Verejné financie a politika

Neúspešní uchádzači si idú hájiť svoje záujmy a svoju pravdu z ich pohľadu námietky opodstatnené sú, z iného pohľadu byť nemusia. Pozrime na Turany-Hubová tam sa ukázali ako opodstatnené, neviem či pod hrozbou pokuty 70 mega by vôbec nejaká námietka bola.. Asi nie, dostali by to nejakí pofidérni turci a o 7 rokov ani diaľnica ani peniaze a ďalšia arbitráž.

Okrem toho či niečo je za 100 mega alebo pri 4% inflácii o rok za 104 mega, je to to isté, predsa stavba nezdražela ale peniaze majú menšiu hodnotu, nedáva tento mechanizmus principiálne zmysel.

Paralela je taká, že pod hrozbou sankcie nevylúčiš len chorobných oznamovateľov, ale aj značnú časť tých čo majú opodstatnený podnet.

1 lajk

OK, mozno by ta pokuta bola nizsia, ale stale by si firma musela prepocitat, ci maju padny dovod na namietku a sancu na vyhru v tendri, co im stoji za povedzme 1 mega riziko v pripade neuspechu, alebo budu len skusat, ci sa niekto na nieco nechyti. Cize by to zmenilo risk/reward kalkulus; teraz je prilis lahke sabotovat rozhodnutia (pozri obchvat Zvolena) a natahovat rozhodnutia do nekonecna. Dnes som akurat cital o rekonstrukcii mosta v Piestanoch, odsunutu o 6 mesiacov, lebo namietka.

Imperatívny mandát, poslanec hlasuje podla pokynov svojich voličov (alebo strán) ak tak nerobí príde trest … My máme voľný mandát, hlasuje ako len chce …

Netajné hlasy - verejne volič deklaruje svoj hlas, ktorý môže kedykoľvek stiahnúť - vtedy sa znova prepočíta zastúpenie v parlamente. Myslím že aj tu na fóre je zopár ľudí ktorí sú sklamaní svojou voľbou …

Prípadne priama voľba poslancov, viem si vyskladať mojich favoritov, lenže sú z rôznych politických strán. Naše voľby sú voľby politických strán (volíš stranu ako celok). Nechápem na akom princípe ostane poslanec poslancom ak opustí stranu. Výsledkom je (ako teraz ale aj skoro vždy v minulosti) že po určitom čase obsadenie parlamentu neodpovedá výsledkom volieb!!!

to je len abdikácia na výsledok a nie vyjadrenie sa. už väčšie vyjadrenie sa je ísť na voľby a odovzdať prázdny hárok napr.
Na referendum, ak je kvórum 50% všetkých voličov a ja som proti, nepôjdem nie ako vyjadrenie sa (to by som tam šiel a dal nie) ale preto, lebo nechcem dvíhať percento účasti. Ak by sa dalo kvórum, ako sa vyššie písalo - 50% zúčastnených, alebo sa zrušilo, potom by taký človek šiel vyjadriť svoj hlas.
Čo sa týka imperatívneho mandátu - je to vec vysvetlenia si pojmov a nastavenia systému. Ale ako píše Pajdoom, stačí zaviesť priamu voľbu poslancov a hneď bude prerozdelenie v parlamente iné. Má pravdu v tom, že ak budem voliť napr. tarabu a teda SNS a on zo SNS odíde, vo svojej podstate prešiel môj hlas na smer, ktorý som nikdy nevolil a ani nechcel. To len ako príklad :slight_smile: teda ak sa volia strany (preferenčné krúžky nie sú priamym hlasovaním za konkrétneho človeka) a človek je zo strany vylúčený, mal by mu byť odobratý mandát a byť ponechaný tej strane. teraz máme takého mačko-psa.

1 lajk

Čo je to opodstatnená námietka a kto o nej rozhodne?
Súdy?

Ďalej by som odporúčal pamätať na slovo primeranosť.
Štát nemá pod hrozbou sankcie brániť záujemcom v podávaní námietok. Je to dvojsečná zbraň.

