Okrem tej kavy v tom Rime by si novy 3 izbovy byt v prepocte na pocet priemernych platov lacnejse ako v Bratislave a Kosiciach.
Si si isty?
Podla numbeo (co nie je az taky spolahlivy zdroj) pocet rocnych platov na kupenie priemerneho bytu.
Bratislava 14.83
Rim 14.34
Kosice 11.67
Tu je ten rebricek podla deloitte. Strana 30 -31.
Udava sa pocet potrebnych rocnych platov na kupu noveho bytu 3 izboveho bytu o vymere 70m2.
Najdrahsi je Amsterdam - 15.4, Ateny - 15.3, Praha - 15, Kosice - 14.2, Brno -14 a Rim tam ma 8.1
vcera som tu daval ohladne prihlasenie dovezeneho auta zo zahranicia slovensko verzus cesku. A mame dalsiu upravu od 1.1.2027
citujem
Ak jednotlivo dovezené vozidlo ešte nepodlieha pravidelnej technickej alebo emisnej kontrole, úrad mu bude môcť nariadiť absolvovanie takejto kontroly na Slovensku, a to na náklady prevádzkovateľa v prípade, že má podozrenie, že vozidlo predstavuje riziko pre verejný záujem na bezpečnosti a zdraví
Takze bude zalezat od uradnika, ako sa vyspi, ci auto do 4 rokov posle alebo nie na technicku kontrolu. Parada.
Ten rebricek mi pride trochu zavadzajuci.
Napr. udavaju tam hruby prijem a nie cisty prijem.
V takom taliansku je priemerna nova novostavba 92.4m2, na slovensku je to len 64.2m2. Co znamena, ze 70m2 byvanie je na slovensku nadstandard a v taliansku podpriemer.
Oficialne statistiky hovoria v roku 2023 boli priemerny platy v cistom (novsie som nenasiel)![]()
Rim: 1927euro
Bratislava: 1656euro
Prenajom za m2 v roku 2024:
Rim: 17.4e
Bratislava: 15.4e
Nove byvanie za m2:
Rim: 3900e
Bratislava: 3900e
A tiez treba brat do uvahy, ze rim je obrovsky, to mozme ku Bratislave rovno zapocitat ceny okolitych dedin, ci aj taky senec a cena pojde dole.
Ako chces porovnavat ciste prijmy ?
Pri 1600 eur v hrubom na Slovensku mozem mat cisty prijem 1 402.47, 1 302.47, 1 252.47, 1 202,47
Ciste mzdy su - 2 deti do 15 rokov, 1 dieta do 15 rokov, 1 dieta medzi 15 - 18 rokov, bezdetny alebo deti starsie ako 18 rokov.
Ktory je z toho ten spravny cisty prijem ?
A ako chces porovnat hrube prijmy? Ked v cesku dostanes viac v cistom oproti slovensku. V takom rumunsku ti odpocitaju velku cast. Nehovoriac o dansku, kde ti zoberu 50%…
Ale v rumunsku je superhruba mzda a nie hruba mzda
Nie je.
Porovnavat ceny podla krajov je zavadzajuce, pokial chces porovnavat mesta BA a KE, lebo mesto BA tvori 70% (ci viac?) obyvatelov kraja, ale KE len asi 30%.
Dole mas statistiku len miest. Ceny v BA su proti KE vyssie len okolo 20% (od 11% nove 3-izbaky po 32% pre nove 2-izbaky). Cize ziadnych 43% ako ked vezmes ten krajsky rozdiel 3 845 eur a 2 682 eur/m2. Naviac je uplne jasne, ze ceny v BA rastu najpomalsie, takze ostatne mesta ju dobiehaju (za 7 rokov v BA +73-78%, v KE +98-125%).
Ale Fico za to nemôže, však Devil?
Samozrejme ze nie. Moze za to dzurinda, sulik, caputova a vesmirni lide.
![]()
Ved predsa by si nechcel, aby 4 nasobny premier niesol za nieco zodpovednost. ![]()
V popise k tomu obrazku je aj toto
Do veľkej miery za to môže slovenská podnikateľská mentalita v súkromnom sektore. Tie čísla len odrážajú oficiálne výstupy. Vykázať voči štátu čo najmenej, najmenej odviesť, ostatné na ruku alebo fakturovať. Skutočné čísla by sa mali skôr približovať k priemerke v štátnej a verejnej správe.
Teraz chodí ľuďom dôchodková prognóza a nadpriemerne “zarábajúci” ľudia s vysokým životným štandardom sa čudujú, prečo majú nižšiu dôchodkovú prognózu ako tí priemerne zarábajúci.
