zavedenie elektronickeho myta na Slovensku

Sa vám tu do toho zamiešam. Ak sa to tu už riešilo, tak sa ospravedlňujem ale predsalen to tu nesledujem.

Zaujímala by ma tá montáž toho go-boxu. Ak som správne pochopil, na základe dohody so SkyTollom ju realizuje ČESMAD Slovakia, čo je snáď nejaká kamionistická odborová organizácia, resp. odborové združenie. Tá si z toho urobila výhodný biznis, čoho výsledkom bola drobec premrštená cena. A teraz idú kamionisti “štrajkovať” po pumpách okrem iného kvôli tej premrštenej cene, teda vlastne kvôli tomu, že ich vlastní oj*bali? Mi to príde celkom pritiahnuté za hlavu. A to som zo železnice zvyknutí na kadečo.

Mna by zaujímalo ako to je v zahraničí? teda s týmito poplatkami? Česko, Rakúsko?

cena palubnej jednotky od spoločnosti Siemens je zhruba 300 eur
Češi majú dobrú stránku platebnibrany.cz/

a montuju si to sami či to robí u nich tiež niekto napr. čemad bohemia?

Tak najprv na MDPT vymyslia vyhlášku, kde je značka označujúca mýto na cestách 1. triedy a potom sa nič nebude označovať, dopravca si to musí zistiť skôr, či cesta, po ktorej pôjde, bude spoplatnená. Alebo že by len niekto zabudol a spomenul si na to 2 týždne pred zavedením mýta a bolo už neskoro?

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12838

Zaujímavé… vie niekto či v čase, keď sa bude zavádzať mýto aj pre osobné autá, bude rovnaký zoznam spoplatnených úsekov t.j. prakticky všetky cesty prvej triedy? Teraz to je asi všetko vo hviezdach, ale teda či už bolo niečo z plánov poodhalené? Keď si tak pozerám mapku Oravy na emyto.sk:
:arrow_right: emyto.sk/pages/mapa-vymedzenych-usekov.htm

tak tu máme spoplatnené aj tie cesty, ku ktorým žiadna iná paralelná cesta neexistuje. Na tej mape to veľmi detailne nevidno, ale do obcí medzi koncom R3 obchvatu Or. Podzámku a Tvrdošína sa ináč než po spoplatnenej ceste dostať nedá.

Tak nakoniec bude od 1.1.2010 účinná úplne iná vyhláška a nie 413/2007, nový predpis je 529/2009, kde už odpadla povinnosť označovať cesty 1. triedy značkami označujúcimi povinnosť platiť na konkrétnych úsekoch mýto. Značky budú len na hraničných priechodoch, kde majú povolený prejazd motorové vozidlá/jazdné súpravy nad 3,5t.

Ale na stránkach NDS, e-myto, MDPT nie je o nej nikde ani zmienka…

Tak, a máme to tu. :wink:

Vážení (Vážny), prečítal som si diskusiu po dlhšom čase. Mrzia ma vyjadrenie typu No tak bude drahšie no a čo..
Ja mám na to názor z pohľadu člena rodiny, ktorú živí kamionista, takže je možno subjektívny a zaujatý, ale na druhej strane sa do problematiky rozumiem z iného pohľadu ako ostatní diskutujúci.
Nepáči sa mi, keď sa všetci kamionisti resp. firmy hádžu do jedného vreca. Môj otec jazdí do západnej Európy a ešte sa mu nestalo, že by šiel s váhou nad 40 ton. Pneumatiky má v 100 percentnom stave, reťaze tiež. Lenže keď je auto prázdne alebo nevhodne naložené, tak ten zasnežený kopec proste nevyjde, to je fyzika. Áno, kamióny s drevom sú preťažené všetky, koľko ich je, bežne 10 ton nad limit. Ale neviem, čo s tým má mýto, toto sa malo riešiť už dávno. Prečo pri vážení súpravy platí pokutu vodič? Zodpovedný má byť dopravca, resp. kto žiadateľ prepravy.
Nie som proti mýtnemu systému, je spravodlivejší ako doterajšie riešenie. Len prečo tak vysoké sadzby a najmä, prečo sa má platiť za nekvalitné cesty I.triedy? Kde pôjdu peniaze z mýta? Kedy sa opraví napríklad katastrofálna cesta I/66 Brezno - Pusté Pole? (táto spoplatnená zatiaľ nie je).
Bratia Česi prijali zákon o zvýšení sadzby mýtneho v čase piatkovej špičky, aby mohli v klidu dojít na chalupy. A čo dohoda AETR? Keď vodiči budú hodiny stáť (neviem kde by to mali odstaviť, parkoviská nie sú), majú po výkone a môžu stáť do soboty, však stačí aj v pondelok vyložiť, koho trápi, kedy dôjde šofér domov.
Možno by si niektorí odborníci teoretici poopravili názory, keby si sadli do kamiona aspoň ako spolujazdci a strávili týždeň na cestách s profesionálnym vodičom.

