Verejné financie a politika

K tej lekarnicke.
Jeden byvaly kolega ma otca, ktory je profesorom na lekarskej fakulte, prednostom neonatnej kliniky vo fakultnej nemocnici. V skratke, lekarska kapacita. Sem tam tahaval sluzby aj na zachranke.

Raz ho zastavili policajti a zacali ho drbat za expirovanu lekarnicku. Tak im zahlasil, ze on vie prvu pomoc dat holymi rukami lepsie ako ti policajti s desiatimi lekarnickami a nasraty odisiel.

2 lajkov

hej, pri tom lekárnička je tiež len bonus, ktorý použije len ten z nás, ktorý je reálne schopný prvú pomoc podať. a zastaviť krvácanie urgentne vieš aj so zaolejovanou handrou.

to my ale nevieme posudit ci to tak naozaj je. to vedia majitelia a uctovnik. to je ako ked stat “nema” na obycajne prelozky ciest zato na megalomaniu sa peniaze najdu.

2 lajkov

devil, na to len jedna, pre mňa najdebilnejšia odpoveď od bývalého zamestnávateľa, kde bol problém kúpiť kombinačky ale zároveň do kuchynky v AB sa kúpil vstavaný kávovar Miele - “To je iný budget”.

4 lajkov

Pokiaľ firma skutočne nemá na základné valorizácie tak na strane firmy treba pouvažovať či neukončiť svoju činnosť, aj tak je to nevyhnutné, kvalita pracovndj sily bude klesať s menej kompetitívnou mzdou. Na strane zamestnanca, zase treba uvažovať o opustení potápajúcej sa lode, zmena nikomu nie je príjemná, tiež som raz bol na takej potápajúcej sa lodi a spätne ľutujem iba tolko, že som neodišiel skôr

Problém štátnej správy je obrovská neefektivita. Úradník samotný za to nemôže, len robí to, za čo je platený. Neefektivita vzniká hlavne preto, že vo vedení je nula odbornosti, vyšší, stredný a častokrát aj nižší manažment sú len trafiky, ktoré si tam dosadia politici, ktorí sú aktuálne pri kormydle. Tam sa podľa mňa dosť aj skreslujú štatistiky, nakoľko je viac riadiacich pracovníkov v pomere k radovým ako v súkromnej sfére.

To, že mimo Bratislavy nie je žiadna atraktívna práca, ktorá by sa vyrovnala štátnej správe len hovorí o tom, že štátna správa je odthnutá od reality.

Stále nerozumiem, prečo štátna správa má mať viac dovilenky, v čom je ich práca náročnejšia od súkromnej sféry. Je pravda, že zamestnávateľ môže dať dovolenku navyše, aj to robia, ale v dňoch, nie v týždňoch a sú to spravidla korporácie, kde ľudia robia prácu s vyššou pridanou hodnotou a majú prebytok peňazí. Pre štát sa skladáme na to všetci z deravého rozpočtu. Okrem toho v súkromnej sfére zamestnanec má určité KPI, čo pochybujem, že v štátnej správe existuje, potom jeden úradník sa ide z kože zodrať a druhý si môže dať šlofíka a nikto ani nevie.

4 lajkov

Smer vždy keď mohol postupoval v podmienkach tendrov tak, že ich určil spôsobom, aby ich najlepšie alebo dokonca výhradne spĺňal nimi vopred vybraný uchádzač, ktorý následne pošle malú domov. Ak niekto povie, že nemám dôkazy, nech si zapne chorvátsky kataster nehnuteľností a začne tam vyhľadávať ľudí spojených so Smerom a Hlasom. Niekoľko tipov na lokality:

Sukošan, Rogoznica, Pag, Ražanj atď.

Taký Dubaj pokiaľ viem nemá svoj kataster verejne prístupný, takže tam jedine po inej línii.

Pamätám si aj na tendre v nemocniciach, kde bola podmienka, že posteľ musí uniesť aj pacienta s hmotnosťou 250kg a viac, čím samozrejme odfiltrovali 95% uchádzačov hneď od štartu.

A takto si mi tu žijeme a Devil tvrdí, že e vlastne jedno kto nám vládne, že výsledky by aj tak boli zhruba rovnaké. Kde človek pozrie, samé svinstvo a zvrátenosti v štátnych zákazkach.

3 lajkov

Dubaj už nieje in :slight_smile:

takze este raz KTORY STATNY ZAMESTNANEC ma dovolenku navyse okrem Vojakov a Policajtov ? ucitelia lebo prazdniny a aj to nie cele..
5tyzdnov dovolenky ma podla ZP kazdy kt dovrsi 33r, fakt neviem kto to ma..

Nie, Stat je otrhnuty od reality ak vsetko tlacime do BA… vsetky statne organizacie

To je ako ked kolega z BA zahlasil ze u nich potrebuju zvysit platy lebo BA je draha na zivot, pricom KE,BB, pobocky robili to iste… ale tam trebalo skor usetrit..tak dostal otazku: co je v tej BA take rozdielovo drahe? Odpoved Sluzby ako Kadernik a pod…
Tak mu GR odvetil ze nas sa doma zbalia idu zit na vychod… tak pozeral ako puk

rýchly výcuc nájdený cez chatbota:

„Štátna a verejná správa“ nie je jedna skupina. Sú tam rôzne režimy podľa toho, či ide o:

• štátnu službu (štátni zamestnanci)

• alebo verejnú službu (zamestnanci platení z verejných zdrojov)

Typicky do skupiny s 5/6 týždňami patria:

Štátna služba

Úradníci a zamestnanci štátu podľa zákona o štátnej službe, napríklad:

• ministerstvá

• okresné úrady

• finančná správa

• Úrad práce

• Sociálna poisťovňa

• Štatistický úrad

• katastrálne úrady

• rôzne štátne agentúry a regulátori

Tí mávajú cez kolektívnu zmluvu:

• 5 týždňov dovolenky

• 6 týždňov po 33 rokoch alebo pri starostlivosti o dieťa

Verejná služba

Sem patria zamestnanci:

• miest a obcí

• VÚC

• škôl

• nemocníc

• kultúrnych zariadení

• domovov sociálnych služieb

• technických služieb miest

Teda napríklad:

• referent na mestskom úrade

• pracovník podateľne

• účtovníčka v škole

• administratíva nemocnice

• knihovník

• pracovník sociálnych služieb

Aj tu kolektívne zmluvy často pridávajú 1 týždeň navyše oproti Zákonníku práce.

už to tu bolo spomenuté aj nad aj pod tvojím príspevkom viackrát, odpoveď znie, že takmer všetci. Čo presne je odtrhnuté od reality na tom, že centrálne orgány štátnej správy su v hlavnom meste? nie je to štandard všade vo svete? nenadáva sa tomu “hlavné mesto” práve preto?

Čuduj sa svete napríklad aj v už spomínanom lidli má zamestnanec v BA iný plat ako inde, už len v okolí Trnavy je takmer 200e rozdiel, na východe je rozdiel ešte vyšší. Štátna správa proste ide proti trhu práce so svojimi tabuľkovými platmi, na východe spraví so štátneho zamestnanca krála, v BA žobráka. Je fakt, že v BA jednoizbák za 300e nie je, ani menu za 7e, ani kávička za 1,5e, ani kaderník za 8, čo pre väčšiu regiónov sú bežné, až vysoké ceny…

4 lajkov

Wau, kedze som v mal tu cest, byt aj na oapcnej strane, tak to nie je pravda..

Slovami doc. Prochadzku: , , Musi jebat chalani… Vam musi jebat, ,
Obedove menu je v KE najdrahsie na SVK
Drbnute Presso je od 2,50, Cappu od 3,5…

2izb je Rovnako drahy ako v Ba v KE tak co tu spletas za picoviny.. detto prenajom 1izb je tiez za 600,
CIZE este raz elektrina, plyn, voda je na rovnako… cena v Kauflande je tiez rovnaka aj v Medzilaborciach aj v Pezinku, jedine co je mozno rozdiel su sluzby nic viac nic menej..
Strihanie pod 15 ani nenajdes.. ak nehladas ucnice a si ako ALAN z 2a1/2chlapa
Jasneee statny zamestnanec je od KE dalej na vychod je volany doslova blahorodie, teta na OU v Sobranciach rozsafne s tym platom nakupuje uz len v lukrativnom Uzhorode..
Vlastne film Road trip mal inspiraciu v Michalovciach ze..

s tym lidlom je to pravda. pamatam si naborove bilboardy pred par rokmi. ta ista grafika, slogan, vsetko. suma ale ina v BA, ina v NR a zase ina v nejakom mensom meste, tusim vzdy asi o 100 eur menej. a tabulky toto evidentne neriesia, ani platy ucitelov… ale aj to je pravda ze zakladne zivotne potreby su rovnake vsade. v dedinskom obchode je vsetko drahsie ale v retazcoch je to iste ci v BA ci na UA hranici. energie tiez, listky na autobus, elektronika, oblecenie.

