moj zdroj je material schvaleneho ODP. mozno to este je aj na webe, je to z roku 2006/2007. os 5 bola urcite podelena medzi R a cesty ale ten pomer sa menil v case. os2 isla na dialnice (zvacsa tie slavne figelove tendre). kedze nie cela stavba je opravneny naklad spolufinancovanie muselo byt vzdy vyssie ako 15%, kludne aj tretina nakladov. potom os2 mohla mat aj 1,5 mld. eur co je 150km lacnej R2.
okrem toho nds sa narychlo zakladala kvoli dokonceniu D po ZA a vzala si uver za ktory rucila zakonom stanovenymi prijmami a preto sa uvery nds nezapocitali do dlhu statu co bola priorita pre vladu MD. cize tam ani nemuseli byt eurofondy. takze sice mohlo to byt s odretymi usami, niekde len poloprofily ale do 2015 mohla byt plynula, rychla trasa BA-ZV-KE aj keby nebolo vsade 130. na severe este vlani strasilo strecno, dodnes je nedokonceny RK cize juh je stale plynulejsi/spolahlivejsi. myslim ze sudny ludia uz uznavaju ze koncept severom bol od zaciatku chybny. dopravne aj ekonomicky. sever nezarobil vacsie hdp nez by zarobil vychod s dialnicou.
čo sa týka, rozdielných cien N/B, si myslím, že je to v poriadku, lebo je vyhlásený stav núdze na energetické nosiče. Nech mi tu tára, kto chce a čo chce, o rusoch a američanoch…, ale nech mi nikto netvrdí, len z princípu ( a to nezohľadnujem, ten slávny európsky “grndil”)že keď doveziem ropu cez ropovod, cena bude rovnaká, ako keď vozím ropu tenkermi. Minule som postrehol, že američania (plyn/ropa) od kedy berieme cNG… z usa zvýšili cenu prepravy po mory 18x???. + preprava “adriou”. To jednoduch nedá logika. Ešte jedna perlička . Odkedy češi dizervikovali ropu nie z ruska, tak rafinérka Kralupy, je pernamentne v strate. Čím to len môže byť. Poprosím všetkých, ktorí by mali chuť písať, že som rusovil, alebo ficovolič, tak nech si to nechá pre seba, a nezahlcuje zbytočne fóru. Už som to tu x krát vysvetľoval. Ale fakty jednoducho nepustia.
ale zase ja som niekde pocul/cital ze americky plyn je prave lacnejsi (tazka plynu v tajge tiez nie je najlacnejsia a kym nie su sankcie na rusky plyn co pokial viem nie su…) a preprava je zase drahsia a celkovo to nemusi byt az taky problem ked bude vela dodavatelov a dost terminalov v europe. velka ponuka znizije cenu, to je ekonomicka zakonistost. ropa je iny pripad kym su sankcie tak urals je lacnejsi.
Transport ropy tvorí najmenšiu čiastku, tu máš približný výpočet, čo tvorí čo a transport je smiešny v tomto celom - nech liter benzínu je 1,60 Eur potom to približne vyzerá nasledovne:
Zložka € / liter podiel
Ropa 0,45 € ~28 %
Rafinácia 0,14 € ~9 %
Transport 0,05 € ~3 %
Marža pumpy 0,18 € ~11 %
Spotrebná daň 0,514 € ~32 %
DPH 0,267 € ~17 %
Spolu 1,60 € 100 %
Teda: dane spolu 0,781 čo je 49% z ceny (čím nižšia cena ropy, tým tvoria dane viac, pri cene 1,55Eur je to zhruba fifty-fifty
A poprosím o nejaký dôveryhodný zdroj ohľadom Kralupskej rafinérie, že by to bol priamy dôsledok prechodu na neruskú ropu. Ja mám iné informácie:
Straty mali viacero faktorov:
1. Výpadky a technické problémy (napr. odstávky, kontaminovaná ropa z Azerbajdžanu)
2. Zlé podmienky v odvetví (slabé rafinérske marže v Európe, vysoké ceny energií, tlak konkurencie)
3. Prechod na nové typy ropy - mal náklady (investície, úpravy technológie)
ale zároveň môže priniesť aj výhody (flexibilita, výber lacnejšej ropy)
Ruská ropa typu Urals crude oil sa dlhodobo predávala lacnejšie než napr. Brent crude oil.
