Verejné financie a politika

Argumentoval som tak, že kopa ľudí, najmä starších, žije v nehnuteľnostiach, z ktorých využije tak 20-30% ale popri tom vyplakáva ako sa majú zle, medzitým v tých nehnutelnostisch majú státisíce, ktoré kĺudne idú použiť ak sa presťahujú do niečoho menšieho. V zahraničí úplne bežná prax, tuto očividne niečo škandalózne. Už som ale zvyknutý, že okomentuješ všetko okrem pointy…

2 lajkov

presne o to ide, ze sa nie vzdy oplati predat. okrem toho kopa ludi sa na starobu chce vratit domov tie domy/byty sa predavaju za smiesne ceny oproti vacsim mestam. presne ako pises kuri sa tam kde je nevyhnutne. zima je uz bezne miernejsia.

zevraj 44 percent ludi. davnejsie sa fero miklosko stazoval ze kdh ma malo percent nato ze Sk je vraj nabozenska krajina. tu mas odpoved a aj odpoved na 5 percent pre sas.

cize zase sa pytam ze co ponuka opozicia beznemu priemerne az podpriemerne zarabajucemu zamestnancovi na vidieku?

4 lajkov

To su ti mladi a dravi… :slight_smile: do momentu dokial sa nestretnu s realitou zivota.. Zasa na druhu stranu sa netvarme ze tiez sme nemali kedysi , , idealy o svete, , :slight_smile:
Tiez si pamatam ako som Mikiho zo Spisa Odoroval ako jedineho zachrancu Slovenska..

2 lajkov

No tak si to zrealizujme:

• tych 20-30% su presne Ta skupina dochodcov o ktorej pisem ludia co robili do cca 2005-2010r ked platy a dochodok z toho nie je nic extra
  • je zaujimave ze Tí dochodcovia si vyplakavaju ale aj tak sa snazia pomahat svojim detom
  • a teraz podme na realitu 2izb byt stoji cca 220K, svoju , ,haraburdu, , na dedine za tolko nepredaju ze… Ak ziju v meste, tak ver tomu ze Deti urcite nedopustia aby to predali lebo si na to roibia zalusk… Skus prestahovat dochodcu do noveho prostredia :slight_smile: co to spravi s ich psychikou ako sa polozia..
    ja som zasa zvyknuty ze ty napises chobotinu…
2 lajkov

normálne z tej teorie predaja strechy nad hlavou doslov srší ta dnešná progresívna závisť a nenávisť voči starým ľuďom. V prvom rade tie "nadmerne " bývania, si ľudia odrobili a vybudovali za svoje. Z roboty utekal domov, na záhumienok o ten sa musel postarať, nakŕmiť zverstvo… Dovolenka bola pravidelne na “Malte”, čiže miešačka a stavali si svoj dom. Nikto im nedaroval ani korunu, všetko si museli odpracovať. A prečo by vlastne mal takýto človek predávať svoje mozoľe? Ano na západe je to normálne, ale zasa je otázka či tu sú u nás na to vytvorené podmienky??? asi ťažko. Dnes sa nikomu nechce robiť, a ľudia čo pracujú sú na posmech. Mladí 2 až 3x do roka na dovolenku, všetko chcú hneď a okamžite, ak to nefunguje, tak starý predaj dom aby som mal na dovolenku na auto… no proste také progresívne. To iste platí aj o panelákoch, síce ľudia ich dostávali “zadarmo”, ale treba si si uvedomiť, že ani v socializme nič nebolo zadarmo, a peniaze nerástli na stromoch. No bohu žiaľ tento rozkvitajúca demokracia, zatiaľ nič lepšie nevymyslel pre rozumné bývanie, paneláky, ktoré dnes majú neskutočnú hodnotu. tak toto mi vysvetli, ako je to možné.

4 lajkov
  • ale tam aj začala naša diskusia, síce nevedeli investovať do akcií, indexov ako to robí veľa ľudí dnes, ale zato majú majetok v nehnuteľnosti, ktorý sa dá použiť, zvyšok je len o pohodlnosti
  • vytiahol si veľmi špecifický prípad, nebavíme sa o haraburde na dedine, ale v porovnateľnom meste, nie že ideme sťahovať dôchodcu niekde z Novej Sedlice do Bratislavy, proste v rovnakom meste, či okresnom, krajskom alebo aj menšom sú menšie alternatívy. Keď deti nedopustia predaj, nech dotujú život dôchodcu deti a nie štátny rozpočet, nič viac nič menej.
  • dôchodky by mali plne reflektovať príjmy sociálnej poisťovne, jednoducho nemôže odísť viac ako príde, ale to nie je realita, odíde omnoho viac

Nech to dáme do ekvivalentu, ja si teraz kúpim Porsche, pri prvej výmene oleja dostanem stret z realitou a na 2 mesiace ma to hodí na suché rožky, tak môžem prísť za tebou pýtať peniaze však? Argument ti kľudne dám, že predaj Porsche a kúpa niečoho racionálneho napríklad Octavie ma psychicky položí. Čo mi na to asi povieš? Najskôr asi, že som sa zbláznil a som mimo.

