500 000 ľudí nie je zamestnaných v štátnej správe ani náhodou. Pletieš si verejnú a štátnu správu, a to potom nie sú len úradníci, ale teoreticky aj napr. taký školník. Inak súhlasím.
Este chvilu a nahradi ma AI.
Asi take je smerovanie ekonomiky no…
No neviem. Podľa mňa sa AI stále preceňuje.
Ale je to veľmi dobrý pomocník. To čo by mne trvalo hodiny až dni mi AI spraví/zhrnie/vysvetlí behom minúty.
No ved o to ide… Nie, ze nahradi moju celu pracovnu napln, ale spravi ma efektivnejsim.
Napr. mas 10 zamestnancov na useku a robia veci rychlejsie, tak nasledne potrebujes menej zamestnancov…
Konkretne tu nasadim AI, aby sama presuvala prispevky. Nasledne to uz nemusim riesit a mozem sa venovat inym cinnostiam, ako napr. oprava toho vkladanie instagramu, ci vymysliet, ze ako zvysit navstevnost a podobne. ![]()
Máš pravdu, tieto názvy sa mu pletú, mal som na mysli zamestnancov štátu a jeho podriadených organizácii. Za mňa to isté platí na štátnej aj komunálnej úrovni, aj v štátnych podnikoch ako napríklad pošta, SP, Vszp, vodárne atď..
Nasiel si aj realne tool, ktory toto zvladne? Ak hej tak pecka.
Presne o tomto je vyuzivanie AI, v konecnom dosledku potom firmy vedia vyprodukovat viacej a s menej ludmi, bude vyšší dopyt po high skilled pracovnej sile a takmer nulový po ľuďoch čo len pripravujú pre nich, alebo filtrujú basic požiadavky napr na zákazníckej podpore.
Inak ešte som sa nestihol vyjadriť k tým filipíncom a len toľko, že som rád, že tu je niekto kto rozumie ekonomike a vplyvom takéhoto správania firmy v širšom kontexte. V tom vlákne o letisku som už skoro myslel, že mi niečo uchádza a že vlastne je v pohode ak štát zadotuje výstavbu fabriky v ktorej budú makať navození low cost workeri. V takom niečom vidím vlastne jedno jediné pozitívum a to, že sa zvýši hdp a štát si môže viac požičať.
V jednoduchosti nam AI a robotizacia humanoidov sposobi nezamestnanost, boje o prezitie, kradeze, vrazdy..
Lebo nemam pocit zeby bol pokles celosvetovej populacie…
Toto sa hovorilo aj pri polnohospodarskej revolucii aj pri kazdej dalsej priemyslenej, realne si nemyslim, ze by malo dojst az k takemuto scenaru, aj ked samozrejme je jeden z moznych. Aktualne aj napriek mnozstvu ludi,ktorych nahradza AI a robotizacia pracovna sila chyba a nwzamenstnanost sa nejak drasticky nemeni, tu sa ovsem bavime o vuspelom svete, teda najma USA a EU.
Okrem toho sa z casu na cas sklonuje aj univerzalny prijem, tam sa ale samozrejme naskytuje otazka ze z coho, resp ako zdanit tie firmy co zarabaju nez ludi tak aby nezdrhli a dalo sa ludi vyplatit.
Ano len vtedy bolo na zemi 1mld a teraz sme na 8mld..
V europe zilo kolko 200mil ? a teraz ?? cize ano mali stale co robit aj ked bol prirastok na obyvatelstve a doslo k pokroku.. kedysi boli bezne 6-7 detne rodiny, teraz tak max 2. To ze chyba nejaka pracovna sila je fakt, ale otazka preco ? Kolko potrva , ,progres , , kym budeme mat humanoidov alebo robotov kt budu nahradat aj prace robotnikov…
Ten progres kt tu je za 10r je obrovsky.. a bude este vacsi v nasledujucich 5r ak sa nic nezmeni…
univerzalny prijem vyzera fajn, ale nik sa neuspokoji s tym co ma a preco by nemohol mat viac..
Ja s tebou suhlasim, ze je to jedna z moznosti ajo by mihls vyzerat nasa buducnost, ja som vzdy skor optimista a rovnako aj v tomto pripade.
Zilo sice menej ludi ako teraz, populacia rastla ale mali omnoho mensie potreby, jednoducho hranica bezneho a normalneho zivota je dnes tam kde pred x rokmi bolo iba pre vyvolenych to uz automaticky znamena, ze je potrebne vykonat viacej pracexpre naolnenie potrieb rovnakeho poctu ludi.
Že progres je extrémne rýchly, to je tam nie je čo namietať, to je a čím ďalej tým rýchlejší.
Že si niekto môže povedať, že chce viac ako potenciány unicerzálny príjem, stále sa môže rozhidnúť pracovať, podnikať, alebo kradnúť ako sa obávaš ty. To ale aj teraz kopu ludí si povie, že nebude makať za 1000e na mesiac a rieši to po svojom a tých čo sa rozhodnúť kradnúť a vraždiť nie je tak obrovské percento.
Dôležitý úradník ….
Už aby o niektorých veciach rozhodoval stroj (AI). Mne sa stalo že som bol na stavebnom úrade predložil som ohlášku s potrebnými dokumentami (búranie samostatne stojacej garáže bez IS s porušenou statikou na mojom pozemku) a očakával som stanovisko. Úradník na mňa že on má 60 dní na rozhodnutie ….
hej, jeden zo scenárov môže byť Terminátor alebo Matrix, či dokonca On time.
Rovnako môže byť scenár Star treku kde budú ľudia žiť v harmónii a aj bez práce a bohatí.
V každom prípade, nemusíme ísť do priemyselnej revolúcie, stačí si zobrať otázku robotiky a automatizácie. od VŠ počúvam, ako roboty spôsobia nezamestnanosť a nič. áno, doba sa mení a zrýchľuje, ale určite nás ani AI ani humanoidi nenahradia v plnej miere. maximálne sa ľudia presunú medzi jednotlivými segmentami.
a určite si nemyslím, že sa kvôli tomu zvýši kriminalita. to, že sa zvýši a teda už zvyšuje, za to nemôže pokrok.
hej, a svojvôľa úradníka nemá častokrát hraníc.
ale s tými pravidlami a zákonmi je to často krát o držku. to ako keď dáš návrh na vklad do katastra s menom Jožko Mrkvička a po 30 dňoch Ti príde zamietavé stanovisko, lebo tam malo byť Jožko Mrkvička, rod. Mrkvička.
Hádam si nemyslel, že sa to robí na počkanie??!
Rovnako tak svojvôľa súdov. Akurát, že tú preplatíš 10 - 20x oproti úradníkovi.
stefi67 no vies aj nieco napisat, argumentovat, ci len na vsetko si sa naucil davat unlike pod kazdy prispevok, ty homobrk…
trochu slušnosti by nezaškodilo…
ved som k nemu slusny…
Myslel, pýtal som sa či má všetko čo potebuje. Áno, ale na vyjadrenie má čas …. čiže sa tomu bude venovať znova aj ked má všetko pred sebou na stole …
Takéto veci sa na počkanie určite nerobia. Nehovoriac o tom, že ak má niekto napr. ďalších 10 žiadostí podaných pred tebou, vôbec sa nemá čo venovať tej tvojej ak zákon vyslovene neuvádza, že sa to robí “na počkanie”. Taktiež, to “všetko čo potrebuje” má spĺňať aj nejaké náležitosti a tie sa neskontrolujú preletením pohľadom. Nehovoriac, že výstup úradníka podlieha autorizácii nejakým vedúcim pracovníkom, ktorý to podpisuje a ten vôbec nemusí byť ani len na pracovisku práve v tom čase, keď si tam ty. Skrátka, pomyslel by som si o tebe svoje v takomto prípade…