zavedenie elektronickeho myta na Slovensku

Autobusy jazdia vsade, vlaky nie… to je problem. A motorove vlaky iduce v priemere 60tkou tiez nie su vyhra

Tak potom nech nie je spoplatnená dopravná cesta pre vlaky v rámci výkonoch vo verejnom záujme - to sú tie, ktorých trasa neprekračuje 50 km a neprekračuje hranicu VÚC. A potom budú tie podmienky rovnocenné. Ale či to môže takto byť z hľadiska nariadení a smerníc EÚ neviem.

Ale uvedomte si, že ak to ostane takto (autobusy budú od mýta oslobodené a vlaky budú za infraštruktúru platiť), za pár rokov, keď si aj “regionálne” vlaky budú objednávať VÚC, bude znamenať likvidáciu prevažného počtu výkonov na železnici - pričom v mnohých prípadoch ide o ekologickejšiu, hospodárnejšiu dopravu ako je cestná.

A neviem, prečo je cestujúci, ktorý si vybral na svoju prepravu vlak, je povinný platiť za infraštruktúru a cestujúci v autobuse nie?

suhlas

toto je perla. potom autobusova doprava TT-NR nie je verejny zaujem.

hovori ti nieco cestna dan ?

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12633

bez nejakej paranoje mi to zavana tym, ze Smer sa novelou zakona snazi zakryt zmanipulovany tender na elektronicke myto…

toto je perla. potom autobusova doprava TT-NR nie je verejny zaujem.

Ja som hovoril o vlakoch, nie autobusoch.

Cestná daň dnes už neexistuje, jej ekvivalent je daň z motorových vozidiel. Tá sa platí VÚC za vozidlo používané na území SR na podnikanie (kam určite verejná autobusová doprava patrí). Zákon ale umožňuje VÚC znížiť, resp. úplne odpustiť túto daň na vozidlo pravidelnej autobusovej dopravy v rozsahu výkonu vo verejnom záujme. Napr. BBSK túto daň odpustil, ako je to inde, neviem.

pochopil som, lenze takato podmienka tj. max 50 a neprekrocenie hranic VUC je nezmyselna tak pri vlakoch ako aj autobusoch cize navrh -Tak potom nech nie je spoplatnená dopravná cesta pre vlaky v rámci výkonoch vo verejnom záujme - to sú tie, ktorých trasa neprekračuje 50 km a neprekračuje hranicu VÚC. A potom budú tie podmienky rovnocenné- nie je dobry.

vuc moze a nemusi odpustit dan, spoliehat sa na to neda. takze cestna HD ma platit dan motorových vozidiel aj myto kym vlaky len jeden poplatok, navyse vlakova doprava je dotovana statom kym sadky su po privatizacii a existuju aj dalsi sukromni prepravcovia, tym padom existuje nejaka konkurencia aj medzi dopravcami a je predpoklad zvysenia kvality a teda konkurencie individualnej doprave. vlaky su take ake su, nepokryvaju take uzemie a dlhodobo budu stagnovat lebo nie su az tak nuteny zvysovat kvalitu prepravy, o stave trati - vacsinou neelektrifikovane jednokolajovky ani netreba hovorit. a toto ma mat podla teba prednost ?

“O zmätok dva mesiace pred plánovaným spustením mýta sa postaral samotný rezort dopravy. Vydal totiž vyhlášku, ktorá dala prevádzkovateľovi mýta - firme SkyToll - možnosť vyberať od dopravcov nové extra poplatky za palubné jednotky. Či a aké budú, sa poslanci nedozvedeli.”

“Otázky však vyvolal aj pozmeňovací návrh poslanca Petra Pelegriniho (Smer), ktorý cez cestný zákon zmenil zákon o elektronickom výbere mýta. Výsledok: naše mýto nebude čisto satelitné, ako sa od začiatku predpokladalo, ale zmiešané. Vyplýva to z možnosti pre dopravcov platiť mýto aj cez automaty.”

dialnice.info/viewtopic.php?p=96921#96921

…komédia na pokračovanie :slight_smile:

Kamióny sa nebudú môcť priblížiť, aby neprekabátili mýto
dialnice.info/viewtopic.php?p=97869#97869

Začínajú sa nám pri tom mýte hromadiť absurdity. Neklamný znak toho, že ide o totálny amaterizmus pri príprave každej stránky systému - technickej, obchodnej, legislatívnej. Hlavne, že sme vybrali najdrahšieho, lebo nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci.

Hm … tazko to hodnotit, ale jedna sa zrejme o technicke obmedzenie mytnych bran a nejak podobne by to musel riesit kazdy uchadzac. Kazdopadne by stacilo dodrzat odstup len pri mytnych branach a nie vsade …

Ostáva len dúfať, že to napokon do takejto podoby aj upravia

Príprave elektronického mýta je na “výbornej” úrovni…

:arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12720

:arrow_right: [url]Autobusy majú mýto platiť, Fico sľub o pomoci nesplnil]

Autobusy budú mýto platiť, poplatok sa im však zníži o polovicu

:arrow_right: http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=98072#98072

Ja chápem, že riešia nejaké technické obmedzenie zvolenej technológie, ale keďže ho riešia

1. až teraz (ako keby im to predtým nenapadlo)
  2. absolútne nepraktickým spôsobom (v praxi neuplatniteľné)
    je úplne zrejmé, že nemajú ani šajnu o tom, do čoho sa pustili. Takže sa to u nás naučia robiť (možno, ak sa budú veľmi snažiť) a ich vyškolenie zaplatíme všetci, v prvej línii dopravcovia.

Zakon nemoze vydat zhotovitel myta … ten da maximalne nejake technicke vstupy. Tu by som skor videl snazivost nasich uradnikov a policajtov … pre istotu to dajme vsade, bude to tak lepsie … :smiley:

Uz aj citacia “podla skusenosti z Ceska” hovori skor o uradnickych nezmysloch, lebo tam prevadzkuje myto Kapsch.

Takze tazko povedat, ze problem nastal jednoznacne u zhotovitela …

Ja chápem, že legislatívu pripravuje štát, ale toto konkrétne vzniklo ako reflexia technického obmedzenia systému. Ale ja hovorím, že ak by zhotoviteľ mýtneho systému mal šajnu o tom, čo vlastne robí, neprišiel by návrh na takúto legislatívnu zmena až mesiac pred nasadením systému do prevádzky. To je totiž pomerne málo času na schválenie vládneho návrhu zákona. Štandardne to musí schváliť legislatívna rada vlády, potom parlament a napokon podpísať prezident. Ak to chcú stihnúť, budú to robiť v skrátenom legislatívnom konaní, čo je choré a len mi to potvrdzuje, že celé mýto je šité amatérmi horúcou ihlou.

Mimochodom, z toho článku mi zasa nie je jasné, ktorý zákon sa vlastne ide novelizovať. Lebo ja naozaj netuším, čo je veľký cestný zákon. Viem, čo je cestný zákon a viem, čo je zákon o cestnej premávke, ale polovica novinárov netuší tento rozdiel, a preto sa na túto informáciu nedá spoľahnúť.

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=12745

Zaujímalo by ma teda, akými bulharskými konštantami dospeli v NDS a na MV k dĺžke rozostupov minimálne 50m :exclamation:

…a mýtna fraška pokračuje…

Vážneho zarazila vysoká cena za montáž prístroja pre mýto :arrow_right:
[Vážneho zarazila vysoká cena za montáž prístroja pre mýto)