Verejné financie a politika

Aj s tou R2 (pri Zvolene) je to otázne. Napríklad Zacharovce tendruje NDS-ka a teda by sa to ako vojenské výdavky brať nemalo. To by muselo tendrovať MO SR prípadne nejaká organizácia pod nimi, tak ako prešovskú nemocnicu má na starosti nemocnica v Ružomberku.
Kedysi som si zisťoval, ako to s tými vojenskými výdavkami je a z tých info to vychádzalo, že len časť výdavkov do infraštruktúry možno brať ako vojenské výdavky. A aj to má nejaké podmienky.
Inak povedané, v NATO a pod. sledujú na čo výdavky idú a nezožerú hocičo. To len niektorí na Slovensku si myslia, že nám na to niekto skočí.

2 lajkov

veď dobre chlapci, kľudne píšte, ale niektorí by ste si mohli odpustiť tie osobné invektívy. To, že druhý má iný názor, nemusí hneď znamenať, že ten človek je automaticky nepriateľ. Tiež súhlasím, s tým provokovaním ruska, ale otázka znie aj naopak, či "západ neprovokuje " rusko??. Presne nič nie je čiernobiele, takže treba čítať medzi riadkami. Pre západ neexistujú žiadne zmluvy, alebo dohody. Napr. Pri spojení nemecka, bohu žial gorbačevovy sľúbili, že sa nato nebude rozširovať na východ, čo z toho sľubu zostalo??. aké to malo následky porušenia danného sľubu???. To, že západ šíri svojú propagandu, je OK, ale prečo, by si východ, nemeohol hájiť svoju propgandu??. Podľa mňa koflik na ua, je dnes, koflikt nato a ruska, a nech mi to niekto vyvráti!!!. čo sa týka 89, teho, tak v podstate ost blok si hájil u nás svoje záujmi. To, že sa boli aj neprávosti, je celkom jasné, ale naopak to neplatí??. zasa musím spomenúť to humanitárne bombardovanie v srbsku. kde zahynuli 500 až 2 500 civilistov, pričom presný počet dodnes nie je jednotne potvrdený. to je OK, veď 68 je len slabý odvar, oproti tomu. Nejdem písať o gaze cca 75 000, hlavne ženy a deti, to je OK. ?? Mne je jedno či je to východ, alebo západ, vojna a zabíjanie je zlá vec, a v živote to nebudem schvalovať. Týmto vôbec neschvaľujem zbíjanie zo strany ruska. Čo sa týka jednani o miery, osobne si myslím, že je to úplne obojstranne, tak ako ru, nechce rokovať o miery ani ua. Je to síce len prázdne gesto, presne to iste robí aj ua., ale rusko, volalo ua na jednanie do moskvy. Keby mali záujem tak by tam išli. Ten zvyšujúci tlak na rusko vedie, len k eskalácii napäťia ale nič nerieši, ale sa ruinuje EU ekonomika, a potom nie je na 13te dôchodky a nafta stojí pomayly 2€. :grinning_face:

3 lajkov

Keď chceš s niekým (diplomaticky) jednať, tak ako kedysi Trump povedal, musíš mať v rukách nejaké karty.
Ak nemáš, tak druhá strana s Tebou nemusí jednať a je len prejavom jej dobrej vôle, že to tak vôbec robí a nekoná silou.

Inak toto platí aj v medziľudských vzťahoch. Sú rôzni ľudia a pekné slovo na nich nefunguje, lebo je to prejav slabochov. Zato krik, nadávky, vyhrážky prípadne aj bitka áno, vtedy máš rešpekt.

3 lajkov

ešte raz, v živote nebudem schvaľovať žiadnu vojnu.

Nikto sa nepýta, či niečo schvaľuješ… A nepýta sa to ani mňa a ani nikoho na Slovensku. Sme nezávislí, lebo od nás nič nezávisí.
Či to schvaľujeme alebo nie, nikoho, vrátane jej aktérov, nezaujíma. Teda Ukrajincov trochu viac, pretože verejnou podporou tlačia na zbrojenie, ale naša podpora je ako povedal klasik, prd do Stromovky.

