Vláda by mala šetriť na diaľniciach ..

devil,

práveže sme v EU a tak sa môže rozhadzovať veľmi veľa, ale potom už nenastane stav, že sa bude dávať malá suma, lebo sú fondy. Nemôže byť problémom dávať priamo na výstavbu diaľničnej siete na Slovensku ročne sumu 30-35 mld. SKK. Mýto, PPP, úvery, štátny rozpočet, EU - možností je až-až.

A ešte extra k tomuto - slovenskí poľnohospodári sú touto vládou ignorovaní, ani SMK im nepomáha, lebo SDKÚ, KDH a ANO boli zásadne proti väčším výdavkom. A čo sa sociálnych vecí týka, tak peniaze v rezorte zostali, ale presunulo sa 6 mld. SKK z podpôr a iných dávok na dôchodkovú reformu, takže na sociálne veci táto vláda kašle tiež. A diaľnice ignoruje takisto, … ani na armádu nejde 2,2% HDP, … a ešte sú tu 40-50 mld. SKK schodky a splácame ročne 30-35 mld. SKK. Len stúpa HDP rýchlejšie než zadlžovanie vzhľadom na HDP, ale v absolútnych číslach je to veľmi zlé, … a z HDP máme 20%, nie 30-40%, … dane máme nízke, ale odvodové zaťaženie 2. najvyššie v EU.

Takže nepochopil som, čo si vlastne chcel napísať, lebo to, čo si ty napísal, nesedí na dnešnú dobu. A že Smer/KSS a možno aj HZDS budú “viac rozhadzovať”, … akokeby táto vláda nerozhadzovala - SPP, predané tak, že to svet nevidel, podobne bankový sektor, podobne Slovenské Telekomunikácie a aj CARGO+SE tiež to nie normálne hospodárenie.

A ešte keby mi chcel niekto oponovať, že “trh” si poradí, tak vidíme ako si poradil Slovnaft. :laughing:

myslim si polnohospodári by to mali bez smk este tazsie, ze by im vláda nepomáhala je dost silne vyjadrenie, akurat nemaju max. mozne priame platby zato u vyssie ako chcel min. financii, bol by som vsak radsej keby vsetky dotacie dostali na hotove projekty modernizacie a pod., nie ako priame platby. z eu fondov potecie vela penazi, na uvery sa dlhodobo nebude dat spoliehat, NDS je statna akciovka a ked stat bude musiet splácat stale vscsie sumy bude to ohrozovat % deficitu…a teda euro, ale nielen euro ale aj solventnost statu (ako v madarsku). urcite sa do 2010-15 bude dat postavit dost km D/RC ale potom bude treba zbrzdit. nechcem tu teraz odhadovat mnozstva penazi ani inflacie a pod., ale nemyslim si ze sa bude dat odovzdavat 100 km rocne niekolko rokov za sebou… mozno 1-2 roky a dost. ak by sa dalo udrzat tempo okolo 50 km/rok tak to uz bude na hranici moznosti.

nechem sa prilis hrnut do podnikov ktore si spomenul, akurat SE boli aj su hrozne zadlzeny podnik a treba do neho dat este desiatky miliard a pritom vykazovali akoze zisk. podobne ohladom zeleznicnej dopravy, po liberalizacii “kolaji” okrem 1-2 tahov okolo BA nevidim jedinu nasu hlavnu trat ktora by bola nejak v europskom meradle strategicka.

aby som sa vratil k dialniciam, bolo by dobre udrzat 15-20 mld/rok na financovanie (stat+eu+uvery) a okrem toho este PPP. ono vyjadrenia ze smer atd budu davat tolko a tolko treba brat s rezervou, to je slubotechna oni slubia aj nemozne, uz sa nevedia dockat ze bude vo vlade. da sa to splnit, ale ako som spomenul, nie trvalo ale tak max. jedno volebne obdobie.

devil,

SR nebude odovzdavat 100 km dialnicnej siete ani 1 nasledujuci rok, to sa neda, je to nerealne. Ani tolko km nie je rozostavanych a pocet planovanych rozostavanych km by mal dosiahnut max. na uroven 170 km, co by bolo rocne otvaranie na urovni max. 80 km.

