Je smutne, ako sa u nas ryzuje na vodicoch. Spotrebne dane na paliva su pomaly najvyssie v EU a nakladiaky po novom platia myto aj za cesty 1.triedy. Adekvatnu cestnu siet vsak nemame, ta je svojou kvalitou na chvoste EU
“Ak budeme za každú cestu mať takúto faktúru za mýto, môžem linku zavrieť, ceny budú pre ľudí vysoké,” doplnil Mesík. Podľa neho po tom, čo sa z mýta spamätajú všetci autobusoví dopravcovia, bude cestovanie
vlakom z metropoly stredného Slovenska do Bratislavy po rokoch znova lacnejšie ako autobusmi.
No a čo, že bude vlak lacnejší - však máme voľný trh, nikde nie je napísané, že autobus musí byť lacnejší. Cestujúci vo vlaku si platí za dopravnú cestu, prečo by tak nemal robiť aj cestujúci v autobuse? Jedinú výnimku by naozaj mohla dostať MHD, ktorá by mohla byť oslobodená od mýta, ostatní autobusoví dopravcovia už platia 50% z pôvodného návrhu, čo považujem za celkom slušný kompromis.
Mne sa tiež nepáči mnoho vecí na na našom systéme mýta, od samotného nezvládnutia jasne definovať, kto má platiť za mýto až po spoplatnenie celých úsekov či neoznačenia spoplatnených ciest I. triedy, malé rozdiely pri poplatkoch rôznych emisných tried alebo chaos ohľadom jeho platenia či vybavenia na hraniciach. Mýto (ak je realizované inteligentne, čo u nás samozrejme nie je) je dobrý nástroj ako vyberať poplatky za užívanie ciest, nakoľko je spravodlivejšie, ako nálepky. Už druhá vec je, koľko sa reálne použije na obnovu a výstavbu, viď ČR: http://ekonom.ihned.cz/c1-36924530-myty-o-zlatem-myte
Ja som za mýto. V takej výške ako je, avšak ten výber je pofidérny.
Ale jednu vec neviem pochopiť. Pre železnicu prišla šanca a ja sa bojím, že túto šancu nedokáže spracovať. Ani jeden článok som nevidel o tom, ako koncepčne rieši ZSSK a Cargo možný presun substrátu na koľaje.
komentar: Obcas sa stane kazdemu z nas ze si kupi nieco co sice potrebuje ale ked pride domov zisti ze je to uplne k nicomu. Rovnako je to aj s nasim mytom. tato vlada si presadila najdrahsie riesenie (26mld.SKK + rozne dodatky) ake bolo v ponuke pritom funkcnost tohto systemu je rovnako otazna ako jeho spravodlivost alebo vyska vyberaneho mytneho. Neviem ci by nas nevyslo menej keby sme zamestnali 100ky ludi a na cestach namontovali turnikety. Ludia by mali pracu a vzniknute probelmy by sa nestali. Je smutne ze si to odnesieme my vsetci a zodpovednost za tento debakel nieje ani na pleciach vlady ktora si toto riesenie presadila aj napriek vsetkym namietkam a ani na pleciach prevadzkovatela ktory sa akurat nahrabal (povedzme si rovno ze to vyzera na slusny tunel mozno vacsi ako branisko a vlade sa tiez pri tom cosi uslo) a k celemu problemu sa stavia nehoraznym sposobom. Jeho laxny a neprofesionalny pristup okrada stat a nas vsetkych.
Plne podporujem protesty dopravcov. Konečne na tomto Slovensku, de každý drží hubu a krok, sa niečo pohlo. Treba ukázať, že nám nestačí raz za 4 roky voliť a potom sa viezť nevedno kam s našimi zákonodarcami. Ja nie som proti mýtnemu systému, je spravodlivejší, ale nie tak, aby na to doplatil konečný spotrebiteľ 3-násobne.
Podla agenturnych informacii - satelity a zariadenia monitorujuce pohyb vozidiel funguju zatial bezchybne. To co zlyhava je hlavne ludsky faktor. Celkovo by som ale povedal, ze mytny system nabehol prekvapujuco hladko. Protesty dopravcov su primarne o vychcanosti vyhnut sa plateniu za pouzivanie ciest.
Tak ja od rána počúvam len o tom, aké dlhé sú kolóny na hraniciach, ako si na Svrčinovci zmysleli púšťať jazdné súpravy aj bez palubných jednotiek (lebo už to bolo asi neúnosné) a ani ich nebudú pokutovať, čo o dáke 2 hodinky stopli, lebo prišiel zdrb z prezídia PZ, že takto sa to robiť nemá… A podľa mňa je jedno, či zlyháva ľudský alebo iný faktor, mali si vyškoliť ľudí.
Neobhajujem ten chaos a nezvladnutu situaciu na hraniciach - to je cisto ludsky faktor a Sky Toll by si to mal patricne odsrat. Kritizujem to, ze niektori experti povazuju satelitny system za nespravodlivy a radsej by platili za cele useky, miesto prejdenych km.
No tak to je podľa mňa hlúposť - štát si prostredníctvom železnice zabezpečí obsluhu územia v rámci zmluvy o výkone vo verejnom záujme (určí sa kde budú tie vlaky chodiť a ešte sa určujú aj ceny cestovného, zľavy), dáva možnosť podnikať v oblasti pravidelnej diaľkovej a medzinárodnej autobusovej doprave, kde si dopravca môže stanoviť ceny aké len chce. Nevidím na tom nič nekalé - ak sa mu to neoplatí, nech skončí alebo nech zdvihne ceny, nikto ho nenúti tú linku prevádzkovať - štát obsluhu zabezpečil, cestujúci si môže vybrať. Načo by štát ešte dotoval súbežné autobusové linky s vlakmi? Ja uznávam to, že niekde vlaky nechodia, poprípade je potrebné prestúpiť, ale jednoducho je to tak…
Presne tak, taketo pripady nemaju obdoby, ved tu nejde o ziadne drobne a ked uz mame najdrahsi satelitny system mal by fungovat presne. Satelity dokazu lokalizovat vozidlo s presnostou desiatok metrov, tak co je to za blbost platenie po celých niekoľkokilometrových úsekoch namiesto kilometrov. Pri celej satelitnej nepresnosti sa softverovo da pekne nastavit zaokruhlenie tak ze do 500m by sa platila 0,- eur a dalej by sa zaokruhlovalo na cele kilometre. Ak to tak nefunguje ide o zlyhanie prevadzkovatela alebo toho co to za drahe peniaze takto odveci vymyslel.
zmluva o vykone vo verejnom zaujme je odkedy volny trh ? faktom je ze autobusova HD v priamej sutazi vdaka svojej flexibilite tromfla vlakovu dopravu tak ako kamiony tromfli cargo. zeleznica nikdy nebude konkurovat cestnej doprave z viacerych dovodov : mnozstva a kvality trati, kvality cestovania vo vlakoch a hl. statnemu manazmentu v ZSR a ZSSR. takze preferencie sa zmenia len minimalne a zase si to odnesu cestujuci a spotrebitelia.
ale ved sa neplatia prejazdene kilometre to je to co vsetci kritizuju ale useky ktore maju rozkuskovne v SkyToll a nikto nevie ake su dlhe … dalej ked pocuvas SADky a mesta tak v podstate nikto nevie v ramci miest a ich okolia ktore useky su spoplatnene takze nevedia ani ako nastavia ceny kym si to neotestuju … proste bordel na n-tu