Nedalo mi to, na margo predošlej diskusie dať úvahu na tému priebežného dôchodkového systému.
Bol zavedený v 19. storočí, zaviedol ho Otto von Bismarck. Je to vlastne jediná legálna a najväčsia Ponziho schéma, alebo ak chceme pyramídová hra. V dobe jeho zavedenia bol extrémny populačný boom a teda fungoval. Z kauzy BMG a Horizont si takmer každý slovák pamätá, čo sa pri tomto modeli stane keď prestanú prichádzať noví ľudia. Prestane to fungovať nastáva prudký a krutý pád, a ľudia dopadnú zle. Pozrime na demografickú krivku, oni tí noví už neprichádzajú, minulý rok sa narodilo o polovicu menej detí, ako pribudlo dôchodcov. Čiastočné odkladanie nevyhnutného sa dá dosiahnúť dovozom pracovnej sily zo zahraničia. Aj to sa aktuálne vo veľkom deje. Kedysi len vo fabrikách, mimo zraku väčšiny, v mnohých tých slávnych automobilkách takmer nepočuť slovenčinu. Dnes je už úplne bežné, že idem na nákup do potravín, predavačka je ukrajinka, potom idem na menu, taktiež ma obslúžia srbi alebo ukrajinci. Po ceste stretnem zopár autíčkol boltu, ktoré šoférujú gruzínci, zopár indov na bicykli z wolt taškou, nejaké autobusy MHD, kde je štýl jazdy prekvapivo slušný - ani netrúbia, potom su všimnem šoféra a nie je to slovák ale uzbek. Prídem domov a na chodbe stretnem susedov Ukrajincov alebo Filipíncov. Dnes úplne bežné.
Len dokedy toto vydrží? Nie je to problém Slovenska, je to problém celého vyspelého sveta, od Japonska po USA.
Ako z toho von? Niektoré krajiny, vrátane našej idú cestou 2. piliera, niekde to neriešia vôbec. Nedávno mi prišla dôchodková prognóza, bola vyrátaná z cca priemerného platu, rok 2060+, 1800e mesačne… celkom pekná suma povie si človek. Potom prejdem čísla, a zistím, že to je ekvivalent dnešných cca 300eur.
Napadajú ma 3 možné scenáre:
- Dôchodok v tej dobe nebude žiadny, budú buď pracujúci alebo invalidi
- Bude úplne mizerný na úrovni životného minima bez ohľadu na to, koľko človek platil odvodov.
- Budú prvé náznaky univerzálneho príjmu v dôsledku robotizácie a automatizácie.
V každom prípadne treba upraviť valorizačný vzorec už súčasným dôchodcom, z môjho pohľadu je lepšie odobrať si každý rok 1-2% zo svojho životného štandardu ako 30-40% skokovo keď to už bude horieť.