Verejné financie a politika

Čo by si o mne ešte rád vedel? Rodné číslo, adresu? Môžme sa stretnúť v Prešove, predpokladám, že si tiež z Prešova. A potom sa mi možno ospravedlníš, ak zistíš, že to čo tu píšem je pravda. Poviem ti ešte jednu vec, bol som v mestskej hale, keď 1.krát navštívil Prešov v decembri 1989 Havel. Vedľa neho sedel za stolom Saša Vondra a boli tam aj iní ľudia z OF a VPN. Bol som v Prešove na 1. demonštrácii, ktorú moderoval Mikuláš Laš, herec (hral aj v Pásla kone na betóne), kde si bol ty? Kachličkoval si kúpelňu ako Paška? Alebo si si november ani nevšimol.

Akože škoda reči strácať. Pozývam ťa na Pivo, ak máš odvahu. A tam ti to všetko porozprávam. Mám na to aj žijúich svedkov a môžem pridať aj mená zo štrajkového výboru, na ktorom som sa zopár týždňov zúčastňoval.

Ja nepotrebujem takýmto týpkom ako ty dokazovať svoju občiansku činnosť v roku 1989, doteraz som to ani nikde verejne nespomínal, ale občas treba takýchto pochybovačov umlčať a toto sú neprestrelné argumenty.

4 lajkov

no zaškrtol som to … anonimne … a aj tak nič s toho …

asi by sme sa mali venovať téme o infraštruktúre , čo vy na tom??? len tak medzi nami, tiež dávam prachy ľudom čo to potrebuju, ale na priamo. Teraz som konkrétne dal 1% z daní postihnutému dieťaťu. Bolo to ale konkretnej osobe. Keby sa toľko nezbrojilo, a opozícia nevyhadzovala peniaze na hlúpe referenda , našlo by sa aj na 13-te dôchodky. Ešte raz opakujem, nie som naň odkázaný. Problém je práve v tom, že peňazí je dosť, ale radšej dáme na zbrojenie, na drbnuté referenda… neskutočné prachy tiež tečú do politických strán…zbytočných mimovládok a OZ. to je OK.

1 lajk

to Pacho: tym padom aj v roku 2023 vtedajsia opozicia (Smer - SS a spol.) zbytocne vyhodila prachy na neplatne referendum, tak?

4 lajkov

asi ta nasa mladez nie je na tom az tak zle :slight_smile:
https://www.euronews.com/business/2026/07/02/young-and-wealthy-where-does-europes-youth-hold-the-most-net-wealth

je smutno vtipné, ako sa vieme navzájom pourážať len preto, že máme iný názor, ktorý ani nemusí byť správny, alebo je pravda niekde uprostred. ale my nie sme ochotní a bohužiaľ už ani ani schopní vôbec počúvať druhú stranu. a spomienkový optimizmus a pamäť akváriovej rybky našich starých aj mladých voličov… stačí že náš geroj má dobrý prednes na videjku na sociálnej sieti a ja sa v názore utužím v diskusiách. potom všetkých pourážam a pekný deň za nami.

7 lajky

prečo by nemali? áno, nemá sa zbytočne plytvať na dlh. ale úlohou štátu je nie postarať sa o svojich ľudí, ale o svojich občanov. a ak je to nízkopríjmová skupina, ktorá má svoje odrobené, nevidím dôvod aby sme ich ochudobňovali ešte viac. hlavne, ak sa im o tento pseudo dôchodok vo veľkej miere postaral štát svojimi zlými rozhodnutiami, (anti)sociálnou politikou a spôsobom vládnutia. posledné kolá konsolidácie sú toho jasným dôkazom.