Zo srandy som si dal Hydrotour- zajazd rovnako Ba a KE = cena rovnaka… tak mi povedz co je to ,plus, pre BA co do platu..
a to sa nebavme ze trh uz deformovuju Ukrajinci…

1 lajk

Ok, tak ceny nehnutelnosti su podla teba rovnake. Zaujimave, ze to iste si nemysli NBS.

Podla nej, v Bratislavskom kraji stal 1m2 nehnutelnosti 3 845 eur a 2 682 eur/m2 v Kosickom a 2 412 eur/m2 v Presovskom kraji.

a este k cenam najmu.

Priemerny najom v 1Q roku 2026 bol v Bratislave 948 eur a zatial co v Kosiciach 736 euro a v Presove 650 eur. Jasne, su to rovnake cisla.

2 lajkov

hej ale je rozdiel napr. v kúreníkeď na juhu sa kúri, len zopár mesiacov a v pacholande, alebo na orave aj 6-8mesiacov. (dneska nám stále kúria:-)

Tie tvoje cisla su krasne ako Takacove lacne potraviny… realita je niekde uplne ina…
chod len tak obycajny bazos a pozri si ceny…
pozri si obycajne ceny develop.projektov atd atd.

Jasne BSK a KSK je presne to iste.. aj co rozlohy ze..

Zrovna si vybral Košice na porovnanie, ok ale Košice nie sú taká diera ani čo sa týka pracovného trhu, tiež je to ekonomické centrum regiónu, rovnako ako aj BA, tiež sú tam platy vyššie ako na okolí, tiež sactam robí práca s vyššou pridanou hodnotou…

Ceny obedového menu… ako sa to meria? Lebo aj v BA máš aj za 9 aj za 15, čo sa s čím porovnáva? Oficiálna štatistika to asi nebude..

Bývanie? Čo je presnejšie ako oficiálna štatistika? Pozerať bazoš je odveci keď nepoznám lokalitu a pomeny, ale napr na nivách vo všetkých novostavbách cca 400k za 2 izbák, okraj mesta alebo starší byt možno okolo 200k… V spomínaných sobranciach hádam aj 3-4 izbák za cenu garáže v BA, je to proste fakt, cena nehnutelností, služieb a práce je všade iná a úradník s tabuľkovým platom voči svojmu okoliu sa má inak v BA, inak v KE a úplne inak napr v Lučenci… Fľaša vody tiež nestojí rovnako v Lidli, na benzínke, na letisku a na lomničáku.

2 lajkov

Takze si sa predviedol ze vobec netusis, ako zbiera udaje o cenach nehnutelnosti NBS.

NBS berie udaje z katastra. Na katester, aspon to dufam vies, ide pri kupe/predaji aj kupno-predajna zmluva. A cuduj sa sveta, v tej kupno-predajnej zmluve je uvedena aj cena nehnutelnosti, za ktoru sa dana nehnutelnost kupuje.

Jasne, tebe staci pohlad na bazos a vies povedat, ze ceny su rovnake

1 lajk

Keď už o cenách tak vehementne diskutujete, tak ešte lepšie vychádzajú luxusné ceny u notárov pri dedičských konaniach. Ak by ste to porovnávali v BA a KE podľa nich, tak by sa Vám aj panenky v očiach otočili. Tam sa nepozerá okraj mesta alebo stred mesta sídliska, či lokalita a zloženie obyvateľstva či tam je väčšina alebo v blízkosti marginálne skupiny obyvateľstva v záhradných chatkách znečisťujúce okolie.

tak ja neviem, ale toto sa to tu začína naozaj zvrhávať.
ad1, neviem ako ostatní, ale ja by som bol celkom za to, že by sme na rozdiel od FB alebo niektorých diskusií svk periodík mohli ostať slušní a nepoužívať kadejaké expresívne výrazy.
ad2, je to síce téma verejné financie a politika, ale fakt sa chceme handrkovať o cenách služieb či kávy? ideme sa baviť o tom, kto je na tom horšie? v tom prípade, čo sa kávy týka, idem bývať do Ríma, lebo tam kúpiš presso za 1€.
jasne, že každý si myslí, že ten druhý je na tom lepšie. ale na čo sú dobré takéto pseudodiskusie? choďte si kúpiť byt v KE neďaleko Lunika 9 alebo pri nás v Rudňanoch. hodnotu tomu nedáva len mesto. včera sme sa bavili s kolegom, že v jeho dedine pri BJ stavajú bytovku a byty stoja 200tis.
a čo sa služieb týka, je jasné že sa vieš najesť aj za 7 aj za 25€. všetko je otázkou výberu a vzdialenosti.

5 lajky