Aj som chcel s tebou súhlasiť, ale potom som tam opäť našiel blud, ničím nepodložený ktorý mal vysvetliť tú akože závisť dôchodkov… Životospráva? Generácia Z (1997+) a čiastočne aj mileniáli sú generácie s najlepšou životosprávou, rozmohol sa trend behu, fitiek, s tým spojená strava a spánok… 10 rokov dozadu bolo fitko biznis ktorý živoril, chodili tam len nadšenci, dnes je na každej druhej ulici a praskajú vo švíkoch. Naopak krčmy sú čím ďalej tým menej, proste nové generácie nemajú záujem piť a fajčiť, trávia čas inak - zdravšie. Opäť samozrejme nepíšem nejaké dojmy, ale verejne dostupné fakty a čísla, ktoré sú tak okaté, že si ich všimli aj mainstreamové média.
Súhlas. ale tiež to nie je celoplošná vec. Stačí si zobrať, a v tom má Pacho pravdu, mobily (čas pred obrazovkou a videá na TikToku či Instagrame) a pc, koľko času trávia tam. aj v noci. to tým neodsudzujem, každá doba má niečo. všetko sa vyvíja a prispôsobuje a my s tým.
s čím sa akurát s Pachom nedá súhlasiť je málo podnetov a digitálna demencia. práveže vzhľadom na systém a dobu sú (vo väčšine prípadov) ďaleko pred nami. a ak je dieťa chudobné na emócie, za to môžu v drvivej väčšine prípadov rodičia a nie doba.
Aj som ti to chcel opraviť lebo fakt to bije do očí, ale je to citácia a pekne to sedí na beľa internetových diskusíí. Politológ čo vie zhidnotiť politickú situáciu, kľudne ns celom svete, rozlúskne každé svetové sprisahanie, ale rozlúsknuť tajomstvo používania ypsilonov, na to je už prikrátky.
Ešte že po tom polroku prišiel Fico a svojimi tromi rokmi zabil rovno 10.
Kedysi sa do noci pozerala telka dnes je to tiktok, nič nejde úplne generalizovať, všetko je len štatistika a každá štatistika má nejakú strednú hodnotu, nejaký rozotyl a má aj extrémy. Tvrdiť, že kedysi všetci sedeli v krčme a teraz všetci cvičia je blbosť, takisto je blbosť tvrdiť opak.
Podnetov je práveže až moc, a ľudský mozog nie je stavaný na to spracovať ich. Dnešný človek dostane viac informácií za deň ako stredoveký za život. Dokonca v rámci Gen Z sa už začína vytvárať menšina, ktorá preferuje tlačítkové telefóny, lebo nechcú/nezvládajú toľké podnety. Pojem digitálna demencia… neviem si predstaviť ako môže prebytok informácií spôsobiť demenciu a to akéhokoľvek druhu.
ak sa bavíme o demencii ako diagnóze, tak úplne súhlasím. škoda, že sme veľa diagnóz sprofanovali a stratil sa ich pôvodný hlbší význam, napr. hystéria.
ak to použijeme v prenesenom slova zmysle tak potom je to do istej miery možné. od závislostí cez ovplyvňovanie životného štýlu klamlivým životom na instagrame a s tým spojené poruchy prijímania potravy či práve to fitko (netreba si namýšľať, že životospráva a zdravie je nad tým, ako vyzerám na nete resp. pred ostatnými) ovplyvňovanie algoritmami až po stratu kritického myslenia. ale to už idem do extrému. v každom prípade je to zlé ale nie je to demencia.
tých zabitých polrokov bolo veľ, čiže prídavne meno 1 pád množné číslo. Ináč je pravda, že gramatika nie je moje hoby. ![]()
Môj názor je že žiadna kvóta na platnosť referenda by nemala existovať. Proste každé referendum by bolo platné. Rovnako ako voľby. O výsledku referenda by rozhodli voliči ktorí by neboli leniví prísť voliť. Obrovské peniaze sa totiž vyhadzujú na organizovanie neplatných referend a neprináša to žiaden úžitok. Absolútne nechápem načo tam vôbec tá nutnosť účasti 50% voličov pre platnosť referenda vôbec je..??
To je síce pekné a ušľachtilé, akurát nemal by si tu 1 referendum za 2-3 roky ale 2 - 3 referendá za rok a to si myslím som ešte riadne ubral. Ak Slovensko nevie čo je explózia referen, tak si to môžme vyskúšať, veď peňazí na referenda ešte zatiaľ máme dosť.
