Tak sa ospravedlnujem.
Pri 4200 je este nejaka nezdanitelna ciastka. Nulova nezdanitelna ciastka je niekde pri 4900 v hrubom.
Neviem co chces povedat o rovnakom pomere, ale pri 4200 je rozdiel ci si uplatnejem alebo neuplatnujem nezdanitelnu ciastku v cistom 28 euro. V cistom 2940 vs 2912 .
Pri 2100 v hrubom je to 1550 vs 1456, co je takmer 94 euro v cistom viacej, ked si uplatnujem nezdanitelnu ciastku.
Dalsia vec. Kratenie danoveho bonusu na dieta. Zarabas viacej ako 1.5 nasobok priemernej mzdy - si bohaty, tak ti idem kratit danovy bonus na dieta.
Tu je statistika, kolko ti ostane zo superhrubej mzdy.
To su realne naklady zamestnavatela na zamestnanca a tam pekne vidno, kolko slovensky stat si zobere. Z krajin V4 je cuduj sa svete sme najhorsi.
Zo superhrubej mzdy si slovenský pracovník ponechá len 51,5 percent, zatiaľ čo v Poľsku je to 57,2 percenta, v Maďarsku 58,9 percenta a v Česku 54,9 percenta.
A nie je vlastne úplne jedno kto to zaplatí? V konečnom dôsledku, to že to platí zamestnávateľ znamená, že zamestnanec len nevidí že to platí. Jediné čo je podstatné je % super hrubej mzdy, jedno zaujíma zamestnanca, jedno zamestnávateľa. Či ideme sa tu baviť ako 1 náš pán minister, podľa ktorého podnikatelia nie sú ľudia.
Naklady na zamestnanca su jedny. Ci ich rozdelim v pomere zamestnanec: zamestnavatel 50:50, 60:40, 30:70 tak ten zamestnanec stoji zamestnavatela rovnako.
Plat 1700 euro v hrubom, vychadza v cistom
Slovensko - 1271.8 eur.
Cesko - 32 827 Kc, co je 1353 eur.
Poliak - 1236 eur.
Podme pozriet na celkovu cenu prace pre 1700 euro v hrubom pre zamestnanca
Slovensko - 2312 eur
Cesko - 2275 eur.
Polsko - 2048 eur
Pokial zoberiem superhrubu mzdu 2312 euro, lebo tolko stoji zamestnanec, ktory ma na Slovensku v hrubom 1700 euro Tak potom cista mzda je takato
Slovak 1271 eur
Cech 1374 eur
Poliak 1386 eur
Slovak ma minimalne o 100 euro v cistom menej ako Cech alebo Poliak.
ved mame viac dialnic ako cesi a poliaci. tiez staviame 4 nove nemocnice. kde v cesku stavaju novu univerzitnu nemocnicu?
to ze Babis chce stavat novu nemocnicu v Letnanech (co je ze doslova za “prahou”) a kalinak stavia vo vajnoroch je cista nahoda. akoze nerozumiem, ze aky ma zmysel stavat take zariadenia v lokalitach, ktore maju biedne dopravne napojenie.
a hlavne ked maju nemocnicu v motole kde potiahli aj linku metra a maju tam kde stavat…
teraz čisto zo zvedavosti - aké máš na to dôvody?
ja osobne sa k tomu neviem vyjadriť, nie som danej problematiky znalý, čo má výhody. tak preto sa pýtam.
napr. pri výstavbe 2. etapy nemocnice u nás sa zrušil heliport a pristávajú vrtuľníky na letisku na druhej strane mesta kde ich čaká sanitka. a tá potom ide durchom durch celé mesto- tak aj na perifériu by šli sanitky cez min pol mesta.
Ruzinov nema o nic horsiu dostupnost z D1… Ved je to na bajkalskej, alebo dalo by sa to tak spravit, aby urgent bol z bajkalskej.
Nehovoriac o tom, ze je tam uz vybudovana infrastruktura napr. elektricka.
Na vajnoroch maju cca 0.3km2, v ruzinove by mali 0.2km2, az taky velky rozdiel to nie je…
A plus v okoli Bajkalskej je dost vela uzemi, ktore si vyzaduju “urbanizaciu”, cize priestor tam je. Takto znova zbytocne rozsirujeme mesto, namiesto toho aby sme ho urbanizovali ci zvysili hustotu a posilnili lokalitu. Teraz tam zostane len take skarede miesto.
Na parkovanie sluzia parkovacie domy… Akoze ake lepsie parkovacie moznosti? Zaparkujes na luke alebo nerozumiem. Ved v okoli tam nic nie je.
Pre neznalych, tak to uzemie je fakt obrovske.
Od Bajkalskej po tu vyskovu nemocnicu v pozadi a este dalej:
Vyzerá, že budúci bývalý MZP Taraba si už našiel stranu za kt. bude kandidovať v nasledujúcich voľbách. Fico by sa už mal začať možno aj trochu báť, že mu v strane vyrastie nový Pellegrin.