Typický rozdiel:
pred vojnou: −2 až −5 $ / barel
po 2022: až −20 až −30 $ / barel
Dôvod:
sankcie a menší počet odberateľov
Rusko muselo dávať zľavy
Ak kupuješ ruskú ropu a nemusíš, či si to priznáš a či nie podieľaš sa na financovaní ruskej vojny a berieš na seba aj zodpovednosť za smrť a problémy, ktoré Ukrajinci nesú. Je to otázka morálky a etiky (viem že nie každý má svedomie, ale to je už o inom)
V roku 2022 Európska komisia začala v podobnom prípade konanie voči Maďarsku, a to pre podozrenie, že Budapešť v rozpore s pravidlami vnútorného trhu uplatňovala diskriminačné ceny pohonných hmôt pre autá so zahraničnou poznávacou značkou.
Maďarsko vtedy zaviedlo pravidlo, na základe ktorého majitelia áut s maďarskou poznávacou značkou platili za palivo o X% menej.
Ak by toto robil každý, tak je s EU koniec
Na Fica by som podal trestné oznámenie za nedodržiavanie zákonov
Jemu to môže byť jedno, lebo kým to prejde všetkými procesmi a prídu pokuty, tak už bude po voľbách
tiež mám taký pocit, že fico hrá “vabank” . Podľa mňa on ani nechce 2027, vyhrať voľby, ale zanechá krajinu, v ešte katastrofánejšom stave ako matovič, a potom sa bude hrať na “dobrú” opozíciu. Len je veľmi smutné, že zo súčasnej opozícii, podľa mňa nik nedokáže “vyskladať” funkčnú vládu. ( citát jedného nepodareného politika spred x kov) chlapi vám je..e, vám musí je.. ať. sory za OT,
a ked podporili schwarz grupppe (kaufland +lidl) si ich obhajoval
Verejné financovanie súkromnej expanzie: Kritici naznačili, že Lidl a Kaufland dostali od EBRD a Svetovej banky (IFC) takmer 1 miliardu dolárov na rozvojové úvery na financovanie expanzie v strednej a východnej Európe, pričom argumentujú, že toto preferenčné financovanie vytvára nespravodlivú výhodu voči miestnym konkurentom.
Necakam za mi na to odpovies, ale skusim.
Ak to bolo podla teba nerealne v maji 2006, ked to vypustil Prokopovic, preco to iste Fico zopakoval o rok neskor v juli 2007 ?
Prečo? Lebo všetci politici bez rozdielu tárajú 2 na 3 a snažia sa hovoriť len to, čo chcú ľudia počuť bez ohľadu na realitu. Je to prirodzené, inak by ich ľudia nevolili.
Inak nechápem prečo aj tu na fóre debata skĺzava do ideologických debát, tam ten bol/je/bude lepší, tam ten bol/je/bude horší.
O stanovení termínu 2010 som tu písal už mnoho-krát, aj dával linky na konkrétne uznesenia vlády z rokov 2005/2006, ale viacerí si tu idete svoje ideologické mantry bez ohľadu na realitu.
Niektorí politici sa tu vyzdvihujú, iní naopak hania a to bez ohľadu na reálne činy a výsledky. Málokto dokáže vyzdvihnúť činy svojho ideologického “nepriateľa” a naopak niektoré babrácke činy svojich ideologických “priateľov” sa upozaďujú a hľadajú sa argumenty aj keď s realitou nemajú nič spoločné.
Citat pripisovany Solženicynovi.
„My vieme, že oni klamú. Oni vedia, že klamú. Oni vedia, že my vieme, že oni klamú. My vieme, že oni vedia, že my vieme, že oni klamú,ale oni aj tak stále klamú.“
Tak preco sa neustale nechavame oklamat ?
Preco neposleme politika, ktory nas v priebehu 4 rokoch oklamal do prdele ? Preco ho volime stale dookola a nechame sa stale klamat ? Ci samy chceme byt klamany ?
Zoberiem si priklad z ceskych parlamentnych volieb.
oktober 2025
Aleš Juchelka v rozhovoru pro Deník potvrdil, že jedním z prvních opatření po sestavení vlády vedené hnutím bude návrat důchodového věku na 65 let, návrat k původnímu valorizačnímu vzorečku výhodnějšímu pro důchodce a zlepšení podmínek důchodů pro náročné profese.
Realita
Výsledkem je, že opětovné snížení důchodového věku na 65 let se minimálně o rok a bude se řešit až společně s náročnými profesemi. Změna plánu zřejmě přinese i zdržení u valorizací důchodů, protože návrh zákona se musí přepracovat. To, co dříve politici hnutí ANO vykreslovali jako snadnou a rychlou změnu, se stalo legislativním projektem minimálně na polovinu volebního období.
Dalsie napr. rovno v programovom vyhlaseni vlady
„Zrušíme poplatky za veřejnoprávní média, čímž snížíme zátěž pro občany a firmy,“ napsali politici do programového prohlášení nové vlády
… navrhne v úterý jako poslanecký návrh částečné zrušení poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas. Zrušeny budou pro seniory nad 75 let.
A mozeme sa ist pozriet napr. na predosle krajske volby v Cechach.
Tam isla jedna strana do volieb s heslom, ze oni obyvatelom vratia to, co im vtedy aktualna vlada vzala. Co im aktualna vlada vzala, co im chcu vratit a ako to chcu realne urobit, to uz pre istotu nikde nespominali. Preslo vyse 1.5 roka, tak by ma zaujimalo co uz stihli povracat svojim obcanom, kedze ta strana bola vo volbach celkom uspesna.
Takze by som povedal, ze volby sa dostavaju do spiraly. Jedna strana zacne s populizmom a vyhra. V dalsich volbach ine strany vytiahnu tak isto populizmus a pre istotu vacsi, aby prebyli ten predchadzajuci populizmus a uz sa to toci. Volic si na to vznikne a voli toho, kto mu naslubuje viacej, az modre z neba. Uz nerozmysla, ci to co slubuje politik je realne a da sa to vobec uskutocnit. On tomu svojmu politikovy jednoducho veri.
Si myslis, ze ma moznost vyhrat vo volbach strana, ktora zahlasi.
Ze za posledne 4 roky sme vyrobili dalsich 20 mld. dlhu k existujucemu dlhu. Ze len na urokoch rocne platime vyse 2 mld. eur.
Takze ked vyhrame, tak zabudnite na vlaky zadarmo, obedy zadarmo, 13 dochodok, rodicovsky dochodok. Zavedeme poplatok pri hospitalizacii v nemocnici, zvysime vek odchodu do dochodku na 67 rokov. Zdvihneme cestovne vo verejnej doprave, ktore budeme pravidelne valorizovat. Zrusime znizene sadzby DPH, zvysime zakladnu sadzbu DPH, znovuzavedieme koncesionarske poplatky, zrusime niekolko statnych sviatkov. Znizime valorizacie platov vo verejnej a statnej sfere.
Pozlucujeme obce s poctom obyvatelov mensim ako 250. Znizime rodinne pridavky. Zrusime danovu ulavu pri predaji nehnutelnosti po 5 rokoch.
Toto je potrebne len nato, aby sme v priebehu x rokov stat fakticky nezbankrotoval.
Skus mi realne povedat, kto by stranu s takymto programom volil ?
Tu je akurat nejaky pokec sociologa, ktory by to prave to mal rozoberat.
Citujem
“Stratila slovenská politika zdravý rozum a svedčí to o jej odtrhnutosti od reality? Alebo je problém skôr v nás, voličoch, ktorí toto všetko stále viac tolerujú?”