2 lajkov

a čuduješ sa?? ja teda nie keď sa do toho pustili pat a mat. Hlavná vec že našli nepriateľa, kto to zapríčinil :grinning_face:

1 lajk

Platíme (SVK) na úrokoch 3,5M€ denne?

neviem koľko platíme na úrokoch denne. viem, že je to horibilná suma. nič to nemení na tom, že štát ma povinnosť sa postarať o svojich ohrozených občanov, špeciálne o tých, ktorí celý život pracovali. a keď štát toto nezvláda, tak je niekde chyba.

a určite hlavný dôvod na vysoké úroky a zvyšovanie dlhu a teda aj úrokov nemá nosný vplyv 13ty dôchodok, resp. celá jeho časť.
Podľa AI:

Podpriemerný dôchodok (pod 550€) 45–55 %
Priemerný dôchodok (550-800€) 30–40 %
Nadštandardný dôchodok (nad 800€) 10–20 %

Takže ak by sa vyplácal dôchodok len prvej skupine, odraziu máš z “dlhu” polovicu dole (čísla sú len orientačné pre vizualizáciu a vôbec sa tým nejdem montovať do toho, že 500 je málo a 550 už dosť).
aproppo, ja som proti 13. dôchodkom ako takým a tie peniaze by som pridal mesačne a cielene. a rovnako tak sa musí štát vedieť postarať o chorých a trpiacich tak, aby sa o to nemuseli starať dobrodinci cez charity, donio a pod. (klobúk dole pred nimi).

1 lajk

Ale Pacho, naozaj referendum za 12 miliónov môže za všetky naše na problémy?

Aké zbrojenie? Máme závázok od spojencov 2% HDP ročne, dlho sme ro neplnili až dokým sa nelodpísali kontrakty na zoprár F16 a vrtulníkov, to čo nahradzovali nebolo letuschopné, bola to len kopa šrotu. Dnes z tých 2% staviame nemocnice, kukuricu, chceme R2 atď, čiže opäť neplníme 2% (resp. plníme odrbom na spojencov). Už len čakám s týmto prístupom kedy nám EÚ a NATO zakývajú na rozlúčku.

Problém je, že opäť chceš brať iným aby bolo na dôchodky, to už ale SP robí, skladá sa z 5 či 6 fondov, všetky majú prebytky (aj ten na mexické etnikum, ktoré môže za všetky problémy) okrem toho na dôchodky, už tam SP prelieva peniaze zo zvyšných fondov, stále je to však málo a berie ešte aj zo ŠR, teda peniaze, ktoré sú určené na iné veci, resp. na dlh. Ešte v 2019 nebolo treba SP dotovať vôbec. Úplne priamo za toto môže nezmyselne nastavený valorizačný vzorec - o infláciu. Bez neho by nebol taký extrémny záujem ani o Krajniakove predčasné dôchodky. V rokoch 2022 a 2023, keď bola obrovská inflácia, dôchodca bol jediná skupina, ktorá ju takmer necítila. Pre úplnosť treba povedať, že necítili ani rast 2013-2019. Presne preto je potrebná dôchodková reforma, ktorá určí koľko presne môže zo SP odísť a naviaže dôchodky na reálne príjmy SP.

3 lajkov

Treba povedať aj to, že žiadne referendum okrem toho o vstupe do EÚ nebolo historicky platné. Ale hej, totálne nezvládnuté, ja by som ani nevedel, že nejaké je nebyť A4 vylepenej na vchode baráku.

2 lajkov

a kým sa nezmení legislatíva, žiadne ďalšie ani nikdy platné nebude. zas a znova to bude 12mega na politickú kampaň.

5 lajky

nezykyvaju lebo to tiez robia. este na margo hlinikarne, dotuje sa aj vyroba cipov. zda sa ze protekcionizmus je na kazdom kroku.

Približne miliarda eur má prísť z verejných zdrojov cez podporu Európskej únie, Nemecka a Saska.

A nie je to zvláštne že práve to jedno bolo platné?

3 lajkov

Pretoze to neplati stat a peniaze nerastu na strome, ale sa len prerozdeluje len to, co sa vyberie od inych obcanov? Pokial percentualne davame na dochodky viac ako ine staty, tak asi tu nie je nieco v poriadku.

