a ešte by som doplnil sas už 2x povalila vládu. KDH a PS proste nemá žiadne spoločné prieniky, tak to tiež viac menej nebude fungovať. Fico, keď sa snažil dostať do vlády, tiež mal na všetko recept. Bohu žiaľ na sk ľudia majú veľmi krátku pamäť.
Ja chápem tvoj pohľad, len vidím problém skôr v tom, že ľudia čo sa nasťahovali do svojich bytov a domov 30-50 rokov dozadu robia všetko preto aby nikto iný už do danej lokality nešiel a chýba bývanie + neexistujúce územné plánovanie a skostnatené úrady. Podobný problém z Nimbizmom má aj USA, však tam je úplne bežné, že zaplatíš daň z nehnutelnosti 2-3% trhovej hodnoty, úrok na hypo 7% a prenajímaš za 3-4%, vyslovene prenajíma len ten, čo má nehnutelnosť x rokov alebo ju nevie predať.
Suhlasim, NIMBY je problem vsade. A vsetko to zavisi od lokality; ak si riskoval v lokalite, ktora ma nizky dopyt, tak mas aj nizky ROI, ak vobec. A dane zavisia od statu, niekde platis nizke/ziadne dane z prijmu ale sialene dane z nehnutelnosti (Texas), inde je to naopak. Na SK su zatial nizke dane z nehnutelnosti ale nemecke dane z prijmu, aj ked OECD nas tlaci do vysokych dani aj z nehnutelnosti, tak to bude na SK naj-naj z oboch stran ![]()
o kdh si viem predstavit ze by vedeli fungovat a dohodnut kompromis. sas ma tymto vacsi problem. olano su neriadene strely. do toho demokrati. a celkovo 5 stran je vela.
Iste všetko závisí od lokality, len na margo daní, investorov a cien nehnuteľností si zahral na smeč tým USA, kde je to typický príklad, že vyššie dane nedržia ceny nehnuteľností na uzde, v konečnom dôsledku vždy ide o dopyt a ponuku a jednoducho tie atraktívne regióny vždy budú mať vysoký dopyt a ponuka ho nebude stíhať dobiehať, pokiaľ štát/samosprávy neuvoľnia ruky novej výstavbe, niektoré mestá v USA toto už skúšajú, že sú zóny určené na rezidenčnú výstavbu a developeri tam majú takmer voľnú ruku a Nimbys si nešrknú. Toto je za mňa asi jediné riešenie.
Jedna z vecí čo na Slovensku ide implementovať rýchlo a v ktorej nezastávame za nikým je zdaňovanie, takže otázka času kým tu budú všetky dane najvyššie. ![]()
Tento problem nie je len v Bratislave a v Kosiciach, ale vsade. V takych sitnikoch (pri stropkove) stavaju najomne byvanie a maju plno…
A samozrejme nie je problem len v uzemnom plane, ale aj v takom rozdrobeni pozemkov. Napr. vo svidniku uz roky rokuce su rozvojove lokality, ale tie parcely pod tym su maximalne rozdrobene. A ked aj na dom potrebujes vysporiadat 20 vlastnikov a realne tam ani nepostavis ulicu, pretoze by si musel vysporiadat tak 1000spoluvlastnikov, tak je to velmi tazke a nikto do toho nepojde…
Cize ako to riesit je zvysit dan z nehnutelnosti v tomto pripade pozemkov, ktore sa nachadzaju v rozvojovych lokalitach a su nezastavane aspon tak na 10x. Ked ludia za svoj bezvyznamny podiel budu platit tak 100euro rocne, tak si rychlo rozmyslia, ze to chcu predat…
Popr. vyuzit institut vyvlastnenia… Aby sa mohla rozbehnut nova vystavba.
esteze mame mexicke etnikum, kt na nejake nezcelene pozemky z vysoka doslova sere a dane plati niekto iny kt to ani nepreda ani nevyuzije..
