Verejné financie a politika

Trochu opisem situaciu v US teda konkretne Long Island. Property Tax je astronomicky vyssi nez na SK. Tim padom skoro kazdy dom ma aj bocne alebo byvanie na poschodi zvlast. teda kazdy skusa najst nejakych najomnikov vo vlastnom dome aj ked trochu na ukor niecoho len aby utiahol naklady. Neni to nic zvlastne byvat takto docasne ked sa len este rozbiehas v zivote. Postol som nedavno vo vlakne Panelak- Panelak ze je skoro pol mil bytov a 280 tisic domov. Stale citam len o predavani a kupovani. Neda sa to nejak [asi mentalne] prejst na prenajimanie? Sam som zacinal koncom 70-tych rokov z manzelkou v dokonca v drevenici { bez tecucej vody]. boli to krasne dva roky, kym sme sa neposunuli dalej. To dnes v hlavach mladych ludi nejde aby startovali v nejakom prazdnom dome blizko mesta a platili povedzme 500 eu mesacne ? Za prenajimanie prazdneho domu som ako dochodca kazdy rok v Grecku. Ci som ja trosku mimo, lebo som dlho prec?

2 lajkov

Problem je, ze platis podobne najmy v okoli BA, ako by si platil priamo v BA. Aj v takej Seredi mas uz podobne najmy. Prazdny dom blzko mesta za 500 EUR/mesiac je iluzia, pokial to nie je nejaka polorozpadnuta haraburda.

2 lajkov

Prave to, ze lacnejsia alternativa neexistuje… Hlavne posledne roky sa to dost vyrovnalo. Problem je, ze byvanie v Bratislave nie je.

Nehovoriac o tom, ze aj ked najdes lacnejsi dom dalej od mesta, tak sa do toho mesta aj musis nejak dostat, cize mas dalsie naklady napr. na auto, nie len tankovanie, ale aj servis a pokial nechces jazdit feliciou, ale niecim lepsim/bezpecnejsim, tak aj na to mas naklady.

Preto vela mladym vyhovuje byvat v spolubyvani, pretoze za malo penazi mozu byvat v centre diania a cas ci peniaze na dochadzanie mozu vyuzit efektivnejsie… Napr. aj na setrenie 10/20% na kupu buducej nehnutelnosti. Popr. na nieco ine.

polovica ľudí v tejto krajine je ešte stále mentálne zaseknutých v socializme, aj na tomto fóre je ich niekoľko, ale z úcty nebudem explicitný. Problém však je, že zlozvyky sa tú odovzdávajú z generácie na generáciu a X% 30 ročných a mladších, ktorí nikdu nezažilo socík, je mentálne na úrovni SZM-ákov z 50-tych rokov, ale na rozdiel od nich nestavajú trať mládeže ani iné akcie Z stavby.

3 lajkov

je to síce mimo tejto témy ale čo konkrétne myslíš tým fiaskom s Migmi? máš aj nejaký prehľad, čo kde a ako? a čo bolo za tým? alebo si len “nakŕmený” pseudoinformáciami a polopravdami?

2 lajkov

lebo mat klucove odvetvia doma je dobre aj ked na prvy pohlad sa to neoplati. ked to neurobime my, urobia to ine staty. alebo to zase doda cina. a mozeme dalej plakat ako je cela europa nekonkurencieschopna.

netreba ist do US, staci spomenut velke mesto blizko BA.

Ak niečo v ekonomike musí byť dotované aby to mohlo prežiť, tak to znamená že je to neefektívne a musel sa presadiť lobing. A keďže v pozadí tejto firmy je Penta tak asi nemusím nič dodávať..

1 lajk

jedno bude málo :slight_smile:

1 lajk

ja len zhrniem, že myslenie dôchodcov je diametrálne iné ako myslenie 40nikov a to zas diametrálne iné ako 20nikov. To, že mám v strednom veku napr. nehnuteľnosť za 200tis ale hypo za 100, je iné, ako keď mám v dôchodku nehnuteľnosť za 200 ale bez hypo. tiež, keby som to nezvládal, nikto mi nedá 13ty dôchodok, alebo extra dávku, aby som mohol slušne žiť. a to ešte kŕmim a šatím svoje deti (ja teda len jedno, hovorím všeobecne :D). dôchodcovia nie. aj keď niektorí, klobuk dole, aj z toho mála, stále podporujú svoje deti, aby sa mali lepšie. V každom prípade, argumentovať, že sa tu stavalo najviac v 70-80-tych rokoch a vybudovali sme si to sami a bla bla. k tomu len prupovídka, ako bol môj otec, už dôchodca, svojho času na brigáde pri Insbrucku aj s bratom a vraví mu: keby komunisti nepostavili paneláky, nemáme nič. na čo mu brácho odpovedal: boli v rakúsku komunisti? nie. Majú paneláky? áno. a ešte aj ďaleko iné dôchodky. rovnako ako slávny priemysel. áno, kopec vecí sa predalo za skoro nič za mečiara. niečo sa vykradlo, niečo sa dalo do zahraničných rúk. ale drvivá väčšina väčších a veľkých podnikov krachla. a nie len preto, že bola vykradnutá, často krát aj preto, že bola proste neefektívna a umelo vydržiavaná. keď to dám na adresu Slovalca, alebo HN baní, skôr či neskôr, ak to nebude ziskové, tak sa to zavrie. a keď to príde zo zahraničia alebo z číny? ak na tom zarobia a bude to lacnejšie, tak to je len výsledok biznisu a trhu. ostatné sú len bláboly.
keby sa (použijem pomer DrX) aspoň 60:40 dávali dotácie nie len pre veľkých, ale aj stredných a malých podnikateľov a vzdelanie, asi by sme neboli len montovňa ale aj mozgovňa. A k univerzitám len toľko, že kým ich tu budeme mať toľko a budú sa financovať podľa počtu a nie podľa kvality, budeme stále produkovať len neschopných Ing a Mgr, ktorí ako povedal jeden prof už pred 15 rokmi, by vzhľadom na svoje vedomosti nemali mať ani maturitu, nie to titul.