Na rozostavanie aspon 200 km dialnic naraz (1-2 roky) a odovzdanie aspon 100 km v jednom roku by bol potrebny rocny rozpocet na vystavbu dialnic min. 50 mld. SKK za predpokladu D1, D3 a R1 a vystavby dnes rozostavanych usekov.

Zeleznicnte trate mozno nie su strategicke ale bez ich oprav nebudu schopne prevadzky a bez investovania do novych vlakov nebude mat po nich co jazdit - to nejde o EU ale o vnutrostatnu verejnu a nakladnu dopravu.

Suma 15-20 mld. SKK na vystavbu dialnic je prilis mala. Uz by SR pod 20 mld. SKK klesnut nemala. To je realne splnitelne. A ohladom politiky - devil o niecom je lavica a o niecom je pravica a ked to tak sledujem tak premier SR tvrdi kto sa ako tesi do vlady - on je v nej od r. 1998 a dnes uz nema vacsinu, ani realne vladu.

A dalej - keby bola vlada v SR ktora by davala len na investicnu vystavbu 50 mld. SKK 4 roky po sebe - to je 200 mld. SKK.

Potom kludne moze dojst doba na sumu 25 mld. SKK. To je za 4 roky dalsich 100 mld. SKK.

Za 8 rokov by SR mala preinvestovanych cca. 300 mld. SKK a idealne aj s PPP postavenych este cca. 100 km dialnic naviac v hodnote cca. 100 mld. SKK.

Takze - nic nie je nemozne.

Napísané v IS v komunikácii medzi mnou a Andrejom:

Dy:
Nechcem obhajovať vládu, tiež si myslím že za to čo sa stalo v našom bankovom sektore malo niekoľko ľudí sedieť, ale investori o ktorých hovoríš by tu neboli prišli ak by nemali istotu že peniaze sú tu v bezpečí. Postupnosť krokov bola podľa mňa správna - najprv ekonomické podmienky, potom infraštruktúra. Problém je v tom, že prvý krok sa uskutočnil, druhý v podstate nie, lebo výdavky na diaľnice rapídne nerastú.

A ešte jedna vec do diskusie: 130 mld. vláda “investovala” do bankového sektora prevažne v roku 2000. V tom období bola príprava diaľníc v takom stave (neboli ani nakreslené), že aj tak reálne by sa tých 130 mld. preinvestovalo až o dva tri roky neskôr.

A ty si kto :question: To odkiaľ máš takéto informácie :question:

1. Výdavky na diaľnice práveže rastú a to o viac ako 50% z r. 2004 na r. 2005 a z r. 2005 na r. 2006 :open_mouth: , že to nevieš, to je tvoj problém. Ibaže problémom je, že trh na toto nebol pripravený a preto sa v r. 2005 viac ako 3 mld. SKK neprestavali a v r. 2006 to bude podobná suma.

2. V r. 2000 diaľničná sieť “nakreslená” bola, … existovala, lebo sa na základe toho stavala v r. 1996-1997 a len sa prišlo s Aktualizáciou starého programu :open_mouth: , že to nevieš, to je tvoj problém. A mimochodom, projekty nie sú na D1 dodnes spravené. A záleží aj od EIA a ďalších povolení, …

No, tak toto sú vedomosti, ktoré keby mi povedal študent alebo človek pracujúci pri výstavbe diaľnic, tak asi sa rozplačem. :cry:

A ja znovu opakujem, že jednoducho žiadne “kroky” pri infraštruktúre nie sú možné. :exclamation:

Myslím si, že nie trh nebol pripravený. Maslo na hlave majú MDPaT a NDSas. Keby sme to chceli zvaliť na trh, tak by musel nastať stav, že nie je toho, kto by to postavil. Čiže by muselo byť výberové konanie a nenašla by sa žiadna firma, ktorá by to chcela stavať, prípadne ktorá by mala urobiť predstavebnú prípavu. Lenže ani neurobili poriadne prípravu, ani nehľadali firmu, ktorá by to za nich poriadne urobila.

Myslím si (nemám to ako potvrdiť ani vyvrátiť), že sa schválne takto diletantsky pracovalo, aby sa ušetrili peniaze, ktoré prakticky nemali, alebo ich chceli presmerovať inam s tým aby sa mohol niekde inde hľadať vinník. A zároveň, aby mohli tvrdiť, že “veď oni chceli dať na stavbu diaľnic viac peňazí.”

