zavedenie elektronickeho myta na Slovensku

Tak to vychádza tak, že potom by mali mať kraje pridelenú kvotu vlakových kilometrov na základe analýzy dopravných potrieb, ktoré by mohli použiť na území iného kraja.

No lenze ked je dnes prazdna statna kasa tak nic nie je svate pred spoplatnenim. Sice vsetci dookola omielaju ako je hromadna doprava ekologickejsia, ako je dolezite vratit ludi do hromadnych prostriedkov atd… Este mozes byt rad ak vlada hned po volbach neurychli aj spoplatnenie osobnych aut aby sa vyrovnala diskriminacia autobusov voči autam. Pritom autobusy spoplatnili aby neboli diskriminovane vlaky. Ale prečo teda spoplatnili osobne vlaky? :laughing: :laughing: :laughing:

No preto, aby ukázali, že je to fér voči iným železničným dopravcom (kedysi BRKS), akurát, že okrem ZSSK žiadni nie sú.

No ešte by mohli dať aj myto na lode nad 3,5t :smiley: ale nie len po dunaji ale aj pre Vah, Hron, Slatina, Detvianka, Ondava, odpadové kanale, …

dnes som prechadzal cez hranicny prechod do Ciech, Svrcinovec-Mosty u Jablunkova a bola tam kolona kamionov prevazne Polskych. Rano okolo pol osmej mala okolo 3 km a ked som sa vracal okolo 14-stej tak som to meral na tachomeri a ukazalo mi presne 2 km.

Písalo sa tu o niektorých preš+apoch, že palubná jednotka reaguje aj tam, kde nemá. Tu sú príklady.

Medzi obcami Ladce a Beluša delí cestu I/61 a D1 len protihluková stena.

Medzi miestnou časťou PB Podvažie a obcou Mikšová idú cesty tiež vedľa seba. II/520 a D1. Ak máte palubnú jednotku zapnutú na ceste druhej triedy, zopne vám ju a počíta akoby ste šli po diľanici.

dialnice.info/album_page.php?pic_id=7327

Každý by očakával, že pri cene 26 miliárd Sk bude výber mýta (nielen) po softvérovej stránke fungovať perfektne. Takýchto príkladov, keď spoplatnená a nespoplatnená cesta, príp. dve rôznými sadzbami spoplatnené cesty vedú na určitom úseku v tesnej blízkosti, je na Slovensku dosť. Ale tie cesty sa k sebe “približujú”, resp. od seba “vzdaľujú” spravidla na iných miestach ako MÚK, príp. úrovňové križovatky, navyše tieto súbehy spravidla nebývajú nejako zvlášť dlhé. Každému je samozrejme jasné, že je na 99,999% vylúčené, že by vozidlo mohlo prejsť z jednej cesty na druhú, pokiaľ vychádzame z predpokladu, že vozidlo, vybavené palubnou jednotkou je napr. kamión a nie tank. Snád s výnimkou asi 500m na R1 - MÚK pri Žarnovici a Revištskom Podzámčí, ale kto by vchádzal na R1 a hneď po 500m zase schádzal… Nie som síce odborník v IT oblasti, ale dovolím si vysloviť presvedčenie, že pre dobrého programátora (príp. tím programátorov) a predovšetkým pre firmu, ktorá za mýto zobrala 26 mld. Sk nemôže byť žiadny problém naprogramovať softvér tak, aby k takýmto školáckym omylom nedochádzalo.

Výborne vystihnutá situácia okolo mýta.

:arrow_right: http://drahovsky.blog.sme.sk/c/215337/Co-by-mal-spravit-minister-Vazny.html

a je to tu:

Kamióny blokujú Bratislavu: dialnice.info/viewtopic.php?t=12876

sam som tam stravil od 7.15 pol hodinu, kym sa mi podarilo pri krizovatke pri Tescu dostat na Vajnorsku…

No možno skrili im v kamionoch nejaku vybušninu a teraz to policajty hladaju lebo si nezapametali kde :slight_smile:

natankuj.sme.sk/c/5181896/kamion … ficom.html

Demagóg hodný svojho šéfa. To akože tí zaregistrovaní sú všetci spokojní a nemajú námietky.

Hahaha, vydarené, ale čo od nich môžeme čakať? :slight_smile:

Možno len naši odborníci zabudli presne definovať “v predstihu”. :wink:

Posledné dni toho na túto tému vychádza toľko, že mám pocit, že úplne spamujem Monitoring tlače… :frowning: a to sa snažím pridávať len tie najrelevantnejšie veci.