Otázka či niekto niečo schvaľuje je irelevantná. Tak ako príde niekto k druhému na ulici a mu jednu vrazí bezdôvodne do hlavy. Ten druhý môže hovoriť čo chce, je súčasťou bitky. Buď sa bude brániť alebo dostane nakladačku, pričom ostatní sa budú pozerať. Možno nejaká teta povie, že to neschvaľuje, ale s polámanými kosťami na tvári to je prd platné.
A agresor si môže tohto nešťastníka počkať aj nabudúce, však je to taká ľahká korisť, ľudia neschvaľujúci agresiu sa budú len prizerať…

Ten čo jedná silou nehľadí na to, či niekto niečo schvaľuje. Vlastne je to len slaboch, ktorý nikoho nezaujíma.

9 lajky

myšlienky hodné mysliteľa. ďakujem za poučenie, ale a jtak nezmením názor, som proti akejkoľvek vojne.

1 lajk

ok tak teda podľa teba, máme(EÚ) prestať posielať peniaze na UA prestať úplne zbrojiť, prežrať peniaze - pridať kľudne 14. a 15. dôchodok, lebo však dôchodcovia to tu vybudovali a majú z toho mozole, zaslúžia si.

A ďalej čo?

Putin pravdepodobne zaberie (alebo zabral by keby sa nepomáhalo UA od začiatku, teraz je to už otázne) pri tomto scenári celú UA a potom čo? Príde na hranicu do Užhorodu a povie si, že tam sú proti vojne, však ani nezbroja, ja tam nejdem.

Či ako si predstavuješ, že by to prebiehalo?

3 lajkov

teraz, je už fakt neskoro riešiť, V roku 2022, bola dohoda na stole, už ju chceli podpísať, a tipni si , kto ju zmaril. Rusi to určite neboli. A to, že nás rusy “pojedia”, je obyčajná propaganda, len aby sa zbrojilo. . Treba vedieť čítať aj medzi riadkami a neveriť všetkému, ako napríklad že slovensko sa stalo členom ochotných. Keď tomu niekto uveril, tak to musel byť …

2 lajkov

A co to bolo prosim ta za dohodu?

1 lajk

Neviem, odkiaľ berieš info, ale toto čo tu píšeš vypisujú na konšpi weboch, presne tieto nezmysly tam tvoria a ako vidím, chytil si sa ako ryba.

Píšeš, že nechceš žiadnu vojnu. A kto ju chce okrem Putina a diktátorov?

Žiadna dohoda v roku 2022 na stole nebola, myslím seriózna dohoda, jediná dohoda, ktorá sa črtala bola taká, že Kijev bez boja sa stiahne z území, ktoré v zmanipulovanom referende odhlasovali tzn. že regióny Doneck a tuším Slaviansk sa pripoja k Rusku. Toto je podľa teba dohoda?

Ešte raz, ak by ti niekto obsadil v tvojom dome/byte 1 izbu a chcel by všetky izby, aby si na neho prepísal na katastri, urobil by si to? Toto presne chcú Rusi.

Ale v podstate s tebou zbytočne strácam čas, nič si sa nenaučil a nič si nezabudol. Asi by si chcel odo mňa matematický dôkaz proti tebe, ale taký neexistuje, existuje len zdravý rozum.

Ináč ty si v podstate nechutný človek, ak chceš aby sa ti dnešný pracujúci skladali na tvoj 13. dôchodok, to sa vôbec nehanbíš, ale asi nie, dobre sa učíš od Fica a Kaliho.

Nárokuješ si niečo, na čo nemáš právo, a nechal si sa kúpiť Ficom, takými ľuďmi ja len pohŕdam a je mi ich ľúto.

