Vodna/lodna doprava v SR a vo svete

Přidal jsem do fotogalerie mapu současného a výhledového stavu vodních cest v ČR. Plán byl odsouhlasem usnesením vlády 741/99 v červenci 1999. :arrow_right:

dialnice.info/album_page.php?pic_id=1095

Ale áno prínosom by bol už len zníženie povodňových stavov o 30% je úspora na škodách v mld CZK. Ale hlavne o povodni rozhoduje poväčšinou “niekoľko” kubíkov vody ktoré by odvádzal kanál. Má to nevýhody v suchých mesiacoch kedy by koryto trpelo. Lebo ak tam budú elektrárne tak už z toho sa snažia energetici vyťažiť čo najviac :slight_smile:

Apropo viete niečo o VD Petržalka Wolfstahl ??

inak v tomto zmysle, sa ozvalo zopar ludi smerom na CEZ, ze aj pri povodniach v 2002 resp aj teraz CEZ neodpustala dostatocne vltavsku kaskadu prave kvoli spickovaniu a nasladky boli vidno :wink:

pocul/cital som o tom tak v polovicke 90tych rokov. viac menej potom ako sa dokoncila freundenau. malo to byt nieco na styl jochensteinu teda 50/50 a mensie vzrastu (tusim okolo 250 MW). jednym z dovodov boli aj strky resp ich odnos.

viac menej chyba tato VD spolu s nagymarosom a konkretne slovensko je co sa tyka dunaja v tazkej pohode

aquila,

dnes v r. 2006 je to prave Vltavska kaskada ktora pomohla stabilizovat situaciu 1. v Prahe a 2. na rieke Labe. :wink:

vsak to je jej uloha :wink: ale mohli to zvladnut lepsie. co som cital tak konkretne orlik nebol vypusteny tak ako by mal byt, prave kvoli energetikom.

a z dovodu absencie velkych nadrzi na spodnom toku je zase ohrozena kampa v prahe (tam je to tesne pred tretim stupnom) a uz su kusok pod vodou usti nad labem …

aby som bol konkretny, jedna sa konkretne o to, ze orlik mal hladinu 8 metrov vyssiu ako mal mat t.j. takzvane “stale drzanie” => hladina kedy sa ocakavaju velke privaly vody.

cize hladina vody by nemusela byt 350 m.n.m. ale 242 m.n.m a bola by tam vacsia rezerva pre pripadne dalsie zrazky, takto vytopilo zopar dedin a prilahlych uzemi.

aquila,

prave nadrz Orlik na tom bola najlepsie - bol vypusteny tak ako za celu historiu len niekolkokrat a jeho rezerva bola obrovska a aj v teraz este rezerva zostala.

Problemom je “len” to ze v celej CR chybaju vodne nadrze ktore by pomohli viac regulovat vodne toky. Materialne skody su za 10 rokov vacsie ako investicie do protipovodnovych opatreni aj v CR aj v SR.

A okrem toho - povodniam sa neda zabranit, to je mylna predstava. A hlavne Praha ma celkom dobre vyvinutu protipovodnovy system barier - ktory nebol lacny ale je jednoduchy a prakticky.

Ale preco by som sa mal namahat - rozsiahle povodne boli aj v Nemecku a v Rakusku kde energeticka lobby nie je silnejsia ako ekologicka lobby ktora je ale silne ovplyvnena politikmi z EU. Povodne tu boli su a budu. A hovori sa aj toto - cim vacsia nadrz tym vacsie riziko. Cim viac ludi byva pri riekach tym vacsie riziko.

Ohladom riesenia povodi riek/tokov bola skor problemova povodie rieky Moravy ale tam sa aj uz situacia riesila a jej riaditel bol odvolany.

ja som kedysi videl aj daky plan-skor taky pohlad zhora, mozno este niekde je na Stavebnej fakulte :wink:

minuly rok som o tom cosi cital - ze sa Rakusania nechystaju - aj to mam v prispevku na zaciatku tejto temy

Někde lze přehrady budovat někde ne. Např. na Lužnici, kde je teď povodeň nejhorší, přehrady budovat nelze, neboť protéká mělkou Třeboňskou pánví (kde to tam šlo, byly postaveny rybníky už v 16. století, ale ty tak velký příval vody jako je nyní zadržet nedokážou). Obecnou pravdou je, že mimořádně velké povodně zadržet nelze, preventivními opatřeními lze jen omezovat rozsah škod, které mohou napáchat.

No pretože toto VD je veľmi dôležité pre protipovodňovú ochranu BA.

Panama plánuje rozšíření průplavu z dnešní šířky 33 m na šířku 50 m. Náklady na projekt činí 5 mld. USD. Musí ho schválit v referendu občané a následně parlament.

V současné době je panamský průplav silně přetížen prodí tady 20% svět. plavbys. :sunglasses:

Vážska kaskáda sa bude opravovať. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3746

Evropa s Váhem počítá. Nejdelší slovenská řeka se má stát dopravním koridorem. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=3949

TwinCity Liner spojil Bratislavu s Viedňou. :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=4008

Přidávám link na Ředitelství vodních cest ČR. Stránky obsahují i celkem kvalitně zpracované sekce Připravované stavby, Stavby v realizaci a Dokončené stavby.

http://www.rvccr.cz/index.htm

tak ako som spominal o tej najvacsej kontajnerovej lodi, tak emma maersk uz sa plavi :slight_smile:

podla kriterii mearsku je to asi 11 000 TEU, ale stavana je na 14 000 TEU.

na to ze to je skoro 400m dlha lod a ma vykon cca 150 000 koni ju ovlada len 13 ludi :wink:

Prva plavba je z Ciny do Europy a vezie vianocne darceky :laughing:

Je nalozena tovarom typu:
Vianocne ozdoby,
hracky a pod.

To máš odo mňa z kroniky. :sunglasses:

Inak už sa stavia aj jej sestra. :sunglasses:

Vezie (viezla) úplne všetko: autá, odevy, elektronika, elektrotechnika, chemické výrobky na čistenie, nábytok, stavebný materiál (drevo), mäso, iné polotovary, … všetko a všetko vyrobené len v Číne. :open_mouth:

Slabo využitý dopravný potenciál Dunaja :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6673

Bratislava, Komárno a Štúrovo budú verejnými prístavmi :arrow_right:

dialnice.info/viewtopic.php?t=6677