tu si si hneď aj protirečil. Buď sa rozmnožujem malo ale kvalitne, alebo veľa a nekvalitne (aj keď ani s tým moc nesúhlasím). Ázia - primárne Čína v tomto prípade zaviedla politiku jedného dieťaťa a sú aktuálne najviac vymierajúcou krajinou a na tom im bude kolabovať ekonomika. aj my vymierame, ale našich 5,5mio nie je ani jedno ich väčšie mesti ![]()
Čo je správne bydlisko? správna škola? či koníčky? človek v SV či v ML alebo v nejakých dedinách či lazoch má nesprávne bydlisko? ak je škola zlá, za to nemôže rodič, ale štát. a ak si platíš drahú súkromnú škôlku / školu, ešte nemusí byť kvalitná, možno je len alternatívna. Aby spoločnosť rástla, priemerná rodina by mala mať štatisticky 2,2 detí. ak dáme, že 3, je to veľké rozmnožovanie? štandardom je teraz mať max 1, alebo dokonca len psa, štandardom je sa nebrať, aj keď ekonomicky je manželstvo najlepšia investícia (odhliadnuc od hodnotových vecí).
A mimochodom, rozmnožovať sa môžeš aj pomaly a nekvalitne. a myslím, že to je náš demografický problém. a nemyslím tým úmrtia, ale nevýchovu, rozmaznanosť, rodinkárstvo a pod.
Bytovych spekulantov uz riesi aj NBS:
”Podľa údajov NBS až 56 percent nehnuteľnosti kúpených v roku 2025 získali ľudia, ktorí už vlastnili aspoň jednu nehnuteľnosť na bývanie. Inými slovami, viac ako polovica nákupov nesúvisela s riešením prvého bývania.”
No dobre takže poďme pekne po poriadku ako malým deťom, lebo kde zlyháva rozum a logika, je treba použiť vysvetlenie na úrovni malého dieťaťa (to že to potrebuje Pacho to stále čakám, ale že aj ty skĺzneš do tejto kategórie to som nečakal, hoci už tvoje nedávne vyjadrenie, že je vlastne jedno kto na Slovensku vládne veľa naznačovala - asi by sme mali zrušiť voľby a doživotne korunovať Hranola a následne dedičstvo by prebral malý Hranolček Miško - vidno, že sa učí rýchlo, vznikla by niečo ako dynastia Kimovcov v KLDR - ktorá patrí k top krajinám sveta, len škoda, že z opačnej strany):
Voľby 2020:
| Strana | Percentá (%) | Kreslá |
|---|---|---|
| OĽaNO | 25,02 | 53 |
| SMER-SD | 18,29 | 38 |
| SME RODINA | 8,24 | 17 |
| ĽSNS | 7,97 | 17 |
| SaS | 6,22 | 13 |
| ZA ĽUDÍ | 5,77 | 12 |
Vládna koalícia OLANO +SME + SAS + ZL = 95
Aktuálny prepočet preferencií z 3 posledných mesiacov pre agentúry FOCUS, AKO, NMS, IPSOS:
| Strana | Priemerná podpora (%) | Mandáty |
|---|---|---|
| PS | 19,7 | 37 |
| SMER-SD | 18,2 | 34 |
| Republika | 11,1 | 21 |
| Hnutie Slovensko | 8,0 | 15 |
| HLAS-SD | 7,8 | 15 |
| SaS | 7,5 | 14 |
| KDH | 6,0 | 11 |
| Demokrati | 5,4 | 10 |
aktuálne opozícia PS + Slovensko + SaS + KDH + Demokrati = 87 kresiel
No a poďme porovnať minulosť a prítomnosť:
Minulosť 2020 v parlamente:
- žiadne KDH, žiadne PS teraz KDH + PS = 48
- SME rodina 17 kresiel - teraz 0 (nula)
- Za ľudí 12 - teraz zopár znich preslo do Olano (resp. Slovensko)
- SAS - okrem iných zmien, odišli 2 významné postavy, ktoré robili zle a to SULÍK a Cigánikova
- k OLANU sa nemá zmysel vyjadrovať je to tekutý piesok
- Demokratov možno považovať za odídencov z OLANO ale to je tá lepšia časť OLANO, čiže sa oddelili zrná od pliev
Ak to opozícia nedoserie, alebo Fico + Putin neuskutočnia nejaký úspešnú hybridnú operáciu (nejakú totiž určite uskutočnia), tak situácia je taká že opozícia vyhrá a mala by mať 83+ kresiel (vôbec nevylučujem 90) a ide len o to, či budú nútení vládnuť s MAtovičom alebo nie (čím viac cez 90 tým menej potrebujú Matelka). Ale voľby sú až o rok a pohyby ešte môžu byť.