Skusim to trosku osvetlit z IT pohladu - na myte nerobim, ale uz som robil na jednej zakazke pre stat. Z mojho pohladu to funguje asi takto:
Firma prezentuje, ze ma hotove riesenie a staci ho nasadit, stat vyhlasi tender a da relativne kratky cas na jeho realizaciu (myto bolo vyhlasene s casom realizacie zhruba rok). Ked firma zakazku ziska, teraz nastava to prave rosambo vo firme - v skutocnosti sa prave teraz zacinaju formovat tim/timy na realizaciu zakazky. A ono v tejto brandzi neplati, ze cim viac ludi sa nasadi, tym rychlejsie to ide - skor naopak, ten tim sa potrebuje zohrat a cim je vacsi, tym dlhsie to trva. Cize tu je prve uskalie - treba dat nieco dohromady (ucelene SW riesenie neexistuje, treba programovat a treba aj vela napasovat na lokalne podmienky - lenze tieto podmienky sa obycajne zistuju az po ziskani zakazky a nie vzdy sa vsetko podchyti - povazujem za dost trapne, ze sa zrejme neurobila elementarna analyza, ako vodici v nakladnej doprave uhradzaju svoje naklady suvisiace s vykonom ich povolania - z toho zrejme vznikol aj ten problem s roznymi platobnymi kartami a systemami - a mozno manazeri projektu neuzavreli dohody s tymito financnymi systemami - tazko hodnotit, co sa stalo) - z tohto pohladu je rok dost kratka doba, aby sa to vsetko stihlo v 100-nej kvalite, ale tak funguje IT biznis vo vsetkych firmach - treba slubit, inak nedostanes zakazku - raz sa zakaznik chyti a o robotu je postarane - vsak to poznate z Windowsow - kto kvoli ich padaniu presiel na iny operacny system? :wink:

OK - nieco k identifikacii, kde sa vozidlo nachadza. V prvom rade treba mat perfektny digitalny mapovy podklad vsetkych ciest na SK (nieco, co by mohli pouzit aj navigatory). Taky podla mna neexistuje a z toho vyplyvaju aj mozne problemy - GPS vie relativne presne urcit (myslim odchylka je 2-3m, pre vojenske ucely este menej), kde sa prijimac nachadza - tento udaj treba premietnut uz do spominaneho digitalneho mapoveho podkladu - ak to nesedi, tak jednym z rieseni moze byt, najdi v nejakej odchylke nejaku cestu (vsak po luke sa nejazdi …) - a takto sa moze stat, ze raz sa urci dialnica, raz cesta prvej triedy, ak su blizko seba. Cize treba zapracovat na poriadnej digitalnej mape SR (vedlajsim efektom moze byt jej pouzitie pre navigatory)
Co sa tyka MUK - treba mat info, ktore su mimourovnove, pripadne sa to moze nahradit toleranciou, ze napr. do 1000m sa nic nespoplatnuje - to je riesitelne.
Co sa tyka toho, ze cesty su rozdelene na useky - to sa obycajne robi vtedy, ak su nejake problemy s vykonnostou systemu (nesleduje sa presna draha vozidla, ale sleduje sa prejazd definovanymi rozhraniami usekov) alebo je mozne, ze to tak bolo pozadovane zakaznikom (NDS).

OK - par slov na zaver - ako clovek z IT som ocakaval nejake problemy pri starte systemu, ale to co sa deje teraz … to je fiasko - but nestiha technicke riesenie alebo sa podcenila organizacna stranka - kazdopadne neviem o tom, ze boli taketo problemy pri nabehu myta v CR.

Je to myslím cca 10-15 metrov, a cca 3 metre s podporou pozemného diferenčného signálu. Ale je to presne ako spomínaš - v prípade nepresností sa zariadenie skrátka drží mapy cestnej siete a “pripne” pozíciu k najbližšej ceste. V prípade súbehu ciest by mu malo byť jasné, že auto nemôže z jednej na druhú preskočiť, a malo by ho naďalej evidovať na pôvodnej trase.

Čo sa mapových podkladov týka, tak napríklad mapy TeleAtlas (používa napr. TomTom, alebo Sygic McGuider, ale tiež Google Maps) sú veľmi presné, a majú aj pekne spracovanú sieť obecných ciest vrátane uličiek v dedinách. Detaily ako jazdné pruhy alebo MUK to už je niečo iné. Vie niekto či má SkyToll nejaké takéto mapy licencované (TeleAtlas, Navteq) alebo ako to je?

No podla skusenosti z toho projektu pre stat, tak najskor sa hladaju bezplatne mapy a ak sa naozaj nedaju pouzit, az potom sa hladaju spoplatnene mapy … a potom je to zvycajne otazka ceny, nie kvality :slight_smile:

ELZ to čo píšeš to je možna všetko pravda,ale zákaznika, čiže NDS a hlavne neštastných vodičov to všetko absolútne nezaujíme že skytols ma neschopných ITčkarov, zvládnuť to čo slubila. Zmluva bolla podpísana, prachy firma dostla asystem mal fungovat bodka.

ELZ sa len snažil poukázať na slovenskú realitu, ktorá je bohužiaľ taká… :frowning:

Mas uplnu pravdu, a len dodam, ze samotna implementacia sa zacala riesit az na jesen, aj to bez kompletnej analyzy :unamused:

Toto už do monitoringu ani nejdem pridávať, správa z dnešného rána:

:arrow_right: webnoviny.sk/mesto-bratislav … lanok.html

Ten pristup “dnes ponuknem, zajtra predam, o tyzden vymyslim ako a raz to s pomocou Bozou snad naprogramujem” zdaleka nie je iba slovenska realita