Ale ty si stále nevysvetlil, prečo sa ČD tak boja konkurencie ? Lebo toto, čo ty tu predvádzaš, to je čistý strach a reakcie pozostávajúce iba z: očiernenie niečoho, čo ešte ani nie je, zastrašenie ako sa to negatívne prejaví pre ostatných cestujúcich a vylepšenie pozície ČD. Nič viac, nič menej.
Dialniciar: Ja ale nic neociernujem a nikoho nezastrasujem. Ja len konstatujem, ze sa tu idu stavat vzdusne zamky a je velke riziko znacneho rozcarovania.
A nie som manazer CD, v dobe, ked snad konecne Jancura dorazi na trh zrejme nebudem uz ani zamestnancom CD (budem v SZDC), ja sa nemam coho bat.
A myslim si, ze sa zatial neboja ani CD. Polsko nech je vystrahou.
Inak, keď sa tak uvažujem nad menami ľudí vo vláčikovom týme p. Jančuru, ten si zložil druhé generálne riaditeľstvo ČD … Ing. Jan Paroubek (ex. O12), Ing. Jiří Schmidt (ex. O7), Ing. Dalibor Zemánek (tiež ex. O7), PhDr. Martina Zezulová (ex. O10), Ing. Ivo Malina (ex. O16) …
Ale patrí sa zo slušnosti dať aspoň raz (hoci po dlhšej dobe, ale keď sa to má opakovať v podstatnej diskusii) aspoň 1x originál a do zátvorky skratku … predíde sa tak nedorozumeniam.
Aj tak si ale myslím, že ZDO nebude nijako ohrozená pre cestujúcich tým, že SA začnú robiť konkurenciu na spomínanej trati.
Inak v tejto chvíli sa robí všetko pre to, aby k 1.7. prešlo celé riadenie dopravy (výpravcovia a primárny dispečing) pod SŽDC. Ak Boh dá, a zrealizuje sa všetko, ako sa zrealizovať má, bude dispečerská organizácia schopná jednoduchšie a rýchlejšie reagovať na mimoriadnosti než na Slovensku. V tejto súvislosti tiež možno očakávať redukciu počtu výpravcov, kde by mali byť niektorí preradení do (len vo väčších uzlových staniciach) znovuzavedenej funkcie “nádražného” (výpravca bude patriť pod SŽDC, nádražný pod ČD). Na menších a menej frekventovaných staniciach bude potom to potom bude riešené tak ako na Slovensku, každopádne s ohľadom na frekvenciu vlakov a dopravy to vadiť nebude.
Žeby došlo na moje slová? Ale pán Schmidt bude mať isto dostatočné informácie, keďže Jančurom toľkokrát omieľaný tender na rýchliky Liberec - Pardubice je dielom p. Schmidta osobne. Každopádne ja v tom tendri favorizujem ViaMont, ona to skôr bude “trafika” pre exministra Řebíčka …
Ja som postrehol zázračné zmluvy štát a ČD na 10 rokov dopredu … to sa to potom podniká, že ? A minuloročnú stratu ČD vyriešila úradnícká vláda dotáciou v tomto roku vo výške 3,2 mld. Kč naviac. Bordel na trati ako vždy. Našťastie, na SVK to je v menšom rozsahu.
Dialniciar: Tých 3,2 mld. Kč pôjde na doplnenie toho, čo sa muselo stiahnuť z investičných prostriedkov (oných 12 mld. za prevod majetku SŽDC). Keď si kraje objednajú niečo, čo nevedia zaplatiť, to sa potom jazdí ťažko. Kdesi na internete som čítal, že o regionálnej doprave sa ako o podfinancovanej vyjadril aj Jančura.
A tá zmluva na 10 rokov mala byť len zmenšením papierovačiek. Ministerstvo malo právo kedykoľvek tie výkony ČD zobrať. ZSSK dostáva za kilometer osobného vlaku raz toľko čo ČD, takže si z toho môže dovoliť dofinancovávať aj diaľkovú dopravu (platby za kilometer rýchlika sú plusmínus rovnaké). Každopádne je to pasé, lebo nič nebude.
Dialniciar: Noch einmal. Tá zmluva pre ČD neznamenala žiadne istoty navrch. Úprimne by som chcel vidieť toho súkromníka, čo by takúto zmluvu podpísal. Bol by to blbec. Stanovili sa tam nejaké základné ceny (na súčasnej úrovni), s tým že ČD si môžu každý rok povedať o viac, ale budú si to musieť obhájiť a ak si to neobhája, tak budú jazdiť podľa tejto ceny. Navyše ministerstvo by mohlo kedykoľvek a akékoľvek výkony ČD odobrať (aj s dotáciami). Tomu sa hovorí výhodná dlhodobá zmluva. A ešte noch einmal, žiadna zmluva nebude.