zavedenie elektronickeho myta na Slovensku

tak takato “logicka konstrukcia” moze skrsnut fakt iba v dialniciarovej hlave. mam pochopenie pre tvoje sklony k bulvaru a telenovelam, ale malo by to zakazdym ostat v realistickych medziach

Príklad z USA: Kedze sú tam vysoke dane z nehnutelnosti, chudobnejsi ludia si zacali kupovat Hausboaty, lebo za rovnake naklady ako 20m2 garsonky mali 50m2 na plavidle, aj keď to nebol taký komfort. Lenže štát zistil že takto unikajú peniaze tak vyrubil dan z nehnutelnosti aj na kotviace lode. Nasledovali rozsiahle právne diskusie na tému či je možné nazvať plavidlo nehnuteľnosťou. Nakoniec daň predsa len ostala ale nazvali ju v tomto prípade inak - v preklade “daň z tieňa”. Za chvíľu možno aj u nás budeme platiť každý podľa toho aký veľký tieň vrhneme na chodník, alebo daň zo vzduchu - podľa kapacity pľúc :laughing: :laughing:

Tak, tak …
Tazko mi to hodnotit, preco je to tak ako to je, ci taketo riesenie navrhol SkyToll alebo NDS si to tak zadefinovala v poziadavkach.

Kazdopadne som zachytil (zdroj Vazny), ze system zvladne rozdelenie ciest na 3000 usekov … no nic moc …

Potrebujes mat info, ci je krizovatka mimourovnova alebo nie, pripadne sa urci tolerancia, do akej prejdenej dlzky sa cesta nespoplatnuje (napr. 1000m)

@Kaviarista:

Hej, tieto veci su mi jasne, ale je rozdiel, ci potrebujes signaly z druzic prijimat a vyhodnocovat ich (t.j. poloha) alebo pri jazde mas data aj vysielat na satelit a musis sa s vyslanym signalom kamsi presne trafit … nie som si isty, ze to dokazes z auta pohybujuceho sa rychlostou okolo 90km/h. Pri komunikacii cez GSM siet nepotrebujes smerove vysielanie signalu.

K mytu na osobne automobily. Tu na fore sme to uz diskutovali pri prilezitosti zverejnenia myta pre nakladnu dopravu (tusim prvy termin zavedenia bol planovany na 1.1. 2007). A uz vtedy bolo planovane, ze myto sa bude platiti aj pre osobne auta. Mame tu na fore o tom temu, dokonca s hlasovanim, ci maju osobne auta myto platit. O roku 2013-14 pochybujem, vsak to budu zas volby … a navyse to skrinkove hovado zaberie na celnom skle osobneho auta ovela viac priestoru ako na nakladnom aute, cize treba poriesit miniaturiazaciu zariadenia pripadne ine riesenie.

Btw, osobne automobily by mali platit myto len na D a RC, ci?

Väčšina tých, čo vozia tovar cez celé Slovensko, tak už po 10, 11 dňoch mali vyšší náklad na mýto, než platili za rok za diaľničné známky. Keď si to prenásobíme, z roka na rok to je aj 100-násobné zvýšenie nákladu nie len pre obchodníkov, ale aj pre fabriky, ktoré potrebujú vyvážať a dovážať," povedal Kužma. Dodal, že na každý kamión tovaru, ktorý je vyprodukovaný na východnom Slovensku, vzniknú výrobcom navyše náklady približne 70 eur.

praveze toto sa tyka mozno 1/2 vychodu, KE kraj myto v pohode obide cez hu, zato cely stred a sever na to doplati.

Družstevníkom nafakturujú mýto aj za traktor s hnojom
:arrow_right: dialnice.info/viewtopic.php?t=12954

ehm, nakoniec toto spackane myto dopadne tak. ze dame este tazke miliony za tisice znaciek na cestach 2.triedy, ktore budu zakazovat vjazd kamionom. toto skonci velkym fiaskom a Vazny bude mat obrovske stastie, ze su v lete volby

ekonomika.sme.sk/c/5199801/dopra … mytne.html

toto bola jedina zachrana Vazneho a konecne rozumny krok

to je len polovicate riesenie jednoznacne najlepsi je sposob ktory pozaduju dopravcovia

upraviť rozsah spoplatnenia ciest 1. triedy podľa pôvodného návrhu, teda spoplatnenie len ciest 1. triedy súbežných s diaľnicami a rýchlostnými komunikáciami v rozsahu 333 kilometrov

a nech su kludne spoplatnene aj poloprofily to bude potom okolo 850-900 km.

ze ich to napadlo.. konecne rozumny krok.. len pri systeme za 26 miliard toto malo byt davno definovane ..

plus s tymto si stat na seba usil bic .. bude sa snazit mat cim viacej usekov, aby cim viac vybral .. lebo aj ked sa to zda, ze su to len “centove” polozky.. v globale to bude dost ..

Suhlasim, ze je to rozumny krok.

S tymi “viac” usekmi to vidim z ineho pohladu. System za 26 miliard s tym nema nic, lebo podklady vo forme cestnej databanky dostal od MDPT, cize sa to spravilo na jej zaklade. To, ze Vazny zrazu prezentuje, ze tam bude viac usekov a stat tym “ozelie” nejake myto, hovori zas len o tom, ze definovane useky a sposob ich spoplatnenia (vzdy, ked vojdes do useku) boli poziadavkou statu (minimalne take riesenie odobril). Teraz berie na seba stat riziko, ze ked nebude mat aktualnu cestnu siet, tak bude prichadzat o myto - to je spravne prevzatie zodpovednosti. Konecne.

