Verejné financie a politika

iste, tiež mám zopár percent v majetku v cashi, nie viac, ale už len to, že to tam majú znamená že ten majetok sa dá nejakým spôsobom uvoľniť pokiaľ treba. Vždy to ide porovnateľne ruka v ruke, s výnimkou zopár percent nepredajných, v meste kde máš 3i za 180k máš 1i za 80k, prípadne sa dá isť z vlastného do prenájmu atď a cash sa uvoľní, ten majetok proste je a dá sa s ním pracovať, kto tvrdí že nie, tak problém je v pohodlnosti a hrdosti. Osobne poznám kopu dôchodcov, ktorí dožili v 1i byte cca 30m2 a boli spokojní, že nemuseli na staré kolená riešiť záhradu, dom atď, zároveň poznám aj kopu takých čo zo svojho 6i domu využívali iba kuchyňu lebo im nevychádzalo kúriť, takisto to nedávam ako recept pre všetkých, ale alternatívu, keď im nevychádza vyžiť z dôchodku. S adresným 13. dôchodkom nemám problém, problém mám s tým, ako enormne sa nafúkli náklady na dôchodky od 2019, predtým aj keď SP prelievala iné fondy na dôchodky, vystačila si, teraz 3mld sa dotuje, to je extrémne číslo, ešte keď si zoberieme, že na dlh, tak sú to obrovské peniaze hore komínom.

S výsluhovými dôchodkami plne súhlasím, už dávnejšie som písal, že ekonomicky aktívnemu 40tnikovi platiť dôchodok je choré.

2 lajkov

Ale ved to je uplna ina situacia. Ked ma niekto byt v hodnote 180k, tak ho aj tak plus minus preda. Keby elon musk zacal predavat vsetky svoje akcie, tak to by bol taky strmy pad, ze…

Nie, nemaju byt ziadne a bodka. Nerozumiem, ze preco by sa malo niekomu dorovnat. Akoze cely zivot platim viac, snazim sa a potom dostanem rovnaky dochodok?

A to, ze niekto tvrdi, ze nie kazdy ma rovnake schopnosti a vedmosti je uplne odveci. Ten co sa snazi, tak musi prekazky preskakovat, aby sa dostal tam kde je a niekto je spokojny s tym, ze robi predavaca v NAY alebo neviem kde. Aj ked dobre platene pozicie su aj pre tych co nemaju nejake schopnosti a vedomosti. Napr. teraz ma napada taky vodici autobusov, nakladnych vozidiel atd. Kto chce, tak ten si to svoje najde.

Neexistuje pretoze to tahaju cele dole. Na jednej strane sa dostali lacno k majetkom a na druhej strane chcu este viac a viac. A co ze mlady byvaju traja na byte ci cely zivot niekde v najme.

A v minulosti nebolo take zdanenie a nikdy jedna skupina nezila na ukor inej…

3 lajkov

zrejme by si si mal naštudovať rozprávku o troch grošoch :grinning_face:

5 lajky

Ja mam v úcte starších a nijako im nevyčítam, že si za babku kupili štátne a družstevné byty. Proste náhodou boli v správnom čase a veku v správnej dobe a zarobili na tom. OK proste šťastie. Ale prečo je tu nejaké nárokovanie peňazí, ktoré idú na dlh.

Slovák chce vyberať len zisky, ale odmieta platiť za zlé rozhodnutia.

Zlé rozhodnutia sú zlé volenie vo voľbách. Prečo by niekto mal vyberať len zisky a iná generácia platiť za to, že to tu niekto dosral a ešte si aj vybral rentu (napr. v odobe 13. dôchodku, a najviac ma serie, že ani PS si netrúfa zrušiť túto anomáliu plošne, spolu s obedmi zadarmo a vlakmi zadarmo a všetkým, čo nie je zadarmo ale na dlh).

A to, že tu toho bolo menej ako v Rakúsku za to môže kto? A čo majú povedať v subsaharskej Afrike alebo v Papui novej Guinei?

My môžme len ďakovať čechom, že sa tu realizovali finančné transfery z toho čo sa vyrobilo v ČR, aby tuu mohli niečo postaviť. A sami sme sa o tieto transfery pripravili, keď sme z pýchy dali zbohom čechom.

1 lajk

ok, ale ešte mi vysvetli: Kto zaplatí 290 miliard €+ ešte neviem koľko už sa na ua utopilo penazí??? Kto iný ak nie naše deti a deti ích detí. Ale budeš tu stále vykrikovať, 13-te dôchodky… veď to je kvapka v mori oproti tomu čo sa leje na východ. Len mi prosím ťa nezačni vypisovať rozprávočky ako nás putin všetkých “zožerie”, veď tomu neveria už ani malé deti. Nestačí ti dnešný dôkaz, ako plynovod v r.2022, dali vyhodiť ukrajinci. Veď je to jasný štátny terorizmus. To, že UA má prvky fašistickej diktatúry, tak o tom ťa asi nemusím presviedčať. Zrejme jedina odpoveď bez akéhokoľvek argumentu na tieto fakty je , že som ruský trolo, a ficovolič, :grinning_face: To, že sa to zaplatí z ruských reparácii? to je asi taká pravdepodobnosť, že zajtra pristanu na slovensku mimozemštania.

1 lajk

A co to ma s tym spolocne?

3 lajkov

Študoval som, kde presne sa tam píše, že sa mám zadlžovať aby som podporoval staršiu generáciu, ktorá má viac ako moja aj tá po mne?

2 lajkov

Je to rozprávočka, ktorej veria lídri severských krajín, Pobaltia, Poľska, a vlastne celého zvyšku EÚ okrem jedného psychicky narušeného alkoholika a dezolátov čo ho žerú.

Pozri si aké nerastné suroviny sú na ukrajine a prečo je lepšie mať to územie na svojej strane. USA je tam kde je, lebo vedie vojny mimo svojho územia už vyše storočie a benefituje z každej jednej kde pomáha, ale jasné to nám netreba radšej to prežerme na sociálnych balíčkoch.

1 lajk

A tu este treba poznamenat, ze sa to nejedna len o nejake slovensko, ale v celej zapadnej europe/japonsku/usa/atd. je to tak…

Proste v 70/80s stacilo mat len dobru pracu, nejaky ten byt/dom a o ostatne sa uz postaral len trh, takto to trvalo niekedy do roku 2008… Dnes sa neda spolahnut na nic, ani na to, ze ci budes mat zajtra pracu. Neistota je vsade, ci uz stupajuce ceny potravin, nehnutelnosti, slaby narast miezd alebo aj to, ze vacsina zamestnani zanikne a nebudu potrebne a zhorsi sa ekonomicka stabilita pre obyvatelstvo atd.

3 lajkov

No nic, este sa par krat vyspime a budeme bohatsi ako nemci.

Median slovak domacnost: 126k
Median nemec domacnost: 129k

Samozrejme, ze je to sposobene tym, ze drviva vacsina vlastni nehnutelnost, to ale nic nemeni na fakte, ze to vedia predat a mat tie peniaze k dispozicii a zit z toho do konca zivota.

1 lajk

takže toto si z toho pochopil?. Ďakujem pekne. To ako vážne si pochopil tak, že sa majú zrušiť 13. té dôchodky??: Zrejme ja žijem v nejakej rozprávočke kde vždy dobro zvíťazí nad zlom. :grinning_face:

1 lajk

A nielen to, treba aj dôchodkovú reformu, ktorá zabezpečí, že to čo do SP príde, z nej aj odíde a nie viac. Ideálne ústavným zákonom aby keď príde Ficošík 2, ktorý si bude chcieť zo štátnej kasy kupovať dôchodcov, nech to má ťažšie. Čim skôr tým menej to bude bolieť.

3 lajkov

Treba hento, treba toto, treba ono. Problem je ze kazdy pricetny clovek vie co treba, ale nepricetna vacsina za to nikdy nezahlasuje.

Nedavno bol na enku podkast s madaricom pri 20 rocnom smutnom vyroci fica. Na konci dostal otazku, co je legacy (dedictvo, odkaz, alebo nieco take) fica 1, a velmi presne pomenoval toto: absolutne zlikvidoval pravicovost na slovensku. Doslova povedal ze dnes nemame ani jednu pravicovu stranu, lebo (uz parafrazujem) fico naucil slovakov prezierat prachy ako u ciganov.