Ak teda otec jazdí do západnej Európy, tam je mýto bežná vec. :slight_smile: Dokonca ešte aj drahšie a často na mýtniciach, viď France.

Ja proti mýtu ako takému nemám nič, už tu malo byť dávno, ale niektoré veci mi pripadajú, že sa podcenili. Napr. sú na úsekoch, ktoré nepodliehajú mýtu na D+RC dodatkové tabule “Bez mýta”? Alebo zrušenie vyhlášky 413/2007 len necelý mesiac pred štartom mýta, čím sa zbavil štát povinnosti označiť konkrétne úseky ciest I. triedy podliehajúce mýtu…

Inak toto je bežné aj v iných štátoch EÚ?

s prepáčením, oni sa na to “vys.ali” a teraz akože je to nezvládnuté ???

dialnice.info/viewtopic.php?p=99781#99781

Mňa by len zaujímalo (ak je pravda, čo sa tam píše), že ako sa na to mali pripraviť napr. tí tureckí kamionisti? Tak ak niečo od 1.1. funguje, tak by bolo dobrým zvykom, aby sa dalo zaobstarať to, čo je potrebné.

Pridal som ešte jednu podrobnejšiu mapku zobrazujúcu úseky s výberom mýta a na nej vidno, že ak bude niekto chcieť obísť spoplatnené úseky v smere sever juh z Maďarska do Poľska, tak môže tak urobiť napr. z hraničných priechodov v Šiatorskej Bukovinke alebo Kráľ a cez Rimavskú Sobotu, Tisovec, Poprad, Starú Ľubovňu do hraničného priechodu v Mníšku nad Popradom na poľských hraniciach, čiže trasou na ktorej nie sú až tak zlé cesty. :wink: Takisto na východe SK bude taká podobná možnosť.

Ešte popíšem jednotlivé cesty cez spomínanú trasu I/71 zo Šiatorskej Bukovinky (alebo I/67 z hr. prechodu Kráľ), ďalej II/571, II/531, I/66, I/67, I/77, I/68 do Mníška nad Popradom.

Su tie prechody otvorene aj pre kamiony? Ved z Polska mozu ist len cez Trstenu a Vysny Komarnk, ci nie…?

Zase blbosti … kamióny cez každý priechod ísť nemôžu a pokiaľ viem, tak len po niektorých cestách II. triedy a po cestách III. triedy prakticky nie (potrebujú na to výnimky).

Mne na vytvorenie si nazoru staci jedna vec - nemoznost platit kartou. Nonsens!!!

Ako mám chápať zoznam spoplatnených úsekov ?

V Považskej Bystrici preložili cestu II/517. Táto cesta sa po novom s I/61 križuje o 2 km západnejšie. údaje vo vyhláške sú teda nezmysel, lebo už je to inak a uvedené križovatky neexistujú, alebo sa nachádzajú inde. Táto nepresnosť je otázkou pre prepravcu MHD, ktorý podľa staréhu musí namontovať do 15 autobusov palubnú jednotku a podľa nového usporiadanie ciest by nemusel. :wink:

No pekne :unamused:

Problémy so zavedením mýta sú takmer všade, dopravcovia protestujú a dokonca hrozia blokádou ciest v hlavnom meste. Ale pri takomto prístupe SkyTollu, že za 1 km zaplatí dopravca ako za 10 km, sa im ani nečudujem

:arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12860
:arrow_right: http://www.dialnice.info/viewforum.php?f=34