5 lajky

Nie nebol som, ale mám kopec priateľov, ktorí tam boli a poznám ľudí, ktorí už niekoľko rokov tam vozia humanitárnu pomoc . Ale skús rozvinúť otázku. Ja žijem v podstate blízko hraníc, takže informácie o UA

Pozri sa, ja viem, že UA je nesmierne skorumpovaná krajina, nečudo, po 70 rokoch nehanebného socializmu a komunizmu.

Existuje však jeden obrovský rozdiel medzi UA a Ruskom a síce, že voľby na UA prebiehali vždy slobodne s neznámym výsledkom aj preto sa tam vystriedalo mnoho lídrov vrátane Zelenského. A je lepšie mať na hraniciach skorumpovanú UA, kde rokmi korupcia síce nezmizne, ale klesá s perspektívou ďalšieho klesania, ako sa bude asociovať s EU, ako mať na hraniciach nevychovaného Rusa, pre ktorého si nič, a to len preto, lebo si o sebe niečo myslí, že je niečo extra a má atómové hlavice.

6 lajky

fajn svaco, ďakujem za tvoje "objektívne hodnotenie " mojej osoby. Len toľko k tým nároko na dôchodok: veď v konečnom dôsledku človek podľa teba nemá nárok ak na to štát nemá, ani na riadny dôchodok, lebo "pracujúci sa naň skladaju. Fakt nechápem, kde sa v tebe berie toľká nenávisť voči starším ľudom??? to nemáš rodičov?? či ešte aj tím závidiš, ten ich dôchodok?? To, že so mnou pohradaš ma vôbec netrápi, ja sa skôr zamýšlam, ako može existovať taký človek ako ty. Ináč, mihála dávať ako etaló ekonómických rozborov, je dosť úbohe.

len tolko kolko ide do Sociálnej poisťovne, ani o cent viac, teda 12 dôchodkov o 20% nižších ako sú dnešné, to je nárokovateľné, zvyšok je úplatok od Fica, jednoduché :slight_smile:

1 lajk

Nie, nejde tam ziadnych 12 dochodkov. Ide tam nejaky objem penazi, ktory ma byt rozdeleny na 12 dochodkov… Sucasny objem penazi ale staci len na 10 priznanych dochodkov.

Akoze mne uz je zle len pri tom ako citam, ze “stat na to nema”, akoze prosim? Na dochodky sa skladaju ludia zo svojich prijmov.

Uz len z tabulky dotovania socialnej poistovne ti musi dojst, ze tu nieco nie je v poriadku.

cez AI, ale mali by byt spravne - overene nahodnou kontrolou.

