To je jedna väčsia blbosť ako druhá. Som zvedavý kto bude makať na nočných napr v pekárňach cez víkend keď im zoberú príplatky, tiež celkom nonsens, živnostníkom idú opäť šlapať na päty, nezdaniteľný základ naviazaný na minimálnu mzdu namiesto životného minima je asi iba kozmetický, zrušiť kategórie minimálnej mzdy tiež podla mňa blbosť, a k tým cudzincom pekne to vidieť pri tej úžasnej baterkárni, štedrá dotácia platy 1100 hrubého, to asi jedine pre navozených indov. Ono by to bolo aj vtipné ak by to nebola realita, ktorú žijeme.
A) lebo mame intelig.poslancov ci uz u nas alebo v EP kt dokazu vymyslat nezmyselne zakony kt musi niekto kontrolovat alebo spracovavat..
Vymyslame nove organizacie a ministerstva..
A ak dojde na reorg.tak vyhadzujeme uradnikov po Svk ale skoro nikdy v BA..
B) lebo ta dovolenka navyse je z 80% pre prislusnikov PZ, Armady, Hasicov.. alebo ucitelov.
Bezni uradnici taky benefit nemaju..
C) na taky dochodok zasa idu z vacsej casti zasa len , ,zlozky, , a sem tam sa este najde nejaky ten hutnik kt to 4r pred dochodkom odpiska a ide robit radsej nejake fusky.
Ak sa nemylim : okno im vytvoril posledny Kriziak a tak zatal sekeru 500mil
aj rozumieš tým veciam? alebo si to len myslíš?
bežné “zložky” - neviem ako ostatné, ale PZ určite, sú mimo sociálnej poisťovne a majú vlastný systém.
Ale mal by si voliť Fica ak chceš 13. dôchodok. Prečo by mali voliť tých, čo chcú zrušiť 13. dôchodok (aj keď zatiaľ to nijaká strana nepovedala)?
No preto, že ak prídeš do nemocnice tak máš násobne väčšiu šancu že sa z nej nevrátiš domov, ale na patológiu do čierneho vreca. Tiež aby tvoje deti, vnúčatá, potomkovia neodchádzali do zahraničia, a vedel by som ti vymenovať veľa (minimálne 20) dôvodov, ale to už by som sa opakoval.
Ak nechápeš, nevysvetlím. Na východe je taký vtip - nechytajte ma za slovo, to len aby bola sranda, myslím to nadnesene ako jednoduchá múdrosť jednoduchého človeka: “Neprijebeš, nevysvetlíš.”
Ak niekomu zostávajú 2 - 3 roky života a je sebecký, nie je dôvod aby chcel zrušiť 13. dôchodok. Pre ľudí s dĺžkou dožitia 5 a viac rokov to ale zmysel má.
k tomu ja len doplním malú úvahu, ktorá nie je pôvodom moja, ale pasívne sa ma to týka a týka sa to podľa mňa 90% svk. ak dostane dôchodca dôchodok 700€, je jeho čistý mesačný príjem po odrátaní ele a inkasa niekde okolo 550€. Keď rodič - samoživiteľ dostane 1000€, musí z toho okrem tých istých vecí často zaplatiť aj nájom / hypo a so zvyškom sa rozdelí s dieťaťom. ak sú dvaja manželia priemerne zarábajúci a majú 3-4 deti, taktiež musia to všetko zaplatiť a zvyšok rozdeliť medzi seba a deti. ak sú tie deti školopovinné, potrebujú strašne veľa výdavkov na školské potreby či krúžky. ak sú deti batoľatá a ešte napr. aj nekojené, výdavky za umelé mlieko sú ešte násobne vyššie. takže väčšina z tých ľudí sa k tomu čistému príjmu ani nepriblíži.
áno, chápem, že sú aj minimálne dôchodky a veľa dôchodcov na hranici chudoby. ale stále tvrdím, že týchto dôchodcov je minimum oproti nižšie príjmovým rodinám alebo rodičom samoživiteľom. tým nechcem vravieť, že by si nezaslúžili viac, ale že miska váh dôležitosti je niekde na úplne inej strane.
Potom sa dôchodcovia čudujú, že ich potomkovia odchádzajú do krajín, kde sa žije aspoň o kúsok lepšie. A dôchodková špirála sa roztáča, zvyšujeme dôchodky kvôli voľbám, vyháňame mladých a šikovných von, tým pádom menšie príjmy Soc.Poistovne zahraničných pracovníkov nechceme príliš. Nároky stúpajú a služby štátu klesajú, a všetko to vedie k zacykleniu špirály stále hlbšie a hlbšie, a ideálne nech čím skôr dôjde k nárazu. NEch tu prídu ľudia zvonku a nastavia systém, aby aspoň trochu fungoval. Ale ani to nepomôže, lebo sme národ hlupákov (väčšinovo) a preto tu bude stále čierna diera EU (snáď sa nad nami zľutujú a nevypoklonkujú nás).
Najhoršie je, že ma nenapadá ani nijaké rýchle riešenie v horizonte 10 rokov, aby sa to tu nejako zlepšilo, nemyslím absolútne, ale aby sa zmenil trend, že pomalými krokmi sa budem posúvať dopredu. Ale to bude vždy voda na mlyn nových Mečiarov a Ficov, ktorí oblbnú jednoduchých ľudí a nasľubujú im nesplniteľné, alebo kontraproduktívne z dlhodobého hľadiska a sme zas tam kde sme boli.
na to ja hovorim ze 13. dochodok by mohol byt pretransformovany ako pomoc pre tu cast dochodcov co maju nizke dochodky, co su zvacsa starodochodcovia. resp. 13. dochodky plosne vyplacat pri splneni objektivnych ekonomickych ukazovatelov, ako je rast hdp resp. deficicit/statny dlh.
bohu žiaľ, slováci si nedokážu vládnuť.
no daj ktora statna organizacia ma 6-8 tyzdnov dovolenky..
Lebo ja okrem toho co som vymenoval, nikogo takeho nepoznam..
- ziaden klasicky uradnik NEJDE do vysluhoveho dochodku..
Nech sa paci. Zástupcovia odborov dohodli v kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre zamestnancov vo verejnej a štátnej službe nárok na dodatkovú dovolenku vo výmere o 1 týždeň (5 kalendárnych dní) viac, než garantuje Zákonník práce
Takze kazdy zamestnanec verejnej a statnej spravy ma o tyzden dlhsi dovolenku oproti zakonniku prace.
Takze namiesto 4 alebo 5 tyzdnov podla zakonnika prace ma verejna sprava 5 alebo 6 tyzdnov dovolenky.
A prečo by vôbec niekto mal ísť do výsluhového dôchodku? V čom je ako človek iný policajt, ktorý už kvôli veku nezvláda fyzicky svoju prácu a napríklad pracovník na stavbe alebo vo výrobe?
co keby sme dali rovno rovnake dochodky?
To znamena kazde dva mesiace moze brat tyzden volno? Su ty ludia vobec potrebny? Takze kolegovia to vykrivaju ako nic. Ani vlastne nikto nepocituje ze “furt” niekto chyba. Skoro taky grecky lala lend.
aka dohoda o kolektivnych zmluvach?
Vláda a odbory sa pôvodne v septembri 2024 dohodli na valorizácii platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe o 5 % od 1. januára 2026. Avšak po prijatí vládnych konsolidačných opatrení odbory koncom roka 2025 tento návrh odmietli pre nesúhlas s nulovým mzdovým nárastom v niektorých sférach, čo viedlo k tomu, že kolektívne zmluvy s týmto navýšením neboli podpísané.
Suhlasim s tym co povedal Svaco o Slovakoch, tento stat nie je stavany na demokraciu kvoli mentalite ludi. Ako pozeram na demografiu, tak sa to urcite nezlepsi.
Stale trvajuca filtracia, ked to najlepsie z naroda odchadza vonku a zaroven najvacsie prirastky maju neprisposobivi.
Ked sa spatne pozriem na historiu Slovenska, tak tam bolo len par svetlych zableskov rozumu, ked sa k moci dostal diktator s rozumom, napriklad Maria Terezia, alebo ciastocne komunisti v tom co robili dobre.
To, ze tento stat je len vypalnicky pracovny tabor som zistil pred 20 rokmi, ked som splacal po kupe stary dom a spocital si, ze som statu za tych asi 8 rokov co som robil odviedol uz 2 take domy a ja som si nemohol dovolit ani tento jeden stary mizerny.
Vtedy s nepracujucou manzelkou na materskej a dvoma detmi.
Odvtedy sa situacia len zhorsuje.
Takze kolektivna zmluva od 1.1.2023 - do 31.8.2024 dovolenka 5 a 6 tyzdnov.
Kolektivna zmluva na rok 2025 - dovolenka 5 a 6 tyzdnov.
Kolektivna zmluva 2022 - statna sluzba - dovolenka 5 a 6 tyzdnov
Kolektivna zmluva 2021 - verejna sluzba - dovolenka 5 a 6 tyzdnov.
Takze chudaci vo verejnej sluzbe zatial nemaju tyzden dovolenky navyse. No napr. v roku 2025 sa uzavrela kolektivna zmluva az uprotred roka v ktorej dostali tiez tyzden dovolenky naviac a dostali ho cely tyzden, aj ked sa zmluva uzavrela urostred roka.
Kamarat je o.z. u armady. Ten mal minuly rok este viacej dovolenky. Mam dojem ze dokonca 8 tyzdnov.
Ok, chapem, a keby boli naposledy zvysovane platy?
do tejto témy sa neoplatí ani vstupovať, len poviem, že “susedová tráva je vždy zelenšia”…
ticho !!! take veci sa pytat… treba ist za beznym zamestnancom VS a spytat kolko ze je ten jeho lukrativny plat a tie uzasne benefity kt z toho ma… a potom clovek zaplace.