3 lajkov

nie nie som nakŕmený pseudoinformáciami. N ko nečítam :grinning_face:. Neviem aké máš informácie, ale pochybujem, že sme neaké €€, od EU dostali, a pochybujem že niečo dostaneme. Ak máš iné relevantné informácie, tak sem s nimi.

2 lajkov

asi tak, Tie generačné rozdily boli sú a stále budú. Napriek tomu, že som chcel žiť svoj život, v hodne veciach sme sa nezhodol s rodičmi , ale určite som im nezávidel dôchodky, že žijú v domčeku… ale dnes je doslova " pohon" na dôchodcov. Nič nevytvorili, nič nezanechali, len krachujúci socializmus, a treby im zobrať 13te dôchodky , lebo si ich nezaslúžia :grinning_face::grinning_face: Vždy bola úcta k starším ľudom, ale dneska to už neexistuje, …Ešte k tej hlinikárni. ano všetko môžme kupovať lacnejšie zt číny, ale myslím si, že rozumný človek hľadí aj trocha ďalej ako na špičku nosa. Automobilový priemysel je toho jasný príklad. Za pár rokov nás činania “zožeru”, a budem sa voziť na čínskych autách, akorá tak bude mať nálepku napr MG, alebo Volvo. A my budeme robiť čínanom “otrokov” .

1 lajk

Ako som písal ja, tak ja pojdem na referendum!!

A keďže nikomu nepoviem, čo tam zaškrtnem, tak asi tým “vážne” naser..m všetkých :slight_smile:

Oba tábory!

lebo keby som napísal, čo zaškrtnem, tak to by sa “smrtľne” vyhranila len … polovica :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

1 lajk

Zatiaľ je to tak že si tam môžeš zaškrtnúť čo chceš a teda vyjadriť svoj názor. A každý by mal akceptovať to že je to tajná voľba a nemusíš prezentovať svoju voľbu …

Porovnávať Rakúsko a Slovensko je scifi… z jedného dôvodu SVK max tak Bratislava bola-mala niečo postavenie vrámci R-U, zbytok SVK bol zaostalý to je holý fakt, stačí pozrieť dobove fotky.. Max tak ešte Banské mesta ako BS..sem tam nejaký Hámor..

• takže komunisti stavali viacmenej na zelenej luke ci uz byty alebo priemysel… 2x ak sa bavime o bytových domoch
  • súhlasím Bane boli nerentabilné a zbytočné dotované po dlhú dobu a štat už dávno mal nájsť možnosti náhrady práce pre baníkov.. možno TU sa mali uplatniť viac danové úľavy a iné bonusy pre investorov ako inde

Iste že myslenie je preboha iné u každej generácie:
Mladá generácia má pocit, že s ňou prichádza lepší svet. Stará garda má pocit, že s ňou ten lepší svet odchádza.
To, že svet sa mení je ok, ale neznamená to že budem Mentalny krypel /ako sú tu niektorí ale nebudem ich menovať/ ku generácii preddomnou..

Je zaujímavé že všade vo svete majú v úcte starších len u nás je potreba ich haniť..

ANO tak ako tu už bolo pisane NIČ NIE JE ZADARMO ani obedy, ani vlaky…
Tak ani ONI nedostali nič zadarmo… z 80% to boli fabrik.byty niekde doslova sidliska aj so školkami alebo družstevné, ktoré si mohli po revolúcii odkúpit, vrámci zbavovania sa , , zbytočneho majetku , , takže si ten byt odrobili… a ten BYT bol sice lacnejsi od Trhu

Takze otazka znie: VYČITATE svojim rodičom/starým , že si niečo také odkúpili alebo v nich bývali ??

Nikto nikomu nevyčíta čo ako nadobudli, dobre pre nich, vyčítam len mentálnym kríplom, ako si to sám pomenoval, že z človeka z 200k majetkom ide robiť chudáka a sociálny prípad, ktorý potrebuje pomoc štátu.