Rok Výška transferu (mil. €) Hlavný ekonomický kontext
2000 0,00 Stabilný systém, drobné výpadky kryté vnútornými presunmi medzi fondmi.
2001 0,00 Podobne ako rok 2000, bez priamej dotácie zo štátneho rozpočtu.
2002 174,10 Prvá väčšia finančná injekcia (cca 5,2 miliardy SKK) na krytie dôchodkov.
2003 233,10 Pokračujúci nárast vnútorného deficitu priebežného dôchodkového fondu.
2004 0,00 Likvidita sa riešila vnútornými presunmi a návratnými štátnymi pôžičkami.
2005 0,00 Spustenie II. piliera. Výpadok 230 mil. € sa nekryl z rozpočtu, ale z Privatizačného fondu (FNM).
2006 365,32 Privatizačné peniaze sa minuli, štát musel prvýkrát dotovať výpadok II. piliera z rozpočtu.
2007 0,00 Ekonomický boom (HDP > 10 %). Masívny výber odvodov vymazal potrebu dotácií.
2008 0,00 Trh práce na vrchole pred krízou. Poisťovňa žila z vlastných prebytkov a rezerv.
2009 900,91 Globálna finančná kríza. Prepad výberu odvodov, prepúšťanie, štát nalial takmer miliardu.
2010 1 402,37 Vrchol krízy. Extrémna nezamestnanosť spôsobila rekordnú dieru v rozpočte poisťovne.
2011 1 408,33 Pomalé zotavovanie ekonomiky. Štát držal masívnu dotáciu na udržanie platobnej schopnosti.
2012 1 408,33 Rovnaká dotácia ako rok predtým. Na jeseň sa znížil odvod do II. piliera z 9 % na 4 %.
2013 673,54 Prudký pokles dotácie o polovicu. Prejavilo sa ponechanie väčšiny odvodov v štátnom systéme.
2014 1 061,96 Opätovný nárast kvôli tvorbe technickej rezervy pre krytie narastajúcich starobných dôchodkov.
2015 905,97 Postupné ekonomické oživenie, no transfer bol stále potrebný na vyrovnanie fondov.
2016 415,00 Výrazný pokles dotácií vďaka rastúcej zamestnanosti a rastu miezd.
2017 501,06 Mierny technický nárast, hoci ekonomike sa darilo a výber poistného rástol.
2018 0,00 Ekonomický vrchol. Výborný trh práce. Diery sa vykryli len z prebytkov ostatných fondov.
2019 0,00 Historické minimum. Absolútna sebestačnosť vďaka rekordnému výberu poistného.
2020 1 160,00 Pandémia COVID-19. Odklady odvodov, pandemické OČR/PN a zavedenie 13. dôchodkov.
2021 749,20 Pretrvávajúce dopady pandémie a postupné oživovanie hospodárstva.
2022 103,49 Dočasné prudké zníženie dotácie vďaka spotrebovaniu starých rezerv a prebytkov fondu nezamestnanosti.
2023 1 160,00 Extrémna inflácia. Mimoriadna dvojitá valorizácia dôchodkov a zavedenie rodičovského bonusu.
2024 2 720,00 Historický rekord. Zavedenie plnohodnotných 13. dôchodkov a masívna vlna predčasných dôchodkov.
2025 2 450,00 Systémový deficit. Napriek konsolidácii vyžaduje dôchodkový systém obrovské miliardové dotácie.
8 lajky

podla AI bol priemerny plat v rakusku v 1990 17.000-20.000 silingov pricom kurz bol asi 2,5. to je 35-40 tisic ceskoslovenskych korun, priemerna mzda v CS bola asi 3.300 korun. v rakusku boli vyssie ceny ale iste nie 10 nasobne. rozvinuta infrastruktura. u nas D koncila pri piestanoch ale hlavne ze v kazdom druhom meste bola panelaren, a v kazdej dedine JRD.

kde je ten slub presne, v nejakej medzinarodnej zmluve ? alebo to odznelo asi ako slub o dialnici BA-KE do 2010 ? inac preco by chudobnemu postsoviestkemu rusku take nieco zapad sluboval ?

bombardovali ich lebo srbi fyzicky likvidovali kosovskych albancov, tych zahynulo tiez par tisic.

ta “dohoda” bola polokapitulacia ua. malo tam byt aj obmedzenie velkosti ua armady…naco bolo rusom taketo nieco. bud sa rusko obavalo ze ich ukrajina napadne co je smiesne, alebo o par rokov by rusi svoj utok zopakovali a uz by sa ua nevedela branit. nikto normalny totiz nemoze verit ze rusom ide iba o donecku oblast.

odpoviem tvojim stylom odkial sa berie sebectvo starych ludi voci detom a vnukom.

10 lajky

Vo mne nie je žiadna nenávisť, naopak náprava nespravodlivosti, keď dnešný dôchodcovia od roku 2019 dostali nepatričné výhody ako podplácanie kvôli voľbám a ostatní to budú splácať.

Ty si o sebe čo myslíš, že si neičo viac, že sa ti máme skladať na tvoj neodôvodnený 13. dôchodok.

Čo sa týka mojich rodičov, nemusíš mať strach vychádzame spolu perfektne a vedia o mojom názore a majú rovnaký názor. Práve naopak, svoj 13. dôchodok (ale vlastne ďaleko viac) dávajú svojim vnúčatám.

Tvoj názor je asi nasledovný, ako som to pochopil:

• ja som dôchodca, kto je viac
  • vy pracujúci a v budúcnosti aj deti, ktoré nepracujú máte povinnosť sa mi skladať na nepatričný dôchodok
  • je mi jedno ako táto krajina dopadne, či skrachuje alebo nie, kým mi vydrži do mojej smrti platiť dôchodok, na ktorý fakticky nemám nárok

Toto vyššie si ty. Žiadna spravodlivosť edzigeneračná, len ja a ja a ja.

1 lajk

pozri sa to ako si ma vyprofiloval, je založené len na tvojích dojmoch, ale nevadí, aj takí sú ľudia, ktorí svoje dojmy vydávajú za pravdu. Som síce dôchodca, ale už som to x krát deklaroval, že 13d m nechýba. Napriek veku dodnes tvorím a odvádzam celkom slušné odvody. Napíšem ti to takto, je mi ľúto dôchodcov, ktorí majú okolo 500€, alebo aj menej, … Ináč máš úžasných rodičov, keď dôchodok odvádzajú tvojím deťom.

1 lajk

Prepáč ale tí ľudia, pokiaľ majú 2 zdravé ruky, 2 zdravé nohy a 1 hlavu, nemá ti ich prečo byť ľúto, mali totiž celý život na to, aby sa zariadili lepšie, to že to nespravili, bolo spôsobené ich (ne)schopnosťami a lenivosťou - lenivosť nečítaj, že nechceli pracovať, i keď mnoho takých je v tebou popisovanej skupine, ale takých, čo len preplávali životom, nesnažili sa nájsť si lepšiu prácu s lepším príjmom no a výsledok majú na dôchodku. ďalšia skupina sú podnikatelia, ktorí optimalizovali odvody na kosť a tých ti tiež nemá byť prečo ľúto - vedeli do čoho idú, alebo aspoň mali by.

To že stále pracuješ vo svojej firme a tvoríš hodnoty, ti slúži ku cti, takých ako ty je málo - si presný opak tých s 500e dôchodkom. O to viacej absolútne nerozumiem tvojim postojom, mňa osobne by na tvojom mieste celkom štvalo, že kdeaký lenivec má dostávať takmer to isté čo ja. Ako bolo spomenuté vyššie, v iných témach máš celkom rozumné postoje a názory, tu len nepodložené domnienky a spomienky a pokiaľ niečo podložené tak nejakým dezinfo.

5 lajky

prvé čo ma napadlo, keď som prečítal tvoj príspevok, dve hlášky: “mal si sa lepšie učiť”, " kto chce robotu si nájde". Bohu žiaľ, to vôbec neplatí, a pri dnešnom školstve dupľom nie. V dnešnej dobe platí, kto je väčší kradoš a ozembuch, tým lepšie sa má, a platí to hlavne v politike.Bohu žiaľ inteligentní a rozumní ľudia sa nemajú možnosť presadiť, a poviem tí “kvákači” vo prekvákajú. Napíš mi jedného politiky, ktorý napíšem to na tvrdo, nie je hajzel

2 lajkov

Je ich hneď niekoľko v politike, ktorí nie sú hajzli a ktorí nekradli ale vďaka svojim schopnostiam si vedia zarobiť na štandardný život, spomeniem len neiktorých (nie žeby to boli dokonalí ľudia bez chýb, ale je za nimi čosi vidno a žiadny finančný škandál) :

• Jaroslav Spišiak - PS
  • Vladimíra Marcinková - SAS
  • František Majerský - KDH
  • Vladimír Ledecký- SAS
  • František Mikloško - KDH
  • Martin Dubéci - PS

Dal som ich len zopár. O žiadnom z nich neviem, žeby mali za sebou nejakú kauzu.

A je ich o dosť viac, len treba mať otvorené oči.

4 lajkov