2 lajkov

Buď to právo majú, alebo nemajú nič medzi nedáva zmysel, námietka, ktorá je nezmyselná je zmetená zo stola do pár dní, tie čo robia zdržanie sú práve tie, ktoré zmysel majú a dostanú sa často až na súd. Jediné riešenie je robiť poriadne súťažné podklady, len ono tak trocha každému politikovi vyhovuje nerobiť niečo na čo nie sú peniaze a zvaliť to na iných (viď Tur-Hu).

Obchvat Zvolena je iný prípad, tam sa doťahujú 2 mestá, respektíve ich obyvatelia kadiaľ má a kadiaľ nemá ísť diaľnica, tragické je, že môžu tým istým rozporovať v každom krohu povoľovacieho konania, čomu úplne nechápem, keď EIA určí vplyvy na ŽP a určí že ich argumentácia nemá nič z realitou, že môžu to isté vytihnúť na územku, stavebku atď.

Most v Piešťanoch… včera som tam bol a celkom ma sklamalo, že som cez neho nemohol ísť sa prejsť na kúpelný ostrov, ale kým sa verejné zákazky budú musieť robiť spôsobom ako sa musia robiť (verejné obstarávanie) a nebudú sa brať do úvahy straty z toho, že niečo stojí na papieri tak zdržania vždy budú. Aj vo vyspelých krajinách je úplne bežné, že niektoré tipy zákazok idú opačne, a teda ako v súkromnej sfére - oslovia sa dodávatelia, dajú cenové ponuky, objednávateľ vyberie a stavia sa.

tur-hubová, veď tento úsek sa vyše 20rokov rieši na tomto fóre. V skutočnosti to bude ešte viac. Toto ukazuje nemohúcnosť tohto štátu. Hlavná vec, že ministri ministrujú a hľadajú výhovorky, prečo sa nedá :grinning_face:

Urcite za to mozu dlhe povolovacie procesy. :winking_face_with_tongue:

4 lajkov

Cele je to o stimuloch. Ked nedas ziadnu penaltu za neopodstatnene namietky, tak firmy budu skusat vsetko, co sa da, a natahovat proces do nekonecna. Ked das penaltu vysoku, tak ziadna firma nebude podavat namietky a kvalita vysledku tym utrpi. Takze musis dat taku penaltu, aby to v risk/reward vypoctoch davalo firmam zmysel tie opodstatnene namietky podavat, ale zaroven obmedzilo spekulantov, ktori len natahuju proces.

Otvoriť príspevok na Facebooku

mám taký pocit, že hlasu nekontrolovateľne padajú %- ale či to bilbord zachráni neviem. :grinning_face:

2 lajkov

A kde je zase ten nas slavny protimonopolny urad? Alebo preco legislativa na slovensku nedovoli lahko vzniknut aj dalsim poistovniam? Napr. v holandsku ich maju priblizne 10, celkovych znaciek je ale tak 40…
https://www.sme.sk/index/c/dovera-kupuje-union-na-trhu-ostanu-len-dvaja-hraci-na-poli-zdravotnych-poistovni

Fuha, tak akurat pozeram ze po podobnom vola aj PS.

Otvoriť príspevok na Facebooku
1 lajk

Tento štát neplní svoje základné funkcie. Tak ako vznikol tak aj pokračuje. Ak je totiž základnou myšlienkou vzniku krajiny okradnúť vlastných spoluobčanov a rozdelili sme sa Čechmi preto, aby sme svoje zločiny mohli vyšetrovať my sami a nie nejaký Čech, ktorý by mohol byť aj trochu nezávislý, potom je toto výsledok.

Zdravotníctvo a školstvo, ktoré sú 2 základné výkladné skrine štátu a hovoria ako funguje, sú na Slovensku v súčasnosti v katastrofálnom stave.

Fico kedysi povedal, že má rád Pentu ako koza nožík, ale to bola len hláška pre jeho jednoduchších voličov, ako vidno, teraz už im nevadí ani to, že sa s Haščákom bozkávajú na čelo a ko kedysi Lexa s Hedekom.

Unionu sa ani nie je čo čudovať, že odchádza, keď im štát ako 1 normálnej poisťovni neustále hádzal polená pod nohy (zrejme ich chcel vyštvať a prihrať ich poistencov spriatelenej Pente)

Ja byť po ďalších voľbách v pozícii ministra z opozície, tak navrhnem zákaz vertikálneho vlastníctva v zdravotníctve, tzn. buď podnikám ako poisťovňa, alebo ako nemocnica alebo ako lekárne, a nesmiem mať ani len 2 z 3 týchto segmentov (nieto všetky 3 akoteraz Penta). A nech sa Penta rozhodne čo predá, či Dôveru, alebo Dr.Max alebo Penta hospitals.

Ináč monopol ako vyšitý a keď zomrie starý človek lebo zlé zdravotníctvo a v Čechách by v pohode sa vyliečil, potom nech si všetci spomenú na 13. dôchodky, či je to lepšie ako zbytočná smrť.

Ale aspoň ma to motivuje viac sa starať o svoje zdravie, lebo to čo ponúka tento štát v kontexte 21. storočia to je bieda.

Ale ľudia si to želajú, tak to majú. Hovorí sa tomu, že si nevidia ani len na špičku nosa, a my by sme chceli aby videli do diaľky.

6 lajky

vo všetkom v podstate máš pravdu, ale najlepší vyšetrovateľ sk je zdechovský :grinning_face: a čo sa týka 13 tych dôchodkov, je úplne jasné že keby ich zrušili, tak sa štátny rozpočet nezachráni . Podľa mňa najväčšia hroizba pre europu, je európa a okrem iného aj bezbrehé financovanie zbrojenia. Tieto peniaze nikto nikdy nevráti. A strašiť, že nás rusy zožerú, to je presne také ako to “slávne” zelené šialenstvo.

2 lajkov
  1. Ešte 2 - 3 hodiny pred napadnutím Ukrajiny ste všetci trepali, že sa nič nestane.
  2. Ak by USA nemali najsilnejšiu armádu na planéte, každý by ich mal v …
  3. Ak by mnohé krajiny vedeli akú ma Rusko slabú armádu posledných 20 rokov, asi by sa im toľko neprepieklo

Nepoznám väčšiu blbosť, ako keď si bohatý a nejaký chudák ťa obsadí len preto, lebo on má zbrane a ty máš holé ruky.

Takých užitočných … si Putin praje čo najviac v každej krajine.

10 lajky

celkom dobra diskusia,demokrati su jedni z viacerych ktorych zvazujem podporu

tak to radšej šimečku ako tohto prezliekača kabátov. 12mil € referendum, darovanie ss300 migy… vyše hodiny taranin sa mi nechce počúvať, ale otázka je , či vysvetlil neak presvedčivo, z čoho financuje stranu???

2 lajkov

Xmega na referendum, ak nerátame jediné, čo nebolo politické ale občianske (2015) by mali potom zaplatiť aj SAS (2010), SMER (2023) a ostatné ani nevravím.
Raz je to demokratický spôsob, nech ho používa kto chce slobodne. a to, že sú zle nastavené podmienky, nie je chyba demokratov. Tým sa ich ako strany nezastávam, len treba pomenovať veci, ako sa majú. nie ako si ich niekto interpretuje.
To isté platí pre Migy a S300. Ak by si tomu trochu rozumel, neomieľal by si to ako mantru typu DrX o hejslovacku stále dookola.

4 lajkov

veď ja som nepísal, že majú zaplatiť referendun. Jedine fakt, že bolo zbytočné vyhodené peniaz, čo ím muselo byť jasné úplne na začiatku Normálny človek nemohol počítať s tým, že by prezident podpísal otázku o predčasných voľbách. Podľa mňa síce zákonne, ale s plným vedomím, že to budú vyhodené peniaze. Tak toto nemôže spraviť dobrý hospodár, ktorému záleží na chode štátu. Čo sa týka ss300 a migy, tam je práve problém, že nepoznáme pozadie, je veľký predpoklad, že z tých peňazí financujú chod strany. Z toho vyplýva legitímna otázka, z čoho je financovaná strana??:

1 lajk