zavedenie elektronickeho myta na Slovensku

No, … tieto technické veci neviem posúdiť. Ale mám iný príklad: Sú 2 kamióny, obidva idú z ČR do H po D2 a jednému sa odráta iná suma ako druhému, ani jeden nezastavoval na ČSPH, ani nikde neodbáčali a dodržiavali aj odstup. Cestná federácia dostala takúto sťažnosť na systém na Slovensku. … To je ako technicky možné, ha ?

Mali nastavenú rovnakú kategóriu vozidla?

To ja už podrobnosti neviem, ale keďže to je medzinárodná logisticko-transportná firma, ktorá si tie palubné jednotky dokonca objednala vopred (a dostala ich), tak nepredpokladám takéto zlyhania a ani nepoznám presný rozdiel v sume.

Nechcem polemizovať, mohli mať iné verzie mapových úsekov v OBU, rozdielny kvalitu signálu GPS, sú možné chyby v billingu. Jednoducho bez analýzy, prečo to tak bolo je to ťažké hodnotiť, iba ak JPP :slight_smile:

Pre mňa za mňa … ja som v tomto mýtnom systéme zdržanlivý od počiatku.

Mýto má veľa nedostatkov. Aj keď sa dlhodobo pripravovalo, vždy sa šilo horúcou ihlou. Mýto mali zavádzať postupne. Najskôr pre vozidlá nad 12t, potom 7,5t a neskôr 3,5t. Takto by MDPT postupne prišlo na to, aké dalo zlé zadanie a SkyToll by tiež čo to v systéme vyladil. Teraz ľudia vedia, že keď sa bude dávať mýto na vozidlá do 3,5t, tak protestami dosiahneme ústupky :wink:

Prenášať hlasove spojenia a dáta su moc rozdielne veci. Preto 300000 hlasov. sa nerovná 50000 kratkych správ.

Predsa u prenose dát musí prebehnúť ďaleko viac činností. Počnúc TCP/IP spojení, získania IP adresy a podobne.
Ak toto musí prebehnúť pri prejazde každého kamióna jedným úsekom je to poriadna zaťaž na sieť ako takú.

A potom aj keď je sprava možno krátka ako taka musi, sa zabaliť do IP paketu následne do Ethernet rámca. Samotné GPRS napr. spotrebuje veľa bitov na zašifrovanie a kódovanie “správ” paketov

Myto je to iste, ako PPP projekty. Megalomanske plany, nefunguje to podla predstav a sukromna firma pekne osklbe statny rozpocet.

PPP nefunguje ? A v čom je štát lepší vo výstavbe diaľničnej siete na Slovensku ? Ladce-Sverepec ? Važec-Mengusovce ? Mengusovce-Jánovce ? Žarnovica-ŠP ? Ťavie hrby na R2 ? Nezačatie D4 D2-D1 ? Nezačatie tunela Višňové ? Skalité-PL ? Svidník ?

Beckov ?

Dialniciar: berieš to moc osobne. i15 možno myslel banky čo na PPP požičali. Tie na tom zarobia ešte viac ako Granvia.

Ja len že tento štát “okrádajú” firmy aj bez PPP. :slight_smile: A s PPP je tam garancia neokrádania a kvalitnej údržby a opráv počas 30 rokov.

Nehovoriac o tom, že bez PPP by sa stavby za 4 mld. € realizovali týmto tempom ešte 15 rokov a nie 4 roky.

Martin.C: pekne … gprs som pouzil len ako priklad: “cez GPRS alebo inu novsiu technologiu”.. som si isty ze pouzivaju aspon GPRS vyuzivaju nebudu predsa puzivat DialUp PCM spojenie v bezdrotovej sieti … dynamicke spojenia vyzaduju stale vela bitov navyse ale pokial ide preddefinovane spojenie (straticke) tak to spojenie sa musi vtrepat do jedneho pajketu a je jedno ci je to TCP ci IP … este by som podotkol ze vobec nemusia pouzivat TCP/IP komunikaciu v mikrovlnnom spojeni bezproblemov… podotykam ze ide o vraj HI-END technologiu!!! … ak je to take HI-END tak by to malo mat aj patricne schopnosti!!! a prenos cca 1kB info (tolko moj prehnany odhad) nemoze zabrat taky cas a taku vypoctovu kapacitu aby bol system zahlteny 100000 OBU aj keby sa hlasili raz za 2 minuty co je tych 50000 sprav za minutu …

