodna trat je v dost zlom stave a miestami tam je tak katastrofalny zvrsok, ze vlaky musia jazdit tak 20-40kmh ..
Ano, pri Haniske… A stavat trat az do BA len kvoli napojeniu na lodnu dopravu sa mi zda zbytocne nakladne.
Prekladisko určite nestratí moc zo svojej dôležitosti ani po ev. otvorení ŠRT až do BA. ŠRT skôr bude vytvárať nové prepravné toky. Jediná vec, ktorú defakto preberie prekladiskám bude ruda do prístavu. Inak sa z ČNT vozia Čechy, vozí sa severovýchod SRN, vozí sa dokonca západné Poľsko. A to nehovorím o pomerne solídnej prekládke vnútro. Určite nebude cieľom ťahať po ŠRT do BA vnútro záťaž.
Prípadná ŠRT ak sa postaví bude taktiež podľa mňa určite jednokoľajná. A bude slúžiť tranzitu komponent zo západnej európy do novozriaďovaných montážnych závodov v štátoch býv. ZSSR. Teda tovaru, kde “každá minúta je drahá”. Zbytok sa bude voziť NR. Ide o odbúranie stavu, kedy sa niektoré komodity z dôvodu nedostatku špeciálnych vozňov či iných požiadaviek západných odberateľov prekladajú 2x. Na východe a potom či v prístave na loď alebo na rakúskej/nemeckej strane na železnici.
Mmch. pri súčasných technológiách by pri plnom vyťažení prekladiska železnice zamestnali sotva 500 ľudí. To by asi onen región nevytrhlo. O tom, že v polovici prípadov by to musela byť vysokokvalifikovaná sila ani nevravím.
podla mna je toto dost tupy napad, neviem kadial to chcu viest…ak by chceli prirobit jednu kolaj k sucasnej trati, mohli by rovno zacat nanovo prerabat este stale (po siestich rokoch ) nedokoncenu trat BA-TT, lebo tam sa ta kolaj v sucasnom stave nezmesti…ak by to chceli viest juhom, bolo by to tak v roku 2030
severom mozno 2020
celkovo je to jedna z naj hovadin co som za posledne mesiace od nasej vlady pocul
2 pohodak: mozno by to pridali k tej jednej kolaji na juznom tahu no to by bolo srandy kopec
inak ani s tym vyuzitiem BAM/transibirskej magistraly to neni take ruzove, tam po zdvihnuti poplatkov ruskymi zeleznicami po asi 10tich rokoch nastal prepad z asi 150 tisic TEU na asi 30 tisic TEU … co je hodne
aquila: Čo sa ku mne dostalo, tak by malo dôjsť ku kompletnému zjednokoľajneniu tratí 150 a 170 a práve do tejto rezervy by mala byť umiestnená ŠRT (s traťou koľajnicou 1435mm prechádzateľnou v nezávislej trakcii - šťáva nebude, lebo ŠRT trolej je asi o meter vyššie než ten náš) … ale neviem čo je na tom pravdy … a popri tom ani 150 tis TEU (to vychádza na deň 8 vlakov), ktoré nastejno navyše končili väčšinou v Čiernomorských prístavoch by nás neuživilo …
Čierna nad Tisou a BAM či TSM sú de veci, ktoré existujú viacmenej bez seba … k nám sa cez ČNT vozí v 90% prípadov nakládka priamo v Rusku …
Jano.Z:
Je technicky mozne mat 3 kolaje?
Rozdiel je iba 9 cm, cital som v diskusiach, ze by to robilo problem
najma vyhybky.
Ako je to naozaj, prosim ta?
B: Tak 9cm mas pravdu neni vela, ale ked to ide na takej Ukrajine, preco by to neslo u nas? (lebo na Ukrajinu idu myslim z Matoviec kolaje prave takto, ale videl som len fotky, v zivote som tam nebol tak neviem ako je to tam naozaj) Zrejme by to vyziadalo drahsie vyhybky bez srdcoviek, ktore sa chovaju vyslovene tak ze ohnu celu kolaj tak aby dosadal prave ten smer, pouziva sa to na roznych rychlodrahach a zubackach (nie u nas), ale urcite to v sucasnej dobe ie je neriesitelny problem. Problem by bol akurat v otazke nakladov - bolo by to drahsie, ale podla mna nie o moc a mierne narocnejsie na udrzbu …
2 jano: no ale to boli len kontajnery co som spominal (ale zabudol som dodat), ale mas pravdu TSM az taky problem nie je ..
ad sirokorozchodka juznym tahom, je to fantasmagoria.
vsak ked chceli cesi predlzit sirokorozchodku z katowic do ostravy, co je nejakych 60 km, tak nakoniec z toho nebolo nic …
je vlastne zrejme z coho sa to chce financovat?eu by na takuto hovadinu zrejme aj mohla dat peniaze je cosi pravdy aj na tom, ze sa uvazuje o alternativnych trasach do viedne cez madarsko resp. polsko?
pohodak, je …
mimochodom nacrtok riesenia normalnej a sirokorozchodnej trate v jednej trase …
Take easy to podla mna nebude.
Tie kolajnice sa musia aj o nieco pripevnit a a ako pisu aj tunely
a mosty sa musia prisposobit.
Ale 4 kolaje odstrania problem na vyhybkach.
Este ako pise Jano.z troleje su v roznej vyske.
Nie su pantografy nahodu nastavitelne/pruziace?
ono to urcite nie je ultimativne riesenie, je ich kopu, a ziadne nebude lahke
lebo keby bolo, uz davno to tak je porobene uz pred X rokmi …
no su sice nastvitelne ale rozdiel 1 meter je hoodne… ale to by sa dalo zrejme riesit roznymi pantografmi vpredu a vzadu
aquila teraz neviem ci som zle pochopil ten obrazok, ale to vyzera na vystavbu sirokorozchodnej trate len v PL a u nas resp. v madarsku na prekladky na nas rozchod…a spravne som pochopil ze ak by to islo cez polsko, tak do AT by sa to v konecnom dosledku dostalo aj tak cez SR?