Žiaľ, za výsady treba platiť. A dopravná infraštruktúra v slovenských podmienkach, určite výsadou je.

Tlačová konferencia NDS o zavedení a prevádzke elektronického mýtneho systému :arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12955

Zhruba od 20. minúty videa vysvetľuje Karl Strasser z Divízie mýtnych projektov spoločnosti Siemens, ako dochádza k mýtnej transakcii na základe jazdy vozidla s OBU jednotkou po spoplatnenom úseky, na konci jeho prezentácie sú aj technické údaje palubnej jednotky, no je problém ich čítať kvôli nízkej kvalite videa.

Hlavné technické dáta satelitnej palubnej jednotky Siemens:

Procesor: ARM9, 200 MHz, až do 300 MIPS
Pamäť: RAM 32 MB
NAND-Flash 128 MB
GSM/GPRS modem: quad band, multi-slot trieda 12
GPS prijímač: SiRF Star III™
Prevádzkové napätie (DC): 9V … 32V
Spotreba (24V): prevádzková (typická) 50 mA
Rozmery (bez držiaka): 145 x 126 x 61 (Š x V x H)
Váha: cca 505 g s batériou

Komunikačné moduly:

GPS modul
GSM modul
DSRC modul (mikrovlnná technológia

[urlhttps://www.cee.siemens.com/web/slovakia/sk/corporate/portal/press/k1korp/Pages/na_slovensku_je_uz_viac_ako_32tisic_satelitnych_palubnych_jednotiek.aspx[/url]

No ja niesom odborník na techniku ale podľa toho čo tu píšeš toto už má každy nový mobil. Stale teda nechápem prečo je taka veľká ako ruské rádio ta jednotka.

racto,
lebo si Siemens na nasom myte zaplatil aj vlastny vyvoj. Namiesto jednoducheho odladenia existujucich seriovo vyrabanych chipov.
Siemens ja korumpovatelna, skorumpovana a korumpujuca firma. Hadam ju o par rokov postretne spravodlivy osud.

Dlho som sa neozval v tejto teme … ja mam len par pripomienok na asi tyzden stary prejav pana ministra o neschopnosti systemu SkyTollu rozdelit useky na kilometre … Sam p. minister priznal ze system je predrazeny slovami: “tak drahy system” a ze je nevhodny pre tak velky projekt ako je EMO na Slovensku slovami: “nedokaze spracovat tolko transakcii” … aby som vyviedol vsetkych z omylu dodam par technickych hintov (OBU obsahuje dve komunikacne moduly a silny procesor s dostatkom pamate… rok vyroby pocitam minuly rok):

• kazdy uz videl mobilny internet jeho rychlost sa pocita na Mbps dokonca tvrdo konkuruje samotnym metalickym linkam! preco potom modul v jednotke nieje schopny funkcie cez GPRS alebo inu novsiu technologiu? - pretoze moduly su zastarale…
  • bezny v domacnosti funguje tvz WiFi na vzdialenost aj 50m ich rychlost sa pohybuje radove v 100kach Mbps! preco potom nie je schopny modul v OBU pracovat dostatocne rychlo aby preniesol data pocas aktyvnej komunikacie? na to v pohode postacuje aj 11Mbps aby sa stiahli udaje o 100000 usekoch !!! - odpoved nepoznam ale asi to nie je hlavna pricina
  • vykon procesora a pamat postacuje na kilometrove useky - bezne GPS dokaze logovat polohu 1x za sekundu !!!
  • Prenosova rychlost Hi-End mikrovlnneho spojenia a to co zvladne jedno vlakno z optick0ho kablu su takmer porovnatelne / preto nastava otazka preco ak cez jedno vlakno su schopny preniest 300000 hlasovych telefonnych spojeni za sekundu nieje mozne po nich preniest max 50000 kratkych sprav za minutu (odhad zatazenia vychadza z toho ze auto prejde 1000m asi za min. 2min a aj to prekracuje rychlost)
  • bezna telefonna ustredna pouzivana na slovensku z 90tych rokov fungujuca na 386ke dokazala spojit 700000-1,4mil. hovorov za hodinu, Hubblov vesmirny teleskop riadi 486ka aj to ju vimenili za 386 len koli tomu ze potrebovali zaplnit letovy plan, raketoplan obsahuje letovy paluby pocitac nepresahujuci vykon pentia (i586) … preco dnes ked technologie ktore som spomenul maju cca 30 rokov nieje mozne spracovat informacie z ubohych ani nie 100000 OBU? - niekto sa nabalil na informatike?
  • SkyToll radsej mlci a minister .. robi zo seba sasa

… inak tak ako som povedal jediny kto sa na tom nahrabe je SkyToll & co. … a moje vypocty zo zaciatku sa velmi ale velmi blizia realu …

možno aj hej

wifi je maximalne 108 Mbit/s sk.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi pri maximalne priaznivých podmienkach. napr široko daleko nesmie nikto iný vysielať na vedlajšom kanale a podobne.

GPRS sk.wikipedia.org/wiki/General_Pa … io_Service ak GPRS ponúka najvyššiu rýchlosť 80 kbit/s pri kódovaní CS-4 a konfigurácii telefónu 4+1
EGPRS ponúka pri rovnakej konfigurácii telefónu 4+1 maximálne 236,8 kbit/s pri použití kódovej schémy MCS-9. V praxi sa pri použití EGPRS dosahuje rýchlosť okolo 200 kbit/s.

3G sk.wikipedia.org/wiki/3G )jeho teoretické maximum je 14,4 Mbit/s. Ale to naozaj teoretické.

Kolko bitov ma udaj o jednom úseku?