Dy:

1. „A ty si kto?“ To je ako námet do diskusie? Myslíš si, že ak napíšeš hŕbu príspevkov, tak že si múdrejší? Alebo keď máš ruky špinavé od cementu alebo asfaltu? Nechcem Ti radiť, ale skús vnímať, čo hovoria ostatní. Tvoja reakcia zaváňa nadutosťou a nadradenosťou.
  2. Skutočné výdavky na diaľnice 2003: 7,162 mld SKK
    2004: 8,830 mld SKK = rast 23%
    2005: 11,55 mld.SKK = rast 31%
    plán 2006: 13,783 mld. SKK = rast 19%
    Otázka znie: Kde je Tvojich 50% 2005/2004?
  3. „Trhom“ by som nenazýval to, že štátne inštitúcie neboli a nie sú pripravené preinvestovať minimálne 20 mld. ročne, ktoré sú potrebné na to, aby sa cestná sieť prispôsobila súčasným požiadavkám.
  4. Pardon, pod „nakreslená“ som nemyslel, že niekto zobral mapu a nakreslil ceruzkou čiaru a povedal „toto je D1“ – áno, máš pravdu, takáto diaľnica tu nakreslená bola. Myslel som naprojektovaná, a to v skutočnosti nebola, čo potvrdzuješ aj Ty, že doteraz nie je. A tu sa dostávame k jadru veci, ktoré Ti z môjho príspevku uniklo: 130 mld., ktorými štát sanoval bankový sektor v roku 2000, by v roku 2000 nikomu nepomohlo, lebo nebolo nič pripravené.5. Uvedom si človeče, že ja nie som Tvoj študent, a cháp diskutujúceho ako partnera.
  5. Keby si aspoň čítal, čo som napísal. Prvým krokom je ekonomické prostredie, druhým infraštruktúra, takže neviem o akých krokoch v infraštruktúre hovoríš.
  6. Oficiálne týmto žiadam administrátora, aby ma vymazal ako užívateľa z tohto „diskusného“ fóra.

No kľudne nech ťa zmaže a najlepšie aj mňa, výdavky na diaľničnú infraštruktúru - to odkiaľ čepráš také sprostosti ? A to som ešte slušný.

A ja tvrdím, že neexistuje riešiť finančné problémy tak, že sa odsunie infraštruktúra, pretože to spôsobí ešte väčšie problémy, čo sa aj stalo.

A že nebolo v r. 2000 nič pripravené ???

S tebou ja si nemám čo povedať. :exclamation:

Lubo, ja ti zase odporúčam naštudovať si príslušné témy na tomto fóre a som naozaj zvedavý, koľkí podporujú na tomto fóre zastavenie a spomalenie diaľničnej výstavby.

Som naozaj zvedavý, že kde máš sumy 19 a 22 mld. SKK na diaľničnú výstavbu. A ďalšie sumy k tomu. MDPT, NDS, EIB atď., niečo extra, hlavná časť je len na NDS.

Dovolím si tvrdiť, že ty o diaľničnej výstavbe nevieš nič a že ja smrdím asfaltom ??? No aspoň nie niečím iným. :bulb:

Výdavky, ktoré uviedol Lubo, sú pravdivé, ak veríme údajom na stránke JG (www.highways.sk). Tak sa trošku kontroluj…

Avšak to je len jedna časť výdavkov na cestnú infraštruktúru. :bulb: :bulb: :bulb:

Ale veď dobre, šetrite si na cestách. :smiling_imp:

Takmer hrozilo, že táto vláda bude na diaľniciach šetriť, ale na 50% za tento rozpočet môže minulá vláda, ktorá podcenila stav pripravenosti. Na druhú stranu minulá vláda chcela spustiť 1. etapu PPP v hodnote stavebných nákladov 22-24 mld. SKK.

Takže hodnotiť sa bude dať reálne po jednom roku, čo sa bude robiť a aký bude rozpočet na rok 2008. :bulb:

Ale veď vláda na dialniciach šetrí…tak, že ich nestavia :slight_smile:

Táto vláda dáva v tomto roku 20 miliárd Sk .. má rozostavaných stále viac jako 100 km.

100 km bolo rozostavanych uz za minulej vlady …