O nejakych 20-30 prispevkov vyssie tu bol ten graf z ktoreho vyplyva ze na slovensku je praviciarov mozno tak 15% ludi a cez to nejde vlak. Z tohto dovodu je slovensko v riti bez ohladu na referendum, volby 27 atd. Pomoze len diktatura konajuca proti voli vecsiny, ci uz interna alebo pravdepodobnejsie externa.

3 lajkov

Rozprávka je o 3 grošoch a v nej sa píše, že dôchodca dostáva naspäť len to čo požičal a ty Pacho cheš viac ako si požičal. A to je hanba a zlý príklad pre mladé generácie.

Hovorí sa tomu, po mne potopa.

4 lajkov

ale ale svaco, netáraj. Ako si prišiel, k takýmto záverom??. Peňazí je dosť, len netreba pchať peniaze do bezodnéj studne, a potom samozrejme nie to na dôchodky. Zreme tebe otec dal málo, tak preto tu píšeš takéto panflety.

1 lajk

Inak tuto teraz prezentuješ názor všetkých aktuálnych 50-70 (česť výnimkám), žiaľ vidno, že ste svoju mladosť strávili v komunizme, kde kritické myslenie nebolo žiadúce a bolo potlačované už v predškolskom veku a následne systematicky ďalej a ďalej - nie je to vaša chyba, ale ste veľmi ľahko manipulovsteľní a náchylní na to, aby ste sa nechali ojebabať kdeakým populistom. Základný znak populistu je, že všetky problémy ktoré sú (a mnoho z nich kvôli jeho vlastným rozhodnutiam) zvalí na jednu skupinu ľudí, väčsinou menšinu. Za x rokov som ss už napočúval ako problém boli rómovia, maďari, imigranti, najnovšie je to Ukrajina. Realita je taká, že v kontexte celého štátneho rozpočtu tir menšiny vždy zhltli smiešmy peniaz, pôžička UA teraz tiež necelé 1% rozpočtu, na dôchodky ide cca 20%…

4 lajkov

Ja len ze tito dnesny 70 nam tu vystrngali demokraciu len tak mimochodom.. a ver tomu ze neverili ze dopadnu ako pomaly zobraci..

Ze to co vybudovali skonci ako skonci..

Ale zhrniem to nasa a mladsie generacie maju moznost diverzifikovat svoj prijem do dochodku a aj slusne zarobit.. mnohi z nas mali moznost ist von, spoznavat svet, studovat, zarobit.

To ze nejaky zivnostnik alebo podnikatel optimalizuje tak aby platil co najmensie odvody a potom stuka je jeho problem..

Nic v zlom budem sa opakovat dookola.Radsej doprajem tomu 70+ ako Mexickemu etniku kt tu z 90% len vyciciava stat,robi bordel, kradne a ja mu tu navyse platim davky na 8 retardovanych deti kt vznikli z incestu.. a to je holy fakt. A este im vystavajme nove bloky zadarmo lebo ich uz hadam 3 su VYBYVANE…

A potom dojde Psychopatovic kt ich opat opije rozkom za 500e vo volbach a dopadneme este horsie..

NEviem, či si matematicky negramotný, alebo nevieš zvládnuť ščítanie a odčítanie. Ako ti to tu už vysvetlilo asi 10 iných ľudí, tvoj 11. a 12. dôchodok idú na dlh a 13. to je čistý odžub na takých ako ty.

Ja osobne mesačne pravidelne posielam asi 20 Eur pre rôznych ľudí, ktorým bola zamietnutá liečba a ak nezoženú liek tak zomrú. Ale ty budeš mať svoj 13. dôchodok. Klikni si občas na Donio.sk alebo ľudia-ľuďom a pochopíš, že kopec detí a matiek je pred smrťou, ale hlavne že bude 13. dôchodok, lebo veľká voličská báza a nie ako zopár 100-viek smrteľne chorých ľudí.

Malé deti trpia v teple v nemocniciach lebo nie je na klímu, ale 13. dôchodky na dlh to hej, to zaberie na zopár 100 tisíc hlupákov.

