pozri ale to sa zvrtlo ze ten dochodca ma 500e dochodok , vlastny byt a tym padom je mu sveta zit… a ako kralovsky uspori na zivot a este rozda vnucatam…
A cize a ten dochodca uz moze vyzerat ako ?? zanedbane ?
Dostupnost zdravotnej starostlivosti ?? to nemozes mysliet vazne
Debata sa zvrha lebo sa tu odmietaju zakladne fakty a cisla, cela podstata debaty bola ze dochodca s 500e a pracujuci s 1000e si mozu dovolit podobny zivotny standart a teda nie je dovod aby jedny dotovali druhych, nic viac nic menej
Ten pracujuci polovicu svojho pracovneho zivoto zivi este jednu osobu - svoje dieta.
…ten dochodca berie lieky a nieco stoja…
takze len dochodcovia su chori ? Pracujuci nemoze ochoriet, dostat anginu alebo obycajnu chripku ? Okrem tych liekov, ktore si musi platit tak isto ako ten dochodca sa to okamzite odrazi na jeho prijme, na rozdiel od dochodcu.
Pre predstavu - syn nosil zubny strojcek - za nejakych 5 rokov sme len do toho strojceka nasypali tak 1000 euro.
Syn ma problemy s kolenami. Ortoped mu dava kolagenove inekcie do kolena.Drobnost - 300 euro kazdy polrok.
…ten najom-naklady mas ine ty a iny ten dochodca v 2izb ??..
Ten tomu mlademu spadol ten byt z neba? Gro ludi ma hypoteku, ktoru musi splacat.
U nas v okresnom meste zacinaju 2-izbove byty na 120 tis. eur. Takze potrebujes hypoteku min. 100 tis. Hypoteka 100 tis. na 30 rokov, znamena mesacnu splatku 450 eur.
Takze ano, naklady na byvanie ma pracujuce rodina podstatne vyzsie ako ten dochodca.
… lebo ten dochodca +70 ma zlavu-mozno zadarmo MHD a to sa oplati…
U nas v okresnom meste stoji rocny listok pre dospeleho 231 eur. Pre dieta 166 eur. Ten pracujuci si nemoze povedat, no dnes nejdem do prace a dieta napojde do skoly, tak neminiem na MHD.
Pre porovnanie, u nas v meste ma dochodca 63+ rocny listok za 5 eur.
Ja napr. momentalne miniem mesacne na dopravu 100 euro. No lebo som zohnal robotu 40 km od miesta kde byvam. Druha moznost bola, zostat nezamestnany.
… jasne v telefone ktory menis kazdy 2r …
jasne, ked som nedavno robil poriadok zo starymi blockami, tak som nasiel blocek aj od telefonu. Moj telefon taha uz na piaty rok.
Doma nemame nikto pausal. Ocova sesternica, dochodkyna 70+ nema co robit, tak bola schopna vyvolavat rodicom kazdodenene aj pol hodinu, ved preco nie, ved mala nekonecny pausal, tak to treba prevolat.
podla mna prehanas s tymi 400 e aj stym osatenim. tolko snad nikto neplati a oblecenie je vcelku lacne ked sa importuje z azie za smiesne ceny. podla data bez patosu je asi 300k dochodcov s dochodkami do 550 e, vyzit sa z toho da tak ako pracujuci z 900 e pokial nemusi nikoho zivit. doprava je jasne vydavok na strane pracujuceho ale inac zakladne zivotne potreby su rovnake. skor je to o tom ze mladsie rocniky maju prirodzene vacsie naroky. vacsinou co poznam tak to je cestovanie a potom rozne zaluby co nieco stoja najma sluzby npr. kino, restika, auta, rozne sportove aktivity kde vystroj nieco stoji atd, zeny kozmetika este npr., ale bez debaty rodiny s detmi to maju najtazsie a uplne sialene je ked je len jeden rodic.
zaujimave je ze zopar ludi by tu rusilo, energopomoc, obedy aj podaktore vlakove spoje co znamena desiatky eur vydavkov navyse pre beznych ludi a rodiny a to bez akejkolvek garancie ze platy pojdu hore vyraznejsim tempom ako doteraz. este nieco, nikto nenapise vyraznejsie spoplatnit dialnice nech sa co najvacsej miery uzivia same.
ale ved to nie je ziadny nadstandard… ako kino raz za par mesiacov za 10euro je likvidacne? restiky myslis obedove menu? auta? ved sa opytaj mladych, ze kolki maju auto a ake. sportove aktivity? a ake prosim ta? ze si niekto kupi bicykel za par stovak raz za 10 rokov, ci tenisky z decathlonu na behanie?
to ze niekto rad cestuje neznamena, ze aj vela cestuje. a uprimne pochybujem, ze niekto z mladej generacie chodi cez bubo ci ine predrazene cestovky.
ale uprimne neviem, ze o com je tato debata, ked zatial tu nikto nedal nic nadstandard co by nerobili aj predchadzajuce generacie.
tie generacie pred sa mali tak dobre, ze sa aj lahko zlakali na predrazene hrnce za 50tisic skk ci vysavace.
To cestovanie sa dá realizovať pomerne lacno. Mladí zväčša nie sú viazaní nejakými termínmi, takže si odsledujú letenky za smiešny peniaz. K tomu zoženú nejaké ubytko cez Booking alebo Airbnb.
Športovanie. Dá sa športovať draho, ale aj úplne lacno s jednorázovými nákladmi. Aj kebyže si človek kúpi na behanie značkové veci, tak dokopy je to možno 200 eur, aj to som prehnal.
Obedy zadarmo. Neviem ako u Vás, ale to u nás nie sú obedy, ale nejedlé sračky. Oveľa viac ako slovo zadarmo by som riešil kvalitu tých jedál. Ja nie som prieberčivý, ale toto teda nie.
Podľa mňa dosť veľké náklady u mladých sú:
zaobstaranie bývania, teda hypotéka alebo nájom,
deti,
mobilita, čiže kúpa a prevádzka aspoň jedného auta.
Keď tieto tri hlavné výdavky zrátate, tak je to veľa. A ak si chcete založiť rodinu, tak sa tomu v podstate nevyhnete.
Kino, dáta, cestovanie, streamy, to sú všetko výdavky, ktoré sa dajú škrtnúť.
Čiže týka sa to hlavne mladých s deťmi. Mladí bez detí prežijú v pohode.
Nuž Pacho, ale nič relevantné si nenapísal.
Tvoj postoj rešpektujem a nehodlám pracovať na jeho zmene.
Každopádne život je tvrdý, hnusný, s nikým sa nemazná a najlepšie sa majú tí najsilnejší. To čo som Ti napísal je krutá realita, ktorá je všade okolo nás, či už v práci (napr. zneužívanie kolegov), v škole (šikana) alebo v rodinách (partnerské hádky). A najlepšia cesta je aktívne brániť sa. Len je to niečo v malom, nie ostreľovanie sa dronmi, raketami, bombami atď.
A osobne si myslím, že Ti je to dosť jasné, pretože už si predsa len niečo zažil.
osobne poznam co cestuju aj do celeho sveta x-krat rocne. nie cez cestovky samozrejme. proste vrstva co mina znacnu cast svojich prijmov na toto tu je.
sporty som myslel ako hokej, in line, a vsetky mozne odnoze, poznam rodicov deti so vselijakymi sportami vratane karatistov co stale behaju po nejakych europskych sutaziach alebo minimalne doma a v cesku. taketo nieco som myslel, nie je behanie a byciklovanie na hradzi.
restauracie som myslel vecere npr. ale aj tie obednajsie menu ked si davas kazdy pracovny den je to dost vela oproti tomu ked si navaris.
ale inac dobre pisete ze ako nizkonakladovo je mozne fungovat aj z platov co su nizke. len potom neviem kto sa kvoli comu stazuje. vcera mi na telefone vyskocila nejaka hlaska “celebrity” co pisala ze sa nikdy nebudeme mat dobre prave preto ze vsetci su nakoniec spokojny s tym ako ziju.
Máš pravdu tých 400e som prehnal schválne, oblečenie som nepísal ako fixné číslo a zámerne, pretože každý má iné potreby, ale tak viem podla seba, že keď si kupujem na doma tak mi stačia tepláky za 7e a tričko za 4e, ale keď už sa jedná o oblečenie do práce alebo teda na verejnosť, mimo nákupu v lidli napr, tak už chcem aby to nejak vyzeralo a stojí to násobky, preto mi príde logické, že pracujúci minie viac.
Veľmi pekne si prakticky zhrnul to čo tu píšem stále:
dôchodca s 500e má cca rovnaký životná štandard ako pracujúci s 1000e (predpokladáme, že dôchodca neplatí hypo/nájom.
dôchodcovia nie sú žiadna ohrozená skupina
ohrozená skupiny sú rodičia, najmä single rodičia
Väčšina z vecí čo si pomenoval by z môjho pohľadu nemusela byť a zdroje radšej efektívnejšie investovať do ekonomického rastu prípadne energetickej efektívnosti, ale to je asi iba uhol pohľadu, s tým ako efektívne vedia títo jánošíci narábať s peniazmi asi lepšie nech to je ako to je.
toto čo hovoríš nie je nájom, to sú energie… studená, teplá voda, plyn, elektrina a spravcovske poplatky
Nájom je to čo platí mladý človek keď chce bývať a je to v závislosti od regiónu cca 600-900e mesačne, v extrémoch ako centrum Bratislavy a podobne aj 1000+ Samozrejme sa bavíme o basic 1-2 izbáku žiadne veľkometrážne 4 izbáky ani 7i domy v akých častokrát žije 1 človek a častokrát je v dôchodkovom veku.
A prečo to robí? pretože nemá vlastné bývanie. S priemerným platom, cca 1200 čistého, si musí najskôr našetriť 10% hodnoty nehnuteľnosti (aj na lacný dvojizbák je to 15-20k, keď si odpustí nezmysly ako bývanie alebo jedlo a zoberie druhú prácu tak to dá možno za 12-18 mesiacov) a na zvyšné si zobrať hypotéku. Zamestnanec s priemerným platom dostane maximálne 110k , splátka je tu cca 450 euro, problém je, že dovoliť si môže tak garzónku, platí po tom čo si zvládol našetriť ešte tých tvojich 200e a k tomu ďalších 450.
Tak ako tak aj garzónka zhltne kludne 600+e.
V každom prípade máš pravdu, na nerozoznanie od dôchodcu, stačí prestať platiť spotify za 3e a netflix za 9. Capslock si si tiež mohol odpustiť nie sme na FB a nie si ani Kamenický.
a ako si predstavujes investovat do ekonomickeho rastu ? viem ze sme na fore a nie v rozpoctovej rade ani na ekonomickom ustave sav ale predsa. lebo uz nie tolko pracovnej sily, eurofondy sa presuvaju od betonovaciek k technologiam a inovaciam a tahun ekonomiky bude tahat menej.
lebo zatial co tu citam vidim akurat ze vsetkym treba znizit dane.
Máme tu okolité krajiny, ktoré sú porovnateľné, prípadne zopár ďalších porovnateľných krajín. To sú tie, ktoré mali x desaťročí socializmu, a mali podobnú, rep. horšiu štartovaciu čiaru ako my, dnes sú ďaleko pred nami. Stačí sa pozrieť čo oni robia a čo nie a možno získame nejakú základnú ideu čo by sme mohli robiť. Taký drobný hint, vlaky alebo obedy zadarmo ani energopomoc v podobe ako je tu nemá ani jedna (nielen) z nich.
Tu vacsinou narazaju predstavy starsich rocnikov na realitu mladych. Pre starsich bolo cestovanie draha vzacnost. Realita je taka, ze za poslednych 10-15 rokov sa cestovanie stalo dostupne a lacne pre kazdeho . Mladsi ludia ( minimalne v mojej bubline ) odsleduju a kupia lowcost letenku, kludne za 20eur do Talianska, Spanielska atd. Ale za par eur sa da ist aj dalej, sam som bol pred Covidom v LA za 250eur spiatocne priamo z Viedne . 99% z nich cestovky nepouziva.
A ked ma clovek internet priamo v ruke, v celej EU vlastne data, popripadne cestovatelsku esim za par eur, tak si najde okamzite a lacno vsetko. Vratane ubytovania, presunov atd.
Navstevnost kin v celom zapadnom svete dlhodobo klesa, u nas bol najvacsi pokles po 1989 a aktualne pocovid cisla sa pred covid nedostali. Ja taktiez nemam ziadnu motivaciu navstevovat kino, ked si doma viem odstreamovat celu filmoteku za zlomok ceny listkov do kina, navyse bez 30minut reklam pred zaciatkom filmu.
Inac som presvedceny, ze pri autach a cestnej doprave nas caka nieco podobne. Zo statistik ministerstva vnutra z 2025 je 20-24rocnych vodicov 144tisic, 24-29r vodicov 219tisic, 29-39r 636tisic, 39-49r 786tisic. A tie rozdiely sa kazdy rok zvacsuju, okrem nizsej porodnosti, tak aj stupajuca cena vodicaku, poistky na auto atd.
To moze byt aj tym, ze mladi vodicak nepotrebuju a hodi sa im skor dalej v zivote, ci uz po skole alebo pri rodine. Aj taky Simecka si spravil vodicak ako 36rocny.