3 lajkov

Je tu ešte jeden zásadný faktor, a to je že oni si tú nehnuteľnosť postavili skoro vlastnými rukami, dali do toho hromadu svojho času. Stavali to v dobe nedostatku takmer všetkého. Pre nich to má mnohonásobné vyššiu hodnotu ako pre Teba. Dnes si všetko objednáš, daš spraviť = nemáš k tomu vzťah, kľudne to predáš a ideš inde. Dôchodcovia (terajší) to vnímajú inak …

5 lajky

porsche je byt/dom v v BA, v centre vacsieho mesta alebo nejaka vila. daj street view nejake okresne mesto alebo dedinu. to porsche asi nebude…skor nejaky jazdeny ford prinajlepsom.

zase sa podarilo blbostami odviest debatu do trashu.

3 lajkov

Medzitym internety idu vlastnym zivotom.

Otvoriť príspevok na Facebooku
2 lajkov

Tak Slovalco sa zapina. Statna podpora sa nevrati nikdy…

https://www.sme.sk/index/c/fico-definitivne-zachranuje-hascakovo-slovalco-je-otazne-ci-sa-pomoc-niekedy-vrati

1 lajk

Pozri sa moji rodičia s pomocou deda a babky postavili dom, žil som v nom 30 rokov aj s bratom a teraz tam žujú obaja sami, zatial v pohode, nesťažujú sa a nie sú ani zástancovia 13. dôchodkov. Ak by zomrela mama, tak otec by to nedal a bolo by potrebné to riešiť, tzn. musel by ísť do 1-izb. bytu, lebo ten dom by nevedel udržať, ani finančne ani údržbou, tak by sme to s bratom museli nejako riešiť, buď predajom domu, alebo by sa tam niekto z nás 2 musel nasťahovať a vyplatiť druhého.

Ak by zomrel otec, mam by tam vedela žiť a uržať to, ale vyšla by tak na nulu. Vedela by tak žiť kľudne aj 10 rokov, kým by vládala upratovať a základnú údržbu. Ak by už nevládala ani to, opäť by sme to s bratom museli riešiť, ale určite by sme neprosili štát o pomoc.

Moja babka žila sama na dedine do 90-rokov a potom ju mama vzala k sebe na posledne roky života, ale babka nikdy nebanovala za chalupkou a podobne, mám pocit, že jej to bolo jedno, čo sa stane s tým jej domom.

Jednoducho, ak nevieš udržať svoj majetok, musíš časť z neho predať, alebo ako hovorí Kali pretransformovať na iné aktívum, ktoré ti spríjemní zbytok života. Celý svet tak funguje, buď to udržať viem, alebo to predám, alebo mi prispejú dediči. Veď tak to funguje normálne vo svete, prečo by Slovensko malo byť výnimkou.

4 lajkov

Ja sa pýtam, čo ponúka SmeroHlas priemerne az podpriemerne zarabajucemu zamestnancovi na vidieku? Aj ti odpoviem, len reči z ktorýchs a nenaje a zaostávanie za ostatnými krajinami regiónu a teda dlhodobú chudobu.

Jasné rečami ponúka hory-doly, istoty a podobné žvásty + nejaké omrvnky čo spadnú zo stola, keď sa SmeroHlasácky oligarchovia budú hostiť na jedle, ktoré bolo pôvodne určené pre všetkých.

2 lajkov

Toto je podobné ako dotácia baní v Prievidzi a Handlovej, skladačka pracujúcich z celého Slovenska pre jednu fabriku - pričom Fico zrejme poza chrbát dostane asi svoju malú domov.