Ešte raz pacho, dal si 1 groš a chceš 1 a pol groša, necítiš sa blbo?

A to že idú peniaze na UA to si choď riešiť s Putinom a jeho riťolezom Orbánom a Ficom. Už ti bolo povedané, že to čo ide na UA je oproti dôchodkom nič. A aspoň sa tu ukazuješ, čo si zač, klasická slovenská povaha, je mi jedno, že sused skape, len aby som nestratil ani halier. Hanah Arendt po vojne písala o rôznych národoch počas vojny a o Slovákoch musela napísať, že nanašla v Európe národ, ktorý by platil za to, aby mu iný národ vyvraždil jeho Židov a to len preto, aby sa dostal k ich majetku.

Viac ani nemám čo dodať. Ale ak by nás niekto napadol, utekal by si do Čiech a žobral tam, nech sa nad tebou zľutujú. Stačí si spraviť rešerš tvojich príspevkov len z tohto vlákna a vyskočí z toho zaujímavý osobnostný profil, ktorým by si v každej rozvinutej krajine patril na okraj spoločnosti. A ty si ešte na to hrdý.

A prosím ťa nepoužívaj formulácie typu, že citujem: “Zreme tebe otec dal málo, tak preto tu píšeš takéto panflety.” ak o tom nemáš ani šajnu, lebo začnem používať vety, že zrejme teba otec zle vychoval, keď tu píšeš takéto grcy a dosť možno na tom bude viacej pravdy.

5 lajky

Moji rodičia patria do kategórie 70+, ale keď trebalo štrngať na námestiach, tam som tam išiel ja a moji kamaráti, bez ohľadu na to, či ma vyhodia zo školy alebo ako to dopadne. Keď som išiel na jednu z prvých demonštrácií, stretol som jedného človeka z našej rodiny a keď sa dozvedel, že tam idem, tak mi prizvukoval, nech si dám pozor, že ešte nie je isté, ako to dopadne, že kňažko môže ešte odvisnúť, taký to bol hrdina a potom volil celé roky presne tých, ktorí mu nasľubovali a zhumpľovali Slovensko.

A o tom Mexickom etniku, tak to je už pod úroveň, čo tu predvádzaš. Hádam im nezávidíš ich život, tak sa vymeň a budeme ti prispievať, len choď bývať do chatrče a vyskúšaj si ako chutia prídavky na deti a podpora v nezamestnanosti.

Ešte aby bolo jasné, mal som v živote konflikty s rôznymi Rómami, takže si ich nenidealizujem, lebo kto žije na východe, má ich na očiach denne. Zažil som od nich neikoľko krádeží už ako dieťa a potom neskôr, rôzne vyhrážania, ale písať o nich rasovo diskriminačne to chce fakt guráž a vyoperovanie hanby.

Osobne si myslím, že ich terajší stav je do veľkej miery naša vizitka a keby ich v socializme nechali na pokoji kočovať, ako boli zvyknutí, a neprinútili ich násilne sa usadiť, kopec dnešných problémov by nebolo a potom kopec peňazí, ktoré išli na riešenie ich problémov, samozrejme, po ceste skončilo vo vreckách bielych gadžov.

4 lajkov

Rodicia maju 70+ a ty si strngal ? si mal kolko rokov prosim Ta, ked uz ta odhovarala rodina… nebudes s Grolingom rodina, ten nemohol ist na VS kvoli komunistom i ked mal len 13 ci 14rokov..

pod uroven je to co tu predvadzas ty … Uz som Ti raz napisal co si o tebe myslim.. a to som Ti asi este lichotil.
Co je rasovo diskrimacne ? pravda, pravda ktora boli, ze 80% z nich je podla popisu.. Nie ja, TY sa prestahuj do OSADY a chod im vysvetlovat svoje chore myslienky a hovor im ze sa na nich nehnevas a ze im fandis v ich zivote, alebo si ich rovno nastahuj k sebe domov a pomahaj.. je zaujimave ze za toho zleho sociku, pracovali, deti im chodili do skol a bolo to viac menej fajn.
Uuuu nemohli kocovat.. a nedojdes k Marii Terezii ? A teraz im co brani prosim Ta, zablit sa odist zo SVK ?

1 lajk