Pri otázke, koľko odvádzaš, je zväčša odpoveď - minimum.
Všetko sú to spojené nádoby - menej odvodov = menej peňazí v sociálnej poisťovni. Priemerná mzda na nízkej úrovni.
Keby každý priznával realitu, hneď sme na iných číslach.
V “pokladniach” firiem je toľko cashu v miliardách €, že NBS by mohla závidieť.
kludne to vysvetlim aj x-ty krat. je tam uvedene PPS, parita kupnej sily cize do uvahy sa beru nielen platy ale aj ceny. turecko s vyrazne nizsimi platmi je vraj daleko pred nami. cize dolezite je nielen kolko zarabas ale aj co si za to mozes kupit. a teraz sa pozrime roky dozadu za ktorej vlady bola aka inflacia.
hej a turecka lira je v najvacsich srackach v celej svojej historii…
teraz to nechcem obhajovať, som väčšinou zástancom “dajte cisárovi čo je cisárové…” ale na druhej strane, ani sa nečudujem. Keď Ti štát zhltne ako bezodná jama polovicu z Tvojho zisku a je jedno, či to je zdravotný odvod, sociálny, dane a pod., a Ty vidíš že sa nemocnice rozpadávajú, sociálka rozdáva Tvoje ťažko zarobené peniaze kade-tade bez ekonmicko-sociálneho zmyslu a štát nerastie, ale klesá, a ešte vidíš predražené tendre a aj zlodejiny, čo čakáš? Keď si teraz každý mesiac odvedieš štátu par stoviek, alebo priznáš len minimum, a zvyšok využiješ na lepší život a ešte aj investuješ na svoj dôchodok kdesi do fondov, čo sa Ti v budúcnosti ukáže ako lepšie rozhodnutie?
ako keby si mi to vytrhol z úst, faktom je, že každý aspoň trocha lepšie zarábajúci optimalizuje kde sa dá. Aj korporáty už stredný a vyšší manažment radšej objednajú na kontrakt cez sro ako zamestnať, keď manažérovi z 10k super hrubého zostane menej ako 5, tak to je úplne no brainer pre obe strany.
Pri dôchodkoch tiež pekne vidíme, že už aj pri menších číslach, pri minimálnych odvodoch zo živnosti, keď má živnostník zaplaiť 425 eur, každý si zráta, že teda na sro zaplatí 70, 50 účtovníkovi a 300 keď si bude odkladať tak na dôchodku dopadne veru lepšie.
Zvlášť posledné roky, štát by len bral viac a viac a občan vidí na oplátku menej a menej, to tá chuť odvádzať celkom upadá. V takom Dánsku napríklad sú odvody omnoho vyššie ale platia ich s radosťou, lebo vedia, že za ne dostanú adekvátne služby od štátu.
Dochodok - Vsetky odvody na dochodok, ktore su nad 1.25 nasobku priemernej mzdy sa ti do dochodku nezapocitavaju v plnej vyske, ale su kratene.
Pre istototu co odvadzas nad 3 nasobok priemernej mzdy sa ti do dochodku ani nezapocitava.
Nezdanitelna ciastka zakladu dane. Ta je na rok 2026 necelych 500 euro mesacne, ale zase nie pre vsetkych.
Zarabas viacej ako 2200 mesacne v hrubom, sup kratime ti nezdanitelnu ciastku zakladu dane.
Zarabas viacej ako 4200 mesacne v hrubom, sup tvoja nezdanitelan ciastka zakladu dane je 0 euro.
Takze aku mas motivacia priznavat vyzsie prijmy, ked ta stat okrada ?
ale veď to je presne o tom. Ja nemám problém za diaľničnú známku zaplatiť aj 150€, keď uvidím, že tie peniaze idú zas do diaľnic. a to je vo všetkom. Keď mi štát berie stále viac ale nič mi za to nedáva, a ešte vidím tých tajtrlíkov, kde sa jeden vyjadrí, že jemu zrušený sviatok nechýba, on sviatky nemá, lebo musí makať na svojom tenisovom kurte, pri koňoch a golfovom ihrisku a iný zas že je proti zmrazovaniu platov ministrov lebo už teraz mu na účet príde o 100€ menej ako takto pred rokom, tak naozaj potom budem svoje výdavky štátu “konsolidovať”.
zaklad dane podla ktoreho sa urcuje ci si uplatnis nezdanitelnu ciastku sa berie po odpocitani odvodov. pri 4200 v hrubom, je 3006 v cistom. to je stale porovnatelny pomer ako pri nizsich platoch.