A teraz mi Devil odpovedz, ešte stále vidíš rok 2020 veľmi podobný roku 2027 z pohľadu súčasnej opozície a vtedajšej koalície? (Lebo ak hej, tak už s tebou nemá zmysel riešiť politické a politologické témy)
Mam rad Slavko to tvoje povysovanie sa…
Pacho, už som si povedal, že na teba nebudem reagovať, ale stále niečím prekvapíš. KDH a PS majú ohromné množstvá prienikov (zvlášť po vláde terajších Gaunerov, lotrov a babrákov). A dám ti aj tie spoločné prieniky (niekoľko, nechcem tu písať 2 hodiny):
- Európska únia a zahraničná politika
- Právny štát a boj proti korupcii
- Trestný zákon,
- prokuratúra,
- súdnictvo
- poriadky v štátnej správe a nezávislosť od polit. strán
- atď.
- Zdravotníctvo
- reforma nemocníc a ambulantnej siete,
- znižovanie čakacích lehôt,
- digitalizácia zdravotníctva,
- podpora prevencie.
- Školstvo - tém ako maku
- Ekonomika - ešte viac problémov, ktoré treba riešiť
- ako napr. škodlivá transakčná daň
- radšej sa ani nerozpisujem
- Regionálny rozvoj
- atď
Samozrejme obe strany majú aj protichodné záujmy a ide len o to, že povedia, že tieto uzatvárajú a neidú ich riešiť, lebo v takejto konštelácii to nemá zmysel. Ak to dokážu takto sa dohodnúť, tak vec je vyriešená a môžu vládnuť a riešiť to, na čom majú zhodu a je toho habadej.
Ako by mohla vyzerať koaličná dohoda
Podobne ako v Nemecku či Rakúsku by PS a KDH mohli uzavrieť dohodu, že:
- prioritou budú ekonomické a inštitucionálne reformy,
- zahraničná politika bude pevne proeurópska,
- kultúrno-etické otázky nebudú predmetom vládneho programu a poslanci dostanú voľné hlasovanie.
Preto je koalícia PS–KDH politicky predstaviteľná, ale jej stabilita by závisela od schopnosti oboch strán odsunúť kultúrno-etické témy bokom a sústrediť sa na správu štátu, ekonomiku a zahraničnú orientáciu Slovenska.
Len aby si Pacho nebol skleslý, ale aj tak si myslím, že kvôli svojmu 13. dôchodku (ktorý ti je síce viac na škodu, ale to zistíš až keď bude zle) budeš voliť niekoho, pre koho je 13. dôchodok tabu a to sú strany SMER+HLAS+SNS a zrejme aj REP.
Pachonezabudni na 1 dôležitú vec (to je v podstate múdrusť už našich predkov, len si to niektorí nepamätajú) a síce:
PENIAZE sa raz minú, ale HANBA ostáva.
Som rád, že len toto v mjom príspevku stojí u teba za kritiku a ostatný obsah akceptuješ. Na tom podstatnom sa zdá zhodneme.
nie svavco, ja nebudem voliť, nech si mladí zvolia čo chcú, ja budem čakať, na ten tvoj raj po voľbách.
