Prvá hláška je tá, vďaka ktorej predošlá generácia (áno tá tvoja) vytvorila 70 univerzít, z ktorých je 50% a viac na veľmi nízkej úrovni, nakoľko tak extrémne tlačili do škôl svoje ratolesti až tu máme pretlak VŠ vzdelaných, samozrejme výška dosiahnutého vzdelania do určitej miery má vplyv na uplatniteľnosť, ale nie je to žiadny svätý grál.
K druhej hláške len toľko, že je to pravda, je to len o vystúpení z komfortnej zóny, je práca, ktorá je nepríjemná a platená dobre, potom je taká kde sa moc nenamakáš, len si to odkrútiš a tak vyzerá aj výplata. Mal som kolegyňu, v práci z ktorej som už dávno vypadol, nonstop spomínala, že aká je to bieda čo tam zarobíme, že má známu vo fabrike čo má tak o 50% vyššiu mzdu atď atď, keď som povedal nech tam teda ide tak jasné že nie - je v tej práci doteraz a pravdepodobne doteraz nadáva, ako biedne to tam je platené.
Toto nie je o vzdelaní, je to o ochote vystúpiť z komfortnej zóny, ísť do nového prostredia, rekvalifikovať sa, naučiť sa niečo nové, mať aspoň elementárnu cielavedomosť.
Stále teda platí, že každý si za svoj plat a dôchodok môže sám, či je mizerný, alebo nie, alebo nadštandardný, je to výsledok každého osobnej činnosti.