Pán Tóth je ekonomický analytik ING banky a ako každý analytik má svoje predstavy o tom, ako hospodáriť s peniazmi tak, aby nevznikal schodok štátneho rozpočtu, … akurát, že tak sa vládnuť nedá, naviac by profitovali nakoniec len banky.
Ja som si ten článok prečítal a skôr mi z toho vyšlo to, že by sa mali diaľnice stavať lacnejšie, nie, že by sa nemali stavať vôbec. Podobne aj ostatná infraštruktúra. Vyvolané investície, zmeny projektovej dokumentácie, slabá legislatíva, … toto všetko spôsobuje predražovanie diaľnic.
V rámci poľnohospodárstva SR a jej farmári dostávajú síce menej peňazí než “stará 15-tka”, ale dostávajú viac ako pred vstupom do EÚ, takže je to zmena k lepšiemu. Viac posúdiť nedokážem, pretože nie som poľnohospodár.
Určite nie je vhodné porovnávať význam infraštruktúry a poľnohospodárstva. Ja si osobne myslím, že by sa malo obmedziť podporovanie farmárov v takom rozsahu ako dnes najmä vo Francúzsku, Dánsku, Španielsku, Nemecku, … kde farmári patria do vyššej strednej tiredy v rámci životnej úrovne, pričom ale na ich “luxus” sa skladá každý obyvateľ EÚ.
A čo sa týka slabého financovania školstva, vedy a výskumu, je pravdou, že celá táto oblasť je výrazne finančne poddimenzovaná a SR je na chvoste EÚ či OECD.
No a nakoniec v rámci investičných stimulov, tie treba, ale v rozumnej miere a hlvne tak, aby nevznikali nutné aj ďalšie investície či už do výstavby nových ciest tam, kde to nie je inak potrebné alebo do rozvoja oblastí, ktoré už dnes sú na tom veľmi dobre.