mas pravdu, nebude to len 26 miliard ale viacej.. mimochodom 26 miliard je oficialna vytendrovana cena ..
o tomto sa mozeme pobavit kludne po spusteni .. ale ked su tie vynosy nad 8 mld iste, preco samotne materialy o myte spominaju 4 az 5 miliard ?
a preco by skutocne ciste naklady na vybodvanie neprekrocili 20 miliard, ked kontrakt ma 26 miliard ? tu nejako skripe logika
ja proti mytu ako takom nic nemam, len tvrdit ze navratnost je 5 az 6 rokov je totalna demagogia a najma ked to o skoro 40% predrazila ficova vlada a zrazu nevadi ani neznamy uchadzac, ktory nema ani oficialne financne krytie ..
Ale aquila, však snáď poznáš trošku prax … skutočná cena je hooodne pod 20 mld. SKK. Vyfakturovať viacej, hoci s dodatkami je to najľahšie, čo existuje. Viac k tomu nemám čo ani napísať …
Tak to sme sa nepochopili … ja som myslel, že ťa zaujíma skutočný náklad, ktorý kedy sa vráti konzorciu a nie skutočné, nafúknuté faktúry a ešte aj nafúknutá prevádzka … tak sorry. Tak potom to je tých 14+5 rokov.
skutocna cena je taka, ktoru zaplati slovensko prevadzkovatelovi a ta zacina na 26 miliardach fix + rocne naklady, ktore som zvedavy ake realne budu ..
a ide navratnost pre stat a nie pre prevadzkovatela, prevadzkovatel ma okamzity zisk
??? Rocne 1-1,5 mld? 26 mld/13 rokov je 2 mld za splatky systemu (vratane prevadzky??) a zvysok statu predsa. To je snad viac ako 1-1,5 mld, ci nie? Ved spoplatnene nebudu iba dialnice ale aj I tr.
Ale tých 2400 km má byť postupne a v tom sú aj také km D a R, ktoré ešte nestoja.
Zmluva sa podpisuje nie na 13, ale na 14 rokov. A je to skôr 25,7 mld. SKK, ne 26 mld. SKK. Takže čisto matematicky: niečo nad 1,8 mld. SKK, ale tým, že sa to predlžuje o 5 rokov, tak to bude nižšia suma, lebo na to nemá ísť viac ako 20% z výberu mýta. To sa bude samozrejme postupom času zvyšovať a mýto sa tak bude aj rýchlejšie splácať. Ale splátky neklesnú - pretože treba aj zisk a náklady na prevádzku pokryť.
Si napisal: “Ročne pôjde štátu cca. 1-1,5 mld. SKK z vybraného mýta.”
tak bud si myslel, ze to pojde “od statu koncesionarovi”, alebo, ze to “zostane z vybraneho myta statu”. Lebo napisal si podla mna to druhe. Tvojej reakcii na mna potom rozumiem este menej
No tak, nehnevaj sa na mňa , ale ja celý čas žijem v tom, že z mýta sa vyberie prvé roky okolo 5,5-6,5 mld. SKK a toho má ísť max. 20% prevádzkovateľovi a ostatné štátu.
Predsa, to už čo za debila by bolo, aby podpísal takú zmluvu, že mýtom príde SR k stavu, že bude mať menej ako s diaľničnými nálepkami dnes ? (tam osobné autá tvoria 1/4 ziskov) ?!
Takže nie, podľa mňa nie, štátu nezostane 1,5 mld. SKK, ale prevádzkovateľ si z vybraného mýta nechá 20%.
Táto veta ma zaujala, lebo doteraz som nikde nevidel nič o tom (ani v zákone, vyhláške a nariadení vlády), že by výška mýta mala závisieť podľa času, kedy sa doprava vykonáva. Je to opäť len jedna z mnohých nepresností od novinárov, alebo sadzba mýta bude závisieť nielen na celkovej hmotnosti, počtu náprav, emisnej kategórie a od druhu vozidla, ale aj času, kedy pôjde vozidlo po D+RC, resp. ceste I. triedy?
Tiez by ma zaujimalo, ci su s tymto nejake skusenosti z inych krajin.
Konkretne, ci sa viditelne zmenila intenzita nakladnej dopravy pocas dna (teda preukazatelne sa presunula do nocnych hodin).
Ale nikde inde som o tom nič nevidel/nepočul/nečítal, že by tá sadzba bola závislá aj od času, kedy je doprava vykonávaná. Nie je o tom nič ani na NDS. Preto sa skôr držím toho, že to novinár len poplietol, ak to tu niekto nepotvrdí.