• do roku 2019 tu NEBOLA staršia generácia, ktorá si žila nad pomery na úkor mladšej
  • staršia generácia, ku ktorej ste mali úctu vy, mala úctu k mladším bolo to obojsmerné aj názory tých ľudí boli také, že čo-to si vedel mladší človek zobrať a naopak oni boli otvorení sa učiť od mladších. Máme tu také príslovie- “múdry človek sa učí celý život, hlupák už všetko vie”. Napriek tomu, aké nezmysly tu čítam, občas to je normálne cesta v čase, odpovedám vždy s rešpektom aj úctou, aj keď mne sa dostane teda pohŕdavá odpoveď, samozrejme jediný argument je že som mladší a nič som si nezažil (klasika, keď sa človek nemá čím pochváliť tak sa pochváli tým že je tu dlhšie) a ešte som aj neprajný závistlivý a chcem vám všetko brať.
2 lajkov

Jeden znamy povedal uz sa tesi ako si tam sadne a bude od zlosti kreslit po harku aby vyjadril svoj nazor :slight_smile: a kedze nebude vela volicov tak bude to umelecke dielo :slight_smile:

toto podľa mňa prekrúcaš a preháňaš. Myslím, že toto nik nevraví, teda aspoň nie tu na fóre. Všetci sme sa zhodli len na tom, že majú byť adresné. Za socializmus krachujúci nemohli ani oni. Ja by som napr. zrušil zadarmo vlaky, alebo aspoň optimalizoval, pre študentov. Dôchodcom by som nechal, hlavne tým, ktorí si svoje odpracovali.
nič to nemení na tom, že to nemôže byť len o dôchodcoch a že 13te dôchodky tak ako ich máme sú nezmysel.

4 lajkov

chapes ze ELON MUSK to ze ma majetok cca 900mld neznamena ze to ma v Cashi ze ?? takze to ze mas papierovo hodnotu neznamena aj jej realnu ze… a chapes ze stary panelakovy byt dajme tomu 3izb okrem BA kupis tak za max 180K, pricom obycajna 2izb uz stoji 190k..a novostavba za 220 cize tie noznice hodnoty uz nejako lukrativne ako v minulosti uz nie su… a o dedinach od BB-) HE sa asi bavit nebudeme co do hodnoty… ked taku novostavbu na dedine sa da kupit do 240k…
Neviem ale Garzonka je tak pre studaka kt je cely den mimo a dojde o 22h len prespat… ale nie pre normalne zijuceho cloveka kt ma len 4 steny aby dozil- tot moj nazor

Este raz bavime sa o 20-30% dochodcov kt tu dozivaju a je ich z roka na rok menej kt by sa ten 13 dochodok mal vyplacat… Zbytok MA-MAL sancu na zabezpecie sa vramci moznosti a normalnosti. Zial ak by sa to ohranicilo tak verim ze hned zasiahne PLNO aktivistov pravnikov a budu kricat ze zbytok je diskriminovaný
ALE nie to len jeden pan od PO tu zacal vsetkych poucovat a zial uz sa to chytilo… kludne sa tu pochval co si v zivote dosiahol, a ver tomu ze zavidiet Ti nebudeme-vacsina, skor uznanlivo pochvalime..

ok, nevo, skúsim takto:
modelová situácia a si dôchodca so 400€/mes. a v decembri Ti dám 800. Ja som dôchodca ktorý má 1200 a v decembru 2400 (len orientačne, nechce sa mi vyhľadávať detaily). nebolo by lepšie, že mne, čo mám peňazí relatívne dosť sa 13ty dôchodok nedá, a všetkým povedzme nad 850e či koľko je minimálny plat a o niečo sa zníži zaťažene a zadlženie soc. poisťovne a dôchodcom ako ty dám nie v dec, ale každý mesiac o 50€ vyšší dôchodok?
nikto tu nehaní dôchodcov, všetci tu haníme neadresnosť a väčšiu zadlžovanosť práve na tých, ktorí majú ďaleko viac ako možno pracujúci, alebo porovnatelne, ale neplatia ani na deti (krúžky, jedlo, oblečenie…) a ani hypo. neviem, či sa už chápeme. niekedy netreba byť toľko osobný :slight_smile:

2 lajkov

ale ja suhlasim s tym co pises, to iste tvrdim ze ten 13 dochodk ma ist 20-30% kt dnes maju

• 70r a nejaku normalnu valorizaciu… Proste je Hanba ak si bol ucitel tvoj plat nestrielal do vyska a teraz je tvoj dochodok je na urovni Mexicana kt nikdy nepracoval… detto vysluhove… je chore mat subeh noveho platu + dochodku… /lebo 80% uteka zo zboru hned po dovrseni minima/

A potom dojde este čitač E.T. a rozdava velkou lyzicou na vsetky strany davky a strednu triedu uz uplne vydusí z dani.