2 lajkov
  • Menej rozkrádania verejných zdrojov a lepší právny štát by podľa OECD zvýšilo HDP Slovenska na obyvateľa o 1,8% v horizonte desiatich rokov. Pri nominálnom HDP Slovenska vo výške 136,8 mld. eur to predstavuje približne 2,46 mld. eur.
  • Štát chce investorov, investori nechcú korupciu
  • Zlá legislatíva
  • Slovensko sa v korupčnom rebríčku 38 členských krajín OECD umiestnilo na treťom mieste od konca. Horšie sú na tom len v Mexiku, Turecku a Maďarsku (a Maďarsko čochvíľa vyskočí do iných vôd)

https://www.sme.sk/index/c/odkaz-ficovi-od-oecd-kde-vezmete-miliardy-vas-problem-je-rozkradanie-verejnych-zdrojov

3 lajkov

Toto je to, na čo som sa tu snažil poukázať už dávno, je predsa úplne prirodzené, že človeku nemusia už stačiť sily na údržbu veľkého domu, a nemusia stačiť ani financie, nerozumiem prečo by človek čo má s týmto problém neohol ísť do menšieho bytu, prípadne kľudne do prenájmu a dožiť z peňazí z predaja. Znova zopakujem na západe celkom obľúbené reverzné hypotéky - človek /dôchodca/ dá byt banke, s právom dožitia a bude doživotne dostávať rentu. elegantné riešenie pokiaľ nemá dedičov, resp. nemá s nimi dobrý vzťah a nechce im nechať majetok.

Tu sa hovorí o tom ako chceme dôchodcom brať ich mozole atď. Ja chápem, že sa na tých svojich domčekoch namakali, ja by som im doprial kľudne aj dvojnásobné dôchodky, nech bývajú vo svojich domčekoch, nech cestujú, nech užívajú oddych. Žiaľ to je nezlúčiteľné s tým čo ekonomicky výkonní ľudia vyprodukujú, žiaľ to je aj to, čo dostávajú dnes. Pokiaľ by bol štát riadený dobre a vyprodukovlo by sa HDP ako v PL alebo CZ, a boli by aj také mzdy, mali by sa lepšie aj dôchodcovia, žiaľ realita je inde, tak ju musíme žiť všetci. Nie iba pracujúci, ale všetci.

3 lajkov

A ake ze je HDP v Polsku na hlavu? Vyska HDP ma len malo spolocne s vyskou mzdy…

1 lajk

volicska baza smeru sa splha k 60 rokom. iste chapes co to znamena. ze ked je 1,5 mega dochodcov, z toho vyse 1 mega starobnych. tak staci ze ich voli polovica plus skalny volic v mladsich rocnikoch. to su ludia s nizsim vzdelanim, privzenci vselijakych teorii, ci rusofili. je ich dost ostane aj republike ci sns. takze smer ide do volieb automaticky s obrovskym naskokom a ty sa pytas uplne zle lebo opozicia musi presvedcit lavicovu vacsinu.

dalsi priklad klapkoidno-excel tabulkovskeho myslenia. hlinik je lahky, tvarovatelny, odolny proti korozii. klucovy prvok automobiloveho priemyslu. to je ten co ma obrovsky podiel na hdp a exporte. chyba bola nechat tu fabriku vypnut za hrozovlady.

to je v poriadku ze su taketo moznosti akurat to nema nic s tym aby si dochodcovia hromadne predavali svoje nehnutelnosti. tie su ako cesty, trate. udrzba stoji minimalne naklady oproti stavbe ci modernizaciam. a pokial sa bavime o naozaj starych domoch tak tie su uz castokrat nepredajne.

3 lajkov

A fakt, som oredpokladal, že keď majú vyššie mzdy tak aj HDP, moja chyba.

Súhlasím viac menej s celým príspevkom, súhlasím aj s touto poslednou časťou. Ja som nikde nepísal, že dôchodcovia majú hromadne predávať domy, len som povedal, že mnohí majú vo svojich domoch a bytoch, ktoré celé ani nevyužijú zaseknuté kvantá peňazí, ktoré sa vcelku jedoducho dajú premeniť na likvidný cash. Rozumiem, že mnohé domy v mnohých lokalitách sú prakticky nepredajné, ale sú aj takí, kde babička sama žije v 4i byte v BA, všade je nejaký rozptyl, ani mladí ľudia nie sú všetci brokies, tiež sú takí čo stihli vyrobiť majetok 100+k do 30, len to proste nie je obraz bežného mladého človeka, tak ako nie je bežný obraz dôchodcu v nepredajnej barabizni, sú to extrémy, ja vždy riešim skôr štandard resp na gaussovej krivke to čo je do 1SD, teda 70% vzorky.

Akurat nerozumiem, ze preco by sme sa mali skladat na to, aby sa tu mohol produkovat. Ta investicia sa nam nikdy nevrati.

Keby bol taky super, tak sa predava aj sam…