“Prenášať hlasove spojenia a dáta su moc rozdielne veci. Preto 300000 hlasov. sa nerovná 50000 kratkych správ.”
ver mi ze vytocenie telefonneho cisla obsahuje viac info ako naviazanie statickeho spojenia medzi dvoma zariadeniami … a nezabudni ze TKO PCM dosahuje 8kbps na kanal a co sa tyka optikyy tak to moze byt az 300000 kanalov … a to je podstatne viac ako vygeneruje 100000 OBU za minutu … uvedom si ze telefonia je v radove sekundach a OBU v radove minutach … a hlavne ja som pojednaval iba i jedinej jednej zile nie o celom zvasku …

PS: /// wiki je sice dobra .. dokonca i ja som prispel ale nevytrhuj veci z kontextu .. a hlavne nie ak si si to nastudoval az po precitani prispevku … po vojne je kazdy general …

Aj ja som si istý, že používajú GPRS keď to má GPRS modul Treidy 12, ale je pravda mohlo to mať aj novšiu technologiu. Ja som nehovoril nič o DialUp PCM

skús upresniť čo tým myslíš "mikrovlnnom spojeni!

Systém kde je zahltený, u Sky Toll-U na servery či kde.

Naozaj nechápem čo má spoločné optika sprenosom dát z OBU cez GPRS.
Každá dátová sieť je len tak rýchla a spolahlivá ako najsladší článok v sieti. A to tu je prenos cez GPRS, že po prenose to ide dalej cez optiku tak GPRS to neurýchli.

Ako vieš, že som to naštudoval až po prečítaní prisevku. Posielam moju semestrálnu pracu s pred asi 4-5 rokov o GPRS. Tak nabudúce bez komentárov.

http://rapidshare.com/files/339346360/GPRS.rar

zle si to pochopil … nehovoril si nic o dialupe to bol len absurdny priklad

necital som to cele ani som nekukal tu besedu ako to funguje lebo som sa ucil na skusky a nemal som cas ani chut …ale vysvetlim … ked preleti kamion pod branou tak OBU nadviaze spojenie s branou cez mikrovlnku … a najskor jej odosle data z gps o polohe vozidla ktore sa neprenasaju cez gsm (gsm sluzi asi len na posielanie znaciek kedy sa auto dostane na spoplatneny usek a kedy je z neho von) … avsak naviazanie spojenia nejaky cas trva a aj ked nepredpokladam ze by sa odosielalo viac ako niekolko desiatok kB tak to moze trvat dlhsie ako je OBU v dosahu brany. ale vlastne je to jedno

toto vie asi len SkyToll a Vazny …

dost vela .. data putuju od zdroja (OBU) k Serveru cez GSM a mikrovlnku a dalej ako? tak jedine po optike … snaha bola iba vyradit tuto cast prenosovej cesty ktora by bola ta problemova ..ale naozaj nevidim ziaden problem v prenose dat z OBU cez GSM … sice to optika neurychli ale treba si zobrat na zretel ze obu pracuju paralelne teda sice jedna obu vyda max 80kbps (ako si pisal) ale ked ich je 1000 tak to je uz 80Mbps a to je uz pekne … takze o to mi islo

no keby si to napisal skor neobul by som sa do toho … ale vec je taka ze odkazovat sa na wiki nehadze dobre svetlo su tam casto kraviny aj ked cest niektorim redaktorom … inak ja som tu prednedavnom tiez podaval nejake odkazy ale to bolo menej zo zartu … inak nic proti tebe

MHD v Bratislave a Košiciach dostanú výnimky z mýta :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=13015

to nie je dobrý krok, malo sa to urobiť systémovo pre všetky MHD a prímestskú dopravu.

systemove a spravodlive by bolo zrusit spoplatnenie usekov, po ktorych jazdi MHD pre vsetky vozidla nad 3,5t

A nie je to náhodou tak, že vypadol spoplatnený úsek? A teda nejde o výnimku pre MHD, lebo na tom úseku nemusí platiť nikto… Aspoň z obsahu článku som nadobudol ten dojem.