Neustale sa tu hovori o dochodcoch, ale ako keby bezny pracujuci ludia to mali tiez extremne jednoduche. A z takej minimalnej mzdy je radost zit.

“hlavne, ak sa im o tento pseudo dôchodok vo veľkej miere postaral štát svojimi zlými rozhodnutiami” ale ved na to doplacuju vsetci, nie len dochodci. nerozumiem, ze preco prave dochodci maju byt ta vybrana vrstva, ktori maju zit na ukor druhych.

atd.

1 lajk

Nedalo mi to, na margo predošlej diskusie dať úvahu na tému priebežného dôchodkového systému.

Bol zavedený v 19. storočí, zaviedol ho Otto von Bismarck. Je to vlastne jediná legálna a najväčsia Ponziho schéma, alebo ak chceme pyramídová hra. V dobe jeho zavedenia bol extrémny populačný boom a teda fungoval. Z kauzy BMG a Horizont si takmer každý slovák pamätá, čo sa pri tomto modeli stane keď prestanú prichádzať noví ľudia. Prestane to fungovať nastáva prudký a krutý pád, a ľudia dopadnú zle. Pozrime na demografickú krivku, oni tí noví už neprichádzajú, minulý rok sa narodilo o polovicu menej detí, ako pribudlo dôchodcov. Čiastočné odkladanie nevyhnutného sa dá dosiahnúť dovozom pracovnej sily zo zahraničia. Aj to sa aktuálne vo veľkom deje. Kedysi len vo fabrikách, mimo zraku väčšiny, v mnohých tých slávnych automobilkách takmer nepočuť slovenčinu. Dnes je už úplne bežné, že idem na nákup do potravín, predavačka je ukrajinka, potom idem na menu, taktiež ma obslúžia srbi alebo ukrajinci. Po ceste stretnem zopár autíčkol boltu, ktoré šoférujú gruzínci, zopár indov na bicykli z wolt taškou, nejaké autobusy MHD, kde je štýl jazdy prekvapivo slušný - ani netrúbia, potom su všimnem šoféra a nie je to slovák ale uzbek. Prídem domov a na chodbe stretnem susedov Ukrajincov alebo Filipíncov. Dnes úplne bežné.

Len dokedy toto vydrží? Nie je to problém Slovenska, je to problém celého vyspelého sveta, od Japonska po USA.

Ako z toho von? Niektoré krajiny, vrátane našej idú cestou 2. piliera, niekde to neriešia vôbec. Nedávno mi prišla dôchodková prognóza, bola vyrátaná z cca priemerného platu, rok 2060+, 1800e mesačne… celkom pekná suma povie si človek. Potom prejdem čísla, a zistím, že to je ekvivalent dnešných cca 300eur.

Napadajú ma 3 možné scenáre:

• Dôchodok v tej dobe nebude žiadny, budú buď pracujúci alebo invalidi
  • Bude úplne mizerný na úrovni životného minima bez ohľadu na to, koľko človek platil odvodov.
  • Budú prvé náznaky univerzálneho príjmu v dôsledku robotizácie a automatizácie.

V každom prípadne treba upraviť valorizačný vzorec už súčasným dôchodcom, z môjho pohľadu je lepšie odobrať si každý rok 1-2% zo svojho životného štandardu ako 30-40% skokovo keď to už bude horieť.

5 lajky

Ani nie, vedelo sa, že z toho bude ťažiť ktokoľvek kto bude pri moci, bolo to masívne promované ako koalíciou tak aj opozíciou ako aj médiami. Pri týchto posledných dvoch som takmer nevedel aké sú otázky.

1 lajk

Z VW to asi nevyzera fakt dobre, a teda sa nečudujme že závod pri BA pôjde tiež do znižovania počtov, majú vraj prepustiť každého 7. človeka

Na odlahčenie :smiley:

Otvoriť príspevok na Facebooku
3 lajkov