Tie referenda nemusia byt vyhlasene osobitne… Ale tiez sa mozu spojit s nejakymi volbami. Cim ciastocne by sa znizili naklady. Napr. tak raz rocne.
to je všetko o nastavení pravidiel, bonusov a trestov - v konečnom dôsledku by si autori rozmysleli, či do toho idú a ľudia či (ne)pôjdu hlasovať. V aktuálnom stave, ak je kvórum 50% a ja som proti, stačí mi neisť a viem, že kvórum nedosiahnu. ak sa kvórum zruší, budem musieť ísť, ak chcem, aby návrh, s kt. nesúhlasím, neprešiel.
Čo sa týka tých, čo ho žiadajú, napr. by som upravil povinnosť pri zbieraní podpisov na vyššie číslo a za kratší čas. nestihneš? asi na to nie je vôľa. (peniaze sa od nich aj tak vymáhať nedajú.)
nuz potom by sme mali zaviest - povinne volby co do ucasti
Som za, ak to majú byt zástupcovia všetkých voličov, tak sa majú vyjadriť všetci voliči …
okrem toho som za
- Imperatívny mandát
- Možnosť netajných hlasov
Rozmyslal som o casto neopodstatnenych namietkach, ktore zdzuju vystavbu. Co keby sa kazda neuspesna namietka ocenila pokutou vo vyske aktualnej inflacie prenasobenej aktualnou hodnotou projektu a dlzkou oneskorenia z dovodu namietky, ohranicenej na 1 rok? To by podla mna vyrazne znizilo mnozstvo namietok, ked firmy len skusaju YOLO, ci im nieco vyjde. Samozrejme, uspesna namietka by ziadne penale nemala. Co si o tom myslite?
znie to dobre, nieco ako challenge pri hokeji. len ci sa to da presadit.
podľa mňa štát nemá záujem o takéto riešenie (aspoň nie fico), lebo takto môžu naťahovať súťaže, pokiaľ nie sú financie, a nemohol by sa štát vyhovárať na druhých. Potom ľudia sú radi , že konečne sa niečo stavia, a "odpustia rôzne čachre machre, len aby to už konečne bolo. Takto už niekoľko ministrov, a štátnych tajomníkov, rozprávkovo zbohatlo ( počiatek , kmeť… ), ktorí sa potom rozprávkovo vyparili.
Ak si za imperatívny mandát (neviem, či si vôbec uvedomuješ čo píšeš), potom si za jednoosobové politické strany. V podstate si Fico môže založiť jednoosobovú stranu a dať si kohokoľvek do parlamentu a ak sa mu nebude páčiť, tak ho vymení.
Slovenská demokracia je dosť na dne a týmto by sme ju dostali nižšie ako je dno.
V podstate by si mal (pri vhodnej konštelácii) troch ľudí v štáte, ktorí by rozhodovali o všetkom + prezident (ktorý by teoreticky mohol patriť k nim ak by bol ako Pelle a ak by nebol, vedeli by mu okresať právomoci a robiť mu zle), ak by ich strany zložili koalíciu so 76 poslancami a viac. Toto je už len krok k diktatúre, to aj Komunisti boli demokratickejší, lebo tam existovalo aspoň akési predsedníctvo kde bolo aspoň 15 - 20 ľudí, ty by si to zredukoval na 3 - 4 a v roku 2012 keď vyhral Smer by Fico vládol úplne sám (možno s jedným poradcom Kalim) a brzdou by bola už len súdna moc, no ak by vládli dosť dlho tak zakrátko by si obsadili aj Ústavný súd a bolo by vymaľované, kde podslednou možnosťou ako z toho von by bola už len revolúcia alebo občianska vojna.
Ďakujem neprosím.
A možnosť netajných hlasov to je nejaký novotvar, alebo čo tým chceš povedať?
Aj neúčasť na voľbách je vyjadrenie sa.
Ale počul som aj logickejšiu a racionálnejšiu úpravu referenda a síce že kvórum by nebolo 50% ale 50% z počtu voličov, ktorí prišli k posledným parlamentným voľbám. V nejakej normálnej krajine by som to aj bral, ale na Slovensku, je to asi dobre ako to je teraz, lebo sme chránený sami proti sebe (pretože zvrátená forma demokracie je vláda lúzy a tej je tu čoraz viac, najmä po dlhodobom vysťahovaní sa zo Slovenska tých najtalentovanejších a schopnejších ľudí).
Napr. v Čechách keď sa robil prieskum medzi etnikami, tak Slováci žijúci v Čechách mali vo všetkých kategóriách najvyšie skóre (napr. najvyššie platy, atď., tzn. porážali sme všetky národnosti ako aj Čechov), Čiže naša inteligencia žije štatisticky vo veľmi významnej miere v Čechách.
Myslím že to bola hyperbola vzhľadom na predchádzajúce návrhy a nebolo nutné rozvíjať do podrobna.
Rovno dajme aj oznamovatelom trestnej cinnosti na krk tie roky co hrozia pachatelom v pripade ze ich neodsudia ![]()
Nevidim celkom paralelu ![]()