Nakladiak pride ku hraniciam na hranicnom prechode Trstena a zahlasi, ze chce ist smerom na Komarno. Tak mu povedia, ze ak nechce brat mytnu jednotku, ma na vyber vopred stanovenu trasu (napr. RK-BB-NR-NZ) a ze za nu ma zaplatit istu vopred stanovenu sumu. Potom si este poznacia udaj o pocte prejdenych km z tachografu. Na vystupe zo SVK skontroluju, ci ide cez Komarno a ci rozdiel medzi aktualnym stavom km a stavu, ktory mal v Trstenej zodpoveda vzdialenosti TS-KN po stanovenej trase.
Teda slovenske kamiony nebudu zatial platit na cesty I. triedy ale zahranicne, co prechadzaju ako tranzit, ano? Ak to je tak, tak sa porusuju pravidla EU a moze dojst k zalobam od zahranicnych firiem.
Už je to trápne, ako sa tu užívatelia navzájom osočujú…
Aby to nebolo len odveci, tak niečo k téme.
Som rád, že konečne sa niečo pohlo ohľadom spotrebných daní. Len ma mrzí, že zatiaľčo niektorí dopravcovia stáli dni a noci a nezarobili ani cent, ich kolegovia zarábali na furmankách a tiež budú mať profit zo zmien, ktoré vydobyla časť kamionistov. Do štrajku sa mali zapojiť všetci a mohlo to aj skôr skončiť.
“Odhad, ktorý dnes prezentovali predstavitelia bankovej rady sa stotožňuje s našim odhadom, že po tom, ako sme sa rozhodli znížiť spotrebnú daň na naftu, tak dopady zavedenia elektronického mýta sa blížia k nule. Malo by to byť absolútne vykompenzované,”
Ak by to bola pravda, tak to znamena, ze rocne vynosy z myta budu blizke 100 mil eur a doba splatenia samotneho mytneho sytemu za 850 milionov bude blizka 8,5 roku Za tie prachy radsej mohli postavit zopar km dialnic
Ja som v podstate rád, že už aj Fico “pochopil”, že to nie je celkom ružové. A to nás tu aj na tomto fóre mnohí presviedčali, že je na všetkých zodpovedných frontoch okrem skytoll všetko OK.
Len je škoda, že treba najprv tlačiť a potom sa ponúkne riešenie, ktoré malo byť prirodzené. Nakoniec nikomu nebránilo spustiť mesačnú testovaciu prevádzku bez platenia, aby sa vychytali muchy… Ale Fico vie, že keby sa spustil riadny štrajk, že by sa zmenil z mýtneho na politický. A to sa nemohlo dovoliť.
Inak to, čo vadí malým dopravcom, že na cestách I. triedy je množstvo vjazdov a výjazdov do polí atď., to snáď nemyslia ani vážne ako seriózny argument ? Predsa snáď nechcú jazdiť kamiónom do lesa. Detto, že sú aj ČSPH výjazdy “načierno”. Pokiaľ viem, tak dopravcovia jazdia tak, že ČSPH majú skutočne po svojej osi a ich nádrž ich k tomu priam predurčuje.
skôr ide o to, že ideš po 5 kilometrovom úseku. Prídeš naň a platíš za celý úsek. Ak odbočíš na čerpačku, zídeš z cesty (aj keď prám metrov) a po návrate a pokračovaní, platíš zase celý 5km úsek.
Ale to sa pýtam: kam odbočíš ? Však si stále na tej ceste I. triedy, na tom konkrétnom úseku. Však snáď nejdeš na inú cestu I. triedy cez ďalšiu mýtnu/kontrolnú bránu, však od toho on je dopravca, že ide 500 km a nantankuje kde sa dá. Však na Slovensku je husté pokrytie ČSPH a obzvlášť na hlavných ťahoch.