v súkromnej sfére, keď sa chce človek uplatniť, tak o 4-5 t dovolenky môže akorát snívať, o 8hod pracovnej doby detto. V určitých pozíciach musí byť človek 24/7. Čiže, keby sme si spočítali plat v štátnej sfér, na odbornosť a skutočne odpracované hodiny, a porovnali so súkromnou sférou, tak v v štátnej sféra majú rozprávkové platy.
V roku 2012 bol plat vo verejnej a statnej sprave priblizne rovnaky ako v sukromenj sfere okolo 800 euro.
V roku 2023 uz to bol rozdiel vyse 250 euro v neprospech sukromnej sfery. 1300 v sukromej vs 1550 verejnej sfere.
Fakt si myslis, ze kazda firma kazdorocne automaticky valorizuje platy ?
Ked im sa im platy vo verejnej a statnej sfera zdaju nizke, nech sa paci, je tu sukromna sfera. Fico vykrikuje, ze firmy nemaju zamestnancov a preto treba doviest Uzbekov.
A tu su platy podla odvetvi podla statistickeho uradu.
Napr. vo verejnej sprave a obrane za cely rok 2025 bol priemerny plat 2217 eur/mesacne. Pricom v medzirocnom porovnani vzrastol o nejakych 5%. Priemerny plat v SR roku 2025 je 1620 eur/mesacne.
to je taká debilná teória ako keď mi niekto povie, že učitelia by mali mať len 50-60% úväzok, lebo učia len 4-6hod denne.
OT: Lebo predavačka v obchode pracuje hodinu, ale učiteľ len 45minut. Takže by mal mať len 45% mzdu oproti predavačke. Vzdelanie a matematika sa preceňuje ….
fakt OT!!!
žiadna debilná teórie, ale fakty. Porovnávať prácu učiteľa s prácou úrádnika, tak to už trochu prehánaš. !!
to nehovori nic o beznych platoch lebo to je mix roznych pozicii a praxe. tak npr. lidl…
Zvyšovanie miezd majú zamestnankyne a zamestnanci predajní a skladov zakotvené v zmluve na najbližšie tri roky. Od marca žiaden predavač či predavačka v Lidli nezarobí menej ako 1 250 eur na plný uväzok. V sklade je táto suma ešte o čosi vyššia, a to 1 300 eur. V lete 2021 bol nástupný plat 1100 € o necelé tri roky na pozícii predavač-pokladník je nárast o 320 €, čo je naozaj veľa.
podla AI… Nástupný plat v štátnej správe na Slovensku sa štandardne pohybuje od 1 100 EUR do 1 300 EUR brutto (mesačne v hrubom) pre pozície so stredoškolským alebo základným vzdelaním. Pre pozície vyžadujúce vysokoškolské vzdelanie sa základ začína zhruba na úrovni 1 300 až 1 600 EUR brutto, v závislosti od konkrétneho ministerstva, platovej triedy a požadovanej praxe
Nástupný plat v štátnej správe na Slovensku sa štandardne pohybuje na úrovni minimálnej mzdy alebo začína v základnej hrubej mzde okolo 1 250 € mesačne. Výsledná suma na regionálnych úradoch sa skladá z viacerých častí a odvíja sa od zaradenia do platovej triedy: [1, 2]
takze opat sa pytam, kedy boli naposledy zvysovane platy?
No daj cisla, kedy sa napoledy zvysovali platy ?
Nezda sa ti plat o 20% vo verejnej a statnej sprave oproti priemernemu platu uz tak dost vysoky ?
Super, vytiahol si jednu firmu ktora ma garantovany narast platov, geroj. Ta firma zamestnava az 6 tis. ludi z nejakych 2.5 mil. zamestnancov. Priemerny plat v tej sukromnej firme je podstatne nizsi ako maju ludia vo verejnej a statnej spravy a ty ludia s tymi nizkymi platmi sa skladaju na 500 tis. zamestnancov verejnej a statnej spravy.
Manzelke v praci ked sa koncom minuleho roka zacali v sukromnej firme ozyvat, ze by tych 5 rokoch co im nepridali ani euro, tak by sa nieco patrilo prihodit. Tak odpoved bola, ze nezarobia ani na tie platy co maju a mozu byt radi, ze maju robotu.
Na margo vyskoskolskeho vzdelania v statnej a verejnej sprave. Znama je knihovnicka. Ma na to strednu skolu. X rokov nevadilo, ze ma len strednu skolu. Par rokov dozadu dostala prikaz, urobit si minimalne bakalara. Vysokoskolske vzdelanie v tom odbore v ktorom pracuje, neexistuje. Tak isla cestou najmensieho odporu. Urobila si bakalara nieco na styl socialnej prace a lebo nieco podobne. Takze ma bakalara ktory absolutne nesuvisi s tym v com pracuje, ale nadriadeni su spokojni. Ma vysokoskolske vzdelanie, takze urobena ciarka.
statny uradnik pod MPRSV zacinal pred 3r na urovni minimalky…
teraz sa plat hybe na urovni 1600e bez nejakeho ,osobneho priplatku a nejakej odmeny,
/ az lukrativny 100e za Q/ lebo na odmeny nejako nevychadza…
- bavime sa o VS vzdelanom zamestnancovi, /eko,pravo/
- bavime sa o urade kde sa skoro ani nezastavia
- kde mame subehy zakonov atd atd
Ano su urady kde tetusky maju cas na kavu cigy a byt nevrle na par ludi kt sa tam objavia.
A urady kde sa nic pomaly nestiha a su ludia tazko platovo offuck… ale niekto to robit musi.
Ako vravel moj profesor stastiky: dajte mi cisla a ja Vam spravim vysledok aky potrebujete..
Je smutne ze statistiku statnej a verejnej spravy co do platov pocitame z platov lekari+PZ+ASR
lidl je nazorna ukazka, praca kde treba byt akurat tak pricetny. neviem ci poznam vacsiu firmu kde su zmrazene platy. kazdopadne nie je to normalne. ten tvoj statiscky udaj je skresleny. v kazdom jednom odvetvi su platy tahane nahor sefstvom, resp. lepsie zarabajucimi jedincami. ci statny ci sukromny sektor takto funguje. platy sa maju zvysovat vsade ked sa inac neda tak o uroven inflacie co bola posledne dva roky 3-4 percent aby neklesali realne mzdy.
inac zaujimave ked tu minule niekto chvalil aky je automobilovy priemysel skvely zamestnavat tak vyhahoval VW a bolo mu jedno ze ake su platy u dodavatelov.
Co povazujes za vacsiu firmu ?
Ja som robil asi v 5 -6 firmach do 100 zamestnancov a v ziadnej sa nezvysovali platy automaticky o inflaciu. Takze je mozno, ze to neboli vacsie firmy.
U manzelky pred pol rokom odisiel clovek po par odpracovanych rokoch, ktory mal v zmluve valorizacia platu podla inflacie. Aj tak mu firma plat nevalorizoval.
Pokial firma nezaraba, tak akosi nema z coho valorizovat plat.
To len stat si moze poziciavat donekonecna aj na valorizacie platov, na ktore nema.
Prima Banka - IT analytik - minimalne 2 roky praxe - nastupny plat 1400 v hrubom, vysoka skola samozrejme
Nech sa paci - ked vadi nizky plat v tych uradoch, preco tam ludia ostavaju ? Preco neprejdu do sukromnej sfery, ked tam urcite lietaju pecene holuby do huby zadarmo.
štátna správa je to podobné ako dôchodcovia. Prachy sú určené, jednoducho padajú z neba, nik sa nemusí starať, či sa na ne zarobilo, alebo nie??. Súkromník keď nevyprodukuje, nemá prachy, nie sú výplaty. Musí myslieť aj na “zadné dvierka”. aby mal na výplaty aj keď sa niektorý mesiac nevyprodukuje…a potom sú súkromné firmy, ktoré sú napojené na štátny cecok…![]()
Lebo , ,lukrativne, , ponuky mas len v BA.. ci sa vsetci maju prestahovat do BA ?
Prosim povedz nam nieco o lukrativnych investoroch na strede a vychode svk
VOLVO ma nastup 1200e na 3smenku v Hrubom, ekon.odd ma nastup 1500e..
co si uviedol 1200e (resp presnejsie 1150e v hrubom za zaklad) je najnizsi plat vo volve na lisovni.. tam beru aj cigosov ucnov a pod a velmi pravdepodobne aj ukrosov.. uz na lakovni mas 1588e v hrubom (1365e zaklad) a tiez su to pozicie na smeny pri pase.. Operátor/ka výroby pre... - Volvo Car Slovakia... | PROFESIA.SK
nie, ja neporovnávam prácu učiteľa s prácou úradníka. ja porovnávam teórie prepočtov mzdy na hodinu a dĺžku dovolenky. a nie je mi vlastná ani jedna.
Keď je to taký dream job, rozmýšľam prečo to každý nechce robiť.
snažím sa akože prísť na pointu tejto diskusie. akože má prísť vláda a nadiktovať každému, kto má koľko zarábať a kde? a ideálne v BA rovnako ako v SV? mne sa zvárači roky sťažujú že ich výplata je hrozná a že ľudia v Lidli majú viac, no stále, aj po tých rokoch, nerobia v Lidli ale tu. asi to buď nie je až také strašné, alebo tam také ružové. Jediné v čom sa asi všetci zhodneme je, že by sa mal štátny aparát zoštíhliť. ale aj tak tam budú aj tetušky ktoré majú čas na kávu a byť nevrlé (ako to asdfr pomenoval) ale aj tak tú robotu bude musieť niekto spraviť. Od katastrov cez sociálne poisťovne, daniarov až trebárs po úrad práce.
ak sa niekomu zdá, že ten človek nič nerobí a má kráľovský plat za nič a ešte aj garantovaný a každoročne akože valorizovaný, tak nech sa zdvihne, opustí svoju komfortnú zónu a nech tam ide. a z osobných skúseností z rozhovorov s ľuďmi - odporúčam ísť za policajtov, hasičov, úradníkov a kňazov - tí sa majú najlepšie. a teda vlastne ešte lekárov.
mimochodom - route66 - volali ma do volva na pozíciu procesného inžiniera a ponúkli cca 1800. mám za sebou v odbore len necelú 15ročnú prax tak tam by som šiel asi radšej na lakovňu ![]()
Normalny stav. Ja teraz hladam robotu ako IT. Mam odrobenych nejakych 25 rokov. Ked som zahlasil, ze chcem 2500 v hrubom, tak my otvorene povedali, ze som drahy. Po par dnoch som volal, tak zobrali cloveka ktory chcel menej.
Pre predstavu - v Kia Zilina je priemerny plat vyrobnych pracovnikov vratane nadcasov, priplatok, odmien okolo 2500 eur v hrubom.
Este jedna poznamka. Ako IT - mam odrobenych kopec hodin nadcasov. Odrobenych kopec hodin cez vikendy. Nezazil som firmu, ktora by preplacala nadcasy, davala priplatky za to, ze bolo treba nieco nasadzovat cez vikend. Dokonco som mal u jedneho zamestnavatela v pracovnej zmluve napisane, ze pripadne odmena za pracu nadcas je zahrnuta v zakladnej mzde.
Otazka je, ci to vsetko co robia tie tetusky potrebujeme.
Napr. take prihlasenie dovezeneho auta.
V Cechach - urobis STK a potom ides na jeden urad kde ti auto prihlasia a vydaju znacky
Slovensko - ides na KO, potom ides na STK, potom ides na okresny urad odbor dopravy, kde das ziadost o schvalenie individualneho dovozu a potom ides k policajtom, kde ti konecne auto prihlasia.
V Cechach prihlasi auto vpohode za den a u nas len cakas a cakas. Napr. okresny urad ma na vyjadrenie ci schvali alebo neschvali prihlasenie 30 dni.
Este jedna poznamka.
Manzelka pracuje v zdravotnictve v ambulantnej sfere na radiologii.
Mali nedavno kontrolu zo vseobecnej zdravotnej poistovne, ktora poslala svojho revizneho lekara.
Co im ten revizny lekar nariadil, ako maju robit.
Zober si, obvodak alebo iny lekar ta posle na sonografiu, koli niecomu. Lekar na songrafii zisti popri vysetrovani tej prvej veci dalsiu vec, co treba vysetrit. Podla revizneho lekara riadiolog ma pravo nariadit dalsie vysetrenie, ale to dalsie vysetrenie nemoze urobit hned, ked ma toho pacienta pred sebou. To druhe vysetrenie musi urobit v inom termine. Pokial to vysetrenie neurobi v inom termine, tak to druhe vysetrenie im poistovna nepreplati.
v tom prebirokratizovanom aparáte sa zhodneme. dokonca taká povinná KO, ktorá je koniec koncov len zdrap papiera, ak sa niečo stane, by mala byť len ako opcia. je to taký nezmysel ako keď bola exspirácia lekárničky. ale zas nemôžeš to tlačiť k nule. a teda stále tu tí úradníci budú.
čo sa týka zamestnania, v čase, keď som robil procesáka pre subdodávky do KIA, mal som plat 650€, v KIA bol okolo 1200. a k tým nadčasom - je to vec dohody pri pohovore. tá zmienka o nadčasových odmenách v základe je bežná. ale zas, zadarmo robiť nebudem. teda ak treba dokončiť urgentne nejaký projekt, ok. ak to naozaj je aj v základe a nie len ako formulka. ak to tak nie je, tak ten nadčas si vyberiem “inou formou”. ak ma ale firma nezaplatí, chce odo mňa nadčasy a nemám za to iné benefity, je dosť vysoký čas a dôvod si začať hľadať niečo iné a týchto opustiť. chápem problém regionality, ale život mám len jeden, zdravie a rodinu tiež ![]()