EDMONTON - Novým majiteľom hokejového klubu zámorskej NHL Edmonton Oilers sa stal Daryl Katz. Kanaďan prevzal približne za 200 miliónov dolárov (136,2 mil. eur) akcie 34-člennej investičnej skupiny.
Dobrou správou pre priaznivcov Oilers je, že ich domovským stánkom naďalej zostane aréna Rexall Place. Katz patrí podľa pravidelnej ankety časopisu Forbes medzi 500 najbohatších ľudí sveta a jeho obchodné impérium je alokované v okolí Edmontonu.
Kanadský multimilionár sa už dávnejšie vyjadril, že zotrvanie tímu v hlavnom meste štátu Alberta je jeho srdcovou záležitosťou, pretože sám je edmontonským rodákom a dlhoročným fanúšikom tímu.
Hokej vznikol v Kanade, jeho pravidlá sa stanovili v Kanade, na počet obyvateľov má Kanada najväčší počet zimných štadiónov na svete, zároveň má hneď po USA najvyšší počet najväčších hokejových arén na svete.
zimné olympijské hry sa uskutočnia v r. 2010 v kanadskom meste Vancouver. Na severomaerickom kontinente tak ožíva rozvoj zimných športov.
Náklady na uskutočnenie mali pôvodne dosiahnuť 1,4 mld. CAD, dnes sa blížia k 1,85 mld. CAD, z tejto sumy smeruje 800 mil. CAD do športových areálov a 220 mil. CAD na zaistenie bezpečnosti, čo tvorí najväčšie položky rozpočtu.
Kto a ako bude financovat udrzbu a spravu tychto stredisk po skonceni olympiady ? Ved tolko arealov nie je mozne lokalne ekonomicky vyuzivat. Alebo azda ano ?
taká prvá vec je, že olympiáda prinesie asi 7 mld. CAD a fakt mohutne oproti normálu podporí aj ďalšie sektory, takže celkový efekt bude niekde na úrovni 9-11 mld. CAD.
A za ďalšie: nebude sa veľa nových stavieb realizovať, len sa hlavne mnohé zásadne obnovia, vymenia sa technologické prvky v arénach, ktoré sú zastaralé, zlepší sa bezpečnosť, rôzne nové zariadenia (nové sedačky, VIP zóny) a všetko s najnovšími vecičkami. To sa bežne nerobí, lebo nie je dôvod … je to ako kino v meste v kultúrnom dome a kino v meganákupnom centre, princíp je, že kino ako kino, ale to druhé je oveľa lepšie.
V Kanade sa to uživí, lebo sa to doteraz bez problémov živí. Drtivá väčšina hokejových stánkov si na seba zarába, mnohé vlastnia mestá, mnohé kluby. To nie je len o športe, to je stretnutí sa, o zábave potom (kino, kolky), o fitnesku, o služnách (strava, disco) …
Ja som sa zrovna včera išiel do jednej arény najesť. Je tam draho, skoro tak draho ako v reštaurácii v centre Toronta, ale je to prestíž, kvalita a nie je nad to cítiť tam tú atmosféru. To sa so SVK/ČR nedá porovnávať, to je úplne neporovnateľné. Ako-tak sa tomu približuje len Sazka aréna.
Ja neviem, čo Jarda a Tomas PO máte … jasne som napísal “ako-tak sa tomu približuje”, … teda je jasné, že ešte aj Sazka má ďaleko k dosiahnutiu požadovanej kvality.
Ale to súvisí so životným štýlom ľudí a jednoducho ak by mala byť vyťaženosť iba počas MS tak je to dosť málo.
Presne tak, ani koncertov v Sazke nie je az take vela, ako v inych statoch v pododbnych arenach. Avsak Sazka je krasna, opat su raz nasi bratia vpredu.
No to u nás vypadla Sparta (vítěz posledních dvou play-off) hodně rychle - 4:0 s Libercem. To mě jako Sparťana hodně zarmoutilo. Zrovna když jsem letos měl koupenou permanentku do konce sezony