Nie Slavko si praobycajny mentalny zmrd.. mozno ze sa zhodneme na dialniciach ale na politike absolutne ze nie.. To ze pekne zaobalis svoj nazor na niekoho ze je je chuj lebo nema rovnaky pohlad ako Ty. Je to to iste ako ked ta nim nazve na priamo..
Ja na rozdiel od teba pouzivam argumenty a cisla, o ktorych sa da diskutovat. O invektivach je diskutovat tazko, nastastie nie sme v krcme. Bavme sa radsej o faktoch ako o emociach, na to su ine fora.
Kazdy na fore pouziva argumenty. Argumenty o kt je presvedceny ze su tie spravne takze nic nove nic velkolepe a o cislach je to to iste.. zdroj ako zdroj. Kazdy si nachadza to co mu sedi..
Vznikol diskusia o tom či súčasná opozícia je rovnaká ako vládna koalícia v rokoch 2020 - 2023. Ja som ponúkol nespochybniteľné dáta o tom, že je to celkom inak a že súčasná opozícia je niečo celkom iné (aby som bol presný, tak čo sa týka mandátov resp. potencionálnych poslancov, ktorý obsadia dané mandáty tak je to z 2/3 až 3/4 niečo iné). Ak má neikto pocit, že nemám pravdu, nech ponúkne iné fakty a vyvráti dáat, ktoré som zozbieral. Rok 2020 sa sa spochybniť nedá a snáď ani priemer z posledných 3 mesiacov zo 4 relevantných agentúr.
Robil som to len preto, aby tu nepadali zbytočné zmanipulované tvrdenia, že vláda 2020-23 je to isté ako súčasná opozícia. Na zákalde dát to tak nie je aemôže byť. Ale ak to chce niekto napriek tomu tvrdiť, kľudne môže, ale to je asi také tvrdenie ako keď povem že 1+1=3.
aktuálne opozícia PS + Slovensko + SaS + KDH + Demokrati = 87 kresiel
osobne si tiez viem predstavit ze ps bude vediet spolupracovat s kdh v ekonomickej oblasti ak nechaju bokom ideologicke temy. v tomto teda suhlasim s tym co si uviedol. problemom bolo vzdy olano a do istej miery sas. olano je tekuty piesok a sas so svojimi “zasadami”.
tych 15 mandatov je nevyhnutnych na beznu vacsinu nieze ustavnu. v tomto je to podobne ako predtym, matovic hocikedy a kvoli hocicomu urobi cirkus, zacne si klast dodatocne podmienky atd.. 5 stran v koalicii samo osebe je vela nieto este taketo strany. ps by sa malo trochu viac posunut do stredu, menej ideologie, viac pragmatizmu a zial aj trochu populizmu je nevyhnutnostou.
a treba zmenit volebny system aby sa znizil potencial stran ktore su riadene s centraly, resp, z facebook profilu precedu. potom bude menej stran a viac stability.
no za mňa bude tekutý piesok aj PS. áno, bolo by fajn neťahať sa do hádok ideologicko - hodnotových, ale už aj z PS aj zo SAS vychádzajú hlasy, že netreba ustupovať so svojimi požiadavkami a sľubmi voličom a bla bla. takže či už napriamo alebo cez dosadených námestníkov to skôr či neskôr príde.
a Svaco, slovo nespochybniteľné je pomerne odvážne. stačí si vziať prieskumy a hneď máš pochyby. keď v jednom má KDH 7,8 a v druhom 4,5. to isté demokrati od 4,5 do 6.
Spochybniteľná je aj spolupráca KDH s PS. stačí pár “nášľapných mín” od koalície aj smeru.
Takže tvrdenia sú spochybniteľné a sú to síce argumenty, ale stále len názor. nie fakt.