Verejné financie a politika

PACHO PACHO… evidentne si nepochopil tuto schemu: BUD si dobry a opozicny alebo si zly aj ked nie si Koalicnik… Proste ako spravni komunistickí demokrati: Kto nejde s nami, ide proti nam.. Tu uz nehrozi sive pole posobnosti,uz len jedna strana..

Inak ako minule povedal jeden moj zidovsky priatel: ste na dobrej ceste k obcianskej vojne… lebo Vasa vzajomna nenavist je obrovska.

4 lajkov

už Platón v Grécku vedel, že demokracia skončí zle. Ťažko sa bojuje s populizmom, lebo ľudia nevedia, čo je dobré pre krajnu, vedia čo je dobré pre nich. Predstav si lekára a predajcu cukríkov. Predajca, ti povie “zjezd, koľko chceš je to v pohode”, lekár ti povie nejedz toľko cukríkov, lebo dopadneš zle. Komu budeš veriť?

A teraz si to daj do kontextu toho, čo si napísal. Keď to 2027 opozícia nedá, nebude za to môcť Fico. A to ešte príde hromada cukríkov vo volebnom roku.

Toto vyplulo Gimini.

Významný grécky filozof Platón vo svojom diele Ústava ostro kritizoval demokraciu. Považoval ju za nespoľahlivú vládu, kde sa moc dostáva do rúk nevzdelanej väčšiny. Podľa neho je demokracia podriadením rozumu vášni a často vedie k anarchii a neskoršej tyranii. [1, 2]

Metafora o „cukríku“ sa v súvislosti s Platónovou kritikou demokracie často používa na vysvetlenie toho, ako demokrati (demagogickí politici) získavajú hlasy voličov.

• Ponuka lákadiel: Politik sa nesnaží voličom priniesť dlhodobé a múdre riešenia (horký liek, ktorý potrebujú), ale správa sa ako predavač sladkostí (cukríkov).
  • Vláda emócií a túžob: Ľuďom ponúka okamžité potešenie, ústupky a neslobodnú „slobodu“, ktorá lichotí ich nízkym pudom.
  • Následky: Voliči si takto vyberajú lídrov na základe pekných sľubov, čo neskôr vedie k úpadku celej spoločnosti. [1, 2]

Platón zastával názor, že štát by nemala riadiť väčšina, ale vláda múdrych a vzdelaných filozofov, ktorí hľadajú pravdu, nie iba priazeň davu. Viac o jeho filozofii si môžete prečítať napríklad na Wikipedii alebo v odbornejších rozboroch na Postoji. [1, 2]

5 lajky

presne tak, indiáni, mali radu starších. Keby ich neboli vyhubili, tak si dodne žijú ten svoj úžasny život v spojení s prírodou. ešte k tej demokracii. chlapec asi týždeň čo začal chodiť do prvéj ľudové, mi začal vysvetľovať práva dieťaťa, čo im narozprávali v škole. Keď skoničil, tak som mu dal otázku, a teraz mi povedz povinnosti dieťaťa ani necekol, čiže v demokracii, každí má práva, a žiadne povinnosti, a to jednoducho anarchia . Ešte k tej k tej YU, nazývajú to “humanitárne bombardovanie” , takže zabíjať ľudí je humanitárne, tak toto normálny človek nepochopí.

1 lajk

Oni to nazvali humanitarna intervencia a nie bombardovanie. Samotne bombardovanie zacalo v 1999 zatial co vojny v Juhoslavii zacali v 1991. Intervencia zacala po tom co Srbi zbombardovali Chorvatske mesta a ostrelovali Sarajevo, vykonali genocidu v Srebrenici a v roku 1998 zacali s etnickymi cistkami v Kosove a po tom co odmietli pri diplomatickom vyjednavani autonomiu Kosova. Humanitarna intervencia je technicky spravny nazov, kedze po vsetkych tych rokoch vojny bola Juhoslavia v humanitarnej krize a nevyzeralo to tak, ze to Srbov zastavi v jej pokracovani.

“Humanitarne bombardovanie” je len ironicky oxymoron, ktory pouzivaju rozlicne pro-rusko/srbske alternativy, ale aspon vieme odkial v tvojom pripade vietor fuka.

Mimochodom vacsina cielov bombardovania boli vojenske objekty a vacsina sa nachadza v dnesnom Kosove.

A Srbsko k podpisu dohody s NATO o ukonceni bombardovania dokopalo samotne Rusko.

5 lajky

Otvoril som si školský poriadok školy, kde chodí moje dieťa. Prvé tri kapitoly sú: úvod, práva žiaka, povinnosti žiaka. Čiže kecáš.

2 lajkov

nekecám.

Odbornikom z ministerstva financii asi nedoslo, ze v grafe zaroven ukazuju, ze sme pod priemerom OECD…

Otvoriť príspevok na Facebooku

myslim ze veeelmi trefne zhrnute a povedane palec hore! :+1:

2 lajkov

Písať si môže každý kto chce čo chce, len je treba argumenty a keď tie chýbajú, potom je to smiech. A prestante sa s Pachom ľutovať, to je ináč tiež jasný symptóm istej kategórie ľudí. Mne si tu nakládol viackrát a nie len ty a neplánujem sa tu ľutovať.

Stačí len jedno, píš k veci a pravdivo a kľudne aj svoje názory, nikto ťa tu neuráža, ale keď pacho povie, že peniaze, ktoré idú na _UA by boli lepšie pre dôchodcov, tak tu už fakt nemám slov.

Ešte mám lepší nápad, vystúpme z NATO a nebudeme nútený dávať 2% na obranu a kľudne aj zrušme Vojsko, a keď sa táto republika nedožije ani svojej storočnice a tvoji vnuci sa budú učiť v škole nejaký iný jazyk ako Slovenčinu, tak sa potom nečuduj.

3 lajkov

Tak ako demokracia má svoju zvrátenú formu má ju aj rada múdrych a volá sa to CHUNTA, ináč s radou starších nedávno prišiel aj Fico a samozrejme, že v tej rade starších by mal byť on a ideálne ako jej predseda (keď mu to už nevyšlo s predsedom Ust.Súdu).

2 lajkov

kecáš Tvoj mladý si pasáž o povinnostiah nezapamätal a ty to generalizuješ, že existujú len práva a žiadne povinnosti. Aj ty ako občan máš voči štátu povinnosti (dodržiavať zákony, branná povinnosť a pod.) a štát by ti mal za odmenu garantovať tvoje práva.

5 lajky

Zahlasujte v ankete, dakujem.

Ste s tym OK, aby bolo viac tem, ktoru maju politicku tematiku?
  • Nie som - malo by byt len jedno vlakno - Verejne financie a politika
  • Som s tym OK - moze byt viacero vlakien - Verejne financie a politika, Referendum, Medzinarodne dianie a podobne.
0 účastníci

Posledny x sa k Tebe vyjadrim: Jasne len tvoje argumenty su tie naj, len tvoj nazor je ten spravny.. kazdeho tu poucujes - Proste spravny mentalny zmrd..
Pozri, Ja Ta osobne lutujem, dost Ta zivot bije… sam vies aku mas v PO povest ze…

4 lajkov

To by som chcel fakt vediet akú mám v PO povesť. To je nejaká novinka? Ale veď dobre, ak nie sú argumenty postačia aj výmysly.

A ináč, v PO má málokto vôbec pozná, snáď len ľudia s ktorými som pracoval, alebo študoval a o mojej krivej povesti sa zatiaľ ku mne nič nedostalo. Nie žeby som bol dokonalý, ale vôbec netuším o čom hovoríš.

Ako vždy, ak chýbajú argumenty, tak si treba niečo umelo vyrobiť, u ŠTB to veľmi dobre dotiahli takmer do dokonalosti, len škoda, že vynechali sito pravdy.

Normálne človek by neveril, čo sa o sebe dočíta. A napíš aj ako ma život bije, rád by som to vedel.

Toto je už fakt etické a morálne dno, ale OK aspoň je sranda. Pripomína mi to Bombica, ktorý si o Kovačičovej navymýšľal dosť obludné veci, ale OK, sranda musí byť.

Ešte jedna kontrolná otázka, nemýliš si ma náhodou s niekým, nejaký menovec alebo niečo podobné? Lebo nie sme na portále beletrie sci-fi a fantasy príbehov.

7 lajky

ziadam BAN! za nadavky ..nie je tu holubnik!

3 lajkov

prosim Ta, zober si Leuxaurin a ukludni sa… a hlavne netrp selektivnou slepotou ok ? ako som napisal ten clovek u mna skoncil a nemienim sa k nemu a jeho prispevkom uz vyjadrovat.

ja by som uprimne uplne zrusil temu politika.. robi to len rozbroje

a ostal len pri infrastrukture

4 lajkov

Stále diskutujeme o referende?

1 lajk

aj by som s Tebou súhlasil, ale tá politika by sa nepriamo presunula tam. tak to môžeš z tých vlákien aspoň presunúť a hlavné vlákna sú čisté. a tie politické čítať v princípe ani nemusíš.

3 lajkov

možno iná škola, alebo nestihli ešte tretiu kapitolu :smiley: