Verejné financie a politika

Zrejme si budem vyberať zo strán, ktoré najviac popíšu zodpovedne aktuálnu nelichotivú realitu a povedia aj čo treba urobiť a ako to bude bolieť. čakáme na Churchila “Sľubujem vám len pot, krv a slzy“, ktorý vyhrá voľby.

Obrovský priestor pre novú stranu, ktorá by neriešila nič ideologické, len čisto ekonomiku a legislatívu a všetko mimo kultúrno etických otázok by zabetónovala ako STATUS QUO na komplet volebné obdobie (tzn žiadne potraty, gender, LGBTI a všetko v čom sa nevedia zhodnúť progresívci z konzervatistami). Kým nemáme vyriešené chlebové témy a udržateľnosť verejných financií, nemá zmysel riešiť nič (možno len neičo super akútne ak by vyskočilo počas vlády, nejaká čierna labuť).

9 lajky

Otazka je tiez, ze kto by taku stranu vobec zalozil a ci vobec to volici chcu pocut.

Mam pocit, ze aj tie klasicke strany ako SaS to nejakym sposobom chcu zaviest, ale tieto temy maju minimalny vytlak a tak nezostava len nic ine ako sa len hadat o blbostiach.

Podla mna to suvisi aj so psychologiou ci gramotnostou.

Dajte ludom normalnu otazku:
1000 euro dnes alebo 1200 euro o rok? Popripadne 1440 euro o dva roky.

Verte tomu, ze tu prvu moznost by si zvolilo tak 95% ludi… Totizto na to musi byt clovek velmi financne gramotny, aby pochopil 20% urok alebo aj to, ze 20% urok nedostane niekde len tak… A tiez je otazka, ze kolko ludi si zvoli tie dalsie moznosti len kvoli tomu, ze je to viac penazi a nie, ze to dava logicky zmysel…

5 lajky

Odpoved na Tvoju “normalnu otazku” je trochu zlozitejsia. Existuje prislovie, ze “Lepsi vrabec v hrsti ako holub na streche“. A taketo prislovie maju aj v inych jazykoch akurat znie inak. Nie je specificke len pre tuto krajinku a jej lud so svojou mentalnou vybavou.

Keby si tu otazku preformuloval na : 1000 Eur ihned, 2000 Eur o rok a 4000 Eur o 2 roky tak tu prvu moznost by stale volila drviva vacsina ludi.

Preco to tak je je zlozite, mozno nejaky dobry sociolog alebo psycholog by to vedel vysvetlit.

1 lajk

V istych zlozitych zivotnych situaciach je normalne ze si niekto vyberie prvu moznost..

Inac nie som si isty ci by to tak bolo ak by boli dostatocne zaruky ze o rok tu vyssiu sumu naozaj dostane. Je to do velkej miery o dovere. A vela ludi by bolo ochotnych znasat aj obete v podobne nepopularnych opatreni ak by bola dovera.

2 lajkov

Niečo k dlhu v grafe, z post-soc. krajín v EU sme už 3. najhorší. v roku 2010 sme boli 5. najhorší. Škoda že graf neukazuje až po rok 2006-07, keď to vzal do rúk FICO a keď sme dlh mali niekde okolo 27-28% a boli sme na tom o dosť lepšie

Taketo nieco riesi teoria hier.
Kolega matfyzak mi na nu dal takyto priklad z teorie hier.
Zoberte si mate 6 nahodnych ludi. Kazdy ma pri sebe zvoncek a 100 euro. Bezi nejaky ohraniceny cas. Pokial niekto pocas toho casu stlaci na zvoncek, tak on ziska tych 100 euro a ostatny budu mat 0. Pokial pocas daneho casu nikto nestlaci zvoncek, tak kazdy ziska 200 euro. Toto by mal byt kooperativna hra viacerych hracov.

1 lajk

a trufnem si povedať, že aj keby boli rozdiely ešte väčšie, tak by to tak bolo. takéto experimenty môžeme robiť akurát na malých deťoch - tu máš cukrík. môžeš ho zjesť hneď, alebo ak vydržíš hodinu a nezješ, dostaneš ešte jeden. pri tom, ako sa máme (dlhy, hypo, zdražovanie…) by každý normálny človek vybral možnosť 1. nie preto, žeby bol fin. negramotný, ale preto, že tie peniaze hneď použije. a nemusíme ani špekulovať, ja osobne viem, čo znamená 1000€ teraz alebo 2 o rok, a asi by som si aj tak vybral možnosť 1. niečo spraví aj inflácia, niečo zníženie dlhu a teda úrokov. a keby aj nie, minimálne som spokojnejší a nemusím rok čakať.

čo sa politikov týka, tí zas dobre vedia, že stačí sľúbiť 1000 teraz (nie 8000 o 4 roky) a aj tak im to ľudia zožerú. a to len sľúbia, nedajú ani tú tisícku teraz. lebo ten pred nimi všetko minul (to je asi jediná veta, na ktorej sa každá ďalšia vláda zhodne).

1 lajk

velmi dobry graf. snad si si vysimol ze pomerne vyrazny skok aj oproti inym bol hned po krize okolo 2010 a zrovna ked 2 roky fico nevladol. a potom dalsi skok je korona kde vacsina krajin ma tiez problem spamatat sa.

skus mozno este porovnavat kolko dialnic bolo postavenych ked MD odchadzal a kolko bolo rozostavanych oproti inym krajinam.

1 lajk

tie myšlienky, počkajme tri roky a budeme sa mať fajn, je to len z ríše utopistického socializmu. Hneď po 89,podľa "presných výpočtov " dali 200kčs, na vyrovnanie, čo zdraželo mlieko a cukor. Sľubovali, a tri roky budeme padať na dno a potom sa odrazíme od dna a budeme súpať a 95-tom dobehneme "západ. … hlúpe politické drísty, že v 89 sme všetci na jednej štartovacej čiar, každý má rovnaké možnosti…Prišiel mečiar sľuboval druhé švajčiarsk, dzurinda dvojnásobné platy…rovnú dan 14%…tiež to skrachovalo, akorát predali spp, elektrárne… peniažky rozkradli. Takže také myšlieky, že si budeme tri roky uťahovať opasky , zakaždým skrachovali…ľudia, už nie sú hlúpi a takýmto táraninám jednoducho neveria, a k tomu, každí, čo takéto myšlienky šíril, rozprávkovo zbohatol, a ostatným nezostalo…

1 lajk

Ty si uveril 13. dôchodkom a ich dlhodobej udržateľnosti a ich schváleniu na poslednej mimoriadnej parlamentnej schôdzi parlamentu, keď bolo jasné, že ide o šmejdovskú akciu a že 13. dôchodok dnes znamená nižšie dôchodky v budúcnosti. Peniaze proste nepadajú z neba.

4 lajkov

Už som to tu spomínal, ekonomika má zotrvačnosť, z čo ťažil napr. Fico po nahradení Dzurindu. Radičová prebrala vládu, keď svet bol v kríze po finančnej kríze( to len an okraj).

Ak Fico padne to neznamená, že od ďalšieho mesiaca bude ekonomika úplne iná, minimálne rok trvá kým sa krajina dá do kopy (to je minimum).

Koľko dialnic bolo postavených netuším a na hĺbkovú analýzu nemám kapacitu, jedine žeby si to chcel financovať.

1 lajk

tak Miki nedal 2x vyššie platy ani 14%, ale dal 19 a myslím, že jeho vláda nás rozbehla najviac. a predaj podnikov? najlepší ťah aký sme mohli spraviť. neobhajujem rozkrádanie a stratené peniaze, ale z tých predajov sme dlho ťažili a stále ťažíme. keby to bolo štátne, tak je to na úrovni ZSSK a pod. nemali by sme z toho nič a ešte by sme aj do toho každý rok veľa tlačili.

Štát nevie byť dobrým vlastníkom a hospodárom.

4 lajkov

A toto je najväčšia ideologická urbánna legenda, ktorá sa tu traduje desaťročia, pričom s realitou nemá absolútne nič spoločné.

2 lajkov

a konkrétne čo?

Že štát nevie byť dobrým vlastníkom a hospodárom

tak mi skus dat par prikladov dobre hospodariacich statnych firiem.

2 lajkov

Prečo ja mám argumentovať? Onrejko tu dal výrok ničím nepodložený.

Ty daj príklady zle hospodáriacich štátnych firiem. A kľudne abstrahuj tie, ktoré z podstaty veci nikdy nemôžu byť ziskové, lebo poskytujú dotované služby vo verejnom záujme. Napr. ZSSK, NDS a pod.

ZSE Energia, Stredoslovenská distribučná, ZSE, SPP-distribúcia, Západoslovenská distribučná, Nafta - dcéra SPP, Vodohospodárska výstavba, VSE Holding, SPP Infrastructure, SPP.

1 lajk

Firma ZSE Energia neexistuje.

Stredoslovenska distribucna - je 100 % dcérskou spoločnosťou a. s. Stredoslovenská energetika (SSE). V SSE mal stat 51 a 49% EPH Kretinskeho, pricom EPH ma manazersku kontrolu.

SPP -distribucia. 100% vlastnikom je SPP - Infrastructure. V SPP-infrastrukture je 51% vlastnikom SPP a 49% vlastnikom je EP infrastrukture. EP infrastrukture ma manazersku kontrolu v SPP-infrastruture. A prekvapenie EP infrastrukture patri do holdingu EPH Kretinskeho.

Západoslovenská distribučná, a.s., je 100 % dcérskou spoločnosťou Západoslovenskej energetiky, a.s. Zapadoslovensku energetiku vlastni z 51% stat a z 49% E.ON. E.ON tam ma manzersku kontrolu.

Východoslovenská distribučná a.s. vlastni ju Zapadoslovenska Energetika a.s.

Nafta a.s. Takze vlastnia ju 56,15 % SPP Infrastructure, a. s. - vlastnici vid vyzsie a 40,45 % Czech Gas Holding Investment B.V.

Takze z toho zoznamu firiem, ti ostali dve, ktore riadi stat.
Vodohospodarska vystavba s.p a SPP.

Pri SPP su take duckeho zmenky krasnym prikladom ako sa ma hospodarit v statnych firmach.

Taka Vodohospodarska vystavba.
Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v prípade, ktorý sa okrem iného týka podozrení z nehospodárneho spravovania majetku v štátnych podnikoch Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Vodohospodárska výstavba (VV). Obvineniu čelí deväť fyzických a jedna právnická osoba.

Alebo taka krasne nevypovedatelna zmluva na prevedzkovanie kompy, ktoru uzavrela vodohospodarska vystavba

3 lajkov

Ukazka takeho krasneho hospodarenia statnej firmy. SEPS je cisty monopol. Ma na starosti vedenia VVN na Slovensku a